גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כלכלה על הבר": "השקעה של אנג'ל זה כמו חתונה"

האנג'ל משה ליכטמן שניהל את מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל השתתף באירוע של "גלובס" ובנק לאומי ונתן טיפים לסטארט-אפים: "אם אני מקבל המלצה ממישהו שכבר השקעתי בו, אני קורא ומטפל בה כמעט מיידית"

משה ליכטמן/ צלם: עמרי מירון
משה ליכטמן/ צלם: עמרי מירון

בשבוע שעבר אירחו עיתון "גלובס" ובנק לאומי במסגרת אירוע "כלכלה על הבר" את משה ליכטמן, לשעבר מנהל מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל, משקיע פרטי ותיק ושותף בקרן ההשקעות Israel Growth Partners יחד עם מנכ"ל משרד האוצר וחברת NICE לשעבר, חיים שני.

אך לפני שליכטמן עלה על הבמה בפאב "בנציון 1" בתל אביב וחלק טיפים עם סטארט-אפים על איך לעבוד מול אנג'לים, סיפרה יפעת אורון, מנכ"לית לאומיטק מבית לאומי ולשעבר שותפה בקרן ההון סיכון ורטקס, כי על אף הטכנולוגיה המתקדמת בישראל, אין מספיק כסף לכולם. "מאז האקזיט של Waze", אמרה אורון, "אנחנו עדים לתופעה שיש כאן המון אפליקציות והמון סטארט-אפים שמחפשים מימון ומנסים לגייס כסף, אבל הכסף שמסתובב בחוץ לא מספיק אפילו למימון עשירית מהם".

לדברי אורון, קרנות ההון סיכון רואות בין 500-700 סטארט-אפים בשנה, ומתוכן הן משקיעות בכל שנה ב-4-5 חברות בלבד. לדבריה, הקרנות מתקשות מאוד לגייס כסף, כשגם הגופים המוסדיים הישראלים לא ממהרים להשקיע בהן. לוואקום הזה נכנסים גופי השקעה מארה"ב, אירופה ואף מאסיה, שתעשיית ההיי-טק הישראלית מצליחה לעניין אותם ולמשוך את תשומת לבם. בשל כך, נוצר מצב לפיו 90%-95% מהכסף המושקע בסטארט-אפים ישראלים מגיע מהון זר.

אורון ציינה כי לאור המצב ישנן חברות שמצליחות להסתדר גם ללא השקעה בשלב הראשוני ומצליחות לייצר הכנסה של ממש עם תחילת פעילותן. את דבריה סיכמה אורון דווקא בדגש החשוב על ראייה חיובית. "יזמים צריכים להיות אופטימיים. מי שמחזיק בהשקפה פסימית הוא בעלי הסתברות נמוכה יותר להצלחה", אמרה אורון.

"חיפוש על המילה אנג'ל"

מיד אחריה עלה לבמה, משה ליכטמן, שבדומה לאורון התייחס תחילה למצוקת המזומנים שסטארט-אפים ישראלים עשויים להיתקל בה. "בכל רגע יש בישראל 5,000 חברות טכנולוגיה פרטיות, רובן סטארט-אפים. בשנה הנוכחית יושקעו 2-3 מיליארד דולר בחברות האלה, שזה הסכום השני או השלישי בגודלו בעולם אחרי סיליקון ואלי. כל שנה 600-800 זוכות למימון, אבל על כל חברה ממומנת, יש 5-10 חברות שלא". לדבריו, הוא רואה 300-400 חברות בשנה ובסוף משקיע בארבע מהן.

ליכטמן ניצל את הבמה כדי לחלק טיפים לסטארט-אפים שמחפשים לגייס כסף מאנג'לים. "השאלה הגדולה היא איך מגיעים אליהם. הדרך הכי נפוצה ולא הכי אפקטיבית זה ללכת ללינקדאין ולעשות חיפוש על המילה אנג'ל. גם אני מקבל הרבה פניות בלינקדאין ואני משתדל לטפל אבל אנג'לים לפעמים לא עונים בגלל שהם מאוד עמוסים. יש מאות חברות שפונות אליהם אז יש בעיה לשרת אותם בצורה טובה".

לדבריו, יש דרך יותר יעילה שתעזור להגיע למשקיעים יותר איכותיים והיא להגיע דרך אנשים שכבר גייסו. "בתור אנג'ל, אם אני מקבל המלצה ממישהו שכבר השקעתי בו, אני קורא ומטפל בה כמעט מיידית. אם אני השקעתי באנשים, אז אני מאוד מעריך אותם, ואם הם ממליצים על חברים שלהם או חברים של חברים שלהם, זה מקבל אצלי קדימות".

ליכטמן הדגיש כי במקרה של הפנייה דרך חברים, חשוב שהפידבק יהיה הדדי. "כמו שהאנג'ל בודק עליכם כיזמים, זה מאוד נכון לבדוק גם על האנג'ל שאתם לוקחים את הכסף שלו דרך מי שכבר גייס ממנו. השקעה של אנג'ל זה כמו חתונה, לפחות בשנים הראשונות".

בדבריו התייחס ליכטמן למה שנקרא כסף חכם - לגייס השקעה מאנג'ל שיכול לתת ערך שהוא מעבר לכסף. "אנג'לים מכירים את העליות והירידות שיש בתחום. הרבה פעמים המודל העסקי לא עובד, הרעיון שהתחלתם איתו משתנה, שרפתם את הכסף וצריך עוד. אנג'לים שאין להם את הקיבה לעכל את הסיטואציות האלה, ויש הרבה אנג'לים שלא מכירים טכנולוגיה, לא מבינים את התחום הזה.

"כשיש לך משקיע ותיק עם כמה חברות פורטפוליו אז זה נותן יתרון בנטוורקינג. כשאני משקיע בסטארט-אפ חדש ויש צורך להבין איך עושים שיווק או איך מייצרים חוויית משתמש או רעיונות לגבי מודל עסקי, אני ישר אחבר את היזמים עם יזמים מנוסים יותר שהשקעתי בהם. כל החיבור והעזרה זה דבר שלא יסולא בפז. את זה לא תקבלו מאנג'לים שעושים השקעה או שתיים מדי כמה שנים", אמר ליכטמן. "אנג'ל עם ניסיון, שכבר ראה פה ושם דברים בחייו כמשקיע, יכול לעזור לכם בשאלות כמו איזה פיצ'רים לשים במוצר הראשון ואיזה לדחות, האם לחכות עם ההשקה או לצאת מוקדם".

"רגע מפחיד לכל מיזם"

ליכטמן התייחס גם לעזרה של אנג'לים בגיוסים הבאים ("כשנגמר הכסף בחברה זה רגע מפחיד לכל מיזם. דרושה הבנה דקה של משקיע אם היזמים נמצאים לפני פריצת דרך או שצריך לקחת החלטה קשה ולסגור את העסק") ועל החשיבות של הקשר של היזמים עם המשקיעים ("זה קשר דו-צדדי. היזמים לא תמיד מקבלים את העצות של המשקיעים אבל לפחות חשוב להקשיב. זה ייזכר לכם כשתבוא לגייס שוב").

האם אנג'ל ותיק ומנוסה יקלע יותר טוב למטרה וישקיע בחברה שתצליח? לאו דווקא. "לאנג'ל אין יכולת לחזות. גם חברות שיש להם הרבה כסף יכולות להיכשל. אתה משקיע באנשים וקצת במה שיהיה מעבר".

ליכטמן נשאל על היקף ההשקעות של אנג'ל ואמר כי "אנג'ל טיפוסי משקיע 50-200 אלף דולר, גם אם יש להם יכולת לעשות השקעות יותר גדולות, הם יעדיפו לפזר אותן. אני עובד עם עוד כשמונה אנג'לים, כל אחד עושה את ההחלטה שלו באופן עצמאי. כשבא יזם ואומר שהוא מחפש חצי מיליון או מיליון דולר, אנחנו יכולים כקבוצה לעשות את כל הסיבוב".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים