גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילה האחרונה

מה יקרה בעתיד שבו אפילו שתיקה כבר לא תוכל להסתיר את מחשבותינו

דרור פויר / צלם: תמר מצפי
דרור פויר / צלם: תמר מצפי

א. יש המחפשים חוכמה ורמזים אקטואליים בפרשת השבוע. אני מוצא את כל מה שאני צריך בשירים של שלמה ארצי. עוד רגע נסביר איך, מה ולמה, אבל קודם ניתן קצת רקע: השבוע נחשפנו לניסוי פורץ דרך שהוגדר כפעם הראשונה, וההיסטורית בהחלט, שבה נשלח בהצלחה מסר ממוח למוח ובחזרה, ללא גירוי או שימוש בחושים. כלומר: טלפתיה.

בניסוי, שנערך בסוף מאי על-ידי מדענים מהרווארד, ישב ד"ר מישל ברג בשטרסבורג שבצפון מערב צרפת בעוד עמיתו, ד"ר אלחנדרו ריירה, ישב בקרלה הנהדרת שבדרום הודו. שניהם, מכוסי עיניים, חבשו קסדות המחוברות לרשת ומצוידות במשדרים, במקלטים וב"רשם מוח חשמלי" (אלקטרו-אנצפלו-גרמה, EEG). ריירה חשב על מילה, הרשם שבקסדה תרגם את הגלים שבמוחו לקוד בינארי ושלח אותו כקובץ דרך הרשת. בצרפת, תרגם המקלט את הקובץ לאותות מגנטיים חזקים שנזרקו למוחו של ברג. ברג לא שמע כלום, אבל האותות גרמו לו לראות (יותר נכון, לחוות) הבזקי אור. אלה הומרו חזרה לקובץ, קצת כמו במורס, ואז למילים. ברג חשב, ומילה עשתה את כל הדרך ההפוכה למוחו של ריירה.

צ'או, חשב ריירה; הולה, שידר לו ברג ממרחק של למעלה מ-8,000 קילומטרים. המסרים הבאים, מבטיחים המדענים, יהיו מורכבים יותר, אבל הניסוי מהפכני בכל קנה מידה. טלפתיה. רק חישבו על ההשלכות, הרעות והטובות, וראשכם יסתחרר לו מעצמו. האם אנחנו עומדים בפתחה של מהפכה שלידה תיראה המצאת הדפוס כחוג יצירה בגן טרום חובה אחרי עוד קיצוץ בתקציב החינוך?

ב. אבל נדמה שהשאלה היותר דחופה היא זו: מה הקשר לשלמה ארצי? ובכן, כאברך מרצון בישיבת "הרדופים" וכמי שממית עצמו באוהלה של תורת ש"א, אני דורש לא מעט שנים בפשרו של השיר "מהן המילים", שכתב משה בן שאול ז"ל. והנה, באו אותם מדענים עם הטלפתיה שלהם ואני מבין פתאום לאשורן את שורות הפתיחה: "מהן המילים אם לא שתיקה / תמיד נוסעים איתן לארץ רחוקה". מהו שיר זה אם לא נבואה שהקדימה את הניסוי: המילים של ברג וריירה הפכו לשתיקות, משמע מחשבות, שהומרו לקבצים ונסעו לארץ רחוקה. לא צריך טלפתיה, שלמה ארצי כבר קרא את המחשבות של כולנו. הכול שם.

יותר מזה. למדתי כי משה בן שאול למד בשטרסבורג בשנים 1958- 1956. הייתכן כי שם ביטא לראשונה את הרעיון הנ"ל שנקלט במוחו של אחד המדענים, אז עוד ילד צעיר ונלהב? אולי זה שיחק עם חבריו בפארק כשבדיוק שורר המשורר? אולי הילד ניגש למשורר ושאל לפתע: סליחה אדוני, מהן המילים? יכול מאוד להיות שלא, אבל גם יכול מאוד להיות שלא לא. מה אנחנו כבר יודעים על משהו? רעיונות עובדים בדרכים מסתוריות. זו לא תהיה הפעם הראשונה שהם שינו את העולם.

ג. טלפתיה. עד עכשיו לא הוכיחו את היתכנותה או את קיומה, אבל כבר המון זמן שאנחנו מתקדמים לשם, או לפחות לסוג של הבנה של עבודת המוח, המחשבה, הדיבור, הפעולה. צוות מדענים הצליח גם לגרות איש את רגל חברו על-ידי המחשבה "אני מזיז את הרגל", דבר שכבר נעשה בו שימוש בפרוטזות מתוחכמות ומיני מכשירים. אנשים כבר מצליחים, בערך, "לחשוב" לתוך מחשב, אבל מילים של ממש, בין אדם לאדם, זה עוד לא היה.

חישבו מה זה יעשה: אילמים ואנשים אחרי שבץ יוכלו לדבר שוב, אנשים במצב של צמח יוכלו לתקשר, מאמן הפינג פונג האישי שלי (יש לי חמישה) יוכל פשוט לחשוב לי על הדרך הנכונה לבצע את חבטות הספין והצ'ופ שעליהן אני עמל כשאינני דורש בשירי ש"א, ועוד. האפשרויות אינסופיות.

חישבו כמה נהדר היה יכול להיות אם היינו יכולים להשתמש בטכנולוגיה על הפוליטיקאים שלנו. שר האוצר, לדוגמה, נתן השבוע נאום: "אם ישראל הייתה מניה", אמר, "הייתי קונה אותה היום". תארו לכם שאת מחשבותיו האמיתיות יכולים היינו לקרוא כמו כתוביות בתחתית המסך; אני גם יותר מבטוח שאנשים יהיו מוכנים לשלם מיליארדים כדי לדעת, למשל, מה עובר בראשו של נתניהו. על אף שאני בכלל לא בטוח שמישהו מהם, או בכלל, היה רוצה לדעת מה חושבים עליו באמת.

יש, כמובן, את כל תרחישי הזוועה: הפרה של אותה פרטיות מדומיינת, שליטה מרחוק ללא הסכמה, הונאה, גניבת זהות ועד אחרונת המניפולציות המסחריות. את פרסום הניסוי חתמו המדענים במשפט: "לשימוש נרחב בטכנולוגיה של תקשורת בין מוח למוח תהיינה השפעות על היחסים האנושיים והשלכות חברתיות עצומות שיידרשו תגובות אתיות וחוקיות".

אנשי האתיקה והחוק צריכים להתכונן, כמובן, אבל חוששני שבכל מה שקשור בעתיד ובמהירות שבה דברים קורים, לנסח קוד אתי או חוק רלוונטי זה קצת כמו לנסות לחסום לוע פעיל של הר געש עם סמרטוט רטוב.

ד. בכל מקרה, השאלה היחידה שהולכת ומתבהרת ככל שהטכנולוגיה מתקדמת היא: מי אני, מהי היחידה הבסיסית של האדם. אני חושב משמע אני קיים, אמר מה שמו. אבל מי אני ואיך אגדיר את עצמי כשהמחשבות אינן בלעדית שלי יותר, כשמחשבות של מישהו אחר מתרוצצות בתוך ראשי ומחשבותיי שלי מסתובבות להן בלי השגחה בראשים של אחרים? מי זה האני שחושב? ואם מישהו אחר חושב לי, איפה אני קיים? הרי המחשבה מתרחשת בגוף, הרי גבולות העולם הם גבולות המחשבה והגבולות מעצבים ומתעצבים את - ועל-ידי - השפה, תלוי בתיאוריה. בסוף, אני זה בליל המחשבות שלא נגמר, הרעש הנהדר שמתרוצץ בתוכי, ניזון מכל מה שקורה, מתערבל ללא הרף, דופק את הראש בקיר של הגוף. לא?

המחשבה, השפה, היא האש שלא פוסקת לרגע, מהרחם עד הקבר. היא החיים, או התשוקה לחיים, שכל פילוסוף כינה בשם אחר. אבל לא רק. מחשבה ושפה אינן אי. מוחות אחרים מעצבים את המוח שלנו כל הזמן, ובעיקר: שפה וחשיבה לא יכולות להתקיים במוח אחד בלבד. כולנו קשורים. אחרת כל זה לא היה קורה. הן קודם כול פעילויות חברתיות.

תחשבו רגע על פקס. יכול להיות רק פקס אחד בעולם? לא. כי אז הוא לא פקס, סתם דבר משונה ובודד עד אין קץ. לפעמים, כשאני רוצה להיות עצוב, אני חושב על הפקס היחיד בעולם באמצע יער, שולח שום דבר לשום מקום. ואז נופל עליו עץ. השליחה נכשלה. איש לא שמע.

ה. כולנו הרי קוראי מחשבות, משדרים וקוראים מחשבות כדבר שבשגרה. אז נכון, הן לא מיתרגמות לפולסים מגנטיים, אבל עוד לפני המילה שנאמרת, הן בהחלט יודעות לבטא את עצמן: זיק בעיניים, הקשחה לא מודעת של הכתף, התחושה שכשאתה עם מישהי שאתה אוהב אין צורך במילים.

אבל גם אז לא הכול פתוח. תמיד יש פער. בין המחשבה לכתיבה או לדיבור, בין הראיה לצילום, בין הרצון למעשה, בין מי שאתה בפנים למה שאתה בחוץ. בפער הזה אנחנו חיים. הפער הזה הוא טעם החיים. עכשיו, כשהטלפתיה כבר פה, אני חושב שאין מנוס אלא מלהגדיר את הפער הזה בתור הדבר שהוא האני האמיתי האורגינלי המקורי.

טכנולוגיה חדשה מכריחה אותנו להגדיר את עצמנו מחדש, לסגת עוד יותר פנימה. פעם חכם היה מי שיכול לחשב מהר. המחשבון ביטל את החוכמה הזו; פעם חכם היה זה שזוכר הכול. היום הזיכרון פתוח לכולם. ועכשיו, כשהמחשבות יכולות להיקרא, אין לנו אלא לסגת אל הפער הזה ולהתבצר בו. שם, חופשי מהמילה, שוכן העצמי: במקום שבו לא תיגע האלקטרודה, במקום שאליו לא תגיע הטלפתיה.

ו. אחזור לשלמה ארצי, למשה בן שאול ולחוכמה האינסופית. "תמיד הולכת לפניך שתיקתך", נחתם השיר. מהי שתיקתך: המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. המחשבות שטרם ניתן להן ביטוי. המחשבות שעוד לא נחשבו, שלא יכולות להיחשב. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד.

כלומר, עד שיבוא עוד צוות מדענים וניאלץ לחשוב על הכול מחדש.

מהי שתיקתך? המחשבות שעוד לא נחקרו, נקראו, נחשפו. שתיקתך היא מה שאתה באמת, היא ההולכת לפניך תמיד

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?