גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמ"י שיווקה מתחילת השנה קרקעות ל-19,500 יח"ד

עלייה קלה בשיווק קרקעות ביחס ל-2013; ירידה חדה בשיווק צמודי קרקע ■ גורם באוצר מצנן את ההתלהבות: הנתון הקובע הוא "עסקאות מאושרות", כלומר מכרזים שיש בהם יזם זוכה - "ובפרמטר הזה הנתונים לא טובים בכלל"

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שיווקה מתחילת השנה ועד סוף חודש יולי קרקעות ל-19,500 יחידות דיור, רובן המכריע במכרזים בבנייה רוויה ומיעוטן בעסקאות של צמודי קרקע בפטור ממכרז (בעיקר בהרחבות במושבים ובקיבוצים). זהו שיפור קטן לעומת התקופה המקבילה ב-2013, בה שווקו 18,700 יח"ד, כך נודע ל"גלובס".

נתון זה משקף קצב עסקאות המבטא שיווק שנתי של 33,500 יח"ד ב-2014, אולם לא ברור כרגע איך יושפעו שיווקי הקרקע של רמ"י בהמשך ממבצע צוק איתן ומאווירת הישיבה על הגדר בשוק הנדל"ן בציפייה להכרעות על מע"מ 0 של שר האוצר יאיר לפיד וקידום "מחיר מטרה" של שר השיכון אורי אריאל, הגורמת להיענות פחותה של הקבלנים לרכוש קרקעות במכרזי רמ"י.

יחד עם זאת, גורם בכיר באוצר אומר, כי הנתון הקובע באמת איננו כמות השיווקים במכרזים שחלקם עדיין "באוויר" ללא הצעות של קבלנים, אלא דווקא הנתון של "עסקאות מאושרות", כלומר, מכרזים שיש בהם יזם זוכה אשר כבר שילם את מחיר הקרקע, ולדבריו "בפרמטר הזה הנתונים לא טובים בכלל".

היעד הממשלתי השנתי לשיווק קרקעות במכרזים לבנייה רוויה הוא 25 אלף יח"ד, ובדרך כלל מתבצעות בשנים האחרונות עוד כ-10 אלפים עסקאות בפטור ממכרז, בעיקר בצמודי קרקע.

רמ"י, בהנהלת בנצי ליברמן, עברה ב-2013 את יעד השיווקים הממשלתי, ואם לא תהיה צניחה משמעותית בהיענות למכרזים עד סוף השנה, גם בשנה זו יש סיכוי שרמ"י תעמוד ביעד. משקיפים בשוק הנדל"ן טוענים, כי יעד הממשלה נמוך מדי, ויש להגביה את היעד לפחות ל-35 אלף יח"ד בשנה, ובכך לאתגר את רמ"י למאמץ גדול יותר בצד ההיצע.

התופעה הבולטת הניכרת בנתוני החודשים הראשונים של 2014 היא הירידה החדה בעסקאות של צמודי קרקע בפטור ממכרז - 2,700 השנה לעומת 6,000 בתקופה המקבילה ב-2013. ירידה זו מבטאת בעיקר את הקפאת הבנייה בקיבוצים, בעקבות העימות המתמשך בין רמ"י לקיבוצים על הסדרת זכויות הבנייה בשטחם. ברמ"י מקווים, שעם קבלת ההחלטה החדשה השבוע במועצת מקרקעי ישראל, על האפשרות של הקיבוצים לרכוש את זכויות הבנייה ב-33% משוויין, יגבר קצב הבנייה בקיבוצים באופן משמעותי.

קצב השיווקים של קרקע לבנייה רוויה במכרזים משקף נתון שנתי אפשרי של 27 אלף יח"ד במכרזי בנייה רוויה, מעל יעד הממשלה. באפן מסורתי, שיווקי הקרקע ברבעון האחרון של השנה הם מוגברים, כשרמ"י "שופכת" מתחמים "שעל המדף".

29% של שיווקי הקרקע בינואר-יולי היו בירושלים; במרכז - 19%; בדרום - 19%; אזור חיפה - 17%; בצפון - 15%.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

יצביות בחוזים העתידיים בוול סטריט; מחירי הנפט קופצים

בורסת לונדון יורדת בכ-0.6% ● בורסת הונג קונג קופצת בכ-1.4% ● ה-S&P 500 והנאסד"ק ירדו מהשיאים שלהם אתמול, לאחר דיווח מאכזב מ-OpenAI ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● ב-21:00 שעון ישראל: החלטת הריבית האחרונה של יו"ר הפד ג'רום פאוול ● מחיר נפט מסוג ברנט נסחר סביב 112 דולר לחבית

רכבים שרופים כחלק מתופעת הפרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

"87% מהקבלנים נדרשים לשלם פרוטקשן": המספרים מאחורי אובדן המשילות

מבקר המדינה ממשיך להתריע על אוזלת־היד בטיפול בפרוטקשן ● בביקורת מעקב שפרסם על היבטי משילות בנגב מציין המבקר אנגלמן כי "פעולות האכיפה בתחומים מסוימים כמעט אינן מתקיימות", וכי קבלנים נאלצים לשלם סכומי עתק ● עוד הוא מתריע: "חלון ההזדמנויות להסדיר את התיישבות הפזורה הבדואית הולך ונסגר"

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו בימים הקרובים צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן נערכים לתרחיש של חידוש הלחימה, ומאיימים: "נחשוף יכולות חדשות"

מבוי סתום במשא ומתן עם ארה"ב, בטהראן נערכים לחידוש המלחמה ● דיווח: טראמפ הורה להמשיך במצור הימי על איראן: "המטרה - לחנוק את הכלכלה" ● גורמים רשמיים בארה"ב: טראמפ לא יוותר על הדרישה המרכזית שלו בסוגיית הגרעין ● עאמר חוג'יראת, בן 44 משפרעם, הוא האזרח הישראלי עובד משרד הביטחון שנהרג אתמול בלבנון ● עדכונים שוטפים

גורניצקי מתמזג עם מקוב נוף הוברמן / צילום: צילום: פרטי

משרד גורניצקי ממזג לתוכו את משרד הנדל"ן מקוב נוף הוברמן עם 25 עורכי דין

משרד הבוטיק שיצטרף לגורניצקי מייצג, בין היתר, את קבוצת בסר ואת חברת גיא ודורון לוי ● המשרד הממוזג צפוי למנות 375 עורכי דין ● שוק המיזוגים בענף חווה ירידה במלחמה, אך בשנה החולפת נרשמת בו התאוששות

יואל אסתרון / איור: גיל ג'יבלי

מו"ל כלכליסט יואל אסתרון פורש אחרי 18 שנים

אסתרון צפוי לפרוש ב-30 ביוני, 18 שנים אחרי שהקים את העיתון ● "זו הייתה זכות גדולה ומרגשת להוביל את כלכליסט שהגשים את החלום שלנו", כתב לעובדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; המניות הדואליות נפלו, מניות האנרגיה זינקו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.6% ● איחוד האמירויות הודיעה על עזיבת ארגון אופ"ק, מחיר נפט מסוג ברנט חצה את רף ה-110 דולר לחבית ● בדיסקונט מעריכים שבנק ישראל יימנע מהפחתת ריבית עד סיום המלחמה ● וגם: בג'יי.פי מורגן מעלים את התחזית ל-S&P 500 וממליצים "לעקוב אחר המנצחים"

נקודת החלוקה של פרסל הום בדיזנגוף סנטר / צילום: דיזנגוף סנטר

משרד התקשורת בוחן האם זרוע הפצה של עלי אקספרס פועלת בישראל כחוק

בעקבות פנייה של פורום חברות הלוגיסטיקה, בדיקה ראשונית של משרד התקשורת מעלה כי Parcel Home - זרוע הפצה של עלי אקספרס בארץ - פועלת ללא היתר לחלוקת דברי דואר, וייתכן כי יינקטו נגדה צעדי אכיפה ● הטיעון: המצב הקיים מייצר "תחרות בלתי הוגנת"

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: רמי זרנגר

הישראליות בוול סטריט מככבות: דוחות חזקים לורוניס ופייבר

חברת אבטחת הסייבר ורוניס דיווחה על צמיחה של 26.9% בהכנסות וסיפקה תחזית חיובית לרבעון השני ● חברת התוכנה פייבר עקפה את תחזיות האנליסטים גם בשורת ההכנסות וגם בשורת הרווח

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

אחרי הפרידה מפליי קארד: האם כאל תקים את מועדון הלקוחות של וויזאייר?

חברת התעופה וויזאייר נערכת לא רק להקמת בסיס בישראל אלא גם לפתיחת מועדון לקוחות ● בין חברות הפיננסים שאליהן פנתה החברה נמנית גם כאל - שלאחרונה נאלצה להיפרד ממועדון הנוסע המתמיד ופליי קארד של אל על, שעבר למתחרה ישראכרט

בין הסיבות לעיכובים. השרים חיים כץ (משמאל) ויריב לוין / צילומים: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שוק הנדל"ן בקיפאון ניהולי: המינויים הבכירים שתקועים בעיצומו של משבר

חצי שנה מאז פרישת ינקי קוינט מרשות מקרקעי ישראל, והתפקיד טרם אויש ● גם יו"ר מטה התכנון עזב, ואין מי שיחתום על מחליף בשל היעדר שר פנים קבוע ● אילו תפקידים בכירים נותרו ללא מנהל?

וול סטריט התאוששה מהר מהצפוי מהמלחמה עם איראן / צילום: Shutterstock, Christopher Penler

עצת הזהב שלא הכזיבה והזינוק במניות שהכה את הסטטיסטיקה

הירידות בתחילת המלחמה התחלפו בתוך זמן קצר באופטימיות ושיאים חדשים - בהתאם לסטטיסטיקה ההיסטורית ● ה־"V" המפורסם בשווקים התרחש דווקא לאחר שמדד הפחד זינק והכותרות בישרו על קטסטרופה ● וגם: עצת הזהב שכדאי לשנן ומה אומרת הסטטיסטיקה על ההמשך?

ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג

הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

בדיסקונט הודיעו השבוע על הקפאת הבונוסים ורמזו על קיצוצי כוח אדם שבדרך ● בבנק הפועלים הוכרז סכסוך עבודה כבר לפני חודשים ● ובבינלאומי קיים משבר סביב התגמול למנהלים ● מה הוביל את ההנהלות להדק את החגורה, ואיזה בנק עבר בשלום את המשוכה?

התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבינלאומי, כרים חאן / צילום: ap, Peter Dejong

דיווח: קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי כרים חאן

ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, כרים חאן, אם יוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרת החקירה על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בעקבות המלחמה בעזה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ובלי טיסות: כך עלולים להיראות חייו של נוחי דנקנר

בית המשפט שידון בבקשת הבנקים להכריז על מי שהיה האיש החזק במשק כפושט רגל, עלול להטיל הגבלות מחמירות על חיי היומיום שלו ולאפשר לנאמן לממש לו נכסים אישיים: "אי־אפשר להישאר אמיד בפשיטת רגל" ● וגם: מדוע שינו הבנקים גישה, והאם משפחת דנקנר תסייע?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה יתקפל? מוכן לסגת מהדרישה שוויזאייר תטוס גם בשעת חירום בשביל בייס בישראל

שרת התחבורה מירי רגב ביקשה מוויזאייר להקדים את חזרתה לישראל, גם אם בהדרגה ● למרות המשך ביטולי הטיסות, הקמת הבייס של וויזאייר בישראל עדיין על השולחן ● במשרד התחבורה לא שוללים שכדי להביא את החברה לשוק המקומי, הם ייאלצו לוותר על הדרישה ממנה להפעיל טיסות בשעת חירום

בקפלר מציינים כי אלפי חביות שנמצאות לא יכולות לצאת לים הפתוח / צילום: Reuters

אפקט המצור האמריקאי: תעשיית הנפט של איראן תגיע לסף השבתה בתוך שלושה שבועות

דוח חדש של חברת המחקר הבינ"ל קפלר מצביע כי בעקבות המצור האמריקאי על הורמוז, קיבולת אחסון הנפט של איראן צפויה להסתיים בתוך 22 ימים לכל היותר ● המשמעות: המשטר ייאלץ לקצץ את הפקת הנפט דרמטית בתוך חודשים ספורים ● המחיר: איראן צפויה להפסיד כ־250 מיליון דולר בכל יום

צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

באגף התקציבים מזהירים: ישראל נכנסת לכלכלת טראומה ואיבדה את "רצועת הביטחון" הפיסקלית

תמר לוי-בונה, סגנית הממונה על התקציבים, בכנס מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן: "בעבר הייתה לנו כלכלה שמורידה את הריבית על החוב שלה, שמעלה הוצאות אזרחיות ומגדרת את הוצאות הביטחון - הכול התהפך לגמרי, ומקבלי ההחלטות צריכים לבחור - חוב, רמת חיים או ביטחון"

מייסדי פאפאיה, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

פאפאיה גיימינג תשלם 420 מיליון דולר, בגלל בוט: ההחלטה שמטלטלת את ענף הגיימינג

חבר מושבעים בניו יורק קבע כי החברה הישראלית תשלם 420 מיליון דולר למתחרה האמריקאית סקילז ● השופטת תחליט על הסכום הסופי ● זאת, לאחר שקבע כי הפעילה בוטים שהתחזו לשחקנים אנושיים ● בעוד שבתעשייה טוענים כי מדובר ב"סוד גלוי", ההחלטה מחייבת את הענף לאמץ סטנדרט חדש של שקיפות ● פאפאיה גיימינג: "נמתין לבחינה של פסק הדין"

בית שמש / צילום: Shutterstock

היזמים צמאים למכרזים: 42 הצעות הוגשו לחמישה מגרשים בבית שמש

עשרות הצעות הוגשו למכרז מחיר מטרה בבית שמש, ברקע הקיפאון היחסי במכרזי הקרקעות מתחילת המלחמה ● הממשלה תחלק מעל 230 מיליון שקל ל־14 רשויות מקומיות על קידום היתרי בנייה - קריית גת בראש ● מצפה רמון חתמה על הסכם פיתוח להקמת כ־3,000 דירות ● ובת"א: פנטהאוזים נמכרו בעשרות מיליוני שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן