גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילדים שלוקחים לביה"ס קופסת בנטו יפנית במקום כריך

מתן ועמית קרן הגיעו אל מסורת הבנטו דרך קומיקס יפני וסרטי מנגה, ויחד עם אימא, שמנהלת בלוג על בנטו, הם עובדים על ספר הבנטו הישראלי הראשון

קופסת בנטו / צילום: הדס ניצן
קופסת בנטו / צילום: הדס ניצן

בני משפחת קרן עומדים בפתח ביתי ומתנשפים. הם עשו את כל הדרך לתל-אביב ממושב אליקים שבצפון, כשהם מביאים איתם את אומנותם-אמנותם. בידה של האם ניבה שקית איקאה כחולה ובתוכה קופסאות בנטו (Bento) שונות, לפי מיטב המסורת היפנית - ארוחות טייק-אוויי יפניות המוגשות בתוך קופסאות.

ראשונה נפתחה קופסת קומתיים, המיועדת לילדים.

בקומה הראשונה שלה הונחו בצפיפות ניגירי (כדור אורז) בצורת דב פנדה, מעורסל בתוך מנז'ט כחול, איבריו מאוירים באמצעות אצת נורי. לצדו נדחסו טמאגו (חביתה יפנית מתקתקה מגולגלת), שעועית ירוקה מבושלת וירקות חיים בצבעים עזים. בקומה השנייה של תיבת הבנטו נחה לה ביצה בצורת אפרוח זעיר, שנחה בתוך קן של אטריות שעועית דקות שתובלו בסויה ובצל ירוק. לצדה טורטייה מגולגלת בצורת סושי, תפרחת של גזר ועגבניות שרי על מצע של עלה חסה, שיצר תחושה של גינת ירק מטופחת.

אחריה נפתחה קופסה נוספת, המיועדת לבני נוער. את הדמות הילדותית של כדור האורז החליף משולש ניגירי, עטוף באצת נורי. עוד בקופסה הנאה: טמאגו, מקלות אספרגוס וברוקולי חלוטים, עגבניות שרי וגזרים ננסיים על מצע עלה חסה; שילוב של יופי ואיזון. "מבחינה תזונתית, קופסת בנטו מסורתית מורכבת מעקרון השש-שישיות", מסבירה ניבה, שעמלה בימים אלה עם שני בניה המתבגרים, עמית (16) ומתן (14), על ספר הבנטו הישראלי הראשון, "בתוך הקופסה" שמו. "שלוש שישיות (50%) - פחמימה כלשהי, בעיקר אורז; שתי שישיות - ירק; ושישית חלבון - מסויה, מטופו, מביצה או מבשר".

בריא, יפה וחמווווווד

בנטו היא ארוחה אחת ליחיד. "מכיוון שמדובר בארוחה קרה, חשוב שתכיל אוכל שיהיה טעים גם כשהוא קר", מסבירה ניבה את עקרונות הבנטו. "על האוכל להיות חתוך קטן, כך שאפשר יהיה לאכול אותו במקלות (למעט הניגירי, שנאכל בידיים). הוא צריך להיות צבעוני, מאוזן (עקרון השש-שישיות) ויפה. ביפן יש תחרות סמויה בין אימהות מי מכינה את הבנטו הכי יפה; לא הכי טעים - אלא הכי יפה".

בתוך תיבת הבנטו נמצאת הארוחה שכל יפני אוכל במשך היום - ילד שהולך לגן, תלמיד בית ספר, סטודנט באוניברסיטה או עובד במפעל; כאילו לקחו את שולחן האוכל היפני וארזו אותו לקופסה. "הבנטו מיוצרות בגדלים שונים, ולכל גיל מותאמת תיבת בנטו בנפח שונה", כותבת קרן אור בבלוג שלה, "אוישי בנטו", (שפירושו בנטו יפה), המוקדש כולו לנושא. "זו תפיסה שתומכת במספר מוגבל ומתוכנן מראש של קלוריות לארוחה, שמוגדרות באופן סכמטי לפי חלוקה גילאית ומגדרית. כך, למשל, קופסת ילדים בנפח 250 מיליליטרים תכיל מזון בערך קלורי של כ-250 קלוריות, וקופסת נער מתבגר בנפח 500 מיליליטרים תכיל ארוחה בערך של 500 קלוריות".

- ומה הקטע של הציורים המתוקים?

"ביפן, מאז שנות ה-50, יש קטע חזק של אמריקניזציה, והחל להתפתח שם סגנון שמכונה 'קאוואי"'. היא הוגה את המילה כמו ילדה יפנית עם קול צווחני במיוחד. מתן ועמית צוחקים, טוענים שהיא אינה עושה חיקוי מדויק ועושים זאת בעצמם טוב ממנה. מאוד משעשעת החבורה הזאת.

עמית: "בתרבות היפנית, כל מה שהוא חמוד בצורה מופרזת נקרא 'קאוואי': החתלתולה הלו קיטי, הדובון רילאקומה (Rilakkuma) ועוד".

ניבה: "התרבות היפנית מלאה ניגודים. מצד אחד, התרבות הקלאסית, המסורתית, השמרנית והנוקשה. מנגד, תרבות הקומיקס והקאוואי. הניגוד הזה בא לידי ביטוי גם בבנטו. אפשר למצוא בנטו קלאסי עם ניגירי משולש, ואפשר למצוא בנטו קאוואי, עם מלא פיצ'פקעס חמודים, המיועד בעיקר לילדים".

ממנות קרב לסמל סטטוס

מקורות הבנטו נעוצים ביפן, ככל הנראה במאה ה-12. במאה ה-16 נשאו החיילים היפנים בנטו כמנת קרב, ובאותה תקופה החלו לייצר תיבות עץ מצופות לק שתוכנן נאכל במסיבות תה או בחגיגות ההאנאמי (צפייה בפריחה, בעיקר של עץ דובדבן).

מאוחר יותר התפשטה תרבות הבנטו והתעדנה. נוסעים נהגו לשאת עמם קושי-בנטו ("בנטו-מתניים") שהכילו חתיכות ניגירי, וצופים בתאטרון נהגו לאכול ארוחות בנטו בין חלקי המחזה.

במאה ה-19, מאחר שבתי הספר הראשונים לא הגישו ארוחות צהריים, נהגו תלמידים ומורים לשאת עמם ארוחות בנטו. לאחר מלחמת העולם השנייה החל מנהג הבאת הבנטו לבתי הספר להיעלם, והוא הוחלף בארוחות אחידות שסופקו לתלמידים ולמורים. בשנות ה-80 של המאה ה-20 צבר הבנטו פופולריות מחודשת, שניזונה מהופעת תנורי המיקרוגל ומהתפשטות חנויות הרווחה. תיבות העץ והמתכת הוחלפו בתיבות פלסטיק, אך במקביל הופיעו שוב תיבות עשויות בעבודת יד.

הבנטו שב גם לבתי הספר, וכמו בעבר איכות התיבה ותוכנה עדיין מהווים סמל ססטוס. כיום ניתן להשיג ביפן עשרות סוגי בנטו - לכל תיבה שם, ייעוד ואפיון משלה, בין השאר לפי גיל, מגדר, השעה שבה היא נאכלת ביום, תכולתה וכולי. "החשיבות שהיפנים מייחסים לבנטו מעידה על היחס שלהם לאוכל: הוא חייב להיות מאורגן, מסודר ומעוצב... הפרזנטציה היא קריטית", כתבה אן אליסון מאוניברסיטת קולורדו במאמרה מ-2008 "אימהות יפניות ואובנטו - קופסאות האוכל כמנגנון אידאולוגי". באופן מסורתי הנשים הן שמופקדות על הכנת הבנטו. איכות הבנטו מעיד על טיבן כאימהות וכרעיות.

באופן אירוני, משפחת קרן מעולם לא ביקרה ביפן. "זה יקר לנו מדי", אומרת ניבה, "אין לנו כסף לנסוע לחו"ל". תרבות הבנטו חדרה למשפחה דרך האנימה והמאנגה, האנימציה והקומיקס שמקורם ביפן. "האנימה הראשון שראיתי היה הסרט 'השכן הקסום שלי טוטורו'", מספר מתן, "ובסרטי אנימה ומאנגה אוכלים בנטו".

ניבה: "מכיוון שאף פעם לא היה לנו יותר מדי כסף, היו ימים שממש לא היה לנו מה לאכול, הכנתי להם לבית הספר כריכים בסיסיים כאלה, שהם לא ממש אהבו. שאלתי את עצמי איך אני יכולה להאכיל אותם יותר בריא".

עמית: "ואז צעקנו לה, 'בנטו, בנטו, בואי תראי'".

ניבה: "הם הראו לי בגוגל תמונות, בעיקר של 'קיארבן' (בנטו מאוירים), והתחלתי להתעניין ולחקור את הנושא, עד שיום אחד שלחתי אותם לבית הספר עם קופסאות בנטו. בהתחלה לא היו לי קופסאות בנטו אמיתיות, אז שלחתי אותם עם קופסאות ריקות של 'קרמיסימו'. הן היו מכוערות, אבל לאט-לאט השתפרתי; עניין של ניסוי וטעייה. למשל, בהתחלה לא צופפתי מספיק את האוכל אז הכול זז והתבלגן בקופסה. כשהאוכל מצופף האיור והעיצוב נשמרים. חשוב גם לבנות את כל האוכל נמוך כדי שהמכסה לא ימעך אותו".

- את מכינה לילדים שלך בכל בוקר בנטו מקושט? זו חתיכת השקעה בכל בוקר.

"אומרים לי, 'אה, את עקרת בית, את לא עובדת, יש לך זמן לעשות בנטו'. זה לא מדויק. אם אני ממהרת, אני עושה בנטו ברבע שעה. הוא אמנם לא יפה, אבל עדיין צבעוני ופרקטי. דמות או צעצוע לוקח יותר זמן להכין, אבל אפשר גם להכין ביצה מחויכת בדקה וחצי. אני מאמינה שהכנת הבנטו צריכה להשתלב בקצב של הבית. פעם הייתי מכינה את כל המרכיבים בערב ומעצבת את הקופסה בבוקר, עכשיו אני קמה בבוקר לפני כולם, מכינה הכול, ורק כשהבנטו מוכן - מעירה אותם".

- עמית ומתן, איך הילדים בבית הספר הגיבו?

עמית: "אנחנו לומדים בבית הספר הדמוקרטי. יש שם תופעות יותר מוזרות".

ניבה: "מתן סיפר שכשהוא יושב לאכול את הבנטו, כל הילדים מסביבו באים להחליף איתו אוכל".

- טמאגו תמורת כריך נוטלה?

עמית: "בדמוקרטי זה יותר גבינת עזים".

כשכבר הרגישה שהיא שולטת ברזי הבנטו, החלה ניבה לכתוב בלוג בנושא. מתוך הבלוג נולד הרעיון לספר מתכוני בנטו שכולו על טהרת הקומיקס. "מתן הוא צייר מחונן. הוא מצייר דברים בסגנון מאנגה, אבל לא רק. חשבתי שספר בנטו מקיף ייתן ביטוי הולם לתחביב המשותף שלנו. הצעתי את הרעיון לילדים. אמרתי להם: אני אכתוב את המתכונים, אתם תהיו אחראים על העיצוב ועל האיורים. הם התלהבו.

הבעיה היא שלהוציא את הספר עולה המון כסף ואין לנו, אז הלכנו על פרויקט מימון המונים (אתר האינטרנט מימונה), בתקווה לגייס את הכסף מאנשים, שיהיו שותפים בהפקה, אפילו בסכומים קטנים. אנחנו זקוקים ל-40 אלף שקל עד סוף ספטמבר. בינתיים השגנו בערך רבע מהסכום, ואנחנו מקווים שאנשים נוספים יתגייסו, ויחד נצליח לממש את החלום שלנו".

להשתתפות במימון הספר: www.mimoona.co.il/Projects/2148

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי