גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה: המבורגר ב-76 דולר וסלולריים בלי אינטרנט

"פייננשל טיימס" ביקר בצפון קוריאה וגילה תמורות רבות בכלכלה ובאורחות החיים, ודבר אחד שלא השתנה

פארק המים מונסו / צילום: רויטרס
פארק המים מונסו / צילום: רויטרס

במסעדת מזון מהיר בפארק המים מונסו בבירת צפון קוריאה, פיונגיאנג, נמכר המבורגר תמורת 10 אלף וון, ששוויים הנומינלי 76 דולר. מדובר בסכום גדול פי שלושה עד חמישה ממשכורתו החודשית של שכיר טיפוסי.

במרפסת סמוכה יושב לו ריאנג גוואנג ג'ין בבגד ים ולוגם בירה עם ידיד, כשהם צופים על בריכת השחייה שנפתחה אשתקד במסגרת אחד ההישגים שבהם מתפאר מאוד המשטר הצפון קוריאני.

ריאנג בן ה-29, נהג משאיות בנתיבים בין-עירוניים, שילם 20 אלף וון תמורת כרטיס הכניסה, אך אינו מוטרד כלל וכלל מהמחיר הרצחני, וזאת בניגוד למשפחות הקולניות המשתעשעות בבריכה שמתחתיו.

במהלך הביקור בן חמשת הימים שערך "פייננשל טיימס" במדינה הנשלטת בידי אחד המשטרים המדכאים ביותר בעולם, לא הצלחנו לוודא כמה ממאות המבקרים בפארק מונסו שילמו את מחיר הכניסה המלא. אך רשימת המחירים הגבוהים בפארק מוכיחה את מידת חדירתם של שליטי הכלכלה הפרטית בצפון קוריאה לתחומי חיים רבים במדינה.

השווקים הלא-רשמיים התחילו לנסוק לאחר הרעב החמור ששרר במדינה בשנות התשעים, ולמעשה הם החליפו את המדינה כמקור המחיה העיקרי של שני-שלישים מהעם. כך להערכת אנדריי לנקוב, מומחה לצפון קוריאה באוניברסיטת קוקמין בבירת דרום קוריאה, סיאול.

המחירים בשווקים אלה גבוהים בהרבה ממה שניתן היה לצפות על בסיס השכר החודשי הרשמי של כמה אלפי וון בחודש. כעת נראה כי המתקנים שמפעילה המדינה לשימוש ולהנאת הציבור הולכים בעקבות השווקים. כרטיס הכניסה לפארק מונסו עולה הון תועפות על בסיס שער החליפין הרשמי בסך 132 וון לדולר, אך לסכום זה אין שום משמעות בשוק השחור, שבו עומד שער החליפין על כ-8,000 וון לדולר.

ל"פייננשל טיימס" היה מלווה ממשלתי בפיונגיאנג, שבה מתגוררת האליטה של 26 מיליון תושבי המדינה. לא הייתה הזדמנות לבדוק עיירות וערים אחרות, שלא לדבר על מחנות המאסר הפוליטיים, שבהם כלואים על פי ההערכה עשרות אלפי תושבים.

במועד מוקדם יותר השנה גינה דו"ח של האו"ם את "הפרות זכויות האדם השיטתיות, הנפוצות והחמורות" בצפון קוריאה, שבה "כמעט שלא קיימות" הזכויות לחופש מחשבה ולחופש ההתבטאות, ושבמחנות המאסר שלה מתבצעים בקנה מידה גדול עינויים ומעשי אונס ורצח. פיונגיאנג דחתה את הדו"ח כבלתי מבוסס.

זינוק בפעילות הבנייה בבירה

מסלול הביקור שלנו, שאושר רשמית בידי השלטונות, כלל בעיקר פרויקטים חדשים שזה עתה הושלמו, המעידים על הזינוק שנרשם לאחרונה בפעילות הבנייה בפיונגיאנג, הממומנת חלקית באמצעות הסחר המשגשג עם סין. אשתקד עמד הסחר בין סין לצפון קוריאה על 6.5 מיליארד דולר - עלייה של יותר מ-10% לעומת 2012.

פרויקטי הבנייה החדשים כוללים את בית החולים לילדים אוקריו, שמצויד במכשור סריקה מודרני, למרות שחנות הצעצועים של בית החולים עדיין משקפת את המסורת המיליטריסטית של המדינה ומתמקדת בטנקים ורובים מפלסטיק.

בכניסה למרכז הרכיבה על סוסים, "מועדון מירים", שנפתח באוקטובר שעבר, תלוי לוח שעליו מונצחים תאריכי שני הביקורים שערך קים ג'ונג און, המנהיג העליון של המדינה, כדי "להעניק הדרכה במקום".

לא ברור אם האיכרים - החורשים את השדות הסמוכים בעזרת שוורים - יוכלו להשתמש במועדון. הממשלה, שכבר אינה מסוגלת לבלום את דליפת המידע על העולם החיצוני, הפסיקה לטעון כי דרום קוריאה היא מדינה מרוששת שתושביה סובלים מהתעמרותו של הצבא האמריקאי הכובש. במקום זאת, מדגישה הממשלה את נטייתן של השיטות הקפיטליסטיות ליצור אי-שוויון בין עשירים לעניים, למרות שדינמיקה זו נראית כעת לעין גם בצפון קוריאה עצמה.

חייהם של מרבית הצפון קוריאנים קשים, ואשתקד נהנו רק 16% ממשקי הבית מ"צריכת מזון מתקבלת על הדעת", לדברי תוכנית המזון העולמית (WFP), שמעריכה כי מספר הקלוריות היומי שצורך הצפון קוריאני הממוצע נמוכה ב-30% מ-2,100 הקלוריות המומלצות. אפילו תושבי פיונגיאנג קטנים בהרבה מעמיתיהם בסיאול.

אך מכשירי הטלפון הניידים הם תופעה נפוצה בפיונגיאנג, על אף שהמחיר הקמעוני מתחיל ב-200 דולר למכשיר. מותגים מקומיים החליפו את המכשירים הסיניים שהיו בשימוש לפני כמה שנים.

בתחרות היאבקות שנערכה בסוף השבוע, צילמו כמה מהצופים את הזירה באמצעות מכשיר טלפון עם צג נגיעה במותג ארירנג, שפועל על מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל והושק אשתקד בצפון קוריאה. אתרי טכנולוגיה טוענים כי מדובר בעותק של מכשיר סיני. בניגוד למכשירי טלפון חכמים במקומות אחרים בעולם, אין בארירנג גישה לאינטרנט.

מותג מקומי אהוב נוסף הוא של כלי הרכב של היצרנית המקומית פיאונגהווא מוטורס - היחידה ששמה מופיע בלוחות המודעות המסחריים בפיונגיאנג. החברה הקימה מיזם משותף עם החברה הדרום קוריאנית יוניפיקיישן צ'רץ', והיא מייצרת מכוניות ברישיון מחברות סיניות.

למרות שנראה כי פיאונגהווא הוא המותג הפופולרי ביותר, יש גם מכוניות יפניות רבות, וכן הדגמים הקטנים של פולקסווגן ואף מכוניות משפחתיות עתיקות של מרצדס. ליד מסעדת נודלס מפוארת במרכז פיונגיאנג נצפתה ב.מ.וו מסדרה 7 היוקרתית עם לוחיות פיונגיאנג.

תמונות המנהיג נראות בכל מקום

הדבר היחידי שהמדינה שוקדת לשמר בתוך מערבולת התמורות האלה הוא פולחן האישיות של שושלת קים. תמונות של אביו וסבו המנוחים של המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג און, נמצאות בכל מקום, ומעטרות חדרים, קרונות ברכבת התחתית וחזיתות בניינים - ואף מוצמדות בסיכה לחזהו של כל תושב.

צילומים של קים עצמו, העומד לחגוג את יום השנה השלישי לשלטונו, אינן מוצגים בדרך זו, אך תמונתו מופיעה מדי יום יחד עם הדיווחים על פעילויותיו בעמוד הראשון של העיתון "רודונג סינמון".

קים בן ה-31 שואף ליצור לעצמו תדמית צעירה ואנרגטית שתעמוד בניגוד להתנהלותו הקודרת והיובשנית של אביו, קים ג'ונג איל. הפעילות הספורטיבית הפכה לנושא חשוב בתקופת שלטונו. הוא חנך את אתר הסקי היוקרתי בצפון המדינה, ואירח פעמיים את שחקן הכדורסל האמריקאי דניס רודמן. בסוף השבוע ביקרה קבוצת מתאבקים זרים בפיונגיאנג כדי להשתתף בתחרות שערך המתאבק היפני שהפך לחבר פרלמנט, אנטוניו אינוקי.

התעמולה של המשטר מתמקדת גם בטכנולוגיה, שאותה תיאר קים כ"כוח הדחף לבניית מדינה משגשגת". בקונצרט שנערך ביום ו' הוקרנו על מסך אדיר צילומי ההשקה ב-2012 של הטיל ארוך הטווח יונהא-3, ששיגר את הלוויין הצפון קוריאני הראשון לחלל.

השקה זו עוררה גינויים נרחבים בחו"ל מכיוון שביצועה הפר את ההסכמים הנוגעים לתוכניתה הגרעינית של צפון קוריאה, אך האירוע מוצג בפיונגיאנג כסמל לעוצמתה המדעית ושאפתנותה הלאומית של המדינה. בספרייה המרכזית הענקית, המכונה "בית הלימוד הגדול של העם", שקדו מרבית הקוראים על לימודי פיזיקה, מחשבים ותחומים מדעיים אחרים, ולא על לימודי מדע המדינה.

ההשוואה בין שאיפותיה של הממשלה לבין בעיותיה הכלכליות של המדינה חושפת פער חמור. פער זה מגולם בידי סון מיונג ג'ון, שביקר במקום הולדתו של המנהיג העליון של צפון קוריאה במסגרת טיול בית ספר מהמחוז המרוחק המגיונג הצפוני.

על אף שהמחוז סמוך לגבול עם סין - לנוחיותם של סוחרי השוק השחור - חיים במחוז המגיונג חלק מהאנשים העניים ביותר במדינה. WFP מעריכה כי גדילתם של שליש מהילדים במחוז נפגעה מחוסר תזונתי. מיונג ג'ון בן ה-15 נמנה עם השליש הזה. גובהו ומבנהו הם כשל ילד צעיר בהרבה, ובדומה לכמה מעמיתיו ללימודים גם על עור פניו מתנוססים הכתמים הלבנים המעידים על מחסור בוויטמינים.

אך בהתאם למדיניות המפלגה, מצהיר ג'ון כי יש לו שאיפות נועזות. "כשאגדל אני רוצה להיות מדען כדי שאוכל להאדיר את ארצנו באמצעות הטכנולוגיה", אומר ג'ון, ומספר כי הוא שואב השראה ממקום הולדתו של קים איל סונג, שפניו מתנוססות על התג האדום הצמוד לחזהו.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט