גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח של תשובה, הפספוס של נושי דלק נדל"ן: עסקת רודשף

(עדכון) - הרוכשת היא קרן תשתיות אירופית בשם Antin Infrastructures Partners, שתשלם עבור רשת תחנות הדרך הבריטית כ-900 מיליון שקל במזומן

אסי ברטפלד / צלם: אוריה תדמור
אסי ברטפלד / צלם: אוריה תדמור

קבוצת דלק חתמה בסוף השבוע על הסכם מחייב למכירת כל החזקותיה ברשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחיות הבריטית רודשף (Roadchef) לקרן התשתיות האירופית Antin Infrastructures Partners. התמורה שתתקבל מהעסקה תעמוד על כ-153 מיליון אירו (כ-900 מיליון שקל), שישולמו במזומן. המהלך מהווה חוליה נוספת ולא אחרונה בהליך שינוי המיקוד העסקי של קבוצת דלק, מחברת החזקות בעלת השקעות בתחומי פעילות מגוונים לקבוצה הממוקדת בתחום האנרגיה וחיפושי הגז והנפט.

במקביל, דיווחה היום קבוצת דלק - שבשליטת יצחק תשובה ובניהול אסי ברטפלד - כי קיבלה את התשלום השני בגין מכירת החברה הבת דלק אירופה לקרן הזרה TDR בהיקף של כ-90 מיליון אירו (כ-420 מיליון שקל). התשלום הוקדם בשנה, והוא מגיע בעקבות תשלום של 90 מיליון אירו שכבר הועבר לדלק עם ביצוע העסקה. לצד זאת, ממומנת העסקה גם באמצעות הלוואת מוכר ל-5 שנים שכוללת את יתרת התשלום - 175 מיליון אירו.

בדלק הביעו היום שביעות רצון מהעסקה ברודשף והקדמת התשלום השני בעסקת דלק אירופה. "סוף שבוע מוצלח עבר על קבוצת דלק שבסיומו יתווספו לקופתה כ-1.3 מיליארד שקל", נכתב בהודעת בחברה. "בחודשים האחרונים השלימה הקבוצה סדרת מימושים מוצלחים בהיקף כולל של כ-4.2 מיליארד שקל, שיניבו לקופתה תזרים מזומנים של כ-2.5 מיליארד שקל".

בניגוד לעסקאות אחרות שמובילה דלק, ובראשן מכירת הפניקס, מימוש ההחזקה ברודשף צפוי להסתיים מהר, ולהניב לחברה רווח נאה. על פי הדיווח היום, "ההסכם אינו כולל תנאים מתלים ומועד ההשלמה צפוי להתקיים בסוף ספטמבר 2014. במועד השלמת העסקה תשולם התמורה במלואה". עם זאת, בדלק מציינים ש"אין ודאות מלאה כי העסקה תושלם". על פי הדיווח, כשתושלם העסקה צפויה דלק להכיר ברווח שנאמד בשלב זה בכ-220 מיליון שקל.

רודשף מחזיקה ב-28 תחנות שירות העוסקות בעיקר במכירת דלק, קמעונאות והסעדה בצדי כבישים מהירים באנגליה. החברה נרכשה בשנת 2007 על ידי קבוצת דלק שהחזיקה ב-25% מהמניות, והחברה הבת דאז, דלק נדל"ן, שחזיקה ב-75%. בשנים הבאות הסבה רודשף הפסדים כבדים לרוכשות, כאשר בד בבד הורע מצבה של דלק נדל"ן, עד שזו קרסה (לאחר שפוצלה מקבוצת דלק) וביצעה הסדר חוב ענק שכלל תספורת של כ-70% למחזיקי האג"ח, על חוב בהיקף של 2.1 מיליארד שקל.

בתחילת 2011, עוד קודם להסדר החוב, אך לאחר שדלק נדל"ן כבר הייתה נתונה בקשיים, רכשה קבוצת דלק את מניותיה ברודשף, במחיר ששיקף לרודשף שווי של כ-115 מיליון ליש"ט - כ-25% פחות ממחיר העסקה הנוכחי. בדיעבד, רכישת מניות רודשף הייתה מוצלחת במיוחד עבור קבוצת דלק והרבה פחות עבור דלק נדל"ן ונושיה. עם זאת, בשנים שעברו מאז שרכשה את מלוא מניות דלק נדל"ן, קבוצת דלק השקיעה סכומים נוספים לא זניחים בהשבחת רודשף. אגב, מתעניינת נוספת ברכישת רודשף לאחרונה, הייתה ככל הידוע קרן אייפקס הבריטית.

מסע מימושים נרחב

כאמור, לפני מספר חודשים פצחה קבוצת דלק במסע מימושים נרחב, הכולל את כל הפעילויות שאינן בעסקי האנרגיה והחיפושים שלה ישראל. מדובר במכירה שבוצעה כבר של מרבית החזקותיה בחברת הזיקוק דלק US בתמורה לכ-4 מיליארד שקל (נותרה עם 7.5% מהמניות שתימכרנה בעתיד); מכירת החזקותיה בדלק אירופה לקרן TDR בתמורה לכ-1.7 מיליארד שקל; ומכירת החזקותיה בחברת הנוסטרו ברק קפיטל לשותפה אייל בקשי בתמורה לכ-234 מיליון שקל. בנוסף, החברה חתמה על הסכמים למכירת 34% ממניות חברת הביטוח האמריקאית ריפבליק בתמורה לכ-275 מיליון שקל, ולמכירת 47% ממניות קבוצת הביטוח הפניקס למשפחת קושנר בתמורה לכ-1.7 מיליארד שקל.

בקבוצת דלק, בניהולו של אסי ברטפלד, מעוניינים לממש החזקות נוספות ובראשן חברת הנדסת התפלה IDE (המוחזקת בחלקים שווים עם כיל). גם ההחזקה הפיננסית שנותרה בחברת דלק רכב, שבשליטת גיל אגמון (24.2%) עומדת למכירה.

בדוחותיה למחצית הראשונה של 2014 דיווחה הקבוצה כי מהלך המימוש האגרסיבי נעשה גם במחיר הפסדי הון גדולים - שהסתכמו בהפחתות של כ-984 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה.

מבול המימושים של קבוצת דלק

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?