גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"1,200 שקל למצעים זה מחיר ריאלי ורחוק מלהיות מוגזם"

גדעון אוברזון בריאיון ל"גלובס": "מוצרים מקבילים של ראלף לורן, דונה קארן וקלווין קליין נמכרים ב-1,200 דולר, כך שאנחנו הרבה יותר זולים"

בגיל 71, גדעון אוברזון מצא את הנוסחה העסקית המושלמת. מי שהיה בעברו המעצב הראשי של חברת כליל יופי, ולאחר מכן של גוטקס מותגים בבגדי הים (קבוצת זארה ישראל), יצא לפני שנה לדרך חדשה, ומאז הוא כבר הספיק לחתום על שיתוף-פעולה עם קסטרו לעיצוב קו של בגדי ים, עם קבוצת המשביר שהחלה לפני ימים אחדים לשווק מצעים ומגבות בעיצובו ותחת המותג גדעון אוברזון, ועל הפרק עומדים מיזם עיצוב הלבשה תחתונה לקסטרו, כלי בית למשביר וכניסה לתחום הרהיטים.

את כל אלה יש להוסיף לשיתוף-הפעולה שאוברזון יצר לפני 4 שנים עם מטבחי זיו, המשווקים מטבחים "בהשראת גדעון אוברזון" ("ב-40% מהמטבחים הנמכרים יש נגיעה שלי") ולפעילותו העסקית העצמאית.

מודל הפעילות שלו הוא חלום של כל מעצב. אוברזון לא נושא בהשקעות והוא לא בעל מניות, אבל התמלוגים שלו ממכירות הקולקציות מובטחים.

- מצאת את המודל המושלם?

"אני תמיד מרגיש שאני יכול יותר. יש לי יותר אנרגיות עיצוביות אבל מפאת גילי ושעות עבודתי, אני עושה מעל ומעבר, אבל אני רוצה עוד. יש לי תמיד תיאבון. המחשבה שלי תמיד היא מה מחר, מה הצעד הבא. אני אף פעם לא מסתכל אחורה".

לדברי אוברזון, מבחינת המודל העסקי, הוא מעצב, משתמש במותג, אין לו סיכון, הוא לא משקיע, ויש לו חלק מהרווחים.

"נכון", הוא אומר, "מבחינה זו, זה מודל מדויק ומתוקתק עבורי. מושלם".

- בכמה נמכרים פריטים שלך?

"בבוטיק שלי מחירי שמלות נעים בין 2,000 ל-15 אלף שקל. בגדי הים בקסטרו נמכרים ב-250-500 שקל. בגדי ים אוברזון אצלי נמכרים ב-500-1,000 שקל. מחירי המטבחים שאני עוסק בהם נעים מ-30 אלף שקל עד 200 אלף שקל. המצעים נמכרים בין 200 ל-1,200 שקל, ומגבות מ-50 שקל עד 200 שקל".

- איזו הצדקה יש לשלם על סט מצעים 1,200 שקל?

"בעולם הגדול זה מחיר סביר לאיכות של 100% סאטן כותנה. מוצרים מקבילים של מעצבים כמו ראלף לורן, דונה קארן וקלווין קליין נמכרים ב-1,200 דולר, כך שאנחנו הרבה יותר זולים. נכון שזה מוצר צריכה אבל אלה מוצרים שיש בהם מיתוג וגם אופנה. כשאני קונה יקר, אני מרגיש יקר. אם יש לי אפשרות, אני מרגיש טוב יותר לישון על מיטה עם מצעים ב-1,200 שקל מאשר עם מצעים של 200 שקל, למרות שכביכול זה בדיוק אותו מוצר. איכויות עולות כסף".

- אין בהכרח קורלציה בין המחיר לאיכות.

"נכון, אבל ברגע שיש לך מיתוג, זה בכל מקום. מאחורי מותג יש מעצב והוא מפקח על כך שהמוצר יהיה גם איכותי, טוב ומתוכנן נכון. כשחברה מופקדת על ההחלטות, יש לה שיקולים כספיים והרבה פעמים שמים הרבה מאוד 'מים' בתוך המוצר, על מנת לנפח אותו. התחשיב מבוסס על איכות, עיצוב פלוס מבצעים, כי מה לעשות, בסוף יוצאים לסוף עונה. לכן התחשיב בהחלט ריאלי והוא רחוק מלהיות מוגזם".

- מבחינת עלויות הייצור, זה לא עולה יותר מ-100 שקל או מקסימום 200 שקל.

"אני לא מעורה בצורה מדויקת. בבגדי ים אתה צריך להכניס לתחשיב את המיתוג, הפרסום, הקטלוג, ואת הצילומים וההוצאות הכלליות. אז אתה לא יכול לעשות תחשיב שמה שעולה 100 שקל נמכר ב-200 שקל. זה לא כך.

"H&M, שמוכרת סט בגד ים ב-29 שקל, מפסידה 100 שקל על כל בגד ים, אבל זה מביא לה את הלקוח פנימה לחנות. את ה-100 שקל שהיא מפסידה, היא חייבת להכניס במוצר אחר. כך בנוי היום הטקסטיל".

- מה הפרמיה שגובים על המותג גדעון אוברזון?

"תוספת של 20%-30% זה סביר מאוד במדינת ישראל. בכל העולם זה הרבה יותר".

"לידה מחדש"

אוברזון נולד באיטליה ולמד אופנה בפריז. את הקריירה שלו כמעצב הוא החל בישראל ב-1968 כשפתח סטודיו לאופנה. את הפרסום הרחב הוא קיבל בשנות ה-90 בעקבות קמפיין פרובוקטיבי למותג בגדי הים שלו בכיכובה של הדוגמנית פזית כהן. אותו קמפיין גרר חברי כנסת דתיים לפעול לאיסור פרסום דוגמנים בבגדי ים בשלטי חוצות. עם השנים אוברזון שעבד כשכיר בחברת כליל יופי והפך לשם נרדף להצלחה בכל הקשור לאופנת בגדי הים. "היינו 20% מהשוק, וזה המון", הוא אומר.

בשנת 2003 הצטרף אוברזון לקבוצת גוטקס מותגים, שרכשה אז את פעילות חברת כליל יופי שקרסה, ואוברזון היה בה מעצב ראשי. גוטקס מותגים שילמה 1.25 מיליון דולר על המותג ואוברזון הפך בה למעצב בגדי הים.

"גוטקס מותגים קנתה את המותג ועשתה בו שימוש במשך עשר שנים. אני קיבלתי תמלוגים עבור השם. עד לפני 4 שנים עיצבתי את הקולקציה הן של גדעון אוברזון והן של גוטקס. ב-4 השנים האחרונות, לא עיצבתי אפילו בגד ים אחד. היה אסור לי לעצב, וקיבלתי תמלוגים על כך שהם שיווקו תחת השם שלי".

- למה לא עיצבת ב-4 שנים האחרונות?

"ברגע שלב לבייב מכר את חלקו בקבוצה לג'וי שוובל ולחנן אליטוב, הם הכניסו שינויים בחברה. הם סגרו את הסטודיו בארץ, העבירו הכול לסין, ואני התנגדתי לעבוד בצורה הזאת, אז לא הייתה לי ברירה אלא לעזוב. במשך 4 שנים הם ייצרו ועיצבו את הקולקציה בסין ואני התנגדתי לכך שלא תהיה לי נגיעה במוצר. אני לא יכול לעצב ולשלוח ולהגיד 'תעשו מה שאתם רוצים'. זה לא באג'נדה שלי".

- למרות שהקולקציה שווקה תחת השם שלך, גדעון אוברזון?

"נכון, ולא עיצבתי אותה. אפילו מכרתי אותה אצלי בבוטיק. היא ירדה באיכויות ובכמויות, עד שהחליטו להפסיק לייצר את המותג אוברזון. הם הפסיקו לשלם והמותג חזר אליי לפני שנה".

- אתה מספר את כל זה בחיוך רחב.

"כי זו לידה מחדש, כאן חטפתי את המרץ של חיי".

- הם עשו טעות?

"בחיים אין שום דבר בטעות. חבל שלא לחצתי שנים קודם לכן לעשות את זה".

- אתה עושה היום קאמבק?

"כן, ממש. יש לי סיבה לכך מבחינה כלכלית. הזכויות על המותג היו במשך עשר שנים בקבוצת גוטקס מותגים והם לא פיתחו אותו. חוץ מבגדי ים, לא עשינו כלום עם המותג. זה החזיק אותי בהקפאה. ברגע ששם המותג שוחרר אליי בחזרה, מייד פרצתי עם בגדי הים לקסטרו ועם מחירים זולים יותר".

עם המותג, אוברזון קיבל לידיו גם את פעילות היצוא של המותג, שכבר היום נאמדת ב-3 מיליון אירו בשנה, מחציתם לרשת הכלבו הספרדית קורט אינגלס, והיד עוד נטויה.

"עובד על אחוזים יפים"

לדברי אוברזון, בשנים שהוא לא עיצב את המותג נרשמה ירידה דרסטית בשוק של גוטקס-אוברזון - ירידה של 50% תוך 4 שנים. "את מותג בגדי הים אוברזון מכרנו בזמנו בהיקף של 12 מיליון דולר לשנה, במחירים סיטונאיים. המחיר לצרכן הוא פי 2.2, ועל כך יש להוסיף תוספת מע"מ (31 מיליון דולר בשנה, א"ח). למותג בגדי הים גוטקס היו בנפרד מכירות של 30 מיליון דולר במחירים סיטונאיים וגם הוא ירד. עשיתי להם תצוגות אופנה בניו-יורק, הייתי הפרזנטור וכל זה כבר לא היה. המותג נמכר על המדף. אני לא מאמין בקולקציה כשהמעצב לא פועם. איב סאן לורן מוכרים בכל העולם למרות שהמעצב מת ומנסים לשמר את המותג. במקרה שלהם, המעצב בעיניי לא כל-כך טוב ואני לא אוהב את הקולקציה.

"הדוגמה ההפוכה זו קולקציה של שנים. קארל לגרפלד, המעצב הנוכחי, עושה עבודה מדהימה והנה לפעמים כשהמעצב שמזוהה עם המותג נפטר, יש צעיר ממנו שמחייה את המותג והוא טוב יותר, אבל ברוב הפעמים, המותג מת עם המעצב".

- מה קרה למותג גוטקס?

"הוא עדיין מותג, אבל בירידה. הכול מיוצר בסין. אתה לא יכול להחזיק גם יוקרה וגם לתת רמה נמוכה". גוטקס מותגים סירבה להגיב לכך.

- מה התמלוגים המשולמים לך בעסקים השונים?

"יש לי סכום מינימום וחוזה לטווח ארוך ותמלוגים. אני אף פעם לא על בסיס משכורת ואני עובד על אחוזים יפים".

- כמה? 10% זה יפה?

"נכון, זה יפה. אני עובד רק עם דברים יפים".

- מי משלם לך את התמלוגים הגבוהים ביותר מבין שיתופי-הפעולה?

"זה תלוי בכמויות. מינימום התשלום יהיה יותר גבוה בטקסטיל לבית (במשביר, א"ח). בבגדי ים התשלום יותר נמוך, אבל האחוזים יותר גבוהים".

- ומה הלאה?

"אני משיק אופנה ואמנות בסטודיו שלי בגורדון בתל-אביב, בשיתוף עם גל גאון, דיקן הפקולטה לעיצוב תעשייתי בחולון. בשבוע הבא נתחיל למכור. זה מספיק לשנה הזאת. לאחר מכן אני אכנס לעיצוב של רהיטים, שזה תחום מאתגר".

גדעון אוברזון

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחותם של הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● על פי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים