גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילה האחרונה

מה יקרה בעתיד שבו אפילו שתיקה כבר לא תוכל להסתיר את מחשבותינו

דרור פויר / צלם: תמר מצפי
דרור פויר / צלם: תמר מצפי

א. יש המחפשים חוכמה ורמזים אקטואליים בפרשת השבוע. אני מוצא את כל מה שאני צריך בשירים של שלמה ארצי. עוד רגע נסביר איך, מה ולמה, אבל קודם ניתן קצת רקע: השבוע נחשפנו לניסוי פורץ דרך שהוגדר כפעם הראשונה, וההיסטורית בהחלט, שבה נשלח בהצלחה מסר ממוח למוח ובחזרה, ללא גירוי או שימוש בחושים. כלומר: טלפתיה.

בניסוי, שנערך בסוף מאי על-ידי מדענים מהרווארד, ישב ד"ר מישל ברג בשטרסבורג שבצפון מערב צרפת בעוד עמיתו, ד"ר אלחנדרו ריירה, ישב בקרלה הנהדרת שבדרום הודו. שניהם, מכוסי עיניים, חבשו קסדות המחוברות לרשת ומצוידות במשדרים, במקלטים וב"רשם מוח חשמלי" (אלקטרו-אנצפלו-גרמה, EEG). ריירה חשב על מילה, הרשם שבקסדה תרגם את הגלים שבמוחו לקוד בינארי ושלח אותו כקובץ דרך הרשת. בצרפת, תרגם המקלט את הקובץ לאותות מגנטיים חזקים שנזרקו למוחו של ברג. ברג לא שמע כלום, אבל האותות גרמו לו לראות (יותר נכון, לחוות) הבזקי אור. אלה הומרו חזרה לקובץ, קצת כמו במורס, ואז למילים. ברג חשב, ומילה עשתה את כל הדרך ההפוכה למוחו של ריירה.

צ'או, חשב ריירה; הולה, שידר לו ברג ממרחק של למעלה מ-8,000 קילומטרים. המסרים הבאים, מבטיחים המדענים, יהיו מורכבים יותר, אבל הניסוי מהפכני בכל קנה מידה. טלפתיה. רק חישבו על ההשלכות, הרעות והטובות, וראשכם יסתחרר לו מעצמו. האם אנחנו עומדים בפתחה של מהפכה שלידה תיראה המצאת הדפוס כחוג יצירה בגן טרום חובה אחרי עוד קיצוץ בתקציב החינוך?

ב. אבל נדמה שהשאלה היותר דחופה היא זו: מה הקשר לשלמה ארצי? ובכן, כאברך מרצון בישיבת "הרדופים" וכמי שממית עצמו באוהלה של תורת ש"א, אני דורש לא מעט שנים בפשרו של השיר "מהן המילים", שכתב משה בן שאול ז"ל. והנה, באו אותם מדענים עם הטלפתיה שלהם ואני מבין פתאום לאשורן את שורות הפתיחה: "מהן המילים אם לא שתיקה / תמיד נוסעים איתן לארץ רחוקה". מהו שיר זה אם לא נבואה שהקדימה את הניסוי: המילים של ברג וריירה הפכו לשתיקות, משמע מחשבות, שהומרו לקבצים ונסעו לארץ רחוקה. לא צריך טלפתיה, שלמה ארצי כבר קרא את המחשבות של כולנו. הכול שם.

יותר מזה. למדתי כי משה בן שאול למד בשטרסבורג בשנים 1958- 1956. הייתכן כי שם ביטא לראשונה את הרעיון הנ"ל שנקלט במוחו של אחד המדענים, אז עוד ילד צעיר ונלהב? אולי זה שיחק עם חבריו בפארק כשבדיוק שורר המשורר? אולי הילד ניגש למשורר ושאל לפתע: סליחה אדוני, מהן המילים? יכול מאוד להיות שלא, אבל גם יכול מאוד להיות שלא לא. מה אנחנו כבר יודעים על משהו? רעיונות עובדים בדרכים מסתוריות. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהם שינו את העולם.

ג. טלפתיה. עד עכשיו לא הוכיחו את היתכנותה או את קיומה, אבל כבר המון זמן שאנחנו מתקדמים לשם, או לפחות לסוג של הבנה של עבודת המוח, המחשבה, הדיבור, הפעולה. צוות מדענים הצליח גם לגרות איש את רגל חברו על-ידי המחשבה "אני מזיז את הרגל", דבר שכבר נעשה בו שימוש בפרוטזות מתוחכמות ומיני מכשירים. אנשים כבר מצליחים, בערך, "לחשוב" לתוך מחשב, אבל מילים של ממש, בין אדם לאדם, זה עוד לא היה.

חישבו מה זה יעשה: אילמים ואנשים אחרי שבץ יוכלו לדבר שוב, אנשים במצב של צמח יוכלו לתקשר, מאמן הפינג פונג האישי שלי (יש לי חמישה) יוכל פשוט לחשוב לי על הדרך הנכונה לבצע את חבטות הספין והצ'ופ שעליהן אני עמל כשאינני דורש בשירי ש"א, ועוד. האפשרויות אינסופיות.

חישבו כמה נהדר היה יכול להיות אם היינו יכולים להשתמש בטכנולוגיה על הפוליטיקאים שלנו. שר האוצר, לדוגמה, נתן השבוע נאום: "אם ישראל הייתה מניה", אמר, "הייתי קונה אותה היום". תארו לכם שאת מחשבותיו האמיתיות יכולים היינו לקרוא כמו כתוביות בתחתית המסך; אני גם יותר מבטוח שאנשים יהיו מוכנים לשלם מיליארדים כדי לדעת, למשל, מה עובר בראשו של נתניהו. על אף שאני בכלל לא בטוח שמישהו מהם, או בכלל, היה רוצה לדעת מה חושבים עליו באמת.

יש, כמובן, את כל תרחישי הזוועה: הפרה של אותה פרטיות מדומיינת, שליטה מרחוק ללא הסכמה, הונאה, גניבת זהות ועד אחרונת המניפולציות המסחריות. את פרסום הניסוי חתמו המדענים במשפט: "לשימוש נרחב בטכנולוגיה של תקשורת בין מוח למוח תהיינה השפעות על היחסים האנושיים והשלכות חברתיות עצומות שיידרשו תגובות אתיות וחוקיות".

אנשי האתיקה והחוק צריכים להתכונן, כמובן, אבל חוששני שבכל מה שקשור בעתיד ובמהירות שבה דברים קורים, לנסח קוד אתי או חוק רלוונטי זה קצת כמו לנסות לחסום לוע פעיל של הר געש עם סמרטוט רטוב.

ד. בכל מקרה, השאלה היחידה שהולכת ומתבהרת ככל שהטכנולוגיה מתקדמת היא: מי אני, מהי היחידה הבסיסית של האדם. אני חושב משמע אני קיים, אמר מה שמו. אבל מי אני ואיך אגדיר את עצמי כשהמחשבות אינן בלעדית שלי יותר, כשמחשבות של מישהו אחר מתרוצצות בתוך ראשי ומחשבותיי שלי מסתובבות להן בלי השגחה בראשים של אחרים? מי זה האני שחושב? ואם מישהו אחר חושב לי, איפה אני קיים? הרי המחשבה מתרחשת בגוף, הרי גבולות העולם הם גבולות המחשבה והגבולות מעצבים ומתעצבים את - ועל-ידי - השפה, תלוי בתיאוריה. בסוף, אני זה בליל המחשבות שלא נגמר, הרעש הנהדר שמתרוצץ בתוכי, ניזון מכל מה שקורה, מתערבל ללא הרף, דופק את הראש בקיר של הגוף. לא?

המחשבה, השפה, היא האש שלא פוסקת לרגע, מהרחם עד הקבר. היא החיים, או התשוקה לחיים, שכל פילוסוף כינה בשם אחר. אבל לא רק. מחשבה ושפה אינן אי. מוחות אחרים מעצבים את המוח שלנו כל הזמן, ובעיקר: שפה וחשיבה לא יכולות להתקיים במוח אחד בלבד. כולנו קשורים. אחרת כל זה לא היה קורה. הן קודם כול פעילויות חברתיות.

תחשבו רגע על פקס. יכול להיות רק פקס אחד בעולם? לא. כי אז הוא לא פקס, סתם דבר משונה ובודד עד אין קץ. לפעמים, כשאני רוצה להיות עצוב, אני חושב על הפקס היחיד בעולם באמצע יער, שולח שום דבר לשום מקום. ואז נופל עליו עץ. השליחה נכשלה. איש לא שמע.

ה. כולנו הרי קוראי מחשבות, משדרים וקוראים מחשבות כדבר שבשגרה. אז נכון, הן לא מיתרגמות לפולסים מגנטיים, אבל עוד לפני המילה שנאמרת, הן בהחלט יודעות לבטא את עצמן: זיק בעיניים, הקשחה לא מודעת של הכתף, התחושה שכשאתה עם מישהי שאתה אוהב אין צורך במילים.

אבל גם אז לא הכול פתוח. תמיד יש פער. בין המחשבה לכתיבה או לדיבור, בין הראיה לצילום, בין הרצון למעשה, בין מי שאתה בפנים למה שאתה בחוץ. בפער הזה אנחנו חיים. הפער הזה הוא טעם החיים. עכשיו, כשהטלפתיה כבר פה, אני חושב שאין מנוס אלא מלהגדיר את הפער הזה בתור הדבר שהוא האני האמיתי האורגינלי המקורי.

טכנולוגיה חדשה מכריחה אותנו להגדיר את עצמנו מחדש, לסגת עוד יותר פנימה. פעם חכם היה מי שיכול לחשב מהר. המחשבון ביטל את החוכמה הזו; פעם חכם היה זה שזוכר הכול. היום הזיכרון פתוח לכולם. ועכשיו, כשהמחשבות יכולות להיקרא, אין לנו אלא לסגת אל הפער הזה ולהתבצר בו. שם, חופשי מהמילה, שוכן העצמי: במקום שבו לא תיגע האלקטרודה, במקום שאליו לא תגיע הטלפתיה.

ו. אחזור לשלמה ארצי, למשה בן שאול ולחוכמה האינסופית. "תמיד הולכת לפניך שתיקתך", נחתם השיר. מהי שתיקתך: המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. המחשבות שטרם ניתן להן ביטוי. המחשבות שעוד לא נחשבו, שלא יכולות להיחשב. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד.

כלומר, עד שיבוא עוד צוות מדענים וניאלץ לחשוב על הכול מחדש.

מהי שתיקתך? המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה