גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימה: לשקם את סטימצקי; האחראי: בנה של ג. יפית

רכישת סטימצקי היא לא רק אתגר עסקי עבור ג. יפית, אלא גם מבחן המעבר הבין-דורי ■ המו"לים מרוצים ("מרגישים שהם רוצים להחזיר את הספרים למרכז"), ואמון העובדים מתחיל לחזור ("הייתי המום, הוא זכר כל עובד ועובד בשמו")

הרבה דברים אפשר להגיד על ג. יפית, אבל על עניין אחד אין ויכוח: אימפריית התוכן השיווקי שלה, שהפכה אותה לשחקנית מרכזית בשוק התקשורת, היא עסק משפחתי אמיתי. את כלתה, מאיה ישעיהו, הציבור מכיר כבר מהפרסומות שהפכו את יפית גרינברג למה שהיא כיום (וגם פרנסו דורות של קומיקאים). את הבן, אייל גרינברג, מכירים הרבה פחות, על אף התפקיד החשוב שהוא ממלא ב-G גרופ של יפית ושל שותפיה - הן פורמלית (הוא מכהן כמנכ"ל-שותף יחד עם גילי כהן), והן ברמה המשפחתית, כבנה היחיד של גרינברג.

אחת הראיות לתפקיד הזה היא הרכש החדש של הגרינברגים - רשת חנויות הספרים סטימצקי, שניתנה לניהול הבן (אייל ואמו מחזיקים יחד 37.5% מהרשת, 20% מוחזקים בידי אבנר פחימה, הבעלים של הוצאת קוראים, והיתר מוחזקים בידי אשת העסקים עופרה מיתר ורו"ח גידי הירש - 18.75% כל אחד - וכן 5% המוחזקים בידי רו"ח רז שפירא, המשמש כסמנכ"ל הכספים של סטימצקי).

גרינברג הבן אמור היה בכלל לכהן כמנכ"ל זמני, אך ככל שחלפו הימים ולא נמצא מנכ"ל לרשת, הגיעו השותפים למסקנה ש"אייל הוא הטוב ביותר למשימה". "סטימצקי צריכה עכשיו אבא ואימא", אומר גורם המקורב לרשת, "לא מישהו שהוא מנכ"ל שכיר, לא מישהו שבא לעשות סיבוב, אלא מישהו שיתייחס לחברה כאל הבייבי שלו".

השותף אבנר פחימה מסכים: "מה שאייל עושה, אף מנכ"ל לא היה עושה. מנכ"ל חיצוני היה אומר, בוא נחכה. הוא ישר נכנס לפעולה. כבר היום, נכון לעכשיו, יש חיסכון של מיליון שקל לחודש".

- אתה חושב שזה משקף גם את העתיד של הרשת? שזה יהיה שונה ממה שהיה עד כה?

"כן, אנו בתקופה אחרת", הוא משיב, מכוון ככל הנראה לתקופת המנכ"לות של איריס בראל, שמונתה על-ידי קרן מרקסטון, משכה משכורת של 120 אלף שקל בחודש, וצפויה, על אף הביקורת הגדולה, כנראה גם לקבל בונוס שמן. "זה יותר אישי, ברמה משפחתית. לא משתוללים. המשכורת שתהיה לו היא נמוכה מזו של סמנכ"לים בסטימצקי. כרגע הוא לא מקבל כלום, אבל גם כשיקבל, הוא לא יהיה בעל השכר הכי גבוה".

שיקום ב-3 מהלכים

הרבה גבות הורמו כשיפית גרינברג רכשה את סטימצקי לאחר הניסיון הכושל לרכוש את ערוץ 10. נטל ההוכחה - לאור מצבה הקריטי של סטימצקי, שצברה חובות של כ-130 מיליון שקל - הציב עבורה ועבור בנה, המנכ"ל החדש, אתגר גדול למדי. זמן לימוד לא היה לו, והוא נדרש באופן מיידי לבצע מהלכים על מנת לייצב את הסירה.

באופן טבעי למדי, המהלך הראשון שעשה היה פיטורים. 20 אנשי מנהלה ועובדים הלכו הביתה. המהלך השני היה העבודה מול המו"לים, שהם בעצם הנושים של הרשת. ההסדר שגרינברג הצליח לסגור איתם, אשר במסגרתו ימחלו על חלק מהחובות, לא היה פשוט: ההוצאות סירבו בתחילה לספוג תספורת כלשהי, אך לאט-לאט הן התרצו, זו אחר זו - וניאותו למחול על 30% מהחוב. כפי שדווח בגלובס, ידיעות ספרים הייתה בין הראשונות לחתום על התספורת, ולא בכדי, שכן היא קיבלה אופציה להיכנס ב-10% ברשת. בעקבותיה חתמו ההוצאות האחרות על הסכם התספורת.

שני אלה הובילו למהלך השלישי המיידי הדרוש: להחזיר את אמון העובדים, שנותרו כועסים ומוטרדים מהסכנה שמעל מקום עבודתם. "שותפיי ואני מודעים לכך שעברה עליכם תקופה לא ברורה", כתב גרינברג הצעיר במייל לעובדים עם כניסתו לחברה, "אולם היום אנו מתייצבים כאן יחדיו, כולנו כאיש אחד, על מנת להוביל את סטימצקי למקום שבו היא ראויה להיות - מובילת התרבות בישראל". למכתב הזה הוא צירף את מספר הטלפון הנייד שלו ועודד את העובדים לפנות אליו בכל שאלה.

"עשינו כנסים - בצפון, בדרום ובמרכז", מספר פחימה. "לפני זה הוא עשה סבב בחנויות. הייתי המום: בשלב השאלות בכנסים מישהי הרימה יד, והוא אומר לה, כן, סיוון. הוא זכר כל עובד ועובד בשמו ומאיזו חנות הוא".

העניין של הובלת התרבות לא היה סתם קלישאת ניהול. הוא באמת מתכוון לזה: המהלך שהובילה בראל למכירת ציוד משרדי ברשת אמנם יימשך - אבל בהיקף קטן יותר, ועל חשבונו תקדם הרשת תערוכות אמנות והצגות תיאטרון, תחת הסלוגן "תרבות זה סטימצקי".

כיאה לכל חברה מתחדשת, חלקו של הדיגיטל בתמהיל הכללי יגדל. "אנחנו יודעים כבר שהספרים ילכו וייעלמו לטובת הדיגיטל, ולא נשב ונחכה בחיבוק ידיים בהיבט הזה", אומר פחימה.

- מה תעשו בפועל?

"אנחנו משנים את התמהיל של החנות: אם עד עכשיו זה היה 70% ספרים ו-30% דיגיטל, נעשה את זה 60%-40%. מובן שהמוצר הכי חשוב לנו זה הספרים, אבל אנחנו גם צריכים לשרוד. אנו מבינים שהשוק משתנה".

גם בחוץ מדווחים על התבהרות, לאחר תקופה של חוסר אמון מצד המו"לים. "מרגישים שהם רוצים להחזיר את הספרים למרכז", אומר דובי אייכנולד, מנכ"ל ידיעות ספרים. "הספרים זה הבסיס. השפה שאנו שומעים היא דרך ספרים. אנו נשמח שהם יצליחו ויפרחו, וכמה שהם יגדלו - ייטב לכולם".

- שמעת פידבקים כלשהם מאנשים ברשת?

"יצא לי לדבר עם כמה מנהלים. מבחינתם, יש תחושה טובה שלרשת יש סוף-סוף בעלים. חוסר הוודאות היה הדבר הכי נורא".

לעומת אייכנולד, מציין מנכ"ל של הוצאת ספרים אחרת כי לאור מצבה של סטימצקי הוא היה מצפה שייעשו דברים דרמטיים יותר. "בכל זאת", הוא מציין, "זו רשת שנפלה".

כל הוצאות הספרים שבו לעבוד עם סטימצקי - למעט מודן. לאחרונה, מספר גורם מקורב לגרינברג, טלפנה אליו סופרת המפרסמת בהוצאה ופרסה בפניו את המלכוד שבו היא נמצאת - בין מודן לסטימצקי. "אייל הכניס אותה למדפים באופן ישיר", מספר אותו גורם. "אני בטוח שהוא גם ישמור על יחסים טובים מול המו"לים. הוא איש של משא ומתן. יש לו אישיות מפשרת. הוא לא קטנוני".

לא רק "הבן של"

גרינברג, 39, מתגורר כיום עם משפחתו בבית פרטי בתל-אביב. הוא למד מינהל עסקים במרכז הבינתחומי בהרצליה, ובהיותו סטודנט הקים את חברת Kid&Young, שעוסקת בפרסום ובהרגלי צריכה בקרב ילדים ונוער. גם עבודת הגמר שלו בבינתחומי עסקה בנושא זה. בהמשך הוא הקים חברה נוספת, אתר מכירות בשם "גט איט", שנמכר לפני מספר שנים לאחר שספג קנס של 275 אלף שקל על הטעיית צרכנים. בהמשך הקים גרינברג קרן השקעות, שלימים מוזגה לתוך איילון פיננסים.

לפני כ-7 שנים - בעקבות מפגש אקראי של יפית גרינברג עם גילי כהן ועם אור לובושיץ, בעלי גיל-עד תקשורת - הוחלט למזג את שתי החברות. מהקבוצה הממוזגת, שאליה הוכנסו החברות של גיל-עד ושל ג. יפית, נוצרה חברה חדשה שנשאה את השם G גרופ. ג. יפית החזיקה 55%, ושותפי גיל-עד - כהן, לובושיץ, וגם אורן פלדמן - מחזיקים ביתר.

"המחשבה הייתה לתת מעטפת של 360 מעלות בתחום השיווק", מסביר מקורב לקבוצה. "ליפית ולאייל יש הרבה מאוד קשרים שיכלו לספק, וגיל-עד ידעו שהם יכולים להביא את הסחורה, ולייצר יחד משהו שלא היה קיים לפני כן".

החברה הממוזגת הקימה גם חברת מדיה, TRM, לפני כ-3 שנים, ויצאה למסע רכישות: היא רכשה 30% ממשרד הפרסום ענבר-מרחב-ניסן, וכן מיזגה לתוכה 3 משרדי יחסי ציבור: גלי זנדר, אתי ברקין, ומשרד MAP, המתמחה במגזר הרוסי.

לעסקת סטימצקי הם חשבו להיכנס בתחילה במסגרת G גרופ. בסופו של דבר, מסיבות שונות, החליטו השותפים ב-G שגרינברג - האם והבן, ייכנסו לעסקה באופן עצמאי.

אף שמדובר בעסקה מחוץ ל-G, את כל שעותיו מקדיש כעת גרינברג לסטימצקי. "מבחינת השותפים הם לא עושים את ההפרדה, אף שסטימצקי זה עסק של יפית ושל אייל", מסביר גורם מקורב לקבוצה. "מבחינתם, הצלחה של יפית ואייל בסטימצקי היא גם הצלחה של G בכלל. השותפות איתם זה כמו משפחה. ובכל מקרה, זה לא שאייל לא מעורב ב-G. הוא מעורב".

כך או כך, בקרוב יעברו משרדי G גרופ מרמת-החייל למטה ההנהלה של סטימצקי בפתח תקוה. "זה יהיה נוח לכולם", מסביר המקורב, "עניין של מוטת שליטה, וזה גם יחסוך כסף".

משהו להוריש לילדים

בניגוד למי שרואים בגרינברג כאדם עצמאי, בעל ניסיון ניהולי ויכולות שיווקיות, יש הרואים בו בעיקר כמוציא ומביא של אמו. גם את סטימצקי, טוענים אלה, היא קנתה בעצם בשביל דור ההמשך, אולי מתוך הבנה שהמותג ג. יפית לא יישאר לעד.

"האימא היא המגדלת העסקית שלו", אומר חבר של הבן. "היא זרוע מאוד משמעותית, והוא לא עושה שום דבר בלעדיה. היא מקור כוחו".

"האימא מאוד דומיננטית", מוסיף גורם המקורב למשפחה, "על-פיה יישק דבר. היא צריכה לבנות לו עתיד. הוא מאוד רצה משהו גדול, והנה, יש לו".

לאורך השנים, האם ניצבת בפרונט, וגם בעסקת סטימצקי כך היה. "האימא מעורבת, אבל אייל הוא המנכ"ל", מבהיר פחימה. "את הבמה הוא משאיר לה, והיא עושה את זה טוב. הוא מכבד אותה ברמות, אבל בסוף זו החלטה שלו" .

"בשום צורה הוא לא פועל בצלה של האימא", מתקוממת חברה של האם על התדמית שנוצרה. "הוא כוח על ידה. היא נהדרת, והוא כוח בפני עצמו, עם רעיונות וכיוונים. הם מחוברים, אבל הם גם מייצגים דורות ויכולות והסתכלות אחרת. הוא פעיל והוא בזכות עצמו, והם יחד. עם השנים את רואה קבלות ליכולות שלו. הוא הביא המון רעיונות, שכל הקבוצה של ג. יפית מצליחה בזכותם. והוא יכול לקחת את סטימצקי למקום חדש ועכשווי".

המבחן הקרוב של גרינברג יהיה מן הסתם בהחלטה שתתקבל במחלוקת שעל הפרק: האם המנכ"לית היוצאת בראל תקבל את מלוא הבונוס שלה, את חלקו, או שלא תקבל בונוס כלל. לפי הפרסומים, היא התבקשה לספוג תספורת גדולה יותר בהשוואה להוצאות הספרים. כלומר: תספורת של יותר מ-30% בבונוס שגובהו מגיע ל-7 מיליון שקל. בראל סירבה, ונענתה שאם ככה, היא עשויה שלא לקבל בונוס כלל. בינתיים, מי שעוסקת בנושא היא האם. לא בטוח שאת גרינברג הבן נראה שם.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו