גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה לישראל מתפצלת - וניר גלעד צפוי לפרוש מתפקיד המנכ"ל

החברה לישראל עתידה למכור מחרתיים 5.7% ממניות כיל בוול סטריט; תישאר עם החזקותיה בכיל ובבזן ■ עלות שכרו של גלעד בחברה לישראל עמדה על עשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות - ישתלב בעסקיו של עידן עופר

אחרי שניצח על ביצוע מספר השקעות שהשמידו מאות מיליוני דולרים וגרף שכר בעלות של 100 מיליון שקל בתוך שבע שנים: ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, עומד לסיים את תפקידו.

גלעד (57) יסיים את כהונתו עד סוף השנה עם השלמת פיצולה של החברה. ככל הידוע, הוא צפוי להשתלב בעסקיו הבינלאומיים של בעל השליטה בה, עידן עופר. במקביל, הוא ימשיך לכהן כיו"ר כיל, החברה הבת המרכזית של החברה לישראל (ומנוע הדיבידנדים שלה).

במבט דרך פריזמת העניין הציבורי, אפשר לסכם את תקופת כהונתו של גלעד כמנכ"ל החברה לישראל בשני אלמנטים מרכזיים: שורה של כישלונות עסקיים ברוב עסקי החברה שעליה היה מופקד מחד, ושכר מקומם, מנותק מהמציאות, מאידך.

בשורה התחתונה, בהיותו אטום לביקורת, הפך גלעד לא רק למזוהה עם כישלונותיה העסקיים של החברה לישראל, אלא גם סמל לניתוק, זחיחות ויהירות של מנהלים בכירים במשק. כל זאת, תוך התעלמות מהזעם הציבורי בשל המעבר שביצע מהשירות הציבורי באוצר לחיקם של הטייקונים, להם הוא מכר את נכסי המדינה.

אדם מבריק ואגרסיבי

ניר גלעד, שגדל בגבעתיים ובגיל 29 הצטרף לאגף התקציבים במשרד האוצר, נחשב לאדם מבריק אך גם כוחני ואגרסיבי. למרות שהוא נחשב לבעל יושרה, הטילו מהלכים שקידם בעת כהונתו כחשב הכללי במשרד האוצר, כתם על המשך דרכו במגזר העסקי. בתקופת כהונתו כחשכ"ל (1999-2003) ביצעה המדינה שתי עסקאות מול החברה לישראל: רכישת 26% ממניות בתי הזיקוק בחיפה (בזן) תמורת 568 מיליון שקל, ומכירת יתרת החזקותיה בצים תמורת 155 מיליון דולר.

מתוקף תפקידו כאחראי על הטיפול בנכסי המדינה, גלעד לקח חלק פעיל בשתי העסקאות האלה, שספגו ביקורת רבה כבר עם חתימתן, ביקורת שהתעצמה עם הצטרפותו לחברה לישראל ב-2006.

זו לא הייתה הביקורת הראשונה שהופנתה כלפי גלעד. עוד קודם לכן, לאחר שעזב את האוצר ב-2003, הוא נענה להצעה של הבוס הקודם שלו, אהרון פוגל - לשעבר מנכ"ל משרד האוצר ובאותם ימים יו"ר חברת הביטוח מגדל - להתמתנות למשנה למנכ"ל חברת הביטוח, תוך שהוא מסומן לתפקיד המנכ"ל הבא. גם במקרה זה עורר גלעד גלים לאחר תקופת צינון מתוקשרת, שבמסגרתה נדחתה בקשתו לקיצורה.

עוד במהלך שנת הצינון הזו נכח גלעד בישיבות שנערכו במשרדי מגדל ללא שכר (ובאישור היועץ המשפטי של משרד האוצר), ובמקביל ייעץ לחברות תעופה אמריקניות בנוגע לבניית מטוסי מנהלים, וכן ייעץ לקונצרן המזון תנובה בענייני רגולציה.

כאמור, גלעד נחשב כבן טיפוחיו של אהרון פוגל (שנבחר בתחילת החודש ליו"ר החדש של צים, שבשליטת החברה לישראל). לאחר שהצטרף למגדל, התגלעה מתיחות בינו לבין אמיר שלח, שגם הוא כיהן כמשנה למנכ"ל, על רקע זהות המחליף הפוטנציאלי למנכ"ל דאז איזי כהן. לאחר שהחל לאבד מסמכויותיו, החליט גלעד לעזוב לטובת התחנה הנוכחית בקריירה שלו - החברה לישראל.

סמל לניתוק מדעת הקהל

הביקורת הקשה ביותר שהוטחה בגלעד נוגעת לסכומי העתק שגרף בשנים האחרונות כמנכ"ל החברה לישראל. אלה הסתכמו לשכר בעלות של כ-100 מיליון שקל ב-7 השנים האחרונות, ובתוכו שכר עתק בעלות של 23.5 מיליון שקל, שקיבל בשנה אחת - 2010.

את השנתיים האחרונות (2012-2013) חתמה חברת ההחזקות בניהולו של גלעד עם הפסד נקי מצטבר של כ-2.7 מיליארד שקל. עיקר ההפסד, כ-2.2 מיליארד שקל, נרשם ב-2013, במהלכה זכה המנכ"ל לשכר בעלות של כ-16.5 מיליון שקל (עיקר הסכום בתגמול מנייתי).

אגב, השכר האסטרונומי שגרף גלעד בתקופת כהונתו כמנכ"ל החברה לישראל לא כולל את מצנח הזהב שהוא צפוי לקבל עם פרישתו, שלפי החברה "היקפו עדיין לא הוחלט", ובונוס של 4 מיליון שקל שהיה אמור לקבל מהחברה בגין הפיצול, וטורפד.

בהתעקשותו לקבל שכר שמן, שסותר את הכישלונות העסקיים של החברה לישראל, הפך גלעד לסמל לאטימות המנהלים ולניתוקם מדעת הקהל. בשנים האחרונות הוא כיכב בעקביות בצמרת טבלת שיאני השכר במשק, תוך שהוא ממשיך לפזר אמירות בהן הסביר מדוע כל שקל שמשולם לו - בשכר, באופציות ובמענקים - הוא מוצדק. כך, הוא צוטט, בין היתר, כמי שגורס כי "שכר כמו שלי משרת את המשק כולו" ו"לא בטוח שהייתי משקיע את כולי בעבור תגמול נמוך יותר".

האמירות הללו קיבלו רוח גבית מהחברה לישראל ובעליה. מקורבים לחברה שמרו על הקו הזה גם היום, כשהקפידו להבהיר כי שכרו של גלעד הסתכם ב-5 השנים האחרונות ב- 34 מיליון שקל "בלבד", משום שהוא עדיין לא מימש את רוב האופציות שהוענקו לו. הם גם הקפידו לציין כי המענקים העתידיים שישולמו לגלעד ונושאי משרה נוספים בחברה לישראל - שריפדה אותם במשך שנים בסכומי עתק - ישולמו להם ישירות מחברה פרטית של הבעלים, עידן עופר.

כזכור, גלעד עמד במוקד מחטף השכר השערורייתי שביצעה החברה לישראל בסוף שנת 2012, יממה לפני כניסתו לתוקף של תיקון 20 לחוק החברות (חוק שכר הבכירים). באותו יום העבירה החברה תוכנית אופציות בשווי של 240 מיליון שקל לבכירי החברה, כולל 25 מיליון שקל לגלעד. פרשה זו ייצרה את אחד העימותים החריפים בין רשות ניירות ערך לחברה ציבורית בשנים האחרונות, וזכתה להד תקשורתי גדול. אך למרות זאת גלעד סירב לסגת מהמהלך, בניגוד ליו"ר החברה דאז, אמיר אלשטיין, שוויתר.

למעשה, רצף האירועים השליליים בעסקי החברה לישראל בשנים האחרונות - ובראשם הסדר החוב הענק בחברת הספנות צים, קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס ושריפת מאות מיליוני דולרים על מיזם הרכב הסיני, קורוס (שעתידו נתון בסימן שאלה) - הם שהביאו את קברניטי החברה לישראל לפעול לפיצולה לשתי חברות, במהלך שמטרתו הוגדרה אשתקד כ"הצפת ערך למשקיעים".

על פי מתווה הפיצול, ענקית הדשנים כיל (בה מחזיקה החברה לישראל 53%) וחברת הזיקוק בזן (37%) יישארו תחת החברה לישראל "המקורית", שתתרוקן מיתר פעילותה אך תמשיך לפעול מישראל ממטה מצומצם. מניות החברה ימשיכו להיסחר בת"א.

החברה החדשה שתפוצל ממנה תיקרא קאנון ותיסחר בבורסת ניו יורק (לצד החברה הבת כיל, שתונפק שם מחרתיים), ותרכז תחתיה את יתרת ההחזקות: צים (32%), מיזם הרכב הסיני קורוס (50%), זרוע פעילות החשמל ICP (100%), ויצרנית השבבים טאואר וזרוע השקעות הקלינטק ICG.

כדי להבין עד כמה החברה לישראל נשענת כיום על כיל - שהייתה חלק מהקבוצה עוד טרם מינויו של גלעד למנכ"ל - די להסתכל בביצועי מניותיהן. מאז מונה גלעד למנכ"ל חברת ההחזקות, עלתה מניית החברה לישראל ב-33% בלבד, בעוד שמניית כיל זינקה ב-158% ומדד המעו"ף ב-66%.

שבע שנות ניר גלעד בחברה לישראל: תשואה של 33% במניה וכ-100 מיליון שקל בעלות שכר

הפיצול שמקדמת החברה לישראל

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו