גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עירום, הסתה ופשעים כלכליים: עו"ד שי ניצן על איום הסייבר

פרקליט המדינה: "נזקי פשיעת הסייבר עולים ומתגברים גם בגלל קלות הביצוע וקשיי החשיפה של העבירות ומבצעיהן. מחקרים שונים מעריכים את נזקי פשיעת הסייבר ברמה הגלובלית בהיקף העולה על מאות מיליארדי דולרים"

שי ניצן / צלם: איל יצהר
שי ניצן / צלם: איל יצהר

"פשעי סייבר הם פשיעה לכל דבר, וצריך לטפל בהם ככאלה" - כך אמר הבוקר (ב') פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, בכנס הסייבר הבינלאומי הרביעי הנערך באוניברסיטת תל-אביב.

לדברי ניצן, "נזקי פשיעת הסייבר עולים ומתגברים גם בגלל קלות הביצוע וקשיי החשיפה של העבירות ומבצעיהן. קיימים מחקרים שונים המעריכים את נזקי פשיעת הסייבר ברמה הגלובלית בהיקף העולה על 1% מסך ההכנסה העולמית הגולמית. מדובר בסדרי גודל של מאות מיליארדי דולרים".

עו"ד ניצן פתח את דבריו בכנס בסיפור המוכר לרבים מאיתנו בגרסה זו או אחרת. "ש', נערה כבת 15, שלחה לבן זוגה תמונות עירום ברשת. הלה ניצל את תמימותה והפיץ באופן אנונימי את התמונה ברשתות חברתיות, ובמהירות רבה התמונות נפוצו בקרב חבריה לכיתה ובפני אלפי אנשים בארץ ובעולם. בעקבות כך אותה נערה ביצעה ניסיון התאבדות. אירוע זה, שאני מניח ששמעתם עליו ועל דומים לו, ממחיש כיצד השימוש בפלטפורמה של הרשתות החברתיות והאפשרות להפצה אנונימית יכולים להביא לפגיעה קשה עד מאד. מדובר בעבירה חמורה, אך בקרב בני-הנוער המעשה נחשב כמעשה קונדס", אמר.

לדבריו, "מקרה זה, כמו רבים אחרים, ממחיש שעם כל הטוב המגולם במרחב הסייבר, הוא טומן בחובו איום חמור שלא היה מוכר קודם לכן. האיום הוא בדמות פוטנציאל לפעילות עוינת, היכולה לפגוע הן בתפקודו של מרחב הסייבר כשלעצמו והן בתפקוד במרחב הפיזי המושפע ממרחב הסייבר".

עוד הוסיף פרקליט המדינה כי הסיכונים במרחב הסייבר אינם חדשים, והם מלווים את הפעילות במרחב מראשיתו. "אולם", אמר, "בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בהיקף ובעוצמת האיומים בעולם כולו ובישראל בפרט. איומים אלה מהווים בחלקם סיכון לביטחון הלאומי, ובחלקם מהווים סיכון, לא בהכרח פחות חמור, להתנהלות התקינה של הכלכלה והחברה ואף לביטחון האישי של אנשים פרטיים".

בהמשך דבריו מיפה פרקליט המדינה את הפשיעה במרחב הסייבר, והצביע על כמה קבוצות של עבירות איתן מתמודדת מערכת אכיפת החוק בישראל. בין עבירות אלה מנה:

1) "עבירות נגד מחשב ונגד מידע. הכוונה לתקיפות סייבר חדירה לאתרים ולמידע ממוחשב, הפצת וירוסים, סוסים טרויאניים, מתקפות שמטרתן מניעת שירות, השחתת אתרים, גניבת מידע ועוד.

2) "הקבוצה השנייה היא של עבירות פליליות בעלות ממד פיזי, כגון אונס, רצח או סחר בסמים, המבוצעות תוך הסתייעות במרחב הסייבר, אך מושלמות כמובן מחוץ למרחב הווירטואלי. אחת הדוגמאות הזכורות בעניין זה היא מקרה הרצח של הנער אופיר רחום ז"ל, שהתפתה להגיע לפאתי העיר רמאללה, לאחר שקיים התכתבות ענפה בצ'אט עם מחבלת בשם אמנה מונא, ומשם נחטף ונרצח תוך זמן קצר.

3) "קבוצה שלישית של עבירות במרחב הסייבר הן 'עבירות באמצעות מחשב', שהועתקו במלואן מהמרחב הפיזי אל המרחב הממוחשב, כגון הימורים מקוונים, מירמה מקוונת, פרסומי תועבה פדופיליים, סחיטה מקוונת ועוד. מחקרים מראים קפיצה של אלפי אחוזים בכמות הפרסומים הפדופיליים ברשת, לעומת כמותם בעידן הטרום-אינטרנטי. כך גם לגבי מחזורי ההימורים בעידן הטרום-אינטרנטי, לעומת העידן האינטרנטי.

4) "הקבוצה הרביעית והאחרונה החופפת בחלקה לקבוצה השלישית עוסקת בעבירות ביטוי מקוונות. המדובר בעבירות שהתפשטו עד מאד במרחב הסייבר וניצלו את תכונותיו של המרחב כדי לפרוח ולהתפשט באופן מדאיג. בקטגוריה זו נמנות עבירות כגון הפרת צווי איסורי פרסום, עבירות של לשון הרע, זילות בתי המשפט, העלבת עובדי ציבור וחמור מכל - הסתה לגזענות ולאלימות".

גזענים יותר

פרקליט המדינה ניצל את הבמה להתייחס גם לתופעת ההסתה לגזענות ולאלימות בכלל, וברשת בפרט - אשר לביטוייה החריפים נחשפנו בעת האחרונה על רק מבצע "צוק איתן".

"בחודשים האחרונים היינו עדים לעלייה מדאיגה בתחום זה, בפרט מאז פיגוע החטיפה של שלושת הנערים ביוני 2014, ולאחר מכן בזמן מבצע 'צוק איתן'. המסיתים ניצלו את הפלטפורמות השונות שמציעה הרשת, לרוב באנונימיות, וזאת כדי להפיץ את דברי השנאה בחינם, בקלות יחסית (בלחיצת כפתור), לקהל רחב, ותוך תחושה שלא יישאו בתוצאות בעקבות דבריהם.

"דברי ההסתה התפשטו כאש בשדה קוצים, כאשר משתמשים שונים ערכו קישורים לפּרסומים אלה, ובכך הגדילו את התפוצה של הפרסומים. וכך, תופעת ההסתה קיבלה פנים אחרות, מסוכנות ופוגעות, המנוגדות הן לערכי המדינה והן לערכי היהדות", אמר ניצן.

עוד הוסיף פרקליט המדינה כי "היום יכול כל אדם להפיץ דברי הסתה קשים ובוטים לאלפי אנשים, ובכך טמונה מסוכנות התופעה. משרד המשפטים נחוש להילחם מלחמת חורמה בתופעה מסוכנת זו. בשיתוף-פעולה עם המשטרה נפתחו בחודשים האחרונים תיקי חקירה העוסקים בפרסומים ברשת, וחלקם כבר הבשיל לכתבי אישום.

"כך, למשל, העמדנו לדין מפעיל של דף פייסבוק שכותרתו 'כנופיית אל-יהוד', שפרסם, לכאורה, דברי שטנה קשים נגד ערבים וקרא לפגוע בהם. אנו נמשיך ונעשה כל שביכולתנו כדי להעביר את המסר שלפרסום דברי הסתה וגזענות יהיה מחיר בתחום הפלילי, והאנונימיות כביכול של המפרסם לא תעמוד לו ולא תהווה מקלט מפני העמדה לדין".

בנוסף הודה פרקליט המדינה כי במערכת האכיפה מזהים במצב המשפטי הקיים קשיים משמעותיים של המשפט הפלילי למלא את תפקידו החברתי החשוב בהקשר המקוון, ועקב כך, קושי במניעת הנזקים של פשיעת הסייבר ובהגנה על הביטחון הלאומי, הכלכלי והאישי בסייבר.

לדבריו, "כתוצאה מקשיי האכיפה במרחב הסייבר, האטרקטיביות של המרחב לגורמי פשיעה וטרור הולכת וגדלה. אנו מזהים מעבר של ארגוני פשיעה, כמו גם ארגוני טרור, לפעילות במרחב הסייבר בשני מישורים: הן ביצוע עבירות במרחב הסייבר והן שימוש במרחב הסייבר כפלטפורמה להתקשרות חשאית והעברת מסרים.

"אנו מזהים שימוש ב'רשת האפלה' (Darknet) לצורך ביצוע עבירות סמים ונשק וגם לצורך פעילות טרוריסטית. ארגוני הפשיעה והטרור מזהים את הכדאיות הכלכלית שבמעבר לסייבר וכן מזהים שמדובר במרחב המגלם סיכון קטן יותר להיתפס".

חרף הקשיים הבהיר עו"ד ניצן כי יש להילחם בפשיעת הסייבר ו"גם למגר את התפישה שהנזק במרחב הווירטואלי אינו מוחשי ואינו 'אמיתי'. נזקי הפשיעה במרחב הסייבר הם בהחלט ממשיים, אפילו בחיי היום-יום. נערה שמה קץ לחייה לאחר שחוותה השפלות וביזוי מיני ברשת; מקרים בהם נערות הוכרחו באיומים או במירמה לבצע מעשים מיניים מול מצלמת רשת מקוונת; תרגילי 'עוקץ ניגרי' הובילו אנשים להפסדים כספיים ניכרים, וכך הלאה. נזק ממשי מגולם גם בהוצאות אבטחת מידע אדירות, שתאגידים ועסקים קטנים משקיעים על מנת להימנע מליפול קורבן לתקיפות סייבר שונות".

לדבריו, "נראה כי הגיעה שעתו של מהלך תגובה מקיף ונרחב של מערכת המשפט לסיכוני מרחב הסייבר".

אכיפה פלילית בסייבר

בחודשים האחרונים, בהמלצת הפרקליטות, שהתקבלה על דעת היועץ המשפטי לממשלה, ובשיתוף-פעולה פורה במיוחד עם המטה הקיברנטי הלאומי, בראשות ד"ר אביתר מתניה, הוחל במהלך אסטרטגי לפיתוח תפיסה, עקרונות ודרכי יישום לצורך מתן מענה הולם לאיומי מרחב הסייבר. זאת בהמשך למהלך מקביל, שהוחל בו במשטרת ישראל בשנה שעברה, שבמסגרתו הוקמה יחידת הסייבר.

"ברמה התפיסתית", הבהיר פרקליט המדינה, "הפרקליטות סבורה כי יש לפתח שתי אסטרטגיות משלימות של אכיפה פלילית במרחב הסייבר: האחת - אכיפה פלילית קלאסית המבוססת על הגברת סיכויי התפיסה של מבצעי העבירות להיתפס, ועל העמדתם לדין והחמרת הענישה בגין העבירות, במקרה שיורשעו. השנייה, שהיא כאמור משלימה לראשונה - אכיפה פלילית אלטרנטיבית, שבמסגרתה ננקוט שורת פעולות לצורך סיכול ומניעת הנזק באמצעות כלים משפטיים, למשל, באמצעות פעולות של מניעת גישה לרשת, הסרת התכנים הפוגעניים, או הטלת אחריות על ספקית השירות המשמשת כפלטפורמה לפעילות העבריינית".

ברמה המעשית, הוסיף, "קיים צורך חשוב ומיידי בהקמת יחידת סייבר ארצית בפרקליטות המדינה, שלצערנו עוד איננה קיימת, לצורך ריכוז העבודה המשפטית בתחום מתפתח ומאתגר זה, הנחיית מחוזות הפרקליטות בתיקים אלה, וטיפול בתיקים הגדולים והמורכבים שעוד יתרגשו עלינו בתחום פשיעת הסייבר. אנו ערים לכך שמדובר במהלך בעל השלכה תקציבית, אבל דומה כי התועלת הגלומה במהלך זה תעלה עשרות מונים על עלותה והתועלת אף תופק בטווח זמן קצר יחסית".

בנוסף אמר ניצן כי "הפרקליטות זקוקה בדחיפות לתגבור בכוח-אדם מיומן לתחום הסייבר, על מנת להתמודד עם האיום המשתכלל של גורמי הפשיעה והטרור במרחב הסייבר ועל מנת להשלים, בבחינת 'רגל מסיימת', את המהלכים המקבילים שכבר נערכים בקרב רשויות האכיפה האחרות, ובראשן המשטרה.

"בכוונתי לפעול בהקדם, ביחד עם היועץ המשפטי לממשלה, להקמת יחידת סייבר ארצית שכזו בפרקליטות המדינה, ואני תקווה שבכך נקדם את המאבק בתופעת פשיעה חמורה ומתעצמת זו".

עוד כתבות

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

רכישות האונליין: האתרים הבינלאומיים בעלייה, הישראליים בירידה

רכישות הישראלים באונליין בחודש אוגוסט הסתכמו בהיקף דומה לזה של יולי ● באתרים הישראלים נרשמה ירידה של 6%, ובאתרים הבינלאומיים נרשמה עלייה של 3% ● בתמהיל האתרים המובילים בולטת נוכחות אתרים מתחום התיירות והאירוח ● "בגזרה הבינלאומית, הטריו הסיני - עליאקספרס, שיין וטמו - שומר על ההגמוניה" ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: בריטניה תכיר במדינה פלסטינית בסוף השבוע

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

רפורמת בכר - הרפורמה שנועדה לפרק את ריכוזיות הבנקים מציינת שני עשורים. איך הכול התחיל

רפורמת בכר, שאושרה בכנסת ב־2005, נחשבת עד היום לנקודת מפנה בשוק ההון הישראלי - והדרך אליה הייתה רצופה במאבקים ● מדוע היה בה צורך, ומה היו המלצותיה? ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: יואב הורנונג

ביד אחת מפטרת וביד השנייה שוכרת משרדים חדשים: לאן הולכת פייבר?

השבוע הודיעה חברת המסחר המקוון על פיטורי 250 עובדים והצטרפה למגמה בהייטק של החלפת עובדים ב־AI ● המנכ"ל רוצה לחזור ל"מצב סטארט־אפ", אז למה שכר לאחרונה משרדים בגלילות?

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● יתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

הנפקת ריסקיפייד, אוגוסט 2021 / צילום: CRC MEDIA

הנפקת הסייבר הגדולה של השנה מגיעה לוול סטריט. ואיפה הישראליות בתחום?

הנפקת נטסקופ, שתצא לדרך השבוע בניו יורק, נבחנת בזכוכית מגדלת ע"י תעשיית הסייבר כולה ● אחרי שנים שבהן חברות ישראליות ובינלאומיות העדיפו להימכר לרוכשים אסטרטגיים ולא לצאת לבורסה - ואלו שכן הונפקו בעיקר מאכזבות - בשוק מקווים לנקודת מפנה

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הסנקציות של האיחוד האירופי: השפל ביחסים ומי עדיין תומך בישראל?

הנציבות האירופית הכריזה על תוכנית חסרת תקדים לסנקציות חריפות על ישראל, וחלק מהצעדים כבר יצאו לדרך ● מה יהיו השלבים הבאים, כמה כסף נפסיד ואילו מדינות מובילות את המהלך? ● שאלות ותשובות

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

קארין קלר־סוטר, נשיאת שווייץ / צילום: ap, Julia Nikhinson

תרנגולות תמורת הפחתת מכסים: הדיל ששווייץ מציעה לארה"ב

שווייץ נדהמה בחודש שעבר לגלות כי בעקבות שיחת טלפון לא טובה של הנשיאה עם הנשיא טראמפ, הוא הטיל מכסים בגובה 39% כמעט על כל הסחורה השוויצרית ● כעת, המדינה העצמאית מוכנה לפתוח את השוק שלה לתרנגולות שעברו חיטוי בכלור, למרות התנגדות ארגון הצרכנים השוויצרי, בתמורה להפחתת המכסים

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

שר ההגנה הפיליפיני, ג'יבו טאודורו / צילום: ap, Anupam Nath

הלקוחה הביטחונית הבולטת במזרח הרחוק מפסיקה לרכוש מערכות מישראל

שר ההגנה הפיליפיני הודיע אתמול כי מדינתו לא מתכוונת לרכוש אמל"ח נוסף מישראל, בשל המלחמה ברצועת עזה ● הפיליפינים מהווים יעד יצוא משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ובין השנים 2023-2019 היוו את יעד היצוא השני בהיקפו מתוך כל העסקאות, אחרי הודו ולפני ארה"ב

ח''כ אריאל קלנר, הליכוד יומן הלילה, גלי ישראל, 27.08.25 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תזכורת תקופתית: בנט ולפיד לא הגדילו את הכסף הקטארי

תחת נתניהו החל להיכנס כסף מקטאר לממשלת חמאס ברצועה, ונקבע כי הסכום יעמוד על 360 מיליון דולר ● למרות הטענות בקואליציה, תחת בנט ולפיד זה לא השתנה ● המשרוקית של גלובס

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

תשעה חודשים של ציפייה: האירוע שכל הכלכלה העולמית מחכה לו מגיע

בשוק מעריכים בהסתברות של 96% שהפד יוריד את הריבית הערב ב-0.25% - לראשונה השנה ואחרי חמש החלטות רצופות ללא שינוי ● ב-CNBC סימנו מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת

עבד אל-מלכ אל-חות'י, המנהיג הרוחני של החות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

מסלול הנשק של החות'ים נחשף, והסנקציות עולות מדרגה

בצל הפסקת האש בתימן, הממשל האמריקאי מגביר את הלחץ הכלכלי על ארגון הטרור החות'י באמצעות סנקציות על ספינות, חברות ואנשי מפתח - כמו הקפאת נכסים ואיסור ביצוע עסקאות עימם ● זאת כדי לבלום את הרשת הכלכלית החות'ית לייצור אמל"ח, בין היתר בסיוע חברות שבסיסן בסין

אסף נתיב, ינקי קוינט, רם בלינקוב, אבי אדרי ועו''ד רונה ברגמן נוה / צילום: פרטי

ינקי קווינט נגד משרד האוצר: "רוב היום אני מתעסק בחסמים"

בכירי ענף ההייטק הגיעו לפתיחת המשרדים החדשים של קרן ההון סיכון פיטנגו ● פורום המנהיגות הנשית מציין 5 שנים להקמתו ● ואיזו שאלה הצליחה להוציא את ינקי קווינט משלוותו? ● אירועים ומינויים

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

לאחר שאיבדה 31% משוויה, מאנדיי תרכוש מניות של עצמה ב-870 מיליון דולר

הרכישה נועדה להצביע על אמון הדירקטוריון וההנהלה בכיוון החברה ולאותת לשוק שבחברה מאמינים שמחיר המניה מוערך בחסר ● החברה עורכת היום מפגש עם משקיעים בניו יורק, בו היא צפויה לספק מידע על החזון לעתיד על רקע ה-AI, על האסטרטגיה ועל יעדיה הפיננסיים