גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמדה / מוטי שרף: יש לנו, הישראלים, הזדמנות להציל את העולם

ב"צוק איתן" אימצנו תודעה כוזבת, שמאיימת לגרוס את חוסננו הלאומי ■ לא חייבים להגיע לשם ■ למעשה, אם נשחק נכון בקלפים שבידינו, תפקידה ההיסטורי של ישראל יוכל להיות מוגדר בדומה לזה של ארה"ב במלחמת העולם השנייה

צוק איתן / צילום: רויטרס
צוק איתן / צילום: רויטרס

"המציאות שבה אתה בוחר לחיות היא הסיפור האחרון שסיפרת לעצמך בבוקר; שנה את הסיפור ושינית את המציאות שלך". אמרו את זה כבר לפניי, הפסיכולוג הנודע ד"ר טימותי ד.ווילסון, אבל כישראלים, התובנה הזו רלבנטית לנו כיום יותר מתמיד.

במבצע "צוק איתן" תקענו לעצמנו גול עצמי בכך שאימצנו תודעה כוזבת. כל עוד לא נשנה את הסיפור שאנו מספרים לעצמנו, העולם ימשיך להיות נגדנו, וחוסננו הלאומי ייגרס, עד כדי איום קיומי אמיתי.

גילוי נאות: יותר מ-20 שנה אני עוסק בייעוץ תקשורתי לגופים מסחריים, ממשלתיים וביטחוניים בישראל ובעולם. היום-יום שלי בנוי ממשימות מורכבות של שינוי תודעתי. זוהי התמחותי המקצועית המובהקת, והיא משלבת ידע מתחומי הפסיכולוגיה ותורת המשחקים.

כ"מהנדס תודעה", כמי שנחשף לתמונת הרנטגן של המציאות, אני בא להתריע בידיים נקיות, חף מכל אינטרס. אנא ראו בטור זה ייעוץ פרו-בונו.

תנועת מספריים קטלנית

"צוק איתן" הוכיח לנו עד כמה אנו חיים בגן עדן של שוטים, מתבוססים בתודעה כוזבת. תמיד חשבנו כי ישראל מסוגלת להכריע באופן טוטאלי כל יריב, אם רק תרצה בכך. כמו תוכים חזרנו על המנטרה הזו אחרי הפרשנים, אך המציאות הוכיחה לנו עד כמה מסוכן השיח הזה, שעוצב על-ידי מהנדסי תודעה מקצועיים בצבא, בפוליטיקה, בהנהגה הלאומית וביצרני תוכן עיתונאיים.

המציאות הכואבת היא שלא בטוח שאנחנו, הישראלים החזקים, מסוגלים להתמודד עם חמאס, שלא לדבר על "לרסק ולפורר" "ארגון קטן ופרימיטיבי", במונחים של צה"ל והטכנולוגיות שלו.

בזירה הבינלאומית, לעומת זאת, קיימת תודעה אחרת לחלוטין: מבחינתם, הפלסטינים משגרים צינורות חלולים עם קורט של חומר נפץ ומתחפרים במנהרות מימי הביניים. מנגד, הישראלים משגרים פצצות מגה-חכמות, המסוגלות "להקיש בדלת" טרם התפוצצות, בריונים שמשחקים באופן לא הוגן.

שתי תודעות אלה, הישראלית והזרה, נעות בתנועת מספריים, המאיימת לגזור את חוסנה ומעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית, גרוע מכך - בקרבנו אנו. אם נמשיך כך, ישראל תהפוך למוקצה בינלאומית, חלשה אזורית ועסוקה במלחמות פנימיות בין אזרחיה על הגדרת זהותה ודרכה.

להלן נדבכים נוספים בתודעה הכוזבת בה מחזיקים הישראלים כיום:

■ "אנו חיים תחת איום קיומי, ויכולה לקרות שואה שנייה".

■ "אפשר להגיע לשלום - תלוי כמה נוותר ועל מה".

■ "העולם שונא אותנו ותמיד יהיה בעדם".

אסתכן ואומר שאם אלה הם בסיסי התודעה הכוזבת שנצרבה בנו כאומה, אז אנו במסלול בטוח לקריסה.



לספר לעצמנו סיפור אחר. מוטי שרף

אם נוותר, נקבל?

בוא ננסה להביט במציאות: אנו כבר לא חיים ב"שכונה גרועה", כי גם בשכונה גרועה שבגרועות יש חוקים ברורים. סביבתנו הגיאוגרפית, לעומת זאת, נעשתה שטח הפקר נטול חוקים, בעוד אנו נדרשים על-ידי העולם לשחק על-פי חוקים ואמנות בינלאומיות נוקשות.

מנגד, לא כל איום עלינו ייגמר בשואה שנייה, גם לא ריתוק אוכלוסייה שלמה תחת צינורות מעופפים ואזעקות עולות ויורדות. לזה קוראים טרור, שמטרתו להטיל פחד. אם אנו מתרגמים פחד וטרור לאיום קיומי, אז בהגדרה איננו חסינים.

במקביל, אנו חייבים להבין כי עשיית שלום עם הפלסטינים אינה תלויה בוויתורים שתעשה או לא תעשה ישראל. לחשוב כך פירושו כישלון מסוכן בהבנת הראש הערבי-אסלמיסטי, בעל האסטרטגיה הצבאית והמדינית שצופה לטווחים של מאות שנים. סכסוך בן 100 שנה, מבחינתם, הוא רק אבן-דרך בדרך למטרה הסופית - עולם הנשלט על-ידי האיסלאם.

סוכני התודעה הכוזבת

למעשה, רק נדבך תודעה ישראלית אחד נותר נכון: כן, העולם שונא אותנו, כי תמונות של ילדים מתים תחת הריסות לא ישתוו לעולם לתמונות שדובר צה"ל מנפק. אנו שוכחים שגם לנו אין מושג מי הורג את מי באפריקה, אבל תמונת ילד רעב עם בטן נפוחה תשבה את לבנו, גם אם בפועל הוא משתייך לשבט המרצחים האכזרי ביותר ביבשת.

כשקרל מרקס טבע את המונח "תודעה כוזבת", הוא טען כי היא כלי אפקטיבי לשליטה בהמונים. השימוש בתודעה כוזבת משרת משטרים, ממשלות, מנהיגים וחברות מסחריות.

את מי משרתת תפיסת המציאות בה אנו חיים? בראש ובראשונה, אינטרסים פוליטיים-מפלגתיים. שטיפת מוח לאומית, לפני הכול, היא כלי לאיסוף קולות בקלפי. אחריהם נמצאת ההנהגה הצבאית לדורותיה. לגנרלים, למרות שאנו נוטים לראות בהם מי ש"חפים מאינטרס", יש זווית ראייה צרה ביותר, ובל נשכח - גם אופציה לתיק בממשלה.

הבאים בתור הם העיתונאים, ש"מביאים לנו את המציאות לסלון" ומרכיבים תמונה "אמיתית" באמצעות פרשנים, מומחים, ניתוחים וסקרים. איש אינו מגלה לציבור שאלה נגזרו מראש לפי מידות המדיום: רייטינג ופרסומות.

השתלת שיניים דחופה

זה הזמן להתעורר ולהתנער. העיתונות החופשית בישראל חייבת לנער מעליה את חוצנם של סוכני התודעה המניפולטיביים, אשר דוחפים לפיה מציאות מדומה שאינה משרתת את ישראל יותר. דווקא היום, דווקא עכשיו, זהו תפקיד בעל משמעות קריטית לחברה בישראל.

יש ליצור קוד אתי ברור יותר ביחס למרחב העיתונאי, כך שאולפני החדשות לא יהיו שטח הפקר לסוכני תודעה מניפולטיביים. יש להטיל מגבלות חמורות על ראיונות עם אישי צבא, פוליטיקאים ופרשנים פסבדו-אובייקטיבים, ולתת גילוי נאות בכל אייטם או ראיון, עם הנחיות לציבור כיצד יש לבחון אותו. יש לאמץ משטר חדשותי נוקשה, בדומה לחוק תעמולת הבחירות, ולהביא קולות ומראות נוספים מהעולם ומסביבתנו, על מנת לגוון את הדיון הציבורי.

במקביל, יש לבצע השתלת שיניים דחופה למועצת העיתונות, בכדי שתוכל להתמודד עם הפרות אתיות חמורות שמסייעות למניפולציה שנעשית על מוחו של הישראלי. גם תוכנית לימודים מסודרת, בהובלת משרד החינוך ובפיקוחה של וועדה ציבורית בלתי תלויה, תוכל להעניק לישראלים את היכולת לצרוך חדשות באופן נכון ומבוקר מגיל צעיר.

להחליף גשם בגשם

רעיונות אלה הם רק פסיעות קטנות בדרך לניקוי השיח הציבורי שלנו, אך לצערי אני פסימי. כשם שטען מרקס, יש כאלה שאינם רוצים בשינוי הסדר הקיים, הם מעטים מאיתנו אך משפיעים מאיתנו.

אם בכל זאת נצליח לעשות את השינוי, תפקידה ההיסטורי של מדינת ישראל יוכל להיות מוגדר בדומה לזה של ארה"ב במלחמת העולם השנייה: ישראל תהפוך לחזית הראשונה להצלת העולם החופשי במלחמתו באיסלאם הפונדמנטליסטי. גשם הקסאמים יתחלף בגשם של דולרים, ואת קואליציית הגינוי תחליף משמרת תמיכה עולמית בישראל.

זה אפשרי, כי הכול מתחיל ונגמר בסיפור שאנו בוחרים לספר לעצמנו כל בוקר.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם