גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל תמכור גז לירדן בהיקף של יותר מ-15 מיליארד דולר

(עדכון) - היום נחתם מסמך הבנות בין נציגי הממלכה בירדן לנציגי נובל אנרג'י וקבוצת דלק לאספקת גז טבעי מישראל לירדן ■ מניות רציו, אבנר ודלק קידוחים קופצות עד 4% בבורסה

קידוח   / צלם: חיים אזולאי
קידוח / צלם: חיים אזולאי

ירדן תרכוש את מרבית הגז הטבעי שלה ממאגר "לוויתן" הישראלי - כך עולה ממזכר ההבנות שנחתם היום (ד') בעמאן בין חברת החשמל הירדנית לחברת נובל אנרג'י המפעילה את המאגר.

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו וסגן נשיא נובל קית אליוט, חתמו היום בשם השותפים בלוויתן על הסכם ההבנות עם חברת החשמל של ירדן (JEPCO). בישראל מעריכים כי הסכם המכירה הסופי ייחתם בחודשים הקרובים. שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים סילבן שלום אמר כי הוא מברך על חתימת מסמך ההבנות בין נציגי ממלכת ירדן לבעלי אחזקות לוויתן.

לדברי שלום, "מדובר במעשה היסטורי שיחזק את הקשרים הכלכליים והמדיניים בין ישראל לירדן. בתקופה שכזו הופכת מדינת ישראל למעצמת אנרגיה אשר תספק את צרכי האנרגיה של שכנותיה ותחזק את מעמדה כגורם מרכזי לאספקת אנרגיה באזור". המסמך נחתם לאחר פגישות רבות שקיימו השר שלום ובכירי המשרד עם שרים וגורמים שונים בירדן. ההסכם המתגבש כפוף לאישור יצוא גז טבעי מישראל שיינתן לאחר בחינה מקצועית, באישור השר.

משך ההסכם הוא ל-15 שנה ובמהלכו יספקו שותפי לוויתן גז טבעי בכמות שנתית שבין 3 ל-4 מיליארד מטר מעוקב (BCM), שהם כ-45 BCM במצטבר על פני תקופת ההסכם. היקף העסקה מוערך בכ-15 מיליארד דולר.

לפי הערכות אנליסטים, הגז יימכר במחיר התחלתי של כ-7 דולרים ליחידת חום - (mmbtu) מחיר הגבוה בכ-30 אחוז ממחיר הגז בהסכמים בין "תמר" לחברת החשמל. לצורך ביצוע ההסכם תוקם חברה ייעודית בבעלות מלאה של נובל אנרג'י האמריקאית שתייצג את שותפויות לוויתן.

מדובר במבנה עסקה דומה לעסקאות בהיקף קטן בהרבה שנחתמו בפברואר 2014 עם שתי חברות הפקת כימיקלים ירדניות - Arab Potash ו-Jordan Bromine שפועלות בצד המזרחי של ים המלח.

צריכת הגז הטבעי הכוללת של ירדן מוערכת ב-4-5 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה. הממלכה ההאשמית הייתה מייבאת בעבר כ-2.5 מיליארד BCM בשנה ממצרים דרך צינור הגז הערבי (AGP), אך מחסור הגז במצרים, הבעיות בסיני ופיצוצי הצינור הובילו בסופו של דבר להפסקה כמעט מוחלטת של הזרמת הגז לממלכה. כתוצאה מכך נאלצת ירדן להשתמש בדיזל ובמזוט כתחליף לגז. העלות העודפת של הדלקים נאמדת במיליארדי דולרים לשנה. מרבית העלויות נספגו עד היום על ידי חברת החשמל הירדנית לאור החשש מתגובת הרחוב הירדני להעלאת תעריפי החשמל בעשרות אחוזים.

אספקת הגז לירדן צפויה להתחיל מיד עם השלמת פיתוח מאגר לוויתן. תאריך היעד להשלמת הפיתוח עומד כיום על תחילת 2018, זאת לאחר שנדחה ביותר משנה בשל אי-ודאות רגולטורית. כפי שנחשף ב"גלובס", נובל אנרג'י החליטה לאחרונה לדחות את קבלת ההחלטה הסופית בנוגע להשקעה בפיתוח המאגר ל-2015. הזכויות במאגר לוויתן מוחזקות על ידי נובל אנרג'י (39.66%), דלק קידוחים ואבנר (22.67% כל אחת) ורציו (15%).

העסקאות מותנות בקבלת רישיון

העסקה עם חברת החשמל הירדנית מצטרפת לארבע עסקאות יצוא גז ללקוחות עסקיים במדינות שכנות לישראל: מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית (ראו טבלה). כל העסקאות מותנות בקבלת רישיון יצוא ממשרד התשתיות הלאומיות. בהתאם להחלטת הממשלה מיוני 2013, ניתן לייצא עד 40% של עתודות הגז שהתגלו בישראל.

העסקה המתגבשת עם חברת החשמל הירדנית מצטרפת לעסקה נוספת בין יזמי לוויתן לחברת BG הבריטית, שחתמה לאחרונה על מכתב כוונות לרכישת גז ל-15 שנה בהיקף כספי כולל של 30 מיליארד דולר עבור מתקן הנזלת גז שהיא מפעילה באידקו במצרים. המתקן הושבת לאחרונה לחלוטין מפעילות עקב מחסור בגז במשק המצרי - ואי-הפעלתו גורמת ל-BG הפסדים של מיליארדי דולרים. "גלובס" דיווח לאחרונה כי העסקה עם BG נחשבת לעסקת העוגן שתאפשר ליזמי לוויתן להשיג את המימון הבנקאי הדרוש לפיתוח מאגר לוויתן. ההשקעה בשלב הראשון בפיתוח המאגר מוערכת בכ-5 מיליארד דולר והיא צפויה להיחתם בסוף השנה הנוכחית.

אופציות נוספות

כאמור, בפברואר האחרון הודיעו שותפויות תמר על חתימת הסכם למכירת גז טבעי מהמאגר לחברות הירדניות Arab Potash וJordan Bromine. מכירת הגז התבצעה באמצעות חברה אמריקאית בשם NBL Eastern Mediterranean Marketing Ltd . משך ההסכם הוא ל-15 שנה והיקפו הכספי הכולל מוערך בכ-500 מיליון דולר.

במסגרת ההסכם יסופק לחברות הירדניות גז בהיקף כולל של 1.8 מיליארד מ"ק (BCM), והוא צפוי לזרום החל משנת 2016 לאחר שהצינור לירדן יושלם. הנחת הצינור באורך של 15 ק"מ תהיה באחריות חברת נתג"ז במימון של שותפויות תמר, אך לפי שעה עדיין קיימים קשיים עם מתווה הנחת הצינור שאמור לעבור דרך שמורת טבע בדרום ים המלח.

במקביל למגעים עם ישראל, בוחנת ירדן אופציות נוספות ליבוא גז טבעי. האופציות כוללות יבוא גז מבצרה שבעיראק לנמל עקבה בירדן דרך צינור; יבוא גז נוזלי (LNG) לנמל עקבה וגיזוזו באמצעות מתקן גיזוז ימי (FSRU); וחיפושי אקספלורציה נוספים בירדן (אופציה שעד היום לא הניבה תוצאות רבות לאור העובדה שעד כה נמצאו רק 0.2 ממ"ק של גז אשר נצרך בשנת 2013).

הישג גיאופוליטי

החתימה בעמאן היום על הסכם מכירת גז ממאגר "לוויתן" לחברת החשמל הירדנית היא ראיה חזקה לכך שההימור שנטלו יזמי לוויתן עשוי להשתלם - להעניק עדיפות ראשונה למכירת גז בצנרת ללקוחות במדינות שכנות לישראל במקום להקים מתקני הנזלה יקרים לצורך יצוא הגז הישראלי ללקוחות במזרח הרחוק.

האופציה האזורית אטרקטיבית יותר בכל פרמטר כלכלי, אך היא טומנת בחובה סיכון גיאופוליטי משמעותי. הסיכון הזה לא התממש במקרה של הירדנים, בניגוד להערכות רואי השחורות.

הסכם ההבנות בין יזמי לוויתן לחברת החשמל הירדנית היה מוכן לחתימה כבר לפני חודש. אלא, שאז פרץ מבצע "צוק איתן" ואירוע החתימה נדחה. הירדנים היו נחושים לחתום על ההסכם והמתינו בסבלנות לחתימה על הסכם הפסקת האש. המתיחות האזורית, איומי קטאר והחמאס והנוכחות המאיימת של דאעש על גבולם המזרחי - לא הרתיעו אותם.

אבל התמונה אינה דומה בכל המקומות. היחסים עם טורקיה ספגו מכה קשה בעקבות מבצע "צוק איתן", וספק רב אם האופציה למכור גז לחברות בטורקיה עדיין קיימת עבור יזמי מאגר הגז הישראלי.

עסקאות יצוא הגז של ישראל

עוד כתבות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פוטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?