גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגר 8200: "הסרבנים חסרי אחריות וטענותיהם אוויליות"

אורן הלמן, יוצא יחידת 8200 וסמנכ"ל בחח"י, מסביר ב-4 נקודות למה הסרבנים טועים ומדגיש: "8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים"

אורן הלמן / צילום: רענן כהן
אורן הלמן / צילום: רענן כהן

שירתתי 5 שנים בסדיר ובקבע ועוד שנים רבות במילואים ביחידה המופלאה שמספרה 8200 וכינויה הוא "אוגדת הסיגינט המטכ"לית", שעושה מלאכת קודש ומצילה חיים. 8200 היא יחידה מוסרית ומקצועית, שעסוקה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה במלחמה בטרור, בהגנה על אזרחי ישראל ובשמירה על ביטחון ישראל.

ראיתי וקראתי את הראיונות ששודרו ונכתבו עם 43 הסרבנים מיחידה 8200. אצהיר מראש: אני לא מסכים איתם לחלוטין. באף אחד מהטיעונים. הסיבה העיקרית היא שהמילואימניקים האלה לא באמת רוצים לשנות משהו, והנה הסבר ב-4 נקודות:

1. לו רצו לשנות באמת, היו נפגשים עם ראשי יחידה 8200 ומעלים בפניהם את הטענות ומנסים לשנות "מבפנים". אני מכיר את היחידה היטב. זו יחידה מתורבתת, עם תרבות ארגונית של שיח ופתיחות כלפי החיילים. אולי דווקא בזכות האיכות של כח-האדם שמשרת בה. הם, לצערי, בחרו בדרך הפומבית והמשמיצה.

2. הם היו יכולים להמתין עוד כמה שבועות, עד אשר האבק של "צוק איתן" ישקע. אבל לא. הם רצו את הפרסום הפומבי בעיתוי בעייתי לישראל בהיבט התדמיתי. כאשר בעולם מנסים לפגוע בנו, כשיש ועדת חקירה באוויר.

3. הם לא הסתפקו בעיתונות ובטלוויזיה בישראל, אלא רצו להתראיין בתקשורת הזרה ולהעביר את המסרים העלובים שלהם לעולם. להשמיץ את ישראל ואת צה"ל לא רק בישראל, אלא גם בחו"ל. כל מי שמבין תקשורת, מבין את הציניות והרצון לפגוע יותר מאשר לשנות.

4. הטענות שלהם הן פוליטיות, לא מוסריות. הם משתמשים לאורך כל המכתב בכך שהם מסרבים "להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים"; "המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים"; "מיליוני פלסטינים חיים תחת השלטון הצבאי הישראלי כבר למעלה מ- 47 שנה"; "מפקיעים מהם קרקעות לטובת המתנחלים"; ועוד. כל אלה הם טיעונים פוליטיים ואידיאולוגיים, שמאפיינים כל סרבן שירות בצה"ל מטעמי מצפון. הם לא מאפיינים דווקא את 8200.

לכן יש לומר ביושר: אלה הם סרבנים שלא משרתים ביו"ש. וטיעוניהם אינם בהכרח לגבי אופי הפעילות של 8200, אלא לגבי צה"ל וישראל בכלל.

היתרון של הסרבנים

עם זאת, יש קושי טכני-תקשורתי להתמודד עם הטענות הלא-נכונות של החיילים הללו. 8200 היא יחידה מסווגת, שפעולותיה סודיות. עקרון השקיפות, שאני מאמין ביכולתו להתמודד מול כל משבר תקשורתי מסוג כזה, לא אפשרי כאן. התמודדות בשקיפות עם הטענות של החיילים הללו, תביא לחשיפה של מידע מסווג ועלולה לפגוע באנשים רבים ולחשוף בפני האויבים שלנו שיטות פעולה ומידע רב.

לכן, קשה ואולי בלתי אפשרי בכלל להסביר לציבור כמה אוויליות ושטותיות הטענות של המילואימניקים חסרי האחריות הללו. וזה היתרון הגדול שלהם מול צה"ל.

צריך לזכור: עשרות אלפי חיילים שירתו במהלך השנים ביחידה 8200. רובם מילואימניקים זה זמן רב. את מה שעשו 43 החיילים הללו, עשו כולם. אבל לא שמענו שטויות כאלה מעולם. נהפוך הוא: יש מאבק עצום, קרב של ממש בין המתגייסים החדשים על הזכות להגיע ולשרת ביחידה היוקרתית הזו.

לו הייתה התנהלות לא מוסרית או לא חוקית ב-8200,היו קופצים רבים כל כך על השירות בה?! מעת לעת מתכנסים כל בוגרי 8200 בכנסים המוניים. האם מישהו שמע ולו ציוץ קטן על היעדר מוסריות?! בוגרי היחידה הם מבכירי המשק וממלאים תפקידים בכירים באקדמיה, בפוליטיקה, במשק ובגופים פרטיים וציבוריים. אין להם שום בעיה לבקר את המערכת או את היחידה. והנה, הדבר לא קרה מעולם.

ודבר נוסף לגבי הטענות של אותם 43 קצינים וחיילים לשעבר: 8200 היא לא יחידת האזנה של משטרת ישראל. היא לא מתמודדת עם אויבים או פושעים מבית. 8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים, מבצעים פיגועים. חלקם במה שנקרא "יוזמות מקומיות" וחלקם מפגעים בודדים. כל "פספוס" של יוזמה כזו יכול להביא לרציחתם של עשרות ישראלים. בואו ניזכר בגלי הפיגועים של המחבלים המתאבדים לפני כמה שנים. הדרך היחידה למניעה של היוזמות הרצחניות הללו ולניטור שלהן, היא אך ורק על ידי איסוף מודיעין, ויחידה 8200 היא גורם מרכזי בכך.

גם דמוקרטיה גדולה כמו ישראל, שהיא לתפיסתי מהדמוקרטיות הגדולות בעולם, חייבת להתגונן. חייבת לאסוף מודיעין על אויביה. וכל ניסיון למנוע איסוף מודיעין הוא כמו הנחת מכשול בפני עיוור. או במקרה הזה, חירש.

המשבר התקשורתי הזה לא אמור למנוע מ-8200 להמשיך בפעילות החשובה ומצילת החיים שלה. גם אם יהיו כמה סרבנים שייגררו אחרי ה- 43 הללו, התור לשרת ביחידה ארוך ואיכותי מאוד. וכמו שאומרים בערבית: "אחסן מינהום ראחו" (טובים מהם הלכו).

* הכותב שירת ביחידה 8200 בסדיר, בקבע ובמילואים ומכהן היום כסמנכ"ל רגולציה, קשרי ממשל ותקשורת בחברת החשמל

עוד כתבות

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה, חברת התרופות מזנקת ב-13%

הדאקס הגרמני עולה בכ-0.5%, הקאק מוסיף לערכו בכ-0.3% ● חברת התרופות הגרמנית באייר מזנקת לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● באסיה נסגר המסחר במגמה חיובית: הקוספי זינק ב-1.9%, מניות הרכב קפצו ● ירידות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הביטקוין נסחר סביב 87 אלף דולר

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

רצועת עזה מוצפת באייפון הכי חדש, והתושבים חושדים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה רוצה להחזיר את ההשפעה שלה על סוריה, חיזבאללה וישראל עלולות להילחם שוב, ורצועת עזה מוצפת במכשירי אייפון חדשים ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מיטב השקעות יורדת בכ-6%, טאואר קופצת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מדד הפחד המקומי עלה ב–2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● וול סטריט פתחה את חודש דצמבר באדום, הביטקוין סיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז מרץ ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות