גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלולר ללא הגבלה? דווקא יש הגבלה שעלולה לעלות ביוקר

זה ההסבר שקיבלו שני לקוחות סלקום ששילמו כ-1,500 שקל במפתיע, ובדיקת "גלובס" מגלה שכך זה גם בחברות הסלולר האחרות ■ לא כל החברות מציינות מה נחשב "שימוש לא סביר", ובמשרד התקשורת עדיין מסדירים את הנושא

חבילת סלולר ללא הגבלה/ צילום: Shuterstock
חבילת סלולר ללא הגבלה/ צילום: Shuterstock

תחת ההגדרה המטעה "חבילות ללא הגבלה" מסתתרת כוכבית רצינית: לא כולם יודעים כי גם בשיחת טלפון בת שעתיים ויותר בקו הנייד הם יכולים לחרוג ממה שמכונה בפי החברות "שימוש הוגן וסביר" בקו הטלפון, ולהיקנס בסכומי-עתק בתשלום הבא.

שתי תלונות נגד סלקום שהגיעו לאחרונה ל"גלובס" ממחישות את ערטילאיות ההגבלה הקיימת, שאינה מוכרת למרבית הלקוחות, ואת חוסר האונים שבעקבותיה:

"סגרתי עם עם סלקום עסקה של חבילה ללא הגבלה ב-35 שקל", מתלונן לקוח החברה שפנה ל"גלובס", "ואחרי שביררתי איתם טלפונית האם זה באמת ללא הגבלה, לקחתי את החבילה - והנה הפתעה: במקום לשלם 35 שקל שילמתי 1,567 שקל. ומה התשובה של סלקום? 'שימוש לא הוגן'. האם פחות מ-3.5 שעות דיבור בטלפון ביום זה לא הוגן?".

לקוח אחר מחזיק ב-4 מקווי החברה ומשלם דרך קבע 200 שקל. בחודש שעבר הופתע לגלות חיוב של 1,800 שקל בחשבונו. "אני נמצא הרבה מאוד מחוץ לעיר", הוא טוען, "וכידוע בחודש האחרון היה מצב ביטחוני מתוח, ואני מאמין שזה הסיבה לחריגה שלי - הרבה שיחות עם הבית, האישה והילדים. ניסיתי לדבר עם סלקום שיחייבו אותי פי שניים מסכום החיוב הרגיל ונסגור את העניין, אך הם לא הסכימו".

מסלקום נמסר בתגובה בהתייחס לשני המקרים: "הסכם ההתקשרות כולל סעיפים המגדירים מהו שימוש בלתי סביר, אשר נחשב בין השאר, שימוש בכמות חריגה העולה על-פי שלושה מהשימוש הממוצע לאותו סוג מנויים ברשת סלקום. טרם תחילת החיוב בגין חריגה מקבל הלקוח כמחווה שירותית שתי הודעות המתריעות בפניו כי הוא עומד לבצע חריגה שבגינה יחויב. הלקוחות ביצעו שימוש חורג, וגם לאחר שנשלחו אליהם הודעות מתריאות, המשיכו לבצע שימוש וחויבו בהתאם".

הצרכנים לא יודעים על ההגבלה

גם במועצה לצרכנות, מתברר, מתקבלות תלונות דומות של צרכנים בעקבות חיובים גבוהים ממה שסוכם עימם בעת ההתקשרות. מהתלונות עולה כי צרכנים שהצטרפו למסלול "ללא הגבלה" מקבלים מחברות הטלפוניה דרישות תשלום גבוהות במאות אחוזים ואף יותר מהסכום שהוצג להם כמחיר החבילה. משביקשו לברר את סיבת החיוב, נענו בטענה כי חרגו מהחבילה בה הם נמצאים, או כי נעשה על-ידם שימוש לא סביר - למשל בכמות המסרונים ששלחו.

לטענת הצרכנים, עד למועד שבו קיבלו את דרישת התשלום הגבוהה מהחברה, כלל לא היו מודעים לכך כי קיימת הגבלה. לטענתם, בעת ההתקשרות, נציגי החברה לא דאגו לידע אותם כי קיימת הגבלה, ורק במועד בו התלוננו על החיוב הגבוה נטען כי חרגו מרמת השימוש הסביר, ונטען כי הדבר מעוגן בהסכם עליו הם חתומים. בחלק מהמקרים נטען על-ידי הצרכנים כי כלל לא קיבלו לידיהם העתק מההסכם.

מבדיקת חוזי ההתקשרות שהועברו למועצה עולה כי לרוב נקבע בו כך: "המסלול נועד לשימוש הוגן וסביר בלבד", אך למעשה, אין בהסכם פירוט מרבי של שיחות, ואין כל הגדרה לביטוי "שימוש הוגן וסביר", אין פירוט מהי ההגבלה, ומתי הלקוח עלול לשלם ביוקר על חריגה. לצרכן אין אפשרות לדעת מה ההגבלה בכמות ההודעות, ומה מוגדר "שימוש בלתי סביר".

כשר אבל מסריח?

אולי לא כולם יודעים זאת, אך הרישיונות של חברות הסלולר אכן מעניקים לחברות אמצעים להתמודד עם שימוש לא הוגן וסביר במכשיר הסלולר, וקובע כי "בעל הרישיון רשאי לנתק שירות למנוי בלא הודעה מוקדמת", אם התקיים אחד מאלה: "התברר לבעל הרישיון כי המנוי השתמש בשירות בכמות חריגה בהתייחס לאותו סוג של מנוי, ולאחר שמוקד השירות של בעל הרישיון פנה אל המנוי, והמנוי לא נתן הסבר סביר לחריגה. לא ייראו כצריכה חריגה צריכה שהיא פחות מפי שלושה מהצריכה הממוצעת לאותו סוג של מנוי".

בקרב החברות, התקבעה לרוב ההגדרה כך - על צריכה של פי שלושה מן הממוצע למסלול המדובר: בפנייה שלנו ל-3 החברות הגדולות, הגדירו כך אורנג' וסלקום "שימוש לא סביר", ורק בפלאפון נקבו מספרים ברורים והגדירו כחריגה: "שימוש העולה על 2,000 שיחות בחודש / 120 דקות לשיחה בודדת / 7,500 דקות בחודש / 15,000 מסרונים בחודש.

הם גם היחידים שהסכימו להסביר כיצד מתומחרת חריגה כזו: "39 אגורות לדקה או הודעות SMS חורגות". באורנג', לעומת זאת, טענו כי כלל לא מחייבים לקוחות על שימוש חורג אלא רק מזהירים; ובסלקום מחייבים לקוחות כאלה - לטענתם אחרי התראה.

אולם מדברי המתלוננים כולם, גם אלה שפנו למערכת "גלובס", עולה כי דרישת ההתראה כלל לא מתמלאת - ולכולם נודע בהפתעה גמורה, רק מחשבון הסלולר, על הגדרתם כחורגים מן השימוש הסביר.

"לעמדת המועצה לצרכנות", מוסרים במועצה, "כינוי מסלול שיש בו הגבלה כלשהי כמסלול 'ללא הגבלה,' מעלה חשש שצרכנים יניחו בטעות שמדובר בשירות שהוא אכן ללא הגבלה. לכן השימוש בביטוי זה אסור. במקום בו קיימת הגבלה כלשהי, חייבת ההגבלה להימסר ללקוחות בגילוי נאות על ההגבלה והיקפה - על אחת כמה וכמה באותם מקרים בהם הגבלה זו ניתנת לכימות מספרי, בין אם בהיקף דקות, בין אם בהיקף המסרונים ובין אם בהיקף נפח הגלישה".

מתי בכל זאת אפשר לנקוט מהלכים שכאלה נגד צרכן? "ההוראה ברישיון המאפשרת לחברה לנתק צרכן שעשה לדעתה שימוש באופן בלתי הוגן או בלתי סביר, היא רק במקרים שהחברה איפשרה להסביר את חריגה וההסביר שהוא סיפק לא היה ראוי. חמורים במיוחד המקרים בהם נטען כי הצרכנים כלל לא קיבלו את ההסכם, ומשכך הם לא ידעו על המחיר הגבוה שיידרשו לשלם ועל ההגבלות שקבע בעל הרישיון".

נשאלת השאלה, כיצד אמור לקוח כזה להתמודד עם טענות החברה לפיהן קיבל התראות - כשבפועל, לטענתו, חויב אוטומטית על חריגה. "ברגע שלא צוין בחוזה שישנה הגבלה מסוימת", מסבירים במועצה, "נטל ההוכחה שהלקוח הוזהר לפני החיוב על השימוש החורג מוטל על החברה הסלולרית. החברה לא יכולה לחייב את הלקוח לפני שהתריעה בפניו על החריגה.

"אנו ממליצים לצרכן לפנות לחברה ולדרוש ממנה הוכחה לכך שהם הזהירו אותו, לרבות תאריך יצירת הקשר, אופן יצירת הקשר, תוכן המידע שהועבר - כגון היקף הצריכה החורגת, תעריף השיחות החורגות, וכל המידע הנחוץ לצרכן כדי שישקול אופן המשך השימוש או מעבר לתוכנית אחרת המתאימה לצרכן".

הדברים, יש להדגיש, מתייחסים לצרכנים פרטיים, ולא לעסקים הרוכשים חבילות מוזלות מתוך כוונה לעשות שימוש מסחרי או כזה החורג משימוש אישי רגיל - גם מקרים כאלה, מדגישים במועצה, עשויים להתרחש.

במשרד התקשורת מסבירים כי ההגדרות ל"שימוש לא הוגן" אכן לא קיימות, וכך גם לא הדרך לקניסת לקוח כעבור חריגה - אולם אומרים כי בימים אלה שוקד המשרד על מהלך להסדרת הנושא.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר