גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה בקבוצת בריל ביום שאחרי סגירת מפעל הנעליים?

המפעל לייצור נעלי צבא נסגר, סולוג מצויה בתחרות קשה ולא מרוויחה כסף, המותג לי קופר סובל משחיקה במעמדו ותורם בקושי לחברה, וגם הרווחים של רשתות ההנעלה גלי, כל נעל סנטר, ניין ווסט ואיזי ספיריט נחתכו ■ ניתוח מיוחד

בתחילת 2011 נסחרה חברת בריל בבורסה של תל-אביב לפי שווי של 317 מיליון שקל. מאז איבדה החברה 61% מערכה, והיא נסחרת נכון לתחילת המסחר אתמול (א') לפי שווי של 122 מיליון שקל בלבד. הירידה בשווי של חברת בריל התרחש במקביל לירידה בביצועיה.

בשנת 2011 עמדו מכירותיה של בריל על 505 מיליון שקל שהניבו רווח תפעולי של 41.5 מיליון שקל (8.2% מהמכירות). את השורה התחתונה חתמה בריל עם רווח נקי של 33.4 מיליון שקל. שנתיים לאחר מכן, בשנת 2013, בריל שמרה אמנם על ההכנסות אך רווחיה הלכו ונשחקו. את השורה התחתונה ב-2013 חתמה בריל עם רווח נקי של 10.5 מיליון שקל. ביחס ל-2011 מדובר בצניחה של 68% ברווח.

דוחות החברה למחצית הראשונה של השנה גם הם אינם מבשרים טובות כשבשורה התחתונה, רווחי החברה הסתכמו ב-321 אלף שקל בלבד.

מה קורה בחברת בריל, ומה צופן העתיד לחברה שאיבדה לאחרונה את אחד ממגזרי פעילותה?

לאורך השנים חברת בריל הנמצאת בשליטת משפחות בוסקילה וגנזי, הייתה מזוהה בעיקר עם ייצור נעליים לצה"ל ועם רשת הנעליים גלי. אם השנים הפכה בריל לשחקנית לא מבוטלת בשוק האופנה וההנעלה. בריל מחזיקה ברשתות גלי, לי קופר, סולוג, כל נעל סנטר, ניין ווסט, איזי ספיריט ואן קליין. בנוסף היא מחזיקה ב-50% מחברת אס.בי.אן, בשותפות עם סקאל, ובאמצעותה ברשת נאוטיקה. לאחרונה השלימה אס.בי.אן את רכישת פעילות המותג טימברלנד בישראל.

סגירה שקטה

ביוני האחרון סגרה בריל את שערי מפעל הנעליים בראשון לציון ו-80 עובדים הלכו הביתה. בזמן שהמאבק על המשך פעילות המפעל שייצר נעליים לצה"ל היה מתוקשר, הסגירה הייתה שקטה והתרחשה ממש במקביל לחטיפתם ורציחתם האכזרית של הנערים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח. המצב הביטחוני הסית את הזרקור מהחלטת משרד הביטחון להפסיק את ההזמנות מהמפעל.

"הפיטורין היו לפני המלחמה. זה מה שיש", מסביר מנכ"ל בריל, יהודה אלבז, את העובדה שהם עברו בשקט.

- איך אתה מתייחס להחלטה להפסיק לרכוש מכם?

"זה לא בסדר. המדינה צריכה לדאוג לתעסוקה של תושביה. בכל מדינה מתוקנת, משרד הביטחון רוכש תוצרת מקומית".

בריל איבדה לא רק את אחד ממגזרי פעילותה אלא את אחד ממוקדי הרווח. להמחשת העניין נציין כי בשנת 2012 מכירות הנעליים לצה"ל הסתכמו ב-32.2 מיליון שקל (6% מההכנסות) אך אלה הניבו רווח תפעולי של 5.8 מיליון שקל (18% מכלל ההכנסות). יתרה מכך, הרווח התפעולי במגזר זה היה אחראי ל-21% מכלל הרווח התפעולי של החברה באותה שנה. בשנת 2013, על רקע צמצום ההזמנות, הסתכמו המכירות ב-26.5 מיליון שקל בלבד אך עדיין הרווח התפעולי מהן היה 15.9% מכלל הרווח התפעולי של החברה.

במחצית הראשונה של השנה הסבה הפעילות שנסגרה הפסד תפעולי של 3.8 מיליון שקל שבשורה התחתונה הסתכם להפסד של 2.8 מיליון שקל. ההפסדים האלה גררו את הקבוצה שסובלת גם כך משחיקה בחלק ממגזרי פעילותה - למטה.

- לאן פניה של בריל היום?

אלבז: "אנחנו כרגע נמצאים בתוך בחינה אסטרטגית של כל החברה. כשנסיים, אני אענה לך".

- איבדתם את אחד ממוקדי הרווח שלכם.

"אוקיי. אז עושים כל מיני שינויים שיזיזו אותנו קדימה".

לי קופר: צפוף בגזרת הג'ינס

במארס 2011 השלימה בריל את רכישת פעילות רשת לי קופר שמנתה 33 חנויות והייתה על סף קריסה. בריל שילמה על הפעילות 3.8 מיליון שקל וכן סכום נוסף של 9.8 מיליון שקל עבור המלאי והציוד. לי קופר ישראל סבלה מהפסדים מפעילותה במזרח אירופה והפעילות בישראל הייתה אמורה להוות את אחד ממנועי הצמיחה של בריל.

בריל הרחיבה את פריסת הרשת אך היום, יותר משלוש שנים אחרי הרכישה, התרומה של לי קופר לבריל מועטה. במחצית הראשונה של השנה רשמו מכירות הרשת ירידה של 4.9% והסתכמו ב-45.2 מיליון שקל. הפעילות הניבה רווח תפעולי של מיליון שקל שהיוו 2.3% מההכנסות. מדובר אמנם בשיפור ביחס למחצית אשתקד שאז הפעילות הייתה הפסדית (הפסד של 334 אלף שקל) אבל הביצועים עדיין נמוכים.

מאז הרכישה, התחרות בגזרת הג'ינס - החוזק העיקרי של המותג לי קופר - הלכה והתגברה הן עם כניסת רשת אמריקן איגל לישראל והן עם התגברת פעילות בגזרת הג'ינסים מצד רשתות האופנה הוותיקות. מעמדו של המותג לי קופר נשחק משמעותית ומצבה הנוכחי של הרשת רחוק מלהשביע רצון.

- למה לי קופר לא מתרוממת?

"הרשת השתפרה בחצי השנה האחרונה למרות מצב שוק קשה והיא תמשיך להשתפר. נעשו לא מעט שינויים לאחרונה ומתחילים להרגיש אותם".

סולוג: התחרות מתגברת

באמצעות רשת סולוג מקיימת בריל את פעילותה בתחום אופנת הילדים. סולוג עצמה שעיקר פעילותה בתחום הבייסיק, סובלת מהתגברות התחרות בשוק עם כניסתה של רשת קסטרו לאופנת הילדים והשקת רשת דה צ'ילדרנס פלייס. גם ההאטה במשק לא משחקת לטובת רשת הילדים כיוון שהאוכלוסייה פונה לרכישה בחנויות מוזלות או בזארים.

התוצאה היא שביצועיה של סולוג הולכים ונשחקים. במחצית הראשונה של השנה ירדו הכנסות סולוג ב-8.3% והסתכמו ב-28 מיליון שקל. הרווח התפעולי הסתכם ב-11 אלף שקל בלבד שהיווה 0.04% מהמכירות.

גם במבט לאחור, הפעילות של סולוג לא הייתה מזהירה אך היא הייתה רווחית. בשנת 2011 למשל הפעילות הניבה הכנסות של 70 מיליון שקל ורווח תפעולי של 2.4 מיליון שקל (3.4% מהמכירות).

"כרגע, וכדי להתמודד, אנחנו הופכים את סולוג לרשת מולטי ברנד. אנחנו מכניסים אליה את לי קופר, את נאוטיקה ואולי נכניס טימברלנד. סולוג יהיה אחד המותגים בתוך החנות", אומר אלבז.

הבעיה העיקרית באסטרטגיה היא החיבור בין המותג הגבוה נאוטיקה למותג הבייסיק סולוג. מותגים כאלה בדרך-כלל, אינם חיים בכפיפה אחת ברצפת המכירה אלא אם כן מודל הפעילות הוא "חנות בתוך חנות", דבר שאינו מתאפשר בחנויות סולוג הקטנות יחסית.

גלי: שחיקה בביצועים

בריל היא אחת השחקניות המשמעותיות בשוק ההנעלה עם הרשתות גלי וכל נעל סנטר, אך גם הן סובלות משחיקה. במחצית הראשונה של השנה ירדו הכנסות שתי הרשתות ב-8.7% ל-114 מיליון שקל. הרווח התפעולי צנח במחצית - מ-11.9 מיליון שקל ל-5.9 מיליון שקל בלבד. השחיקה בביצועים ניכרה בשנה קודם לכן.

בתחום הנעליים והאקססוריז פעילה בריל גם באמצעות חברת סופר ברנדס עם הרשתות ניין ווסט, אן קליין ואיזי ספיריט. מכירות סופר ברנדס ירדו במחצית ב-2.4% בלבד ל-39 מיליון שקל אך הרווח התפעולי צנח ב-40% - מ-3 מיליון שקל ל-1.7 מיליון שקל בלבד.

"יש בעיה, השוק רווי. כמות החנויות והשטחים המסחריים אסטרונומית", אומר אלבז.

היהלום שבכתר: נאוטיקה

הפעילות הרווחית ביותר של בריל היא כיום חברת אס.בי.אן שבריל מחזיקה בה יחד עם סקאל בחלקים שווים. נאוטיקה פועלת הן באמצעות רשת חנויות מותג והן בפעילות סיטונאית. במחצית הראשונה של השנה עלו הכנסותיה ב-7% ל-45.8 מיליון שקל. לנאוטיקה שיעור רווח גולמי של 54.6% ושיעור רווח תפעולי הנחשב גבוה במיוחד בשוק האופנה (15.9%). נאוטיקה חתמה את המחצית עם רווח נקי של 4.7 מיליון שקל, מחצית ממנו גולגל לקופתה של בריל. לאחרונה השלימה אס.בי.אן את רכישת פעילות המותג טימברלנד שעתיד לסייע לחיזוק פעילותה.

"חצי שנה לא קלה"

בריל נמצאת בצומת דרכים וחייבת לאתר מנועי צמיחה חדשים לחברה לצד חריש עמוק במותגים הקיימים. בינתיים, היא נסוגה חלקית ואולי בצדק, מהמשא-ומתן שהיא קיימה לרכישת פעילות חברת סקאל ספורט והשלימה רק את רכישת טימברלנד כאמור. אלבז מסביר כי הנסיגה הייתה "בגלל מצב שוק. לא רצינו לקחת סיכונים גדולים מדי".

לדברי אלבז, "הייתה חצי שנה לא קלה. הרבעון הראשון היה מאוד קשה כתוצאה מהחורף. היה פשוט קטסטרופה ולא היה יום אחד של גשם. זה לא דבר שאתה יכול להדביק בהמשך. הרבעון השני לא הבריק במיוחד אבל הוא היה סביר, לא מעבר לזה. הרבעון השלישי לא פשוט בגלל המלחמה אבל אנחנו מקווים שהדברים יקבלו תפנית בהמשך. הקמנו מועדון לקוחות שמטבעו, בתקופה הראשונה יש לו רק עלויות. אני לא סופרמרקט שאדם שקנה שבוע שעבר, יבוא השבוע. כל חבר מועדון שגייסתי, אני אפגוש אותו שוב רק בחורף. יש עוד כל מיני פעולות שנעשות שלא נותנות תוצאות לטווח הקצר אלא לטווח הארוך אנחנו לא רצי מאה מטר אלא רצי מרתון".

בעלי המניות העיקריים בחברת בריל

תוצאות של בריל

הרשתות של חברת בריל

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס