גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגר 8200: "הסרבנים חסרי אחריות וטענותיהם אוויליות"

אורן הלמן, יוצא יחידת 8200 וסמנכ"ל בחח"י, מסביר ב-4 נקודות למה הסרבנים טועים ומדגיש: "8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים"

אורן הלמן / צילום: רענן כהן
אורן הלמן / צילום: רענן כהן

שירתתי 5 שנים בסדיר ובקבע ועוד שנים רבות במילואים ביחידה המופלאה שמספרה 8200 וכינויה הוא "אוגדת הסיגינט המטכ"לית", שעושה מלאכת קודש ומצילה חיים. 8200 היא יחידה מוסרית ומקצועית, שעסוקה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה במלחמה בטרור, בהגנה על אזרחי ישראל ובשמירה על ביטחון ישראל.

ראיתי וקראתי את הראיונות ששודרו ונכתבו עם 43 הסרבנים מיחידה 8200. אצהיר מראש: אני לא מסכים איתם לחלוטין. באף אחד מהטיעונים. הסיבה העיקרית היא שהמילואימניקים האלה לא באמת רוצים לשנות משהו, והנה הסבר ב-4 נקודות:

1. לו רצו לשנות באמת, היו נפגשים עם ראשי יחידה 8200 ומעלים בפניהם את הטענות ומנסים לשנות "מבפנים". אני מכיר את היחידה היטב. זו יחידה מתורבתת, עם תרבות ארגונית של שיח ופתיחות כלפי החיילים. אולי דווקא בזכות האיכות של כח-האדם שמשרת בה. הם, לצערי, בחרו בדרך הפומבית והמשמיצה.

2. הם היו יכולים להמתין עוד כמה שבועות, עד אשר האבק של "צוק איתן" ישקע. אבל לא. הם רצו את הפרסום הפומבי בעיתוי בעייתי לישראל בהיבט התדמיתי. כאשר בעולם מנסים לפגוע בנו, כשיש ועדת חקירה באוויר.

3. הם לא הסתפקו בעיתונות ובטלוויזיה בישראל, אלא רצו להתראיין בתקשורת הזרה ולהעביר את המסרים העלובים שלהם לעולם. להשמיץ את ישראל ואת צה"ל לא רק בישראל, אלא גם בחו"ל. כל מי שמבין תקשורת, מבין את הציניות והרצון לפגוע יותר מאשר לשנות.

4. הטענות שלהם הן פוליטיות, לא מוסריות. הם משתמשים לאורך כל המכתב בכך שהם מסרבים "להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים"; "המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים"; "מיליוני פלסטינים חיים תחת השלטון הצבאי הישראלי כבר למעלה מ- 47 שנה"; "מפקיעים מהם קרקעות לטובת המתנחלים"; ועוד. כל אלה הם טיעונים פוליטיים ואידיאולוגיים, שמאפיינים כל סרבן שירות בצה"ל מטעמי מצפון. הם לא מאפיינים דווקא את 8200.

לכן יש לומר ביושר: אלה הם סרבנים שלא משרתים ביו"ש. וטיעוניהם אינם בהכרח לגבי אופי הפעילות של 8200, אלא לגבי צה"ל וישראל בכלל.

היתרון של הסרבנים

עם זאת, יש קושי טכני-תקשורתי להתמודד עם הטענות הלא-נכונות של החיילים הללו. 8200 היא יחידה מסווגת, שפעולותיה סודיות. עקרון השקיפות, שאני מאמין ביכולתו להתמודד מול כל משבר תקשורתי מסוג כזה, לא אפשרי כאן. התמודדות בשקיפות עם הטענות של החיילים הללו, תביא לחשיפה של מידע מסווג ועלולה לפגוע באנשים רבים ולחשוף בפני האויבים שלנו שיטות פעולה ומידע רב.

לכן, קשה ואולי בלתי אפשרי בכלל להסביר לציבור כמה אוויליות ושטותיות הטענות של המילואימניקים חסרי האחריות הללו. וזה היתרון הגדול שלהם מול צה"ל.

צריך לזכור: עשרות אלפי חיילים שירתו במהלך השנים ביחידה 8200. רובם מילואימניקים זה זמן רב. את מה שעשו 43 החיילים הללו, עשו כולם. אבל לא שמענו שטויות כאלה מעולם. נהפוך הוא: יש מאבק עצום, קרב של ממש בין המתגייסים החדשים על הזכות להגיע ולשרת ביחידה היוקרתית הזו.

לו הייתה התנהלות לא מוסרית או לא חוקית ב-8200,היו קופצים רבים כל כך על השירות בה?! מעת לעת מתכנסים כל בוגרי 8200 בכנסים המוניים. האם מישהו שמע ולו ציוץ קטן על היעדר מוסריות?! בוגרי היחידה הם מבכירי המשק וממלאים תפקידים בכירים באקדמיה, בפוליטיקה, במשק ובגופים פרטיים וציבוריים. אין להם שום בעיה לבקר את המערכת או את היחידה. והנה, הדבר לא קרה מעולם.

ודבר נוסף לגבי הטענות של אותם 43 קצינים וחיילים לשעבר: 8200 היא לא יחידת האזנה של משטרת ישראל. היא לא מתמודדת עם אויבים או פושעים מבית. 8200 נלחמת בטרוריסטים אכזריים שרוצחים ילדים, מבצעים פיגועים. חלקם במה שנקרא "יוזמות מקומיות" וחלקם מפגעים בודדים. כל "פספוס" של יוזמה כזו יכול להביא לרציחתם של עשרות ישראלים. בואו ניזכר בגלי הפיגועים של המחבלים המתאבדים לפני כמה שנים. הדרך היחידה למניעה של היוזמות הרצחניות הללו ולניטור שלהן, היא אך ורק על ידי איסוף מודיעין, ויחידה 8200 היא גורם מרכזי בכך.

גם דמוקרטיה גדולה כמו ישראל, שהיא לתפיסתי מהדמוקרטיות הגדולות בעולם, חייבת להתגונן. חייבת לאסוף מודיעין על אויביה. וכל ניסיון למנוע איסוף מודיעין הוא כמו הנחת מכשול בפני עיוור. או במקרה הזה, חירש.

המשבר התקשורתי הזה לא אמור למנוע מ-8200 להמשיך בפעילות החשובה ומצילת החיים שלה. גם אם יהיו כמה סרבנים שייגררו אחרי ה- 43 הללו, התור לשרת ביחידה ארוך ואיכותי מאוד. וכמו שאומרים בערבית: "אחסן מינהום ראחו" (טובים מהם הלכו).

* הכותב שירת ביחידה 8200 בסדיר, בקבע ובמילואים ומכהן היום כסמנכ"ל רגולציה, קשרי ממשל ותקשורת בחברת החשמל

עוד כתבות

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023 נגבו 31 מיליון שקל בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות חדות בת"א; מדד המניות הבטחוניות מזנק ב-3%, אלביט ב-5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-2% ● מניות השבבים המקומיות חזרו בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"לא יהיה פשוט": מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל?

בשוק צופים שבנק ישראל יותיר היום את הריבית ללא שינוי, על אף מורכבות ההחלטה ● בינתיים, העיניים נשואות אל תחזית הבנק הרבעונית למתווה הריבית, הצמיחה והאינפלציה שתפורסם היום, לאחר שהתחזית הקודמת פורסמה בספטמבר האחרון, לפני תום הלחימה בעזה

הכתובת שרוססה על תחנת גלי צה''ל / צילום: גלי צה''ל / ללא קרדיט

"זמנכם קצוב": הגרפיטי שרוסס על תחנת גלי צה"ל ביפו

"זמנכם קצוב" ו-"ימיכם ספורוים" (הטעות במקור), לצד הכתובת: "ראש הנחש בג"ץ פרקליטות מח"ש הכפירה החילונית חובה להסיר" - כך נכתב הבוקר על תחנת גלי צה"ל ביפו הבוקר ● זאת על רקע הליך הסגירה של התחנה, מהחלטתו של שר הביטחון ועד להקפאת ההחלטה על ידי ביהמ"ש העליון

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים