גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יהודית יובל-רקנאטי: אתם מרחיקים מכאן את הפילנתרופים

מייסדת נט"ל וקרן גנדיר ובת לאצולת ההון המיוחסת: "אני רואה את הזלזול והלעג באינטרנט, אמירות מאוד פוגעות שיכולות לגרום לפילנתרופים לא לרצות לעשות שום דבר למען המדינה"

יהודית יובל–רקנאטי / צילום: איל יצהר
יהודית יובל–רקנאטי / צילום: איל יצהר

"מחקרים מראים שיש כעשרת אלפים בתי אב בישראל, שההון הפנוי שלהם עומד על מיליון דולר. מהם כאלף בתי אב, תורמים כ-25 אלף דולר בשנה. זאת אומרת, שיש המון הון פרטי, נקרא לזה חופשי, שאינו מופנה להשקעות חברתיות מסוג כלשהו".

כך אומרת יהודית יובל-רקנאטי, בת לאחת המשפחות המיוחסות בארץ ובשר מבשרה של אצולת הממון, בראיון למגזין G. ,המטרה שלנו", היא מתייחסת ליוזמת "יכולים נותנים", שבמסגרתה היא מבקשת לקדם פילנתרופיה פרטית בישראל - ביחד עם אילי הון דוגמת אורני פטרושקה, אבי נאור, רוני דואק ואחיה ליאון רקנאטי - "היא להכפיל את מספר המשפחות שמשתתפות במאמץ הלאומי ונותנות הון ממשי. ואני מדברת על תרומה של לפחות 100 אלף שקל בשנה".

- עשירי ישראל לא תורמים?

"חלק מהמשפחות תורמות 10 מיליון שקל, 20 מיליון שקל ויותר, ולעומתן יש כאלה שקונים כרטיסים לאירועים, נותנים מתן בסתר, ותורמים למכרים ולדברים שקרובים לליבם, אבל לא בצורה אסטרטגית. אנחנו רוצים למשוך עוד אנשים לתוך מעגל הנתינה המשמעותית. זה מאוד חשוב לנו כחברה, ואני חושבת שההחזר הוא עצום, גם מבחינה ערכית חברתית, וגם מהבחינה של הסיפוק וההנאה שבנתינה. ואנשים לא יודעים את זה".

- למה את מתכוונת?

"אצל חלק מהאנשים שלא תורמים זה נובע מתוך תפיסה קצת סוציאליסטית, שכביכול פילנתרופיה זה לא דבר שיש להתגאות בו, שצריכים להיות צנועים. אבל אנחנו היום במקום אחר. המטרה של היוזמה הזו היא לשנות את התדמית השלילית שיש לפילנתרופיה בארץ בשנים האחרונות, להעביר את המסר שפילנתרופיה פרטית היא כזו של אנשים שיש להם הון אישי ששולם עליו מס, והם מחליטים להשקיע אותו במיזמים חברתיים שהם מוצאים כראויים ומנהלים אותם כפי שמנהלים".

- מה כוונתך ב"שולם מס"?

"יש כאלה שמשתמשים בנתינה התאגידית, וזה חשוב שתהיה כזו, אבל הרבה אנשים מתבלבלים בין זה לבין נתינה פרטית, שזה מתוך כסף ששולם עליו מס".

- יכול להיות שאת מתכוונת לאישים דוגמת נוחי דנקנר, שבזמנו רתם את החברות הציבוריות שלו לתרומות שהעניק?

"ממש לא. זה לא רק הוא. נכון שחלק מהתאגידים תורמים וכולם נהנים, וזו טיבה של פילנתרופיה תאגידית בכל העולם, אבל זה אחרת לגמרי כשאתה נותן מהכסף שלך, כשאתה משתמש בכספך ובכספי משפחתך. אתה יכול להיכשל ואתה יכול להצליח, וזו לקיחת סיכון.

- היום דווקא נהיה סוג של בון-טון לתרום.

"הלוואי שזה יהיה בון-טון ויהווה משקל נגד לציניות, לביקורת, להשפלה, להתייחסות המאוד פוגענית. הלוואי ויהיה איזה שינוי, כך שאנשים ירצו לספר על כך שהם תורמים. לא מבחינת הגאווה וההוצאה לראווה של הנתינה, אלא כדי להשפיע, להוות דוגמה לאנשים שאפשר לעשות ושזו לא בושה, אלא להיפך".

- למה את מתכוונת בביטוי התייחסות פוגענית?

"אני רואה את ההתייחסות של הקהל באינטרנט. את הזלזול, את הלעג ואת הביקורת. לא חסרות אמירות מאוד פוגעות שיכולות לגרום לאנשים לא לרצות לעשות שום דבר למען המדינה. ההתייחסות לפילנתרופים היא שלילית".

"חיה בשלום עם השם"

יהודית יובל-רקנאטי, 63, גדלה למשפחה ששמה מסמל בישראל עושר גדול. "זה היה עול להסתובב עם השם רקנאטי כשהייתי צעירה ולא מספיק מגובשת מבחינת אישיות", היא מספרת. "השם היווה אז חסם להגיע אליי, זה איזה סמל, אבל ברגע שבניתי לעצמי במאמץ את הדרך שלי, את המעורבות ואת המקום שלי, השם לא רק שהוא לא עול, אלא הוא מגביר את תחושת השייכות שלי ונותן לי דווקא כוח מבחינה זו שרקנאטי היא משפחה של נתינה במשך עשרות שנים. משפחה שהשפיעה לא רק על הכלכלה, על התעשייה ועל המדע, אלא גם על החברה הישראלית, על הרווחה ועל דברים מאוד חיוביים. אני חיה בשלום עם השם שפעם הייתי מסתירה, למשל בצופים, בשנות ה-60".

- היית בצופים?

"הייתי בצופים, הייתי קצינה בצבא, הייתה לי ילדות רגילה. כל השאר זה היה יותר בעיני המסתכל".

- איך התייחסת למחאה החברתית?

"בשבילנו זה היה טבעי שהנושא הזה יתפוס במה. התוצאה של זה, לפחות מבחינה ציבורית של כניסת חברי כנסת צעירים לכנסת, היא מאוד חיובית ואנחנו מאוד שמחים לשתף פעולה ולראות צעירים שהופכים להיות משפיעים".

- הופתעת מהעוצמה של המחאה?

"אני אישית הופתעתי. שמחתי. חשבתי שאין ברירה ואין מנוס וצריכים להתעמת עם בעיות אמיתיות שצעירים חווים כאן, כי אני לא רוצה לראות את הילדים שלי חיים במינכן או בברלין. הייתי רוצה לראות אותם חיים כאן ושותפים למאמץ הציוני ומגדלים כאן את ילדיהם.

"אין לי מספרים מדויקים על היקף האנשים העוזבים את הארץ, אך לצערי אני מכירה לא זוג אחד ולא שניים מבין החברים שלי, שילדיהם עוזבים את הארץ, מוצאים פרנסתם בחו"ל ומגדלים שם ילדים. זו טרגדיה. ההורים נוסעים וחוזרים, אבל משפחות מתפצלות".

- איך עוצרים את זה?

"אחת המטרות שלנו בקרן היא לעצור את זה עד כמה שניתן, על-ידי העלאת החשיבות של הבסיס, על-ידי זה שניתן להם סיכוי למצוא את העתיד שלהם כאן. אני לא רוצה להיות נאיבית, אך אני מאמינה שבעשייה ובחשיבה אסטרטגית נכונה אפשר למנוע הידרדרות מסיבית, אך זה דורש גם את ההשתתפות ואת השותפות של הממשלה".

■ הראיון המלא - במגזין G

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס