גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: סיכוי סביר שאיזי פורקס עסקה בשיווק השקעות

התובעים, לקוחות החברה: איזי פורקס סחרה נגדנו והפסדנו מיליונים תוך זמן קצר ■ איזי פורקס: דמגוגיה ריקה מתוכן ■ השופט: איזי פורקס שלחה מיילים ללקוחות עם המלצות מדויקות כיצד לסחור

בית המשפט המחוזי בתל-אביב פסק לאחרונה כי קיים סיכוי סביר שחברת איזי פורקס, מהמובילות בתחום המסחר בזירת הפורקס בישראל, עסקה בייעוץ ושיווק השקעות, ואף ביצעה פעילות של ניהול תיקי השקעות, באמצעות חברת פורקס סנטר - ועל כן כפופה לחוק ניהול השקעות.

ההחלטה ניתנה במסגרת תביעת ענק ובקשה לאישורה כייצוגית בהיקף של כחצי מיליארד שקל שהגישו לקוחות החברה כנגד איזי פורקס, בעלי מניותיה ונושאי משרה בחברה, בטענה כי איבדו מאות אלפי שקלים ולעיתים אף מיליוני שקלים תוך זמן קצר, כיוון שהחברה ניזונה מהפסדיהם ופועלת נגדם.

בקשת אישור התביעה הייצוגית הוגשה על-ידי 5 לקוחות של איזי פורקס, בראשות שמואל רוזובסקי, באמצעות עו"ד נמרוד אסיף ועורכי הדין יחיאל כשר וזיו וסרצוג ממשרד פרופ' יובל לוי ושות'.

התביעה והבקשה לאישורה כייצוגית הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בטענה כי לקוחות החברה איבדו מאות אלפי שקלים ולעיתים אף מיליוני שקלים תוך זמן קצר. בתביעה זו מכונה המסחר בפורקס "הונאת הפורקס", ונטען כי החברות הפועלות בה ניזונות מהפסדי הלקוחות.

איזי פורקס ביקשה לדחות את הבקשה לאישור התביעה כייצוגית, וציינה כי היא "מנוסחת באופן דמגוגי, רצופה באמירות ובסיסמאות פופוליסטיות ריקות מתוכן, ומבוססת על הנחות עובדתיות ומשפטיות חסרות שחר".

החברה, באמצעות עו"ד גלעד פורת ממשרד עורכי הדין ברקמן-וקסלר-בלום, טענה כי דבר היותה הצד הנגדי לעסקה, כעושה שוק, מופיע באופן גלוי ומפורש בהסכם ההתקשרות בינה ללקוחות, וקל להוכיח כי "איזי פורקס נעדרת רצון, אינטרס ויכולת לגרום להפסדי לקוחותיה".

בנוסף, אחת הטענות המרכזיות של התובעים בתביעה הייתה שאיזי פורקס עסקה בייעוץ, שיווק וניהול תיקי השקעות, ובשל כך כפופה להוראות חוק יועצי השקעות. חוק זה קובע בעיקרו איסור מחמיר על ניגודי עניינים וכן חובת גילוי מוגברת כלפי הלקוחות על כל ניגוד עניינים אפשרי. בנוסף קובע החוק כי אסור לעסוק בייעוץ, שיווק או ניהול השקעות ללא רישיון.

סיכוי סביר להוכחת טענות התביעה

כדי לברר טענות אלה בדבר ייעוץ, שיווק וניהול השקעות, התנהל בבית המשפט - בהסכמה דיונים של שני הצדדים - הליך הוכחות נרחב, במסגרתו העידה שורה ארוכה של לקוחות איזי פורקס.

בתום ההליך קבע השופט שאול שוחט כי קיים סיכוי סביר שהתובעים יצליחו להוכיח כי איזי פורקס עסקה בייעוץ, שיווק וניהול השקעות.

באשר לפעולות ייעוץ ההשקעות, ציין השופט כי "ראשית, הוכח כי איזי פורקס נהגה לשלוח לחלק מלקוחותיה דואר אלקטרוני עם המלצות להשקעה בהתייחס לצמדי מטבעות ספציפיים".

דוגמה לדואר אלקטרוני כזה הוגשה לבית המשפט, והשופט ציין כי "עיון במסמך מגלה כי הוא כולל המלצות השקעה מפורטות ביחס ל-3 צמדים שונים של מטבעות. לגבי כל צמד מטבעות נרשם במפורש המלצה לאיזו עסקה לבצע בנוגע אליו ( עסקת שורט או לונג); באיזה שער מדויק; מה שער המטרה הצפוי; כמו גם תרחישים אלטרנטיביים".

על כך כתב השופט שוחט: "תוכנו של מסמך זה מהווה ייעוץ השקעות במובן הבוטה והברור ביותר".

שנית, נקבע כי "חלק ניכר מהעדים מטעם המבקשים העידו בחקירתם כי נציגי חדר המסחר באיזיפורס סיפקו להם גם הערכות שוק, צפי אודות נתונים עתידיים ואף המלצות לעסקאות ספציפיות", וכי "על פני הדברים, מדובר במידע שהוא בגדר ייעוץ השקעות".

שלישית, ציין השופט שוחט, איזי פורקס ושאר הנתבעים בתביעה "הציגו תשתית ראייתית דלה במיוחד לתמיכה בטענם כי אסרו על מתן ייעוץ , וכי לא ניתן בפועל ייעוץ כזה על-ידי איזי פורקס או מי מטעמה".

עם זאת, השופט סייג את החלטתו וציין כי מהראיות עד כה לא ניתן להתרשם באשר להיקף הלקוחות שקיבלו ייעוץ, כמו גם למידת הייעוץ שניתנה ביחס לכלל העסקאות שביצע הלקוח.

ביחד לשיווק השקעות על-ידי איזי פורקס, כתב השופט בהחלטה: "הגם שברור לי כי איזי פורקס אינה 'מנהלת', 'מנפיקה' או 'מוציאה' את שערי המט"ח בעולם ואינה שולטת בקביעתם, אודה ולא אבוש בשלב זה איני יודע אם ניתן לומר את הדברים גם ביחס לנכסים הפיננסיים שבהם היא מאפשרת ללקוחותיה לסחור, שמורכבים יותר מאשר שערי מט"ח וכוללים עסקאות ספוט מתגלגלות, חוזים עתידיים (עסקאות forward) ואופציות על הפרשי שערים במט"ח. דברים אלה יתבררו בהמשך ההליך. בשלב מקדמי זה נוטה אני לקבוע כי המבקשים עמדו בנטל הנדרש מהם להבאת תשתית ראייתית התומכת לכאורה גם בטענתם כי איזי פורקס עסקה בשיווק השקעות".

השופט: איזי פורקס ניהלה תיקי חלק מהלקוחות

עוד התייחס השופט לכך כי בתגובתה לבקשה לאישור התביעה הייצוגית, אישרה איזי פורקס כי היא מהווה הצד הנגדי לעסקה מול הלקוח, ואינה משמשת כמתווכת או כנאמן עבור הלקוח או כשלוחה של הלקוח, וקבע כי בנסיבות אלה, בהן איזי פורקס מגדירה בעצמה את פעילותה כפעילות של "עושה שוק וצד נגדי לעסקה מול הלקוח" ומודה כי אינה מתכסה מול כל העסקאות שמבצעת, לא ניתן לדחות על אתר פרשנות לפיה עוסקת היא גם ב"שיווק השקעות" - "מקום והגדרת מונח זה כוללת גם סיטואציות בהן במישרין או בעקיפין, זוכה המייעץ ל'טובת הנאה' (שאינה עמלה או עמלת הפצה) ב'קשר עם ביצוע עסקה' בנכס הפיננסי".

באשר לטענת המבקשים כי חלק מתיקי השקעות של לקוחות איזי פורקס נוהלו על-ידי חברה אחרת - חברת פורקס סנטר בע"מ, ציין השופט כי אין מחלוקת כי חברת פורקס סנטר ניהלה תיקים של חלק מלקוחות איזי פורקס, שהתירו לה לעשות כן והיו לקוחותיה (של חברת פורקס סנטר), כאשר לטענת התובעים הייצוגיים פעילות ניהול התיקים בחברת פורקס סנטר הייתה חלק מפעילותה של איזי פורקס.

מנגד טענו באיזי פורקס כי פורקס סנטר היא גוף חיצוני, אשר בסך-הכול פעל כסוכן המגייס לקוחות שיפעלו בפלטפורמת איזי פורקס.

בשלב זה העדיף השופט גם בנקודה זו את עמדת התובעים הייצוגיים, וקבע כי הם עמדו "בנטל ההוכחה הראשוני הרובץ לפתחם, להבאת תשתית ראייתית התומכת לכאורה גם בטענתם כי איזי פורקס ביצעה פעילות של ניהול תיקי השקעות, ככל שהדבר נעשה באמצעות חברת פורקס סנטר".

עו"ד גילעד פורת ממשרד ברקמן וקסלר בלום ושות', בא-כוחה איזי פורקס, מסר בתגובה: "הציטוטים שהובאו בכתבה חלקיים, הם מתעלמים מקביעות אחרות בהחלטת בית המשפט, ואין מדובר בהחלטה המאשרת את ניהול התביעה כייצוגית. איזי פורקס הייתה ועודנה משוכנעת כי בסופו של הדיון התובענה תידחה".

עוד כתבות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI