גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילה האחרונה

מה יקרה בעתיד שבו אפילו שתיקה כבר לא תוכל להסתיר את מחשבותינו

דרור פויר / צלם: תמר מצפי
דרור פויר / צלם: תמר מצפי

א. יש המחפשים חוכמה ורמזים אקטואליים בפרשת השבוע. אני מוצא את כל מה שאני צריך בשירים של שלמה ארצי. עוד רגע נסביר איך, מה ולמה, אבל קודם ניתן קצת רקע: השבוע נחשפנו לניסוי פורץ דרך שהוגדר כפעם הראשונה, וההיסטורית בהחלט, שבה נשלח בהצלחה מסר ממוח למוח ובחזרה, ללא גירוי או שימוש בחושים. כלומר: טלפתיה.

בניסוי, שנערך בסוף מאי על-ידי מדענים מהרווארד, ישב ד"ר מישל ברג בשטרסבורג שבצפון מערב צרפת בעוד עמיתו, ד"ר אלחנדרו ריירה, ישב בקרלה הנהדרת שבדרום הודו. שניהם, מכוסי עיניים, חבשו קסדות המחוברות לרשת ומצוידות במשדרים, במקלטים וב"רשם מוח חשמלי" (אלקטרו-אנצפלו-גרמה, EEG). ריירה חשב על מילה, הרשם שבקסדה תרגם את הגלים שבמוחו לקוד בינארי ושלח אותו כקובץ דרך הרשת. בצרפת, תרגם המקלט את הקובץ לאותות מגנטיים חזקים שנזרקו למוחו של ברג. ברג לא שמע כלום, אבל האותות גרמו לו לראות (יותר נכון, לחוות) הבזקי אור. אלה הומרו חזרה לקובץ, קצת כמו במורס, ואז למילים. ברג חשב, ומילה עשתה את כל הדרך ההפוכה למוחו של ריירה.

צ'או, חשב ריירה; הולה, שידר לו ברג ממרחק של למעלה מ-8,000 קילומטרים. המסרים הבאים, מבטיחים המדענים, יהיו מורכבים יותר, אבל הניסוי מהפכני בכל קנה מידה. טלפתיה. רק חישבו על ההשלכות, הרעות והטובות, וראשכם יסתחרר לו מעצמו. האם אנחנו עומדים בפתחה של מהפכה שלידה תיראה המצאת הדפוס כחוג יצירה בגן טרום חובה אחרי עוד קיצוץ בתקציב החינוך?

ב. אבל נדמה שהשאלה היותר דחופה היא זו: מה הקשר לשלמה ארצי? ובכן, כאברך מרצון בישיבת "הרדופים" וכמי שממית עצמו באוהלה של תורת ש"א, אני דורש לא מעט שנים בפשרו של השיר "מהן המילים", שכתב משה בן שאול ז"ל. והנה, באו אותם מדענים עם הטלפתיה שלהם ואני מבין פתאום לאשורן את שורות הפתיחה: "מהן המילים אם לא שתיקה / תמיד נוסעים איתן לארץ רחוקה". מהו שיר זה אם לא נבואה שהקדימה את הניסוי: המילים של ברג וריירה הפכו לשתיקות, משמע מחשבות, שהומרו לקבצים ונסעו לארץ רחוקה. לא צריך טלפתיה, שלמה ארצי כבר קרא את המחשבות של כולנו. הכול שם.

יותר מזה. למדתי כי משה בן שאול למד בשטרסבורג בשנים 1958- 1956. הייתכן כי שם ביטא לראשונה את הרעיון הנ"ל שנקלט במוחו של אחד המדענים, אז עוד ילד צעיר ונלהב? אולי זה שיחק עם חבריו בפארק כשבדיוק שורר המשורר? אולי הילד ניגש למשורר ושאל לפתע: סליחה אדוני, מהן המילים? יכול מאוד להיות שלא, אבל גם יכול מאוד להיות שלא לא. מה אנחנו כבר יודעים על משהו? רעיונות עובדים בדרכים מסתוריות. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהם שינו את העולם.

ג. טלפתיה. עד עכשיו לא הוכיחו את היתכנותה או את קיומה, אבל כבר המון זמן שאנחנו מתקדמים לשם, או לפחות לסוג של הבנה של עבודת המוח, המחשבה, הדיבור, הפעולה. צוות מדענים הצליח גם לגרות איש את רגל חברו על-ידי המחשבה "אני מזיז את הרגל", דבר שכבר נעשה בו שימוש בפרוטזות מתוחכמות ומיני מכשירים. אנשים כבר מצליחים, בערך, "לחשוב" לתוך מחשב, אבל מילים של ממש, בין אדם לאדם, זה עוד לא היה.

חישבו מה זה יעשה: אילמים ואנשים אחרי שבץ יוכלו לדבר שוב, אנשים במצב של צמח יוכלו לתקשר, מאמן הפינג פונג האישי שלי (יש לי חמישה) יוכל פשוט לחשוב לי על הדרך הנכונה לבצע את חבטות הספין והצ'ופ שעליהן אני עמל כשאינני דורש בשירי ש"א, ועוד. האפשרויות אינסופיות.

חישבו כמה נהדר היה יכול להיות אם היינו יכולים להשתמש בטכנולוגיה על הפוליטיקאים שלנו. שר האוצר, לדוגמה, נתן השבוע נאום: "אם ישראל הייתה מניה", אמר, "הייתי קונה אותה היום". תארו לכם שאת מחשבותיו האמיתיות יכולים היינו לקרוא כמו כתוביות בתחתית המסך; אני גם יותר מבטוח שאנשים יהיו מוכנים לשלם מיליארדים כדי לדעת, למשל, מה עובר בראשו של נתניהו. על אף שאני בכלל לא בטוח שמישהו מהם, או בכלל, היה רוצה לדעת מה חושבים עליו באמת.

יש, כמובן, את כל תרחישי הזוועה: הפרה של אותה פרטיות מדומיינת, שליטה מרחוק ללא הסכמה, הונאה, גניבת זהות ועד אחרונת המניפולציות המסחריות. את פרסום הניסוי חתמו המדענים במשפט: "לשימוש נרחב בטכנולוגיה של תקשורת בין מוח למוח תהיינה השפעות על היחסים האנושיים והשלכות חברתיות עצומות שיידרשו תגובות אתיות וחוקיות".

אנשי האתיקה והחוק צריכים להתכונן, כמובן, אבל חוששני שבכל מה שקשור בעתיד ובמהירות שבה דברים קורים, לנסח קוד אתי או חוק רלוונטי זה קצת כמו לנסות לחסום לוע פעיל של הר געש עם סמרטוט רטוב.

ד. בכל מקרה, השאלה היחידה שהולכת ומתבהרת ככל שהטכנולוגיה מתקדמת היא: מי אני, מהי היחידה הבסיסית של האדם. אני חושב משמע אני קיים, אמר מה שמו. אבל מי אני ואיך אגדיר את עצמי כשהמחשבות אינן בלעדית שלי יותר, כשמחשבות של מישהו אחר מתרוצצות בתוך ראשי ומחשבותיי שלי מסתובבות להן בלי השגחה בראשים של אחרים? מי זה האני שחושב? ואם מישהו אחר חושב לי, איפה אני קיים? הרי המחשבה מתרחשת בגוף, הרי גבולות העולם הם גבולות המחשבה והגבולות מעצבים ומתעצבים את - ועל-ידי - השפה, תלוי בתיאוריה. בסוף, אני זה בליל המחשבות שלא נגמר, הרעש הנהדר שמתרוצץ בתוכי, ניזון מכל מה שקורה, מתערבל ללא הרף, דופק את הראש בקיר של הגוף. לא?

המחשבה, השפה, היא האש שלא פוסקת לרגע, מהרחם עד הקבר. היא החיים, או התשוקה לחיים, שכל פילוסוף כינה בשם אחר. אבל לא רק. מחשבה ושפה אינן אי. מוחות אחרים מעצבים את המוח שלנו כל הזמן, ובעיקר: שפה וחשיבה לא יכולות להתקיים במוח אחד בלבד. כולנו קשורים. אחרת כל זה לא היה קורה. הן קודם כול פעילויות חברתיות.

תחשבו רגע על פקס. יכול להיות רק פקס אחד בעולם? לא. כי אז הוא לא פקס, סתם דבר משונה ובודד עד אין קץ. לפעמים, כשאני רוצה להיות עצוב, אני חושב על הפקס היחיד בעולם באמצע יער, שולח שום דבר לשום מקום. ואז נופל עליו עץ. השליחה נכשלה. איש לא שמע.

ה. כולנו הרי קוראי מחשבות, משדרים וקוראים מחשבות כדבר שבשגרה. אז נכון, הן לא מיתרגמות לפולסים מגנטיים, אבל עוד לפני המילה שנאמרת, הן בהחלט יודעות לבטא את עצמן: זיק בעיניים, הקשחה לא מודעת של הכתף, התחושה שכשאתה עם מישהי שאתה אוהב אין צורך במילים.

אבל גם אז לא הכול פתוח. תמיד יש פער. בין המחשבה לכתיבה או לדיבור, בין הראיה לצילום, בין הרצון למעשה, בין מי שאתה בפנים למה שאתה בחוץ. בפער הזה אנחנו חיים. הפער הזה הוא טעם החיים. עכשיו, כשהטלפתיה כבר פה, אני חושב שאין מנוס אלא מלהגדיר את הפער הזה בתור הדבר שהוא האני האמיתי האורגינלי המקורי.

טכנולוגיה חדשה מכריחה אותנו להגדיר את עצמנו מחדש, לסגת עוד יותר פנימה. פעם חכם היה מי שיכול לחשב מהר. המחשבון ביטל את החוכמה הזו; פעם חכם היה זה שזוכר הכול. היום הזיכרון פתוח לכולם. ועכשיו, כשהמחשבות יכולות להיקרא, אין לנו אלא לסגת אל הפער הזה ולהתבצר בו. שם, חופשי מהמילה, שוכן העצמי: במקום שבו לא תיגע האלקטרודה, במקום שאליו לא תגיע הטלפתיה.

ו. אחזור לשלמה ארצי, למשה בן שאול ולחוכמה האינסופית. "תמיד הולכת לפניך שתיקתך", נחתם השיר. מהי שתיקתך: המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. המחשבות שטרם ניתן להן ביטוי. המחשבות שעוד לא נחשבו, שלא יכולות להיחשב. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד.

כלומר, עד שיבוא עוד צוות מדענים וניאלץ לחשוב על הכול מחדש.

מהי שתיקתך? המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד

עוד כתבות

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

שבע תובנות על תפקיד מיתוג המעסיק ועל מה שהוא דורש

מה צריך כדי להיכנס לתפקיד מיתוג מעסיק? ● עיון ב-15 מודעות למשרות מסוג זה העלה תובנות על משמעות התפקיד, מקומו בארגון ולאן התחום מתקדם ● טור אורח

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

חדשות ההייטק / צילומים: Shutterstock, AP-Vahid Salemi

איך חברה שגייסה פחות מ־5 מיליון דולר נמכרה ביותר ממיליארד דולר?

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: אובר משקיעה מיליונים בחברת רחפנים ישראלית ● פריצת ענק בסיילספורס מאיימת על פאלו אלטו ● וגם: סקר חדש מגלה כמה האמריקאים מפחדים מבינה מלאכותית • חדשות ההייטק

אימי עירון ויעל גל / איור: גיל ג'יבלי

"לשים את העובד במרכז": מיתוג מעסיק הוא לא קוסמטיקה אלא כלי קריטי

גלובס ופלייטיקה משיקים את מדד מיתוג המעסיק 2025 ● שתיים מבין חברות הוועדה המייעצת, אימי עירון ויעל גל, שוחחו עם גלובס על המשמעות של מיתוג מעסיק לחברה, ואיך התחום צמח ב־13 השנים האחרונות

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"ביקשה לצאת לשירותים": השרה מאי גולן הבריחה את אמה מהחקירה

באמצע החקירה, הוציאה השרה מאי גולן את אמה ללא אישור מתחנת המשטרה - במשטרה בודקים אם ניתן לעצור את השרה חרף החסינות ● האם חשודה בקבלת דבר במרמה בשל מעורבותה בעמותת "העיר העברית" של גולן ● השרה עצמה עדיין לא התייצבה בחקירה שנפתחה בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12, אחרי שטענה כי מדובר ב"חקירה פוליטית"

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

ממיליארד ל-100 מיליארד שקל: 20 השנים שבנו את השליטים החדשים של שוק ההון

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ואת בתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● ייתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועפ"י ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"