גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגר 8200: "הסרבנים חסרי אחריות וטענותיהם אוויליות"

אורן הלמן, יוצא יחידת 8200 וסמנכ"ל בחח"י, מסביר ב-4 נקודות למה הסרבנים טועים ומדגיש: "8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים"

אורן הלמן / צילום: רענן כהן
אורן הלמן / צילום: רענן כהן

שירתתי 5 שנים בסדיר ובקבע ועוד שנים רבות במילואים ביחידה המופלאה שמספרה 8200 וכינויה הוא "אוגדת הסיגינט המטכ"לית", שעושה מלאכת קודש ומצילה חיים. 8200 היא יחידה מוסרית ומקצועית, שעסוקה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה במלחמה בטרור, בהגנה על אזרחי ישראל ובשמירה על ביטחון ישראל.

ראיתי וקראתי את הראיונות ששודרו ונכתבו עם 43 הסרבנים מיחידה 8200. אצהיר מראש: אני לא מסכים איתם לחלוטין. באף אחד מהטיעונים. הסיבה העיקרית היא שהמילואימניקים האלה לא באמת רוצים לשנות משהו, והנה הסבר ב-4 נקודות:

1. לו רצו לשנות באמת, היו נפגשים עם ראשי יחידה 8200 ומעלים בפניהם את הטענות ומנסים לשנות "מבפנים". אני מכיר את היחידה היטב. זו יחידה מתורבתת, עם תרבות ארגונית של שיח ופתיחות כלפי החיילים. אולי דווקא בזכות האיכות של כח-האדם שמשרת בה. הם, לצערי, בחרו בדרך הפומבית והמשמיצה.

2. הם היו יכולים להמתין עוד כמה שבועות, עד אשר האבק של "צוק איתן" ישקע. אבל לא. הם רצו את הפרסום הפומבי בעיתוי בעייתי לישראל בהיבט התדמיתי. כאשר בעולם מנסים לפגוע בנו, כשיש ועדת חקירה באוויר.

3. הם לא הסתפקו בעיתונות ובטלוויזיה בישראל, אלא רצו להתראיין בתקשורת הזרה ולהעביר את המסרים העלובים שלהם לעולם. להשמיץ את ישראל ואת צה"ל לא רק בישראל, אלא גם בחו"ל. כל מי שמבין תקשורת, מבין את הציניות והרצון לפגוע יותר מאשר לשנות.

4. הטענות שלהם הן פוליטיות, לא מוסריות. הם משתמשים לאורך כל המכתב בכך שהם מסרבים "להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים"; "המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים"; "מיליוני פלסטינים חיים תחת השלטון הצבאי הישראלי כבר למעלה מ- 47 שנה"; "מפקיעים מהם קרקעות לטובת המתנחלים"; ועוד. כל אלה הם טיעונים פוליטיים ואידיאולוגיים, שמאפיינים כל סרבן שירות בצה"ל מטעמי מצפון. הם לא מאפיינים דווקא את 8200.

לכן יש לומר ביושר: אלה הם סרבנים שלא משרתים ביו"ש. וטיעוניהם אינם בהכרח לגבי אופי הפעילות של 8200, אלא לגבי צה"ל וישראל בכלל.

היתרון של הסרבנים

עם זאת, יש קושי טכני-תקשורתי להתמודד עם הטענות הלא-נכונות של החיילים הללו. 8200 היא יחידה מסווגת, שפעולותיה סודיות. עקרון השקיפות, שאני מאמין ביכולתו להתמודד מול כל משבר תקשורתי מסוג כזה, לא אפשרי כאן. התמודדות בשקיפות עם הטענות של החיילים הללו, תביא לחשיפה של מידע מסווג ועלולה לפגוע באנשים רבים ולחשוף בפני האויבים שלנו שיטות פעולה ומידע רב.

לכן, קשה ואולי בלתי אפשרי בכלל להסביר לציבור כמה אוויליות ושטותיות הטענות של המילואימניקים חסרי האחריות הללו. וזה היתרון הגדול שלהם מול צה"ל.

צריך לזכור: עשרות אלפי חיילים שירתו במהלך השנים ביחידה 8200. רובם מילואימניקים זה זמן רב. את מה שעשו 43 החיילים הללו, עשו כולם. אבל לא שמענו שטויות כאלה מעולם. נהפוך הוא: יש מאבק עצום, קרב של ממש בין המתגייסים החדשים על הזכות להגיע ולשרת ביחידה היוקרתית הזו.

לו הייתה התנהלות לא מוסרית או לא חוקית ב-8200,היו קופצים רבים כל כך על השירות בה?! מעת לעת מתכנסים כל בוגרי 8200 בכנסים המוניים. האם מישהו שמע ולו ציוץ קטן על היעדר מוסריות?! בוגרי היחידה הם מבכירי המשק וממלאים תפקידים בכירים באקדמיה, בפוליטיקה, במשק ובגופים פרטיים וציבוריים. אין להם שום בעיה לבקר את המערכת או את היחידה. והנה, הדבר לא קרה מעולם.

ודבר נוסף לגבי הטענות של אותם 43 קצינים וחיילים לשעבר: 8200 היא לא יחידת האזנה של משטרת ישראל. היא לא מתמודדת עם אויבים או פושעים מבית. 8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים, מבצעים פיגועים. חלקם במה שנקרא "יוזמות מקומיות" וחלקם מפגעים בודדים. כל "פספוס" של יוזמה כזו יכול להביא לרציחתם של עשרות ישראלים. בואו ניזכר בגלי הפיגועים של המחבלים המתאבדים לפני כמה שנים. הדרך היחידה למניעה של היוזמות הרצחניות הללו ולניטור שלהן, היא אך ורק על ידי איסוף מודיעין, ויחידה 8200 היא גורם מרכזי בכך.

גם דמוקרטיה גדולה כמו ישראל, שהיא לתפיסתי מהדמוקרטיות הגדולות בעולם, חייבת להתגונן. חייבת לאסוף מודיעין על אויביה. וכל ניסיון למנוע איסוף מודיעין הוא כמו הנחת מכשול בפני עיוור. או במקרה הזה, חירש.

המשבר התקשורתי הזה לא אמור למנוע מ-8200 להמשיך בפעילות החשובה ומצילת החיים שלה. גם אם יהיו כמה סרבנים שייגררו אחרי ה- 43 הללו, התור לשרת ביחידה ארוך ואיכותי מאוד. וכמו שאומרים בערבית: "אחסן מינהום ראחו" (טובים מהם הלכו).

* הכותב שירת ביחידה 8200 בסדיר, בקבע ובמילואים ומכהן היום כסמנכ"ל רגולציה, קשרי ממשל ותקשורת בחברת החשמל

עוד כתבות

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כל-כך דחוף?"

שופטי בג"ץ רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת גלי צה"ל עד 1 במרץ, ובהם זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ● מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק יורד ב-2.3%; מטא מזנקת ב-7%, מיקרוסופט צונחת ב-11%

מגמה מעורבת באירופה ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה עקפה את התחזיות; רובוטי Optimus בדרך להתחלת ייצור עד סוף השנה

טסלה רשמה הכנסות של 24.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 0.5 דולר, מעל הצפי ● גם הרווח הגולמי היה גבוה בהרבה מהצפי ● הודיעה כי היא מתכננת לחשוף את הרובוט Optimus V3 כבר ברבעון הראשון של השנה, כאשר תחילת הייצור מתוכננת "לפני סוף 2026" ● המניה עולה במסחר המאוחר

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים