גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנו את המפתחות לקריאייטיב

משרדי הפרסום שכחו שהקריאייטיב הוא "הלב" שהלקוח באמת צריך

כמו "צוק איתן", שלא היה מלחמה אלא "מבצע", גם ענף הפרסום יוצא לעיתים ל"מבצע" משלו, כשאנשי הקריאייטיב מכים במנהלי השיווק וההיפך, והמנכ"לים, מהאו"ם, מנסים להביא להפסקת אש הומניטרית.

מדי פעם מישהו יורה, ומתחיל סיבוב נוסף, שמשרטט לנו ענף חצוי שבו הלקוחות מחד ומשרדי הפרסום מאידך. זהו מצב בלתי תקין, שכן אלה אמורים להיות באותו צד, בשאיפה להשגת מטרות משותפות.

איני מגיע מעולם הקריאייטיב. למרות זאת, אני מאמין שהרגל הקריאטיבית היא החשובה ביותר במשרד הפרסום, ומכאן - שאנשי הקריאייטיב הם הלב הפועם של הענף.

לפני מספר שנים ישבתי עם מנכ"ל אחת החברות המובילות במשק לפגישה אישית, שסיפקה לי זווית הסתכלות מעניינת. בחוויה של אותו מנכ"ל, משרדי הפרסום עסוקים בללמד אותו שיווק - ואת זה הוא לא צריך. יש לו כלים טובים מאלה שמשרד הפרסום יכול להציע, לביצוע ניתוחים והחלטות שיווקיות.

לדבריו, הצורך האמיתי שלו הוא בטאלנטים קריאטיביים - לפיצוח אתגרים. הוא מצפה שמשרד הפרסום יאתגר אותו עם פתרונות קריאטיביים לדילמות שיווקיות, ולאופן תקשור הפתרונות השיווקיים שהוא מייצר.

בשנתיים האחרונות פגשתי בעולם רבים מבכירי התעשייה הבינלאומית שחיזקו את העמדה הזו. נדהמתי לגלות שלקוחות בעולם דורשים ממשרדי הפרסום לייצר קריאייטיב ברמה שעשויה גם לזכות בתחרויות, ולהעסיק אנשי קריאייטיב ואסטרטגיה מהשורה הראשונה, וכן, "עטורי פרסים", זו לא מילה גסה. אנשי הקריאייטיב מצדם, ששים אל האתגר.

ובישראל? התעשייה שלנו עברה שינוי שגרם לה לשכוח את העיקר - הקריאייטיב. האם "המצב" תמיד היה כזה או שזה קרה באיזושהי נקודה בזמן? ואם קרה - מה גרם לזה לקרות?

לפני שנים לא רבות, במשרדים המובילים בישראל היה שפיץ קריאטיבי ש"קיבל את המפתחות". בבאומן-בר-ריבנאי היה זה שוני ריבנאי; במקאן - אורן פרנק; בשלמור-אבנון-עמיחי - גדעון עמיחי; ובאדלר-חומסקי - ראובן אדלר.

והיום? במקאן, אדלר-חומסקי ובאומן-בר-ריבנאי אותן פרסונות כבר לא פעילות, וביהושע (שמחליף את שלמור-אבנון-עמיחי לשעבר ברביעייה הפותחת) אין שותף או מנכ"ל מדיסציפלינת הקריאייטיב.

אל תבינו לא נכון, בכולם עובדים שכירים וסמנכ"לי קריאייטיב מוכשרים שבמוכשרים, אבל משדרת הבעלות ומקבלי ההחלטות - נפקדים אנשי הקריאייטיב.

רוח המפקד

המשרדים עברו אבולוציה מחשבתית: בעבר הבינו בתעשייה שלב המשרד הוא הקריאייטיב. כיום הענף משדר שקריאייטיב הוא קומודיטי שניתן לרכוש ולהחליף לפי הצורך. הנושא המסחרי הפך להיות "השפיץ", והשיחה - עיקרה הוא המדיה ומודלי תגמול. בעולם, להבדיל, טאלנטים קריאטיביים מבוקשים ומחוזרים, והם מלכי התעשייה.

גם אצלנו יש יוצאים מן הכלל, אבל אני מדבר על הכלל. אצלנו המגלומניה עובדת שעות נוספות והמחשבה ההגנתית שולטת - "אני אקשיב ללקוח ואתן לו מה שירצה, רק שלא יעזוב".

הנה מספר דוגמאות, שלי הפילו את האסימון, ולכם, אולי יוכיחו את טענתי:

מנכ"ל של משרד פרסום אמר לי: "אני זה המשרד, והמשרד זה אני". כמה קטן ומגלומני? הרי אם זה נכון, שמת תקרת זכוכית. הפחתת מערך המשרד ומערך עובדיך. ואכן אותו מנכ"ל לא מצפה מעובדיו להצטיין. הוא שואף לצבא של ביצועיסטים, שחלילה יאתגרו אותו או את הלקוחות. הוא מבקש "שקט תעשייתי". איך הוא מצפה שלקוחותיו יעריכו את העבודה שהטאלנטים שלו מייצרים, אם הוא עצמו לא מעריך אותה?

מנכ"ל נוסף אמר לי: "כשאנשי הקריאייטיב נכנסים אליי לשיחה, אני מתחיל בלומר להם שיש בחוץ תור של אנשים שמתים לקחת להם ת'עבודה". מנכ"ל אחר אמר: "אנשי קריאייטיב צריך להחליף כל שנה-שנתיים". איזה איש קריאייטיב ירגיש גאוות יחידה או רצון ליצור בסביבה שכזו?

עוד מנכ"ל הצהיר שהוא מוותר על דמות קריאטיבית מנוסה בשפיץ, ומסתפק באדם חסר ניסיון וקבלות לתפקיד. איזו אמירה זו כלפי לקוחות המשרד? כישרוני ככל שיהיה, הרי לא היית ממנה אדם שאך סיים את לימודיו לנהל מחלקה כירורגית בבית-חולים.

יכולתי לצטט עוד רבים, אבל אני חושב שאפשר להבין שמשהו קרה.

ברגע שמשרדי הפרסום שכחו שקריאייטיב הוא הלב, ושהטאלנטים - בכוחם לייצר ערך אמיתי, שהלקוח באמת צריך - ברגע הזה הם איבדו את אמון הלקוח.

כשהמשרדים בעצמם לא מאמינים בערך הקריאייטיב - למה שהלקוחות יאמינו? אם הם מתייחסים לקריאייטיב כקומודיטי, למה שהלקוחות ינהגו אחרת?

כשהכול הפך לזירת מסחר, אל נתפלא שהלקוחות מנסים להוריד במחיר ולבחור את הזול. צריך לעשות ריסט, ולחזור ולהאמין בכוחו של קריאייטיב לנצח מלחמות שיווקיות.

כשהמשרדים ישימו את הקריאייטיב בפרונט תוך הענקת המפתחות לטאלנטים, יהפכו הלקוחות בעצמם למאמינים, ערך המשרדים יעלה, והנושא המסחרי יפסיק להיות חזות הכול.

בעולם זה עובד, ואפילו קוקה-קולה הגדולה משתמשת בקריאייטיב כמנוף לקידום המכירות והשיווק. בפסטיבל קאן הסבירו בכירי קוקה-קולה מעל הבמה שאין להמעיט בחשיבותו של הקריאייטיב לארגון, ושזהו חוד החנית שלהם.

נדמה כי דווקא המשרדים הקטנים מבינים את ערך הקריאייטיב ומתחדשים בטאלנטים לטווח ארוך על בסיס שותפות. מגמה מבורכת - אבל לא מספיקה. שינוי אמיתי יתחולל רק כשהמשרדים הגדולים יעשו צעד בכיוון או שהמשרדים הקטנים יגדלו ויתפסו את מקומם.

אני מאמין שזה יכול לעבוד, ואני יודע שהתברכנו בכישרונות מדהימים. רק צריך לתת להם את המפתחות וליהנות מהשוני/גדעון /אורן/ראובן הבאים.

■ הכותב היה בעברו מנכ"ל של מספר משרדי פרסום וכיום משמש כיועץ עצמאי.

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את הרצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?