גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה המיליארדים של האוצר ולמה הוא בחר בקיצוץ רוחבי?

העודפים בתקציב: 9.4 מיליארד שקל בגביית מסים, 6.7 מיליארד שקל בהוצאות ממשלה שתוקצבו אך לא בוצעו ■ משרד האוצר בתגובה: המונח עודף אינו רלוונטי, עדיין מדובר על חוב של כ-30 מיליארד שקל

בנימין נתניהו ויאיר לפיד / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו ויאיר לפיד / צילום: רויטרס

בשבוע שעבר נאלצו שרי ממשלת ישראל לאשר קיצוץ רוחבי של 2% בתקציבי הפעילות של המשרדים. הקיצוץ, על פי הודעת הממשלה, שהיה בהיקף כספי כולל של 1.9 מיליארד שקל נועד לכיסוי חלק מהוצאות מבצע צוק איתן - כ-1.5 מיליארד שקל מתוך סך שמוערך בכ-4 עד 5 מיליארד שקל על ידי האוצר או ב-9 מיליארד שקל על ידי מערכת הביטחון. משרד החינוך לבדו ספג קיצוץ של קרוב לחצי מיליארד שקל בתקציב פעילותו ועוד מאות מיליוני שקלים קוצצו מתקציביהם של משרדים חברתיים אחרים.

הקיצוץ הרוחבי, שפגע פעם נוספת במערכת השירותים החברתיים והאזרחיים המדולדלת שמספקת המדינה לאזרחיה, הביא את הכלכלן ד"ר רובי נתנזון להעלות שאלה מעניינת: להיכן נעלמו המיליארדים העודפים שהיו אמורים להימצא בקופת האוצר בתחילת השנה? מדוע שוב ממהרים לקצץ לפני שמשתמשים ברזרבות שהצטברו בקופה?

"הרי לפני פחות משנה היינו במצב של כלכלה חזקה, עם עודפי גביית מסים וגירעון נמוך מהמתוכנן", אומר נתנזון מנהל מרכז מחקר מאקרו לכלכלה. "אני מזכיר שהמצב היה כל כך טוב ששר האוצר הכריז שהוא מבטל את הפעימה השנייה של העלאת מדרגות מס ההכנסה שהייתה מתוכננת לתחילת השנה ושהייתה אמורה להכניס לקופת האוצר כ-3.6 מיליארד שקל. המציאות הזו של עודפי גביית מסים לעומת התחזית בתקציב נמשכה גם עמוק לתוך 2014 - ממש עד לתחילת מבצע צוק איתן".

בכמה כסף בדיוק מדובר? לפי בדיקה שערך נתנזון, שממצאיה יוצגו בכנס שעורך המרכז מחר (ו') בשיתוף עם קרן פרידריך אברט, הצטברו בקופת האוצר עודפים בהיקף של לא פחות מ-16.1 מיליארד שקל - מתוכם 6.1 מיליארד עודפי גביית המסים ב-2013, 6.7 מיליארד שקל תקציבים שלא בוצעו בשנת התקציב שעברה ועוד 3.3 מיליארד שקל של עודפי גבייה מהמחצית הראשונה של השנה.

להיכן נעלם אם כן הכסף? כדי לגלות זאת בחן נתנזון את המסלול השנוי במחלוקת של העברות תקציביות, שדרכו מוסטים מדי שנה סכומים בהיקף של כ-10% מתקציב המדינה (להערכת מרכז המחקר והמידע של הכנסת) ללא שקיפות ופיקוח פרלמנטרי ראויים. בסוף שנת 2013, אושרה העברה תקציבית בסך 5 מיליארד שקל למשרד הביטחון, אך הכסף הגיע ברובו מקיצוצים בתקציבי משרדים שונים (2.74 מיליארד שקל) ומעודפים בתקציב הביטחון שמקורם בכספי הסיוע האמריקאי (כ-1.8 מיליארד שקל).

העברה תקציבית גדולה נוספת בסך 3.9 מיליארד שקל קיבל משרד הביטחון ב-14 באוגוסט, בעיצומו של צוק איתן, מתוכם העברה מיידית של 1 מיליארד שקל, העברה של כ-2.2 מיליארד שקל ב"הרשאה להתחייב" ועוד 680 מיליון שקל כ"הגדלת הוצאה מותנית בהכנסה", ללא פירוט מקורות הכסף.

ומה באשר ליתרת הכספים? הכללים הפיסקאליים אוסרים על האוצר להשתמש בעודפי גביית המסים לצרכי התקציב השוטף באופן שיחרוג מתקרת ההוצאה שנקבעה בתקציב. משום כך הועברו העודפים לצמצום הגירעון ב-2013 מ-4.33% תוצר בתחזית ל-3.15% בפועל. במלים אחרות, האוצר השתמש בכסף לצורך החזר חובות. ומה באשר להוצאות התקציביות שלא הוצאו ב-2013 - עיקר הסכום הזה כבר היה מובטח בהתחייבויות לספקים ולקבלנים שונים (מה שמכונה באוצר "עודפים מחויבים"), ושולם במהלך שנת 2014. נתנזון טוען כי גרירת התשלומים שתוקצבו ב-2013 ל-2014 אפשרה לאוצר לדחות במקביל תשלומים ב-2014 ולפנות את אותם כספים.

"אין לי ספק שבתקציב המדינה קיימים עודפים מספיקים כדי לכסות גם על צרכי הביטחון החד-פעמיים שנובעים ממבצע צוק איתן וגם להפניית משאבים לטיפול בעוני ובנושאים חברתיים ללא כל צורך בקיצוץ רוחבי", מסכם נתנזון "בנוסף אם היו מתבצעות העלאות המסים שתוכננו החל ממדרגת המס של 21% (שכר של 14 אלף שקל ומעלה) עדיין קופת המדינה הייתה היום עשירה ביותר מ-2 מיליארד שקל, אותו הסכום שקוצץ במשרדי הממשלה השונים".

ממשרד האוצר נמסר: "ראשית, ההפחתה של 2% נועדה לממן חלק מהוצאות הביטחון ולהשלים את המימון של התכנית לחוסן ביטחוני, תוך שמירה על מסגרת התקציב לשנת 2014. לצורך השלמת יתר עלויות המבצע, משרד האוצר עושה שימוש גם ברזרבות בתקציב ובתתי ביצוע של משרדי הממשלה. בשנת 2013 הגרעון קטן באופן משמעותי מהמתוכנן בשל הכנסות גבוהות מהצפוי ותת ביצוע בצד ההוצאה. המונח עודף אינו רלוונטי, מכיוון שמדובר בגרעון קטן יותר ועדיין מדובר על חוב של כ-30 מיליארד שקל ולא בעודף תקציבי. בנוסף, ההחלטה לא להעלות את המסים הישירים בשנת 2014 התקבלה כנגד צמצום הוצאות בשנת 2104 (הפחתת רזרבות והפחתה בתשלום הריבית בשל הסביבה המקרו כלכלית). לעניין הסעיפים, ניתן לשייך את הסעיפים לתחומי הפעילות באתר משרד האוצר".

איפה המיליארדים

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו