גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופר יחלק סלים רב-פעמיים במקום שקיות; כמה זה יעלה?

בימים אלה יוצא לדרך מהלך שיצמצם משמעותית את השימוש בשקיות הניילון המחולקות חינם במרכולים ■ "גלובס" בודק כמה תעלה שקית, איפה ומתי?

מהלך היסטורי המתרחש באיחור רב - או שגיאה באופן היישום? אתמול (ד') הגיעו לקריית הממשלה בתל-אביב נציגי רשתות השיווק, וחתמו עם השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, על תוכנית פעולה לחלוקת סלים רב-פעמיים לציבור, שיחליפו את שקיות הניילון הבעייתיות אקולוגית. הסלים שיחולקו מסוגלים לשאת עד 20 ק"ג כל אחד וזכו לשם "רב-סל".

על-פי המתווה שסוכם, הרשתות יממנו בעצמן את חלוקת הסלים לציבור הנאמדת בכ-80 מיליון שקל - סכום זהה לזה המשמש היום לחלוקת שקיות חד-פעמיות לציבור. הפסקת השימוש בשקיות, מאמינים יוזמי המהלך, תאפשר בסופו של דבר גם הורדה של מחירי המוצרים הנמכרים לצרכן.

תוכנית הפעולה המדוברת היא למעשה דרכו של המשרד להגנת הסביבה לרתום את הסוסים מעט לפני העגלה, זו בעלת התוקף הרשמי: הצעת החוק למיגור השקיות החד-פעמיות (שקיות גופייה) שמוביל השר פרץ עברה לאחרונה בוועדת השרים לחקיקה ותעלה להצבעות בכנסת כבר עם פתיחת המושב הקרוב.

על-פי ההצעה, בטרם תיאסר החלוקה בחינם של השקיות החד-פעמיות, יקבלו הצרכנים מספר סלים רב-פעמיים ללא תשלום. החוק החדש קובע כי יוטל היטל בסך 40 אגורות על כל שקית חד-פעמית, כשהכספים שייגבו כהיטל ישמשו, בין היתר, למימון התוכנית ולהקמת מנגנון סיוע ליצרני שקיות הניילון החד-פעמיות שייפגעו כמובן מהמהלך.

הפרת החוק תגרור על-פי ההצעה קנסות בגובה של עשרות אלפי שקלים. את המהלך ילווה קמפיין ציבורי למניעת השימוש בשקיות הניילון.

אלא שלהצעה הזו קמו כצפוי מתנגדים - אם למהות (פורום יצרני שקיות הניילון בלשכת המסחר) ואם לדרך: שר הכלכלה נפתלי בנט הספיק להגיש ערר על ההצעה, כשהטענות הן כלפי אופן היישום ולא כלפי הצורך במהלך עצמו. את הערר נימק בנט בטובתו של הצרכן: "החוק במתכונתו הנוכחית עלול לעלות למשפחה סכום של אלפי שקלים בשנה", טען. "לטעמי, השתת עלות של 10 אגורות לכל היותר על שקית ניילון בודדת הייתה יוצרת פגיעה מידתית הניתנת להצדקה ולהגנה".

הצרכנים ירוויחו או יפסידו?

הביקוש לשקיות גופייה בישראל עומד כיום על 274 שקיות לנפש בשנה - כ-975 שקיות בשנה למשק-בית. בכל שנה משתמשים בישראל בכ-2.22 מיליארד שקיות גופייה. ההנחה היא שברשתות השיווק נצרכות 57% משקיות אלה - כלומר 1.28 מיליארד שקיות בשנה.

נשאלת השאלה - מה יקרה למחיריהם של כלל המוצרים בסופר, ברגע שההוצאה של רשתות השיווק על שקיות חד-פעמיות תפחת? אם במשרד להגנת הסביבה מאמינים כי החיסכון יגולגל לכיסו של הצרכן, במשרד הכלכלה מאמינים כי זו נאיביות לשמה - ואת הרווח יגרפו הקמעונאים עצמם, מבלי שנראה הוזלה במחירים.

"קשה לראות כיצד עלות זו לא תגולגל אל כתפי הצרכן", נכתב בערר של משרד הכלכלה, "שעלול יהיה לשאת בתשלום כפול: הוא ימשיך לשאת בעלות אותם 80 מיליון שקל ששילם בעקיפין עד כה - וייאלץ לשלם פעם נוספת באופן ישיר תמורת שקיות הגופייה".

ממשרד הכלכלה נמסר ל"גלובס": "אנו נמצאים במגעים רציפים מול המשרד להגנת הסביבה, על מנת להגיע לפשרה שתצמצם למינימום את הפגיעה בצרכנים. אנו צופים כי בעת הקרובה יוסדר העניין".

רמי לוי, בעלי רשת השיווק על שמו, מצהיר אמנם בשיחה עם "גלובס" כי "אצלי בסופו של דבר זה יתגלגל לצרכן" - אך ספק אם בכלל רשתות השיווק נחוש במהלך גורף שיורגש בכיס.

לדברי לוי, "המהלך שעליו מדברים עכשיו יהיה טוב לכולם, אבל לטעמי אסור לגבות יותר מ-30 אגורות לשקית. אני לא חושב שהעלות צריכה לחזור לצרכן בעקיפין".

על מהלך דומה בעבר לחלוקת סלים רב-פעמיים ברשתות השיווק (שעברו עם הזמן להימכר בתשלום), אומר לוי: "גם היום, יותר ויותר לקוחות משתמשים בסלים האלה. המודעות עדיין הולכת וגדלה".

בינתיים הספיקו השרים להיוועד, ועל-פי המשרד להגנת הסביבה - להגיע להבנות, בין השאר בנוגע לסיוע ליצרני השקיות, שבעקבותיהן ימשוך השר בנט את הערר, כך שהעברת החוק תתגלגל למושב הקרוב של הכנסת.

הציבור תומך, היצרנים מתנגדים

לפי סקרים שערך המשרד להגנת הסביבה, יותר מ-70% מהישראלים תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הניילון בחינם, לאור העובדה שרבע מכלל השקיות מושלכות לאשפה מיד בתום השימוש ונשארות מאות שנים באתרי הפסולת עד שהן מתפרקות.

חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו. בעלי חיים רבים בישראל (בעיקר אוכלוסיית היעלים) נפגעים כתוצאה מאכילת השקיות. כ-100 אלף בעלי חיים ימיים מתים מדי שנה בעולם כתוצאה מבליעת שקיות פלסטיק. בנוסף, שקיות הפלסטיק מיוצרות מנפט, ועצם צריכתן הבזבזני גורם לצורך נוסף במאגרי הנפט שהחיפוש אחריהם מזיק לסביבה וייצורן מזהם.

אולם, בפורום יצרני שקיות הניילון באיגוד לשכות המסחר רואים בפתרון המוצע "בלוף אחד גדול": "מבחינת רשתות השיווק ברור שהעניין כדאי", אומרים בפורום, "זה יהפוך עבורן את ההוצאה עבור שקיות להכנסה".

40 האגורות שייגבו, זה המקום לציין, הן רק מחיר מינימום שבשטח יכול להיקבע על רף גבוה יותר. שלא לציטוט, מדברים בפורום על "קשר לא ברור בין הרשתות הקמעונאיות למשרד להגנת הסביבה".

בדבר אחד אין ספק: תעשיית שקיות הפלסטיק עומדת להיפגע, גם אם הצורך בה לא ייעלם. "אנחנו מדברים על תעשייה שאי-אפשר להסב לשום דבר, עובדים באוכלוסיות חלשות, מעגלים משניים ושלישיים. בסופו של דבר ניאלץ למכור את הציוד לייצור בתור ברזל. עושים לנו מה שעושים לרשות השידור", אומרים בפורום.

"בפועל", טוענים היצרנים, "הנזק בשקיות הפלסטיק הוא בעיקר אסתטי, משקיות שמתעופפות ברוח - כשמדובר רק ב-6% מהשקיות שמיוצרות. למרבית השקיות יש שימוש המשך - כשקיות אשפה למשל, ועכשיו אנשים ייאלצו לקנות יתר שקיות זבל.

"מנגד, הסלים הרב-פעמיים שמיוצרים במזרח אסיה עשויים מכל מיני חומרים ודבקים שלא ניתן למחזר. הסלים הרב-פעמים שוקליים פי כמה וכמה משקיות הניילון. גם כשיישחקו הם יילכו למטמנה ולא למיחזור. שקיות גופייה, לעומת זאת, אין בעיה למחזר - רק צריך לדאוג למנגנוני איסוף. ובכל אופן, מי באמת מאמין שאם מחר ימכרו סלים או אמצעי אריזה אחרים, מחיר הקוטג' יירד?".

מה עם שקיות מתכלות?

מה בדבר הרעיון של ייצור שקיות אקולוגיות? יצרני השקיות מדגישים כי הם יודעים לייצר שקיות כאלה בהשקעה לא גבוהה, אך לדבריהם, "המשרד להגנת הסביבה לא מעוניין בכלל לייצר כאלה. ההשקעה בציוד מינורית, רק חומרי הגלם משתנים. אנחנו מייצרים את זה בפועל ללקוחות שונים כבר שנים".

אולם בסביבת המשרד להגנת הסביבה שוללים את הרעיון מכל וכל. יש מי שמגדיר את הרעיון כ"גרוע במיוחד. למה? משום שהשקיות המכונות "מתכלות" שוכבות 500 שנה או 50 שנה, כך שזה עדיין מזהם. בפועל הן לא מגיעות לאתרי הטמנה אלא עפות ברוח ומתכלות רק בתנאים מאוד מסוימים, בעוד הסל הרב-פעמי ניתן למיחזור גם אם אינו מתכלה".

עיקרי החוק

■ במשך תקופה (שנה או שנתיים) יחלקו רשתות השיווק לציבור על חשבונן סלים רב-פעמיים המסוגלים לשאת עד 20 ק"ג כל אחד.

■ תיאסר חלוקה חינם של שקיות חד-פעמיות.

■ צרכן שירצה שקית חד-פעמית, ישלם לפחות 40 אגורות על כל שקית.

■ הכספים שייגבו יוגדרו "היטל", וישמשו בין היתר למימון התוכנית ולהקמת מנגנון סיוע ליצרני שקיות הניילון החד-פעמיות.

■ קנסות בגובה עשרות אלפי שקלים יוטלו במקרים של הפרה.

שקיות

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי