גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפתח משפט הרצת המניות בחברת מנופים; "חומרה יתרה"

ג'קי בן-זקן, איתן אלדר וצביקה קולנברנר נאשמים בכך שהריצו את מניית מנופים במטרה להביא לכך שתיכנס למדד ת"א 100 ■ ההגנה: "בן-זקן לא היה מעורב במסחר במניה, לא מבין בשוק ההון ולא הייתה לו כוונה פלילית"

"סיפור המעשים שביצעו ג'קי בן-זקן, איתן אלדר וצביקה קולנברנר טומן בחובו חומרה יתרה. לא מדובר באירוע נקודתי שהשפיע רק על מניית חברת מנופים , אלא באירוע שהשפיע על שורה ארוכה של משקיעים בשוק ההון. מעשיהם השפיעו על ענף שלם של תעודות סל ועל ציבור גדול של משקיעים וחוסכים, שכספם הושקע באותם מכשירים עוקבי מדד".

כך אמר הבוקר (ג') בבית המשפט המחוזי בתל-אביב התובע, עו"ד אמיר טבנקין, בפתיחת משפטם של השלושה, הנאשמים בהרצת מניות מניות חברת מנופים פיננסיים לישראל (מפל) בשלהי שנת 2010. זאת, לקראת כניסת המניה למדד תל-אביב 100, ולטענת פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) במטרה להביא לכך שהמניה תעמוד בתנאים לכניסה למדד.

השלושה - בן-זקן, בעל השליטה בחברת מנופים בתקופה הרלוונטית; אלדר, מהשועלים הוותיקים בשוק ההון ובעל שליטה במספר חברות ציבוריות; וקולנברנר - מואשמים בעבירות של השפעה בתרמית על שער מניית מפל, קשירת קשר וקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות. כן הואשמו חברת מנופים ושתי חברות פרטיות נוספות, בשל מעשיו ומחשבתו הפלילית של אחד מן הנאשמים.

"התיק הוא בסופו של דבר סיפור עובדתי שנביא בבית המשפט באמצעות הראיות החזקות שבידינו, ובהן האזנות סתר, נתוני מסחר ועדים שהיו צד לשיחות עם הנאשמים לגוף העניין", הוסיף ואמר התובע. "אנחנו נראה כיצד נרקם קשר בין בן-זקן, אלדר וקולנברנר לפעול באופן תרמיתי על מנת להכניס את מניית החברה למדד תל-אביב 100 של הבורסה".

לטענת התובע, גם ההיבט המשפטי של הפרשה הוא מובהק. "האישום המרכזי הוא האישום הראשון שמתאר את הקשר בין הנאשמים על-ידי פעולות תרמיתיות של רכישת מניות והעלאת שער המניה", ציין טבנקין.

לדבריו, החלק הפיזי של המעשים נעשה בעיקרו בידי אלדר, אבל התוכנית לא יכולה הייתה לצאת לפועל ללא בן-זקן. "בן-זקן דאג למימון, ובסופו של דבר לאחר 8 ימי מסחר, שבהם פעלו בדפוס מובהק ואגרסיבי תוך השקעה של למעלה מ-15 מיליון שקל, צלחה דרכם, והמניה נכנסה למדד".

בין מקורות המימון שהשיג בן-זקן היה מיליונר רוסי ממוצא גרוזיני, טימור בן-יהודה.

אינטרס מרכזי לבן-זקן

התובע הדגיש כי לפי התזה של הפרקליטות, בן-זקן ואלדר ביצעו בצוותא את התוכנית המירמתית "והתאחדו לכדי יחידה עבריינית אחת, שבכוח השילוב שלה התאפשרו המעשים".

הוא ציין כי בן-זקן מוקם כנאשם מספר 1 בתיק, "כי הוא היה בעל האינטרס המרכזי במימוש התוכנית", אך הוסיף כי תרומתו של אלדר לייזום וביצוע התוכנית היא בעלת מאפיינים חמורים ביותר. "אלדר היה בעל אינטרס עצמאי להכנסת המניה למדד, ובאמצעות המיומנות שלו במסחר ביצע את התוכנית בפועל".

לגבי קולנברנר אמר התובע כי הוא "נמצא במקום קצת אחר". לדבריו, "הוא פעל פעמים רבות שלא לפי הסיכום שלו עם אלדר, כשהיה אמור לקנות את המניה, ולא עשה זאת".

השופט דוד רוזן הקשה בנקודה זו ושאל את התביעה: "איך אתם בכלל מחברים אותו?"; והתובע השיב: "למרות שקולנברנר פעל פעמים רבות בניגוד לתוכנית, הוא היה מודע לפרטיה, ולמרות שסטה מתפקידו, עדיין סייע לתוכנית להתממש, ולכן יש לראות בו כמבצע בצוותא של התוכנית".

"רעיון עסקי מובהק"

לפי האישום השני בפרשה, הנאשמים שתלו ידיעה כוזבת בעיתון "כלכליסט", לפיה משפחה של אנשי עסקים קנדים נמצאת במשא-ומתן מתקדם לרכישת החברה. "נראה שזו הייתה ידיעה כוזבת שכל מטרתה להשפיע על שער המניה", אמר טבנקין.

בהמשך הדיון טען עו"ד רם כספי, המייצג את בן-זקן: "לבן-זקן מיוחסת תרמית. טול את התרמית, ואין עבירה. רוב הוויכוח הוא מה עשה המשקיע הזר טימור בן-יהודה. אם התביעה הייתה אומרת שהוא איש-קש או דחליל, הייתי מבין את התזה שלה. אבל טימור רכש מניות ונשאר איתן, ונשאלת שאלה למה הוא קנה דווקא ערב התקופה הקובעת לשם כניסה למדד תל-אביב 100".

עו"ד נבות תל-צור ממשרד כספי, המייצג את בן-זקן לצד עו"ד רם כספי, נשא אף הוא דברים ואמר כי בן-זקן הוא איש עסקים שבנה את עצמו בעשר אצבעות. "בן-זקן פעל בכל הפרשה הזו בתום-לב גמור, לטובת החברה ומתוך ראיית אינטרס החברה וציבור בעלי המניות שלה", אמר.

לדבריו, "אנחנו סבורים כי תוכנית המירמה לא הייתה ולא נבראה. בן-זקן אכן פעל לאתר משקיע. טימור בן-יהודה, תושב חוץ קנדי, ביקש לקנות את המניות. היום אומרים לבית המשפט שבן-יהודה לא היה ער לתהליך המסחר. זה נכון, הוא מחזיק נכסים בכל העולם. הרעיון שבן-זקן יביא את המשקיע הזה היה רעיון עסקי מובהק".

עוד אמר עו"ד תל-צור כי בן-זקן לא היה מעורב במסחר במניה, אינו מבין בשוק ההון ולא הייתה לו כוונה פלילית. "אנו לא חולקים על כך שלבן-זקן היה עניין לעקוב אחר גורלה של החברה שהתמודדה על כניסה למדד, הוא היה סקרן ומתוח ומודע להשקעה. אבל מודעות לא די בה כדי לייצר כוונה פלילית. המטרה שלו הייתה לגיטימית - להביא את המשקיע".

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, המייצגת את אלדר, טענה כי בתיק הזה הביקוש למניה היה ביקוש טהור ונקי. "אלדר רכש עבור בן-יהודה את המניות באופן לגיטימי. זה המקצוע שלו. האירוע הזה היה הזדמנות כלכלית עבור משקיעים לגיטימיים, ולדעת איך לעשות את ההשקעה הזו זה דבר מקצועי ולגיטימי. חד, פשוט וברור. כך פועל שוק ההון", אמרה רוזן-עוזר.

יצוין כי בן-זקן כבר אינו מחזיק כיום במניות חברת מנופים פיננסים, העוסקת בנדל"ן. בעלת השליטה בחברה היא חברה שווייצרית בבעלות איש העסקים מרקוס וובר.

האישום: אלדר הופקד על הרכישות, ובן-זקן - על המימון

באוקטובר 2013 הגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) את כתב האישום נגד אנשי העסקים ג'קי בן-זקן ואיתן אלדר ונגד פעיל שוק ההון צביקה קולנברנר, בגין הרצת מניות חברת מנופים פיננסיים לישראל (מפל) בשלהי שנת 2010 לקראת כניסת המניה למדד תל-אביב 100. זאת, במטרה להביא לכך שהמניה תעמוד בתנאים לכניסה למדד.

השלושה מואשמים בעבירות של השפעה בתרמית על שער מניית מנופים, קשירת קשר וקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות. כן הואשמו חברת מנופים ושתי חברות פרטיות נוספות בשל מעשיו ומחשבתו הפלילית של אחד מן הנאשמים.

לפי כתב האישום, שהוגש באמצעות עורכי הדין אמיר טבנקין ואלה בנישתי, "בן-זקן ואלדר קשרו קשר להשפיע במירמה על שער מניית מנופים, בדרך של רכישת מניות החברה במהלך המסחר בבורסה, במטרה להביא לכך שמניית החברה תעמוד בתנאים לכניסה למדד תל-אביב 100".

לטענת הפרקליטות, במסגרת הקשר היה אלדר אחראי על רכישת מניות מנופים במסחר בבורסה, ובן-זקן היה אמון על איתור משקיע שירכוש את מניות החברה מאלדר במהלך תקופת הפעילות, ובכך יספק לאלדר מימון להמשך פעילותו.

לפי כתב האישום, על בסיס הסכמותיו עם בן-זקן, קשר אלדר קשר עם חברו, קולנברנר, לפעול בצוותא במסחר בבורסה לרכישת מניות החברה, על מנת להעלות את שער המניה.

בהמשך לכך טוענת הפרקליטות כי מ-18 בנובמבר 2010 ועד ל-30 בנובמבר 2010 פעל אלדר באופן עקבי להעלאת שער מניית מנופים באמצעות רכישת מניות במסחר בבורסה. "פעילותו של אלדר השפיעה על שער הנעילה של מניית מנופים בכל אחד מימי המסחר בהם פעל. בן-זקן עקב אחר פעילות אלדר בזמן אמת, ולעתים אף הנחה את אלדר להגביר את פעילותו להשפעה על שער המניה", נכתב באישום.

לפי הנטען, במהלך תקופה זו תיאם אלדר את פעולותיו עם קולנברנר. במקרים רבים, לפי כתב האישום, מכר קולנברנר מניות של חברת מנופים שהיו ברשותו, תוך ניצול המידע שהיה לו על פעולות הרכישה שביצע אלדר. במקרים אחרים ביצעו אלדר וקולנברנר עסקאות מתואמות ועצמיות בין חשבונותיהם.

לדברי הפרקליטות, כתוצאה ממימושה של תוכנית המירמה, עלה שער מניית מנופים, והיא עמדה בתנאי הכניסה למדד תל-אביב 100. ב-8 בדצמבר 2010 הודיעה הבורסה על התווספותה של מניית מנופים למדד תל-אביב 100.

אלדר, קולנברנר והחברות בשליטתם מואשמים גם בכך שלאחר הצלחת התוכנית המירמתית והודעת הבורסה על כניסתה הצפויה של מניית מנופים למדד תל-אביב 100, הם פעלו במהלך מספר ימי מסחר, במטרה להשפיע במירמה על שער מניית מנופים לקראת כניסת המניה למדד.

מסירת מידע כוזב ל"כלכליסט"

בן-זקן, אלדר וחברת מנופים מואשמים גם בעבירה של "הנעה בתרמית לרכישת ניירות ערך". לפי כתב האישום, במסגרת הקשר האסור להעלאת שער מניית מנופים, סיכמו אלדר ובן-זקן כי אלדר ימסור לעיתונאי גולן חזני מעיתון "כלכליסט", עמו היה בקשרים, מידע כוזב בכוונה שיפורסם בעיתון, לפיו התקיים משא-ומתן מתקדם ומשמעותי בין בן-זקן לבין משפחת גרמזיאן - משפחה יהודית קנדית בעלת הון - לרכישת חלק מהשליטה במנופים, וזאת על אף שבפועל לא התקיים משא-ומתן כזה.

חזני נפל בפח שהטמינו לו בן-זקן ושותפיו, ובעקבות המידע המוטעה שנמסר לו פירסם בנובמבר 2010 ב"כלכליסט" כתבה שהכין בהסתמך על המידע הכוזב, תחת הכותרת: "משפחת גרמזיאן רוצה להיות שותפה של בן-זקן". מאוחר יותר באותו היום התפרסמה הכתבה גם באתר האינטרנט של העיתון.

התיק נחקר על-ידי מחלקת החקירות ברשות ניירות ערך. בן-זקן מיוצג בידי עורכי הדין רם כספי, נבות תל-צור וירון ליפשס; אלדר - בידי עו"ד מיכל רוזן-עוזר; צביקה קולנברנר - בידי עו"ד אילן סופר ממשרד גולדפרב-זליגמן ושות'; ומנופים - בידי עו"ד אפרת ברזילי ממשרד גרוס-קלינהנדלר-חודק-הלוי-גרינברג ושות'.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם