גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שבו הריבית תעלה ל-3.5%: זוכרים את הזוג שקנה דירה ב-1.5 מיליון שקל? הוא תקוע עם משכנתא של 6,000 שקל בחודש ודירה ששווה 300 א' ש' פחות

הצצה ראשונה למוסף הנדל"ן של "גלובס" ■ ריבית של 3.5% היא תרחיש בלהות - אבל אם הריבית לא תעלה, זה יהיה אפילו מפחיד יותר

נניח, תרחיש ריאלי לחלוטין, מצב שבו הריבית במשק תעלה ל-3.5% תוך 3-5 שנים. מה יקרה בשוק הנדל"ן כאשר הריבית תעלה? מדובר בתרחיש ריאלי ביותר - ומפחיד ביותר. מאוד מפחיד.

נתחיל עם מבחן ההיצע והביקוש כפי שהוא במצב הריבית הנוכחית, שעומדת על 0.25%.

הביקוש כיום מורכב משני סוגי רוכשים עיקריים: רוכשי דירה למגורים (בין אם ראשונה או משפרי דיור, אין זה משנה) ורוכשי דירה להשקעה.

רוכשי הדירה למגורים מגיעים לעסקת הרכישה מצוידים בהון עצמי מסוים, ועם יכולת לשלם סכום מסוים בכל חודש. ניקח לדוגמא זוג צעיר עם הון עצמי של 500 אלף שקל (רובו כמובן מההורים). אותו זוג מגיע לקחת משכנתא, כאשר הוא יודע שהוא יכול לשלם נניח 4,250 שקל לחודש. בריבית הנוכחית, תשלום חודשי כזה, בפריסה ל-25 שנה, יכול לאפשר לו ליטול משכנתא של מיליון שקל, ואפילו מעט יותר. מכאן שלאותו זוג יש יכולת לרכוש דירה שעלותה מיליון וחצי שקל.

רוכשי הדירה להשקעה מתוחכמים ומחושבים יותר (בדרך כלל), אבל גם החשבון שלהם הוא די פשוט. כל עוד התשואה על הדירה גבוהה מהריבית אותה ישלם המשקיע על המשכנתא, או גבוהה מכל השקעה אחרת, הוא ירכוש דירה.

עד כאן הביקוש במצב הריבית היום. את ההיצע אנו מכירים - התחלות הבנייה במחצית הראשונה הסתכמו ב-20,850 יח"ד, ירידה של 11% מול התקופה המקבילה אשתקד.

עוד 1,500 שקל בכל חודש

כעת נבחן את הביקוש בסביבת ריבית של 3.5%.

ניקח את אותו זוג צעיר, שמגיע עם אותו הון עצמי של 500 אלף שקל, ויכולת תשלום חודשית של 4,250 שקל עבור משכנתא.

בריבית של 3.5% הוא לא יכול לקבל משכנתא של מיליון שקל, אלא רק של 800 אלף שקל או אפילו 750 אלף שקל. זאת אומרת שכוח הקנייה שלו ירד ל-1.25 מיליון שקל. כך גם כוח הקנייה של כל הקונים שזקוקים למשכנתא, בסכומים נמוכים או גבוהים יותר - מה שאומר פחות קונים בשוק.

במקביל, הביקוש מצד המשקיעים גם ירד. זה כבר לא כלכלי להם. הריבית על המשכנתא לא תהיה נמוכה מהתשואה על השכירות, וגם אלטרנטיבות ההשקעה יהיו כלכליות יותר מתשואה על דירה.

ומה עם ההיצע? עלייה כזו בריבית תזרוק את אותו זוג צעיר מהדוגמא

הראשונה, זה שלקח משכנתא של מיליון שקל ל-25 שנה עם תשלום חודשי של 4,250 שקל, לתשלום חודשי של כ-5,700 שקל לחודש. זוגות רבים לא יעמדו בתשלום וייאלצו להעמיד את הדירה למכירה.

משקיעים רבים שיחוו את אותה עלייה יפגשו ירידה בתשואת הנכס בשל עלייה בעלויות המימון. מכאן - שיהיו יותר דירות למכירה.

בנקודה הזו שוק הנדל"ן יבין שהיצע דירות זה לא רק התחלות בנייה של דירות חדשות, אלא גם מכירת נכסים. בתרחיש כזה ,בו ההיצע עולה והביקוש יורד משמעותית, בתוספת העובדה שבישראל הצרכנים נוהגים לא פעם ב"תסמונת העדר", ירידה של 20%-25% במחירי הדיור היא בהחלט ריאלית.

נכסים שלפני 5-7 שנים עלו 850 אלף שקל והיום מגיעים למחיר של מיליון וחצי שקל, אין שום סיבה שלא יפגשו שוב במחיר של 1.25 מיליון שקל, או אפילו 1.2 מיליון שקל.

על חשבוננו

רק שירידה כזו תבוא באופן ישיר על חשבון ההון העצמי של אותם רוכשים במקרה הטוב (זוכרים את הזוג שקנה ב-1.5 מיליון שקל? עכשיו הוא תקוע עם משכנתא שמתקרבת ל-6,000 שקל בכל חודש ועם דירה ששווה 300 אלף שקל פחות - 60% מההון ההתחלתי שהוא הביא).

או במקרה הרע, על חשבון כולנו - במקרה והתרחיש הופך לתרחיש בלהות, בו קבלנים לא מסוגלים להתמודד עם ירידות המחירים, גל של פשיטות רגל מציף את השוק והחשבון יוגש, בסופו של דבר, למשלם המיסים.

ואם הריבית לא תעלה? אז יהיה מפחיד אפילו יותר

אבל ישנה כמובן גם אפשרות אחרת. מה יקרה אם הריבית לא תעלה? הרי ביפן, למשל, הריבית אפסית כבר למעלה מ-12 שנה, אז למה שזה לא יקרה גם כאן? ובכן, במקרה כזה התרחיש אף מפחיד עוד יותר.

ראשית, עלינו להבין איך פועלת מערכת השיקולים של קביעת הריבית בבנק ישראל. היא פשוטה למדי - כל עוד אין צמיחה (שבאה לידי ביטוי באינפלציה), לא מעלים ריבית. כלומר, בכלל אצבע פשטני למדי: אין אינפלציה - לא מעלים ריבית.

אבל מה זה אומר שאין אינפלציה? הלא אינפלציה זו עליית מחירים, ושר האוצר רוצה להילחם ביוקר המחיה. אז איך זה מסתדר עם הרצון של בנק ישראל בעליית מחירים?

צריך להבין שהעובדה שאין אינפלציה אומרת שכולנו - החברות, העסקים הקטנים, הצרכנים הפרטיים - פשוט לא קונים, לא מתרחבים, לא צורכים. אנחנו לא עושים את זה כי אין לנו מספיק הכנסה פנויה. אין לנו מה לבזבז. אנחנו בסדר, בינתיים, אבל לא יכולים לקנות יותר מדי.

כמובן שישנם דברים שאנחנו חייבים לקנות, אותם אנו קונים קודם. הדבר הראשון שנרכוש והאחרון שנוותר עליו הוא קורת גג. מה שאומר, שכל עוד הריבית נמוכה, וכל עוד אנחנו רוצים לגור בבית ולא באוהל, מחירי הדיור ימשיכו לעלות. השאלה עד מתי. בנקודה מסוימת גם הכסף שלנו לדיור ייגמר. בשלב מסוים לא נוכל לשלם 2 מיליון שקל על דירת 4 חדרים בקרית אונו. כבר היום הנתונים מדברים על יותר ויותר הורים שלוקחים הלוואת משכנתא בעצמם, כדי לעזור לילדים להביא את ההון העצמי הדרוש.

ואם נפסיק לקנות גם דירות - זה המצב המפחיד.

ענף הנדל"ן, בנייה של עשרות אלפי דירות חדשות מדי שנה, הם המנוע לעוד עשרות סוגי עסקים וספקים שמתפרנסים מהרוכשים החדשים, בישראל כמו בכל העולם. שוק הנדל"ן הגואה בישראל הוא הוא מה שהציל את כלכלת ישראל מהמשבר הגדול בשנת 2008 ובשנת 2011 (וייסלח לנו ד"ר יובל שטייניץ, שר האוצר הקודם, שלקחנו לו את הקרדיט, שמגיע לכל לווי המשכנתאות ולא לו). עצירה או האטה של שוק הנדל"ן יובילו למיתון קשה ביותר, ולשפל כלכלי חמור שיתחיל כמובן מקבלנים שפושטים את הרגל. כמו כל משבר כלכלי גדול שמתחיל בנדל"ן, זה יוביל להתדרדרות רבתי בכל המשק.

מה זה אומר? שלפנינו מציאות לא פשוטה. עליית ריבית - אסון; אי עליית ריבית - אסון גדול יותר.

תחזיקו חזק.

* הכותב מנהל תחום משכנתאות בחברת RAK, הנמצאת בשליטת "גלובס"

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה