גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א 38 בחיפה: היזם יכשיר את מקומות החניה ברחוב

בפרויקט בחיפה הכריעה ועדת הערר כי היזם יכשיר חניה ציבורית במפרץ חניה ברחוב עצמו, בהתאם ל"רציונל הקבוע בחוק"

היעדר תחבורה ציבורית מספקת מחד, וההרגל הישראלי להחזיק במכונית פרטית כמעט לכל בן בית מאידך, הפכו את החניה הצמודה לכל דירה לעניין מכריע. הדרישה לחניות היא קשיחה ותקני חניה בכל רשות מקומית קובעים את המצב בפועל בכל פרויקט. בפרויקטים של התחדשות עירונית, בעיקר תמ"א 38, נושא זה מקבל משנה חשיבות. כך, תמ"א 38 דורשת מקומות חניה לדירות החדשות שנבנות כתנאי מחייב לפרויקט, ואם לא ניתן למלא אחר תנאי זה, לפעמים זו הסיבה לכך שחיזוק מבנה בפני רעידות אדמה לא ייצא אל הפועל.

ואגב, באופן פרדוקסלי, שמתחדד במיוחד בתקופה האחרונה בזמן מבצע "צוק איתן" ולאחריו, מציבה תמ"א 38 דרישה בלתי מתפשרת לחניה בפרויקט - בעוד שניתן למצוא פרויקטים שאושרו ללא ממ"ד.

גם יזמים שמקדמים פרויקטים של התחדשות עירונית יודעים כי שיווק דירה ללא חניה קשה כפליים, ואם מדובר בלב אזורי הביקוש - אפילו יכול להיות על סף הבלתי אפשרי.

מסיבה זו נוצרו פתרונות שונים לפתרון בעיית החניה, בין היתר על ידי אמצעים מכניים בדמות מכפילי חניה, לעתים מכפילים המוטמנים בקרקע או חניון רובוטי - כולם פתרונות שעולים הרבה כסף. עם זאת, לפעמים גם פתרונות אלו לא מספקים את הוועדה המקומית או שאינם אפשריים מבחינה כלכלית, מבחינה תכנונית או מבחינה הנדסית, ונדרשת חשיבה מחוץ לקופסה.

מקרה כזה בדיוק קרה בחיפה שם נדרשה ועדת הערר המחוזית להכריע בסוגיה של היעדר פתרון חניה בפרויקט של תמ"א 38, ושל התנגדות שכנים לפרויקט, בטענה שהרחוב קטן ועמוס והוספת דירות חדשות תגרום לצפיפות יתר.

"להקטין הפגיעה בדיירי הרחוב"

הפתרון היצירתי של ועדת הערר המחוזית, בראשותה של יו"ר הוועדה עו"ד דקלה מוסרי טל, חצה את גבולות המגרש, וייתכן שפתרון מעין זה יוכל להתאים גם לפרויקטים אחרים בערים אחרות.

תושבי רחוב פטל 5 בשכונת רוממה בחיפה התקשרו עם יזם כדי לקדם פרויקט תמ"א 38 בבניין שבו הם מתגוררים. היזם הגיש בקשה לתוספת 2.5 קומות ו-5 דירות חדשות לבניין הקיים, שבו תשע דירות בשלוש קומות מעל קומת עמודים. השכנים בבניין הסמוך התנגדו לפרויקט המוצע, בין היתר בשל הטענה כי רחוב פטל הוא רחוב קטן ללא מוצא שכבר היום קיימת בו בעיית חניה שרק תחמיר עם בניית הדירות החדשות.

בשל התוספת המבוקשת של 5 יחידות דיור בפרויקט ועל פי דרישות תקן החניה, יידרש היזם להכשיר 15 מקומות חניה בסך הכל, אולם בתחום המגרש ניתן להוסיף רק שבעה מקומות חניה ולא ניתן להכשיר מקום לחניות נוספות.

ועדת הערר קבעה כי בשל החשיבות הגדולה לחיזוק הבניין יוכשרו החניות הנוספות מחוץ לגבולות המגרש, בשטח הרחוב, על ידי היזם ועל חשבונו. בנוסף, יוכשרו על ידו מקומות חניה נוספים גם לשימוש דיירי הרחוב.

"לנוכח מצוקת החניה ברחוב, מוצעות בבקשה שש חניות ציבוריות ברחוב, מול פטל 5, חלף תשלום לקרן חניה", כך בהחלטת ועדת הערר. "נקדים ונאמר, כי מקובלת עלינו גישתה של הוועדה המקומית, לפיה יוכשרו חניות ברחוב בסמוך למקום הבנייה, חלף תשלום לקרן חניה. אנו סבורים כי יש בכך למלא אחר הרציונל הקבוע בהוראת סעיף 158 א'(3), מקל וחומר. הוראת סעיף זה מאפשרת לוועדה המקומית לחייב בתשלום בקרן חניה ייחודית, מקום בו לא ניתן להסדיר את מקומות החניה הנדרשים בתחום המגרש. אין ספק שהוספת מקומות חניה ברחוב שבו מבוקשת הבנייה, במקביל לבנייה, תועיל בענייננו למצוקת החניה ברחוב, אף יותר מתשלום לקרן חניה לצורך הקמת חניון ציבורי... יש להקטין את הפגיעה בדיירי הרחוב, באמצעות הרחבת מפרץ החניה ותוספת חניות ציבוריות ברחוב".

בדיון בעניין הובהר כי פתרון כזה מקובל על העוררים והן על הוועדה המקומית, אשר לגישתה אין מניעה להרחבת מפרץ החניה ותוספת החניות. היזם הסכים אף הוא לפתרון מסוג זה, אך זאת בתנאי שמקומות החניה שיוכשרו ברחוב יוצמדו לדיירי פטל 5 ופטל 3, על מנת למנוע חניה של רכבים מזדמנים. "על אף שהצעת היזם שובת לב", נכתב בהחלטת ועדת הערר, "הרי שלא ניתן להצמיד חניות בתחום דרך ציבורית לדירות או לבניינים בבעלות פרטית. עם זאת, אנו סבורים כי תוספת מקומות חניה ציבוריים, אף אם אינם מוצמדים לבתי העוררים או המבקשים, תקל על מצוקת החניה ברחוב, ותקטין את מידת הפגיעה בתושביו ואף תועיל למבקשים, דיירי פטל 5".

החלטה אמיצה

עו"ד עפר טויסטר, העוסק בדיני תכנון ובנייה, מסביר כי יו"ר ועדת הערר מצאה פתרון יצירתי, המאזן כראוי בין החשיבות שבחיזוק מבנים לצורך הגנה עליהם מפני רעידות אדמה, לבין הצורך בפתרון מצוקת חניה. לדבריו, אף המחוקק הכיר בחשיבות שבהסרת חסמים מפני קידום פרויקטים של חיזוק מבנים, ולפיכך בשנת 2012 תוקן חוק התכנון והבנייה והוסף לו סעיף (158א3) הקובע כי אין להתנות היתר לביצוע עבודות חיזוק מבנים בהתקנת מקומות החניה הנדרשים על פי דין, אם לא ניתן להתקינם בנכס, וכי בנסיבות כאלה מוסד תכנון רשאי (אך לא חייב) לחייב את מבקש ההיתר בהשתתפות בהתקנת מקומות חניה בחניון ציבורי. זאת בשונה מהיתר בנייה שניתן שלא לצורך חיזוק מבנה, שאז בהיעדר הוראות אחרות בתוכנית החלה, מתן פטור מהתקנת מקומות חניה על פי התקן מחייב השתתפות בהתקנת מקומות חניה בחניון ציבורי, ללא מתן שיקול דעת למוסד התכנון לעניין זה (למעט בנסיבות מיוחדות, באישור הוועדה המחוזית). הוראה זו שבחוק התכנון והבנייה נותנת למוסדות התכנון גמישות בכל הנוגע לפרויקטים של חיזוק, המאפשרת הגעה לפתרונות יצירתיים, כמו במקרה הזה.

עו"ד טויסטר אומר כי מדובר בהחלטה אמיצה של ועדת הערר. "את הפתרון מוצאים בדרך כלל בתוך תחומי המגרש, אולם במקרה הזה החליטו לצאת לרחוב ולתת חניה אמיתית שניתן להצביע עליה, ולא כופר חניה. במקומות רבים קשה מאוד למכור דירה בלי חניה, ולמשל בתל אביב נהוג להגיד שבמקרים מסוימים מוכרים חניה עם דירה ולא דירה עם חניה.

"מדובר במקרה ראשון שנתקלתי בו שהחניות יצאו מעבר לתחומי המגרש וייתכן ויוכל להוביל גם לפתרונות יצירתיים אחרים בהמשך. טרם מיצינו את כל מקומות החניה האפשריים, ניתן למצוא פתרון גם מתחת לכבישים או לשצ"פים. לקרקע יש הרבה ממדים ויש לנצל את כולם. או מצד שני להחליט שלא תהיה חניה כלל, אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את זה במצב הנוכחי כשאין תחבורה ציבורית נאותה שתתמוך בהחלטה מעין זו".

המכרז להשכרה בחיפה נכשל - גם בגלל החניה

הסיפור הבא ממחיש עד כמה עלות הקמת חניות במיזם היא עניין מכריע בחישוב ההיתכנות הכלכלית: לאחרונה נכשל מכרז של המדינה לשיווק קרקע לבנייה להשכרה ארוכת טווח בחיפה. מדובר בפרויקט שיכלול 200 דירות, 50 מהן בשכ"ד מפוקח. במכרז נכלל גם מגרש שעליו ניתן לבנות 68 דירות, שאותן יוכל היזם למכור. תיבת המכרזים נסגרה - ללא אף הצעה. יזמים שהתעניינו בפרויקט סיפרו ל"גלובס" כי גורם מרכזי שבגללו לא ניגשו למכרז היה דרישה לשתי חניות לכל דירה, ללא קשר לגודל הדירות, אף שמדובר בדירות להשכרה. "כל יזם שבדק את המכרז נתקל במספר הבלתי סביר - 536 חניות עבור 268 דירות. עלות הקמה של חניה עומדת על 100 אלף שקל, והעלות המצטברת היא בלתי סבירה", הסביר אחד מהם.

לדברי מהנדס העירייה אריאל ווטרמן, "לטענה אין לא בסיס ולא שחר. שתי חניות לדירה הוא תקן שגרתי, מקובל ומשקף היטב את הכמות הנדרשת למשק בית".

מהאוצר נמסר, כי "תקני החניה נקבעים במוסדות התכנון ולא נתונים לשיקול הדעת של האוצר כמפרסם המכרז. חשוב לציין כי 45% מהחניות במכרז הינן עיליות ולא תת-קרקעיות, מה שמפחית את עלותן. לדברי יקי אמסלם, מנכ"ל אלמוג כדאי שבחנה את המכרז, למרות האופציה לחניות עיליות, הדבר כלל אינו ניתן ליישום "וחבל שמנסחי המכרז לא מחוברים למציאות".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד