גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווי המגרשים: בין 281 מיליון שקל ל-1.8 מיליארד שקל

ככה נראה מקצוע השמאות: הערכות שווי שניתנו בחודשים האחרונים לאותם מגרשים בתל-אביב גילמו פער של 1.5 מיליארד שקל

חסן עארפה בתל אביב / צילום: דרור מרמור
חסן עארפה בתל אביב / צילום: דרור מרמור

מקצוע השמאות מעולם לא התיימר להיות מדע מדויק. הערכת שווי, בין אם מדובר בהערכת נכס בנוי ובין אם מדובר בהערכת קרקע פנויה, מבוססת על לא מעט הנחות ופרמטרים שנויים במחלוקת, שכל אחד מהם עשוי להשפיע על תג המחיר לכאן או לכאן.

יחד עם זאת, שמאות אינה יכולה להיות הפרחה של מספרי סרק. יותר מדי גורמים והחלטות בעולם הכלכלי המוכר לנו תלויים ומושפעים מדו"חות שמאות, מה שמחייב אותנו להניח שהאומדן לכל הפחות שווה את הנייר עליו הוא הודפס.

הבנקים, למשל, מחליטים לפי דו"ח השמאי למי לתת הלוואה ובאיזה תנאים; חברות הנדל"ן (וחברות אחרות) משתמשות בשווי שהעניק השמאי לנכס שברשותן - קניון, משרדים ועוד - כדי להגדיל את ההון העצמי ואת הרווח החשבונאי (תוצאה של "שערוכים") בספרים; אפילו תוכניות הממשלה החדשות - מע"מ אפס של שר האוצר לפיד או מכרזי "מחיר מטרה" של שר השיכון אריאל, מבוססים על המחיר הממוצע שבו ינקוב השמאי הממשלתי בכל אזור (לשם כך הוא מעסיק צוותים גדולים של שמאים פרטיים).

אז היכן בדיוק טמונה הבעיה? דוגמה אחת מאלפת מוכיחה עד כמה רעועים האדנים שהענף מונח עליהם. בדוגמה זו מעורבים טובי השמאים בישראל (או לפחות כאלה ששמם הולך לפניהם כבר שנים רבות), בעיר עם הכי הרבה תנועה ועסקאות - ועם פערים של מאות אחוזים (!) בין שומה לשומה, באותו מתחם.

חמש שומות

מתחם חסן עראפה (יצחק שדה), הנמצא דרומית-מזרחית לצומת מעריב בתל אביב, נחשב כבר שנים לאחד המתחמים הגדולים לבנייה בעיר. כ-14 מגדלים אמורים להחליף בשנים הקרובות את המוסכים, החניונים והמחסנים שישבו במשך עשרות שנים במתחם הענק. בהתאם למדיניות החדשה, המתחם אמור להיות מעורב שימושים - מסחר, משרדים ומגורים - בכל מגדל.

אז כמה שווה פיסת קרקע, תחת הנחה שהיא פנויה לבנייה, במתחם חסן עראפה? תלוי את מי אתם שואלים.

בשנת 2014 התבצעו לכל הפחות חמש הערכות שווי למגרשים במתחם, והפער שמתגלה בהערכות השווי לאותו מגרש בדיוק עומד על יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

בחודש ינואר 2014 כתב השמאי יובל דנוס ממשרד דנוס-כהן (בנו של יובל, אוהד דנוס, הוא יו"ר לשכת השמאים) שומה לחלקות 45, 46, 50 ו-53 בחסן עראפה. השומה הוכנה במסגרת הליך גישור שערך השופט בדימוס שאול מנהיים, זאת בהליך של פירוק שיתוף בין המחזיקות הגדולות בקרקע, חברות רובינשטיין ואומנינט, שביקשו לרכוש את חלקה של חסידה רדג'ואן, שהחזיקה 0.2% מהקרקע (זכויות לכ-150 מ"ר).

בשורה התחתונה מעניק דנוס (שייצג את רדג'ואן) שווי של 1.823 מיליארד שקל לקרקע של רובינשטיין ואומנינט, הכוללת זכויות לארבעה מגדלים, בני 16-22 קומות: 778.7 מיליון שקל לשני המגדלים של רובינשטיין, ועוד 1.045 מיליארד שקל למגדלים הנוספים.

אבל במקביל הכין השמאי ירון ספקטור שומה עבור אותה קרקע, עבור שתי המחזיקות העיקריות. השווי לפי ספקטור, בחוות דעת מינואר האחרון: 281 מיליון שקל לארבעת המגדלים - 15% מהשווי שנקב דנוס. הפרש של 1.54 מיליארד שקל.

שני שמאים נוספים מונו במסגרת הליך הגישור לתת את הערכותיהם לשווי הקרקע. השמאית נחמה בוגין העניקה לחלקות שווי של 567 מיליון שקל, והשמאי גדעון פרלמן נקב בשווי של 595 מיליון שקל. יותר מפי 2 מהערכת ספקטור, שליש מהערכת דנוס. ובמילים אחרות: כל מספר לוקח.

גיל רובינשטיין, אחד מבעלי הקרקע, אף מצא לנכון להגיש לאחרונה תלונה למועצת השמאים, בשל אותו פער עצום בהערכות השווי. במכתב למועצה גם מצרף רובינשטיין שומה שכתבה בחודש פברואר השמאית אסתר כהן בנוגע לחלקה 57 הסמוכה במתחם חסן עראפה.

כהן, שותפתו למשרד של דנוס, העריכה את שווי הזכויות בהינתן חלקה פנויה וריקה, על בסיס התוכנית הקיימת במתחם (תא/3319), ב-4,139 שקל למ"ר ברוטו. דנוס, לעומתה, העריך חודש קודם לכן את השווי הממוצע של הזכויות הקיימות ב-11,800 שקל למ"ר - כמעט פי 3. ואולי כדי לתת משנה תוקף לטענתו, מצהיר רובינשטיין כי הוא ושותפיו לקרקע (חברת אומנינט) מוכנים למכור את ארבעת המגרשים ב-30% מהשווי שהעניק לה דנוס בהערכת השווי שנתן לבית משפט. "אם יתנו לנו 500 מיליון שקל, אנחנו מוכנים למכור מיד את המגרשים. זו הזמנה לעסקה נהדרת למי שמאמין שהשווי של המגרשים עומד על 1.8 מיליארד שקל, וגם סיבוב לא רע למי שחושב שהם שווים 600 מיליון שקל, כמו שהעריכו השמאים הבוררים. עכשיו נראה כמה יתקשרו".

בשורה התחתונה, בלי להיכנס לשאלות מי צודק וכמה באמת שווה הקרקע, מותר בהחלט להיבהל מהשונות הגדולה בין השומות. הערכות שווי שניתנו באותו פרק זמן, לאותה קרקע בדיוק, תחת אותה הנחה שמדובר בקרקע פנויה ומוכנה לבנייה.

האקסל סובל הכול

איך מגיעים לפער של פי 6 ויותר בשומה לאותה קרקע? סיבות ותירוצים לא חסרים. האקסל סובל הכל.

1. יחס השימושים: אין חולק על כך שמ"ר מסחר שווה יותר ממ"ר מגורים, ששווה יותר ממ"ר משרדים. ודאי בלב תל אביב. בוגין, למשל, העריכה מ"ר מבונה ברוטו למסחר ב-15 אלף שקל, לעומת 14 אלף שקל למ"ר מגורים ורק 3,750 שקל למ"ר מבונה למשרדים. השאלה, אם כן, היא איזה יחס שימושים לתת למגדלים שיקומו שם - כמה מסחר, כמה משרדים, כמה מגורים. דנוס, למשל, קבע כי למעלה מ-50% מהזכויות במקום, 46 אלף מ"ר, ינוצלו לטובת מסחר (ארבע קומות עיליות, שתי קומות מרתף וחצי קומת גלריה). ספקטור, לעומתו, העריך שקומת הקרקע לבדה תשמש למסחר. אפשר להבין לבד איזה הבדל זה גוזר לשווי.

2. תוכנית מתאר ת"א/5,000: בסוף 2013 פורסמה תוכנית המתאר החדשה לעיר תל אביב, הנמצאת כיום בשלב ההתנגדויות וטרם אושרה למתן תוקף. מתחם חסן עראפה מוגדר בתוכנית כ"אזור תעסוקה הסמוך למערכת הסעת המונים". בעקבות זאת, היקף הזכויות במקום אמורות לגדול משמעותית. השאלה היא כמובן באיזה ודאות אכן תאושר התוכנית חדשה, ומתי זה צפוי לקרות - מה שכמובן גוזר את הערכת השווי לקרקע. דנוס העריך שניתן יהיה לאשר תוכנית חדשה בהתאם לתוכנית מתאר ת"א 5000 כבר בתוך שנתיים. מנגד, ספקטור כתב כי אי הוודאות גדולה מכדי שניתן יהיה להעניק תוספת שווי כלשהי בשל התוכנית החדשה. ההבדלים בהתאם.

3. רצפה חלקי קרקע (רח"ק): איזה תוספת בנייה תאפשר בפועל תוכנית המתאר החדשה? הרח"ק שעליה מדברת התוכנית היא של 12.8 לכל היותר, כלומר תוספת מקסימלית של 1,280% בנייה ברוטו. רק שהתוספת כפופה כמובן למטלות ציבוריות, פיתוח שטחים לתועלת הציבור, היטל השבחה, פתרון חניה ועוד. לא בקלות מעניקים כזו הטבה לבעלי הקרקעות.

מכפלות הרח"ק יכולות לעשות נפלאות במספרים: דנוס קבע למשל רח"ק של 14, ובעקבותיה השבחה של 1.2 מיליארד שקל למגרשים בשל התוכנית החדשה (פחות היטל השבחה בסך 481 מיליון שקל).

מנגד, ספקטור העריך שבשל המטלות וההיטלים על היזמים אין תוספת שווי למתחם בעקבות התמ"מ החדשה. השמאית נחמה בוגין לעומת זאת אמדה את שווי הפוטנציאל התכנוני לכלל המתחם המדובר - אחרי הקצאות ציבוריות, היטל השבחה, מקדם דחייה של חמש שנים, סיכון וחוסר ודאות - ב-72 מיליון שקל. 10% מהתחשיב של דנוס. 72 מיליון שקל יותר מהתחשיב של ספקטור.

ואגב, אצל דנוס היטל ההשבחה מנקה משום מה 40% מהשווי, זאת למרות שרשמית מדובר בהיטל שגובה העירייה בשיעור 50%. למה רק 40%? "זאת, מפאת ההליכים שננקטים בדרך כלל על פי החוק להקטנת ההיטל - שומה נגדית ושמאי מכריע", הוא כותב בחוות הדעת.

עוד כתבות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

לויד אוסטין, מזכיר ההגנה האמריקאי / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

המתיחות עם ארה"ב: מזכיר ההגנה האמריקאי - "בוחנים את הסיוע הביטחוני"

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • שר הביטחון בגבול הצפון: "המשימה כאן לא הסתיימה, עלול להיות קיץ חם" • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם