גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור נדיר במפעל ייחודי שהוא סטארט-אפ קולינרי-חברתי

"שף בוקס" מייצר ערכות מוכנות לעוגות ולעוגיות ופועל לשילובם של פגועי נפש בקהילה ■ 4 שפים - ישראל אהרוני, שי-לי ליפא, חיים כהן וגיל חובב - התנדבו לתרום מתכונים למארז מיוחד לראש השנה

צנצנת בהכנה / צילום: ענבל מרמרי
צנצנת בהכנה / צילום: ענבל מרמרי

על דלת אחד החדרים שבמפעל הקטן והלא שגרתי הזה באזור הצ'ק פוסט בחיפה, כתוב "עמדת שקילה ומילוי"; זוהי התחנה הראשונה מבין כמה תחנות אריזה ב"שף בוקס", מיזם קולינרי המייצר ערכות מוכנות להכנת מאפים ביתיים. על המדפים, במגשים המונחים זה על זה, ניצבות כוסות פלסטיק שקופות עם חומרי גלם שונים, שקולים ומדודים על הגרם. גרעיני חמנייה לצד גרעיני דלעת, שקדים מולבנים לצד קוקוס, קמח, סוכר לבן וחום, שומשום ושיבולת שועל. סביב השולחן יושבים אנשים בחלוקים לבנים, עם כובעים וכפפות חד-פעמיים וממלאים צנצנות בקצב שלהם. איש אינו דוחק בהם.

הם שופכים חומר גלם אחד לצנצנת, מהדקים אותו היטב לתחתיתה ומעבירים את הצנצנת לשכן שלידם, שיוצק לתוכה חומר גלם נוסף ומהדקו לזה שמתחתיו וכך הלאה, עד שהצנצנת מתמלאת בחומרים הדרושים לאותו מאפה ונראית מושלמת, שכבות-שכבות של צבעים ומרקמים כמו בקבוקי חול צבעוניים. "זו העמדה שאני מנהלת", אומרת לי מ' במהלך סיור שהיא עורכת לי במקום; קולה חלש אך מלא סיפוק. "התפקיד שלי הוא לכוון להם את המשקל, לעשות להם שקילה ראשונה, להסביר מה לשים לפני מה, איך וכמה. הכול צריך להיות מדויק".

המוצר הוא הבונוס

מה שקורה פה סביב השולחן אינו ברור מאליו כלל. מ' וצוותה מכונים "מתמודדים" - הם מתמודדים עם מגבלה נפשית - והמפעל הוא מפעל שיקומי מוגן. עבודתם במקום מתאפשרת בזכות שיתוף-פעולה בין חברת "שף בוקס" לעמותת "שכולו טוב", ששמה לה למטרה ליצור הזדמנות חברתית שווה עבור אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית ופועלת לקידומם ולהשתלבותם התעסוקתית והחברתית בקהילה.

מ', אישה בשנות ה-50 לחייה, עלתה לישראל ממולדובה בתחילת שנות ה-90, שם הייתה מורה לפסנתר. בארץ עבדה בחברת ביוטכנולוגיה, עד שלקתה בדיכאון קשה, אושפזה בבית חולים ונפלטה ממעגל העבודה. כיום היא מאוזנת תרופתית, מה שמאפשר לה לקום בבוקר ולחיות בכבוד. "העובדה שאנשים פה זקוקים לי, שאני חיונית למישהו, חשובה לי ונותנת לי כוח", היא אומרת. "אני לא רוצה לחזור לעבודה במפעל שבו עובדים אנשים נורמטיביים. הם קשוחים מדי. אני מרגישה חלשה שם. אני לא יכולה להגן על עצמי. פה אני מרגישה מוגנת. ויש לי חברים".

אחת מחברותיה הטובות היא א', אף היא מורה למוזיקה בעברה, מתמודדת שעובדת בעמדת המדבקות. "כאן מדביקים את תווית העוגייה על הצנצנת, את לוגו החברה, ובסוף קושרים את הפפיון שמקשט את הצנצנת", היא אומרת, מדגימה את הפרקטיקה ומזמינה אותי להתנסות. "את לוקחת את הסרט ומלפפת אותו סביב המכסה; מוודאת שהחוטים שווים ושהקצה לא בורח, קושרת את זה חזק-חזק, כמו שקושרים נעליים, ואז הופכת את הקשר, ככה... זה לא מסובך". בתחנות האחרות - הן מחולקות לפי רמת התפקוד של המתמודדים ובכל אחת מהן נעשית פעולה פשוטה אחת; לא כל אחד יכול לעשות כל דבר - גוזרים סרטים, חותכים גומיות, מכינים מארזים לראש השנה, והכול בעדינות, שכן כל טלטול של הצנצנת עלול לערבב את המרכיבים המסודרים בה בקפידה ולפגוע במראה היפה שלה.

איש אינו מאיץ פה בעובדים לעבוד מהר יותר או טוב יותר. התייעלות, לשם שינוי, היא לא ערך מערכי שיתוף-הפעולה. "אם נצטרך להדביק את הביקושים, נפתח עוד מפעל או קו ייצור נוסף, כמו שהעמותה עשתה בנתניה, ולא נבקש מהעובדים לעבוד יותר קשה, בתנאי לחץ", אומר ספי ויינברג, הבעלים של שף בוקס. "מה שחשוב פה זה השיקום. הבונוס הוא המוצר".

מגבלות מולידות יצירתיות

הרעיון של ויינברג, איש פרסום בעברו, להכניס מאפים לצנצנת, נולד ממצוקה אישית שלו ושל שותפו למיזם בתחילת הדרך, אביחי אליאסי. "יום בהיר אחד הוזמנו לחנוכת בית ואמרנו, 'יאללה, נעשה עוגה בשביל הצחוקים. גם נצא מלכים וגם נצא בזול'", הוא מספר. "מכיוון שלא אפינו בחיים, חיפשנו מתכונים באינטרנט, חשבנו שזה יהיה קל. אבל כשקראנו אותם, לא הבנו מה רוצים מאיתנו: נפחים, משקלים, המרות, התפחות, גרידת שורש זנגוויל... היינו חסרי אונים. חשבנו: איזה כיף היה אילו הייתה איזו ערכה בצנצנת של עוגה או עוגיות, שכל מה שצריך זה לשפוך את המרכיבים, לערבב ולאפות. ומכיוון שלא הייתה כזאת, החלטנו לנסות לייצר אחת כזו".

הם ישבו על האינטרנט עד שמצאו מתכון לעוגיות שוקולד צ'יפס שיתאים לקונספט, הלכו לסופר עם 600 שקלים, קנו צנצנות ומצרכים, והחלו בניסיונות, עד שלבסוף היו להם מאה צנצנות, "מעוטרות במלמלות שקנינו בנחלת בנימין", הוא צוחק. הם ניסו את מזלם בט"ו באב, בדוכן ששכרו בדיזנגוף סנטר. המטרה הייתה בסך-הכול לעשות קצת דמי כיס. "הנחנו את הצנצנות על הדוכן ואנשים שאלו מה זה. הסברנו להם והם נתנו לנו כסף. לא האמנו שזה קורה. בתוך שעה וחצי כל הסחורה חוסלה, ואנחנו עמדנו שם המומים, מצטערים ששכרנו דוכן ליומיים, כי ביום השני כבר לא היה לנו מה למכור.

"החלטנו להתפצל. אביחי יכין מארזים כל הלילה ואני אלך לישון כדי שאוכל למכור אותם למחרת. כשגם הנאגלה השנייה חוסלה, הבנו שיש לנו ביד משהו גדול ממה שחשבנו תחילה".

כך נולד שף בוקס, סטארט-אפ קולינרי חברתי. בכל צנצנת ישנם כל המרכיבים הדרושים להכנת המאפה (מתוק או מלוח, ללא חומרים משמרים/ מייצבים/ צבעי מאכל) וכל שנותר לעשות הוא לשפוך את מרכיביה לקערה, להוסיף ביצה או חמאה, לערבב ולאפות. כיום, זה שנתיים, כשהם מלווים בקונדיטורית מיכל מיכאלי שמפתחת עבורם את המתכונים, מספקת שף בוקס תעסוקה שיקומית לכ-180 מתמודדים, עם 14 מתכונים שונים (ובהם עוגיות דגנים, עוגיות צ'אי, עוגיות שחיתות, עוגיות דבש, עוגיות משמש ועוד) ועם כמה מוצרים בפיתוח - כולם סביב הקונספט של "בייק איט איזי". "אנחנו לא מייצרים עוגיות", הוא אומר, "אנחנו מייצרים הזמנה להכנת עוגיות. הרעיון של שף בוקס הוא לקחת את רגעי הקסם האלה של האפייה ולהפוך אותם לחוויה מקרבת בין אנשים: הורים וילדים, סבתא ונכדים, זוג אוהבים".

- מיהו קהל היעד של המוצר?

"בהתחלה חשבנו שהוא אנשים שלא יודעים לאפות, אנשים כמונו, שיש להם טוסטר רווקים בבית. תוך כדי פיתוח גילינו שיש פה משהו שכיף לקבל כמתנה. מעטים קונים את זה כי הם לא יודעים לאפות".

- ואיך אתם מחליטים על תמהיל העוגיות?

"לא כל עוגייה יכולה להיארז לצנצנת. יש קריטריונים. זה חייב להיות מתכון טעים ואיכותי, וגם שייראה טוב בצנצנת. הנראות כאן - הצבעוניות - מאוד חשובה (אי-אפשר שכל הצנצנת תהיה סוכר וקמח), והיא דורשת הרבה חשיבה ומשחק עם חומרי הגלם. איך משיגים את הגוונים שרוצים, איך מסדרים את החומרים נכון בשכבות, הרי לא כל חומר יכול לשבת על כל חומר, יש חוקיות, כוח כבידה, וכל החלטה כזאת משפיעה גם על הטעם וגם על פריכות העוגייה. המגבלות האלה מולידות פתרונות יצירתיים שמולידים מתכונים יצירתיים".

בראש השנה תגיע הפעילות של שף בוקס לשיא, עם מארז יפהפה של 4 צנצנות, שיתוף-פעולה פורה עם 4 שפים בכירים: ישראל אהרוני (עוגיות ג'ינג'ר מסוכר וקליפות הדרים), שי-לי ליפא (עוגיות מקמח מלא עם הפתעות), חיים כהן (עוגיות שוקולד-ווסאבי) וגיל חובב (עוגיות שוקולד צ'יפס רכות). השפים עשו זאת בהתנדבות, וחלק מהכנסות המארז יועברו ל-4 עמותות שונות, לבחירתם. "כולם נרתמו לפרויקט עם כל הלב", אומר ויינברג, ומציין בהקשר זה גם את המאיירת אנה אביגד, שאיירה בכישרון רב את המארז החגיגי. "זה עסק חברתי, וכנראה יש בזה משהו מדבק. תענוג להיות חלק מזה".

את מארז השפים לראש השנה ניתן לרכוש ב-149 שקלים בדף הפייסבוק chef box - bake it easy

מתכונים

דובשניות

חומרים (לכ-36 עוגיות): 2 ושלושת-רבעי כוסות (330 גרם) קמח, 2 כפיות אבקת אפייה, 1 כפית קינמון טחון, קורט ג'ינג'ר טחון, רבע כפית מלח, 1 ביצה, שלושת-רבעי כוס שמן, חצי כוס דבש, 1 כפית תמצית וניל. אופציה (ניתן להוסיף למסה היבשה): שקדים/אגוזים שבורים, תמרים, תאנים, שומשום או גרנולה.

הכנה: בקערה מערבבים את כל החומרים היבשים. בקערה נוספת מערבבים ביצה, שמן, דבש ותמצית וניל עד לקבלת מסה אחידה. מאחדים את שתי המסות ומערבבים היטב. יוצרים כדורים קטנים ומעט שטוחים, ומניחים אותם על תבנית מרופדת בנייר אפייה (בשלב זה אפשר לגלגל אותם בסוכר חום, אבל לא חייבים). מכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 11 דקות, או עד שהעוגיות משחימות מעט. מוציאים מהתנור בעודן רכות ומצננים.

* מתכון של "שף בוקס"

עוגת מזל

חומרים (ל-3-4 תבניות אינגליש קייק): 1 כוס קמח לבן, חצי כוס סוכר חום, 100 גרם שקדים, 100 גרם אגוזי לוז, 100 גרם אגוזי פקאן או מלך, 20 שזיפים מיובשים מגולענים, 20 משמשים מיובשים, 12 תאנים מיובשות (ללא העוקצים הקשים), חצי כוס קליפות תפוזים מסוכרות, חצי כוס חמוציות לא מסוכרות, חצי כוס צימוקים, 3 ביצים.

הכנה: מערבבים היטב את כל החומרים בקערה לתערובת דמוית בטון. מרפדים תבניות בנייר אפייה ודוחסים בהן היטב את תערובת העוגה; מקפידים שלא יישארו בעוגות חורים. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-50 דקות, עד שהעוגות משחימות ומתייצבות. מוציאים ומעבירים למקרר. להגשה, פורסים פרוסות בעובי חצי סנטימטר.

* מתכון של גיל חובב עבור "שף בוקס"

עוד כתבות

מיכלית להבאת גז נוזלי / צילום: מאיה עציוני

מכה לתחרות בגז: יופסק יבוא גז נוזלי לתעשייה

בעקבות לחצים מצד בעלי הזכויות במאגר לוויתן, חברת החשמל מתכוונת לצמצם את היקף רכישתו ● חברת החשמל בעקבות הפרסום: נמשיך לרכוש גז

קניות ברשת יוחננוף / צילום: כדיה לוי, גלובס

מדד המחירים ירד ב-0.1% בהתאם לצפי; מחירי הדירות ירדו ב-0.7%

מתחילת השנה ירד מדד המחירים לצרכן ב-0.8% ● האינפלציה ירדה בשנה האחרונה ב-1.1% ● מחירי הדירות באפריל-מאי במחוז ירושלים ירדו ב-2.5% לעומת מרץ-אפריל ● מחירי הדירות במחוז ת"א עלו ב-4.8% ב-12 החודשים האחרונים

זירת המסחר בוול סטריט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

פתיחה שלילית בוול סטריט בצל האכזבה מנתוני הבקשות הראשוניות לדמי אבטלה

הנאסד"ק מאבד 0.9%, מדד S&P 500 יורד ב-0.7% ● בנק אוף אמריקה היכה את תחזיות האנליסטים ודיווח על רווח של 3.5 מיליארד דולר ברבעון השני ● הבנק המרכזי של אירופה הותיר את הריבית ללא שינוי ● מדד הייצור של פילדלפיה ביולי טוב מהצפוי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: קובי גדעון, לע"מ

"כסף ממסוקים"? הצעדים של נתניהו מדרדרים את ישראל לכאוס

הצעדים שראש הממשלה נוקט וגם אלו שהוא נמנע מלנקוט מעידים על אבדן דרך מדאיג ● חלוקת שישה מיליארד שקל היא צעד רע והצמרת המקצועית מגלה מולו חולשה ואוזלת יד

איתן רייסל, מקים קרן VGames / צילום: אריק סולטן

קרן הון סיכון ישראלית גייסה 30 מיליון דולר כדי להשקיע בגיימינג

הקרן, VGames הוקמה על ידי איתן רייסל, לשעבר ראש תחום גיימינג בגוגל ישראל ● בין המשקיעות בקרן - ויולה ונצ'רס

משרדי פלאפון / צילום: איל יצהר

חילקו מכשירים לבני משפחה: מרבית עובדי מחלקת ה-VIP בפלאפון פוטרו

העובדים פוטרו מהחברה לאחר שהתברר כי מכשירים סלולריים חולקו בצורה לא תקינה וחלקם מצאו דרכם לבני משפחותיהם

אנדרו אביר, המשנה לנגיד / צילום: דוברות בנק ישראל

המשנה לנגיד בנק ישראל: "נכון שאין היום מצוקה בשוק האג"ח הקונצרניות, אבל רצינו להקדים את הבעיה"

ד"ר אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, מסביר כי מהלך רכישות האג"ח הקונצרניות עליו הכריז הבנק נועד להקדים תרופה למכה, על רקע הערכתו שמשבר הקורונה יתארך ואף יעמיק ● "לא רצינו לחכות למצב שבו חברות לא יוכלו לגייס ותהיה ריצה של משקיעים החוצה"

בורסת וול סטריט / צילום: Richard Drew, Associated Press

עליות בסיום המסחר בוול סטריט; מניות חברות התעופה טסו

באירופה ננעל המסחר בעליות חדות של 2%-2.3% במדדי המניות המובילים ● מודרנה קפצה לאחר שדיווחה כי הניסוי הקליני בבני אדם בחיסון לקורונה העלה תוצאות חיוביות בסיום שלב 1 ● גולדמן זאקס פרסם דוחות חזקים לרבעון השני

מטוס של אל על / צילום: יח"צ

משבר התעופה: אל על מאריכה את השהיית הטיסות והחל"ת עד סוף אוגוסט

95% מעובדי אל על מצויים בחל״ת ● היקף החוב לנוסעים על טיסות שבוטלו עומד על כ-1.5 מיליארד שקל ● החברה חתמה אתמול על הסכם עם סקטור הטייסים - בלי נציג מטעמם

ועידת אופ"ק בג'דה, ערב הסעודית / צילום: Amr Nabil, AP

אופ"ק יעלה את התפוקה בחודש הבא על רקע הביקוש המתאושש לנפט

ארגון יצואניות הנפט צמצם באפריל את תפוקת חברותיו כדי לעצור את הירידה במחיר הנפט ● כעת בעקבות הסרת המגבלות שהגיעו בעקבות מגפת הקורונה במדינות רבות בעולם, הוא מעלה את המכסה היומית ב-1.6 מיליון חביות

מתחם היבדק וסע. ישראל לא מאפשרת בדיקות לצורכי תיירות  / צילום: דוברות מד"א

אגף המודיעין: מערך החקירות אפידמיולוגיות בישראל מדשדש אחרי העולם

לפי דוח של מרכז המידע והידע למערכה נגד הקורונה, יחס החוקרים האפידמיולוגיים בישראל עומד על 1 ל-300 אלף - נמוך בפי עשרה ואף יותר מהמקובל בעולם המערבי ● איתור מהיר של חולים ובידודם מוביל לקטיעה של שרשראות ההדבקה

תאגיד השידור כאן לוגו

ועדת האיתור למועצת תאגיד השידור כאן החלה לבחון מועמדים חדשים

הוועדה לא המתינה לאישור של ועדת גילאור והחלה לאתר ארבעה מועמדים חדשים כדי להשלים את מניין חברי המועצה ל-12 ● הוועדה כבר איתרה שמונה נציגים, מתוכם שלושה חדשים וחמישה שכיהנו בקדנציה הקודמת

ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג תוכנית מענקים במשרד ראש הממשלה בירושלים / צילום: קובי גדעון, לע"מ

משרי הממשלה, דרך יו"ר ועדת הכספים ועד לנגיד בנק ישראל: לא כולם מסכימים עם תוכנית הצ'קים של נתניהו

נגיד בנק ישראל אמר כי "אני חושב שיש דרכים טובות יותר ויעילות יותר לסייע ולהגדיל את הביקושים" ● שר הרווחה איציק שמולי צייץ כי "צריך להנחית את המסוקים על קרקע המציאות לפני שכל אלה מתרסקים"

רמי אוחנה, בעלים של שני הוסטלים ובית מלון / צילום: בן רוטשטיין

"כל בוקר בשש אני פותח את כל החשבונות בבנקים"

רמי אוחנה, 52, בעלים של שני הוסטלים ובית מלון ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

בורסת שנחאי/  צילום: רויטרס Thomas Peter

כלכלת סין צמחה ב-3.2% ברבעון השני, מעל הציפיות

כלכלנים ציפו לעלייה של 2.5% בקצב הצמיחה בסין ● סין הייתה המדינה הראשונה שנפגעה מנגיף הקורונה כבר בחודש ינואר השנה, כך שעיקר השפעת המגפה במדינה הורגשה ברבעון הראשון

דקלה פרסיקו / צילום: איל יצהר

מתכננת הוותמ"ל דקלה פרסיקו הודיעה על התפטרותה

פרסיקו כיהנה בתפקיד כ-5.5 שנים ● לפני כשבוע התקיימה בוועדה הארצית לתכנון ולבנייה ישיבה בנוגע להארכת תוקף פעילות הוותמ"ל ושינוי באופי פעילות שלה

הרחוב הישראלי שוקק בימי קורונה, לאחר שחרור ההגבלות / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

מה גובה המענק שמגיע לכם, מתי תקבלו אותו ואיך? עושים סדר

על פי התוכנית צפויה כל משפחה לקבל בקרוב מענק של עד 3,000 שקל • מה צריך לעשות כדי לקבל את הכסף, מתי הוא ייכנס לחשבון ומה קורה במצב של הורים גרושים או לא נשואים? ● "גלובס" עושה סדר

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: Associated Press

היתרון של ביידן: "מבט מאד לא נעים על העתיד של הנשיא טראמפ"

בסקר ארצי שנערך באוניברסיטת קוויניפאק, מוביל סגן הנשיא ב-52% לעומת 37% בלבד לטראמפ ● ביידן מוביל כעת על טראמפ גם ביחס לטיפול בכלכלה ● גורם מקורב לקמפיין: טראמפ חושש מהסקרים  

גיל בלוטרייך / צילום: איל יצהר, גלובס

גיל בלוטרייך מאשים: "דירקטוריון סקייליין התעלם מהצורך לבצע הפחתה מהותית בשווי נכסי החברה"

במכתב התפטרות מהדירקטוריון טוען בלוטרייך כי על חברת הנדל"ן היה להפחית בין 21 ל-42 מיליון דולר ● סקייליין: "דוחים מכל וכל את טענותיו המופרכות של בלוטרייך"

ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום/דוברות הכנסת, Associated Press

במקום לחלק כסף, המדינה יכולה להעסיק את המובטלים

מצחיק ב-2020 לדבר על הדיל החדש כמהלך החדשני שחייב להיעשות אם רוצים לצאת ממשבר הקורנה הכלכלית ● כדאי אולי לממשלת ישראל, זו שרוצה לדאוג לא רק לפנות את המחאות מהרחוב אלא גם לעתידנו, לחשוב על כל שקל כהשקעה - הוצאה היום שתניב ערך מוסף מחר