גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שותפים לדבר עבירה

מיסוי עבריין שעמד לדין ונשא בעונש - עונש נוסף האסור בדין

דולרים שוחד אזיקים פשע משטרה / צלם: thinkstock
דולרים שוחד אזיקים פשע משטרה / צלם: thinkstock

אחד הכללים הבסיסיים בחוקי המיסוי בישראל הוא שגם הכנסה שמקורה בפעילות לא חוקית חייבת במס: שהרי אין סיבה למסות נישומים ישרי-דרך ולהעניק פרס לעבריינים ולפטרם ממס.

עם זאת, יש להבחין בין כמה מצבים. כשהעבריין אינו צפוי להחזיר את רווחי פרי מעלליו, כגון סרסור או סוחר סמים, שהסיכוי שיחזיר את רווחיו קלוש - הוא אכן חייב במס מלא.

אולם המצב שונה כאשר מדובר בעבירות של גניבה, מעילה באמון, דמי שתיקה, שוחד והפרת אמונים. בעבירות אלה, כשהעבריין נתפס, הנפגעים מהעבירה, לרבות המדינה, זכאים לתבוע ממנו את השבת השלל על-פי דיני הנזיקין, החוזים, השומרים ו/או עשיית עושר ולא במשפט, בנוסף לסנקציה הפלילית.

לדוגמה, כשעובד מינהל מקבל שוחד, המינהל רשאי לתבוע מהעובד את כל הסכומים שקיבל. באותם מקרים שבהם העבריינים אכן מחזירים את שללם, מתעוררת השאלה אם הם חייבים במס הכנסה.

התעקשות למסות את הירשזון

היום ברור כי התעשרות - במובנה הרחב - היא תנאי הכרחי למיסוי הכנסות. נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, הגדיר בזמנו את בסיס המס בדרכו המדויקת והמתומצתת כ"התעשרות ממומשת ממקור".

התעשרות פירושה גם צריכה פרטית, חיסכון והשקעה. אם הנישום החזיר את כל שללו באותה שנת מס שבה ההכנסה הגיעה לידיו, הרי שהוא לא התעשר, ולכן אין לחייבו במס. הסוגייה הופכת למורכבת יותר כאשר העבריין השיב את הכספים בשנת מס מאוחרת.

מחקר המתפרסם בספר לפידות בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית מנתח מספר פסקי דין שניתנו לאחרונה, בענייניהם של מגיד, עמי כהן, הירשזון ודמארי. עבריינים אלה נתפסו, הועמדו לדין, ישבו בכלא - והחזירו את שללם לאחר שחלפו כמה שנים.

עמדתו של פקיד השומה לא הייתה עקבית. בפרשות מגיד וכהן הוא הסכים "לפנים משורת הדין" (בניגוד להוראה מפורשת בחוק) לחייב במס רק את הסכומים שהעבריינים לא החזירו. בפרשות הירשזון ודמארי פקיד השומה התעקש למסות את שני הנישומים הללו על כל הסכומים שגנבו בשנת המס, על אף שבסופו של דבר הסכומים הוחזרו בחלקם (בפרשת הירשזון) או כולם (בפרשת דמארי).

בתי המשפט אישרו את עמדתו של פקיד השומה. להערכתי, פקידי השומה שגו.

עיקר הדיון התרכז בשאלה לא נכונה: האם החזר כספי השלל מהווה הוצאה בייצור ההכנסה של העבריינים. להערכתי, השאלה הנכונה היא, האם לעבריינים נוצרה בכלל הכנסה חבת מס?

אם בתי המשפט היו דנים בשאלה הנכונה, סביר שתשובתם הייתה שלילית. כשנישום מקבל סכום, וכנגדו יש התחייבות להחזיר את הסכום בערכו המלא - לא נוצרה לו הכנסה.

לדוגמה, קבלת הלוואה בריבית מקובלת בשוק אינה חייבת במס. אם ההלוואה היא בריבית נמוכה מהריבית המקובלת, רק ההפרש בין הריבית המשולמת לבין הריבית המקובלת חייב במס, כקבוע בסעיף 3(ט) לפקודה: הלווה התעשר בגובה הריבית הנחסכת, קרי, ההפרש בין המזומנים שקיבל לבין הערך הנוכחי של התחייבותו.

כך גם כאשר אדם שקיבל כספים שלא כדין. המשפט האזרחי מניח שהוא חייב להשיבם במלואם - בתוספת ריבית והפרשי הצמדה. מכוח דוקטרינת הנאמנות הקונסטרוקטיבית שאומצה בדין הישראלי, העבריין חייב גם להשיב את הרווחים שהפיק מכספים אלה. אם החזירם במלואם - הוא לא התעשר. ובהיעדר התעשרות, אין הכנסה חייבת במס.

פקידי השומה ובתי המשפט נתלו בעובדה שהשבת הכספים התרחשה בשנת מס שונה (מאוחרת יותר). הם בחנו אם השבת הכספים מהווה "הוצאה בייצור ההכנסה" והגיעו למסקנה שלילית.

בכך הם התעלמו מדברים חד-משמעיים שהשמיע השופט אלפרד ויתקון לפני יותר מ-40 שנה במקרה שבו חברה קיבלה הכנסה (חוקית) בשנה 1, נתבעה להחזיר והחזירה בפועל בשנה 4. גם שם פקיד השומה חייב אותה במס על ההכנסה בשנה 1, והסכים להתיר לה לנכות את הסכומים שהחזירה בשנה 4, שבה לא הייתה לה הכנסה אחרת. החברה הגישה ערעור, ובית המשפט העליון דן בעניין בשנה 4, לאחר שהחברה החזירה את הסכומים.

השופט ויתקון דחה את גישת פקיד השומה, וקבע כי אין להתעלם מהמידע שהתגבש בעת הדיון בבית המשפט ולגשש באפלה כשהעובדות כבר ברורות. התנהגות כזו יוצרת "עוול משווע". אם לחברה היו רווחים בשנה 1, ופקיד השומה גובה ממנה את המס המלא, וכשהחוב מתגבש והחברה תבקש להשיבו, לא יהא בידיה הסכום. וכך נוצר מצב בחברה ש"את רוב רווחיה לקח האוצר, והיא עומדת לפני שוקת שבורה".

בית המשפט ממשיך בראייתו המקיפה: "אילו אמרה החברה שהיא רשאית לראות ברווחיה רווחים, אף בלי להביא בחשבון את תביעת היורשות, היינו רואים בכך קלות-דעת וחוסר אחריות, ואינני מאמין שהאוצר מעוניין לעודד התנהגות כזאת".

פגיעה בקניין הפרטי

גישה זו מקבלת משנה-תוקף היום, בעידן החוקתי, כשברור שעמדתו של פקיד השומה גם פוגעת בקניין הפרטי.

לדוגמה: נישום מתחיל את פעילותו הרגילה כשיש לו הון עצמי של 500 אלף שקל. הוא זוכה למשכורת שנתית של 80 אלף שקל, שעליה הוא משלם מס הכנסה בשיעור ממוצע של 20%. יתרת הכנסתו נטו משמשת לצריכה פרטית. בנוסף, הוא גונב מהמעביד 1.2 מיליון שקל, נתפס כעבור שנה, ומשיב למעביד את הסכום המלא (קרן בתוספת ריבית והפרשי-הצמדה). נניח ששיעור המס על סכום הגניבה הוא 40%, והנישום משלם מס בסכום של 480 אלף שקל. הפגיעה בקניינו ברורה: הונו העצמי ירד מ-500 אלף שקל ל-20 אלף שקל.

עמדתו של פקיד השומה מהווה גם סטייה מעיקרון מקודש במשפט: אין מענישים עבריין פעמיים על אותה עבירה. כיוון שהעבריין הועמד לדין פלילי ונשא בעונש שהושת עליו, מיסויו - גם כשלא התעשר - מהווה למעשה עונש נוסף האסור בדין הישראלי.

■ הכותב הוא מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני