גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקתקת מתוק: שיחה עם רביבה אפל

אפל, אחת הדמויות המשפיעות בקולינריה הישראלית, בשיחה פתוחה על חדשנות ושמרנות, על חצי יובל של פעילות ועל הדור החדש שצמח כאן

המתוקים של רביבה אפל / צילום: ענבל מרמרי
המתוקים של רביבה אפל / צילום: ענבל מרמרי

בוקר בסניף הדרום תל אביבי של רביבה וסיליה. על עגלת קומות מנירוסטה מחלצים שני עובדים עוגות שיש זהובות מתבניות קוגלהוף צבעוניות. מגש עם פרופיטרולים מושלמים בצורתם מונח בעדינות בוויטרינה.

מאחורי הזגוגית רוחשת תכונה של קונדיטוריה. בעמדות השונות קונדיטורים צעירים - בעיקר קונדיטוריות - מפוררים בצק פריך לשטרויזל, מורחים שוקולד בנדיבות על יריעת בצק עלים ארוכה, מפנקים בצק קרואסון בחמאה, מקפלים ומעבירים במרדדת, מזלפים בצק רבוך לאקלר שימולא בקרם פטיסייר-קפה, קורצים מקלות גריסיני, ממלאים מקרון בקרם פיסטוק שבו נגיעה של מחית דובדבני אמרנה, מצפים כדורי שוקולד בסוכריות צבעוניות. גילם הממוצע אינו עולה על 30, שלא כמו בעלת הבית, רביבה אפל, שהשיבה בשיערה הקצוץ, כמו בגדי הפשתן בגוני הלבן והחאקי, כבר הפכו לסימן ההיכר שלה.

אני שואלת אותה אם זה הסניף שמספק את כל המאפים לרשת. "אם תגידי רשת, אני אהרוג אותך", היא נועצת בי מבט שובב, "רשת זה ארומה, רשת זה קופיקס. לי בסך-הכול יש שלושה סניפים".

הקונדיטורית הוותיקה והמוכשרת בת ה-68, שחגגה זה עתה יובל פורה של פעילות, מגיעה לכאן מוקדם בבוקר לפחות ארבע פעמים בשבוע. "שעות הבוקר הן השעות שבהן אני יכולה לחשוב בשקט, לראות דברים לפני שהבלגן מתחיל, ואלה גם השעות שבהן יש לי חניה", היא מודה. היא מתנצלת בפניי שהיא "צריכה להכין משהו שהיא לא יכולה להפסיק באמצע", ולכן מתעכבת קצת. המשהו הזה הוא קינוח חדש שהיא מנסה, במטרה למצוא תחליף לטארטלט הלימון. "לטארטלט היה בלאי גדול. הקרם הרטיב את הבצק ונאלצנו בסוף היום לזרוק כמויות גדולות לפח". הקינוח החדש: בצק באבה-או-רום ספוג אלכוהול, מעליו תערובת קלילה של קרם לימון ושמנת מוקצפת, נגיעה של קומפוט פירות אדומים ואיזה קישוט למעלה.

אחת הקונדיטוריות מציעה לקשט בשטרויזל. "יש לנו יותר מדי דברים עם שטרויזל", עונה אפל. קונדיטור אחר מציעה קישוט ש"ירמוז על טעמו של הקומפוט החבוי בקינוח". הם מחליטים על מניטול, חומר סוכרי שאינו סופג לחות, ובוויטרינה, מדגישה אפל, "הלחות היא אחד הדברים שצריך לחשוב עליו". כשהיא מסיימת לבנות את הקינוח בכוסות השקופות היא מפנה את משטח העבודה לטובת קונדיטורית אחרת שזקוקה לו. "סוף-סוף משהו טוב יוצא ממך", צוחקת הקונדיטורית ומחבקת את אפל מאחור.

אנחנו יוצאות מהסניף ברחוב הארבעה ונכנסות למאזדה 2 שלה, למסע בין הסניפים האחרים, במתחם G בתל אביב וברמת השרון. "אני מעבירה אותך היום בשלושה סניפים שונים לגמרי של אותו מוסד. הסניף ברחוב הארבעה הוא הלב של המקום מבחינת הקונדיטוריה, הסניף ב-G מאוד אורבני, מודרני, פתחנו לידו לא מזמן מעדנייה, ורמת השרון זה המקור, הבית, והוא נשאר באותה אווירה כפרית שאפיינה אותו מיומו הראשון".

בהתחלה אפתה בבית, ומכרה לחנויות שמכרו עוגות של אופות ביתיות. אחר כך חברה לחברת קייטרינג והמשיכה לפעול מהבית. "לקחתי קורס אצל הנס ברטלה, ובמקביל סיפרו לי על אישה שעושה קורסים ברמת השרון, סיליה רגב. ושם עשיתי את הסוויץ' של חיי. שם הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות, ושפגשתי מישהי מקצועית שאני רוצה להישאר קרוב אליה".

יום אחד הציעה לה סיליה לנסוע איתה לפריז ללמוד קונדיטוריה. אפל נענתה להצעה. "היו לנו עשרה ימים של חגיגה ב"לנוטרה" (בית ספר לקולינריה). סיליה הכירה לי את פריז האמיתית. זה היה חיבור מוצלח, שלימים הוליד שותפות".

איפה המהפכנים כולם

בתחילת הדרך, ב-1988, הייתה רביבה וסיליה חנות קטנה לממכר מאפים. מכרו בה מאפים צרפתיים שלא דמו לשום דבר אחר שמכרו פה עד אז: דנישים, טארטלטים, עוגות קטנות וקרואסונים. הקונדיטוריה ששלטה אז בישראל הייתה האוסטרו-הונגרית: עוגות קרם גבוהות, עם הרבה שכבות של חמאה וקצפת. היה צריך לחנך וליצור שוק.

"ההתחלה הייתה קשה", משחזרת אפל, שעל-שמה רשומה המהפכה הצרפתית בתולדות הקונדיטוריה הישראלית. "התפיסה של קונדיטוריה הייתה אז שונה לגמרי. במקום העוגות הגדולות שהיו מקובלות מכרתי עוגות קטנות עם קרמים מושקעים, מחומרי גלם מובחרים. הכול אצלי היה שונה - ההגשה, הפרזנטציה, סוגי המאפים, חומרי הגלם. אנשים באו מסקרנות לראות את המקום, אבל רצו את העוגה הגדולה שתספיק לכל המשפחה".

אט-אט צברה אפל קהל אוהדים מסור ונאמן, שהלך וגדל. העסק התרחב והפך לבית קפה, ובשנים האחרונות הוא משמש יותר כמסעדה. בתום שנתיים של פעילות, סיליה טענה שזה גדול עליה ויצאה מהשותפות. השם נשאר. "הייתה יציאה יפה ושקטה", אומרת אפל ומדברת על סיליה בחום עד היום, "היא מטען עצום של ידע בקולינריה".

רביבה וסיליה, בניצוחם של אפל ושל בנה עמוס שמנהל את העסק, הפך למוסד שמאכיל את השמנה והסולתה בארץ, קהל של מקבלי החלטות ומובילי דעת קהל. המאפים והקינוחים שלה, כמו גם בופה ארוחת הבוקר המוקפד (שרק לאחרונה שונה), הפכו למוקד עלייה לרגל, לשם נרדף לאיכות, למה שביסס את אפל כאחת הדמויות החשובות בקולינריה הישראלית ולקונדיטורית החשובה והמשפיעה שבה. אפל עשתה את זה ראשונה, בתקופה שבה זה כלל לא היה ברור מאליו, הן כאופה והן כאשת עסקים, וסללה את הדרך לדורות הבאים, שנסעו ללמוד בצרפת וכמוה אימצו את הפטיסרי הצרפתי. היום זה כמעט ברור מאליו. אולי אפילו ברור מדי.

- את אוהבת את מה שקורה בארץ? את מה שעושים הקונדיטורים הצעירים?

"יש קונדיטוריות שנראות מצוין. יש התפתחות מאוד גדולה בתחום. יש סקרנות, יש ניסיונות, אבל לא מספיק. הייתי מצפה מהצעירים ליותר".

- בין החברה הצעירים שאת פוגשת, את רואה את הרביבה הבאה? אפילו שעושים פה דברים מוצלחים, הכול נראה פחות או יותר אותו דבר.

"זה נראה אותו דבר, אבל זה לא אותו דבר. יש הבדל באיכויות. לכל מקום יש אקלר, אבל לא בכל מקום את יכולה לאכול אותו. לצערי, יש הרבה חבר'ה שחזרו מפריז, אבל לא תמיד הוציאו ממנה את הכי טוב שאפשר. אחת הבעיות עם החבר'ה הצעירים היום היא שהם עסוקים יותר מדי ביחסי ציבור ובנראות של הדברים ופחות מדי ביצירה ובעשייה. לפעמים אני רואה או שומעת על התכתשויות של שפים באינסטגרם ואני אומרת לעצמי: מה יש להם, שילבשו סינר וייכנסו למטבח. ואני מבינה שזה העולם החדש, ושגם אני צריכה להיות בו יותר, אבל יש הבדל בין להתעסק רק בזה, לבין שזה יהיה חלק מהמערך השיווקי שלך ושהאנשים המתאימים יעשו את זה עבורך".

קולינריה שמדברת עברית

- הקולינריה בישראל עברה מהפכה. הקונדיטוריה מפגרת אחרי המטבח. את חושבת שאפשר כבר לדבר גם על קונדיטוריה ישראלית?

"כן, אבל מה זה קונדיטוריה ישראלית?".

- קונדיטוריה שעושה שימוש בחומרי גלם מקומיים, שמבטאת את כור ההיתוך, את קיבוץ הגלויות, את ההיסטוריה ואת הגיאוגרפיה שלנו.

"השאלה היא אם קונדיטוריה ישראלית זה משהו שממציאים, או שלוקחים דבר קיים ומלבישים עליו חומרי גלם אחרים? האם אפשר בכלל להמציא משהו חדש, להתנתק מהבסיס, או שלוקחים את הבסיס ורק מחליפים לחומרי גלם אופייניים לאזור?

"בנוסף, אני לא רואה מאיפה באים המהפכנים. כי כשאתה הולך לעשות עסק, אתה לוקח הימור. כדי לפתח קונדיטוריה ישראלית חדשה אתה צריך הרבה זמן ולהתבשל בתוך זה. לא בטוח למי יש זמן ומשאבים לזה. וגם אם כן, אז מה? הם ישתמשו בבצק פילו ובשערות קדאיף? ואם יעשו קרם פטיסייר על בסיס תאנים, זה יהיה ישראלי? פטיסרי צרפתי זה מה שעושים בעולם ומה שיעשו עוד הרבה שנים".

- איך שומרים על מוניטין טוב יותר מ-25 שנה?

"זו עבודה קשה. שילוב של טיפול בלקוח עם הקפדה, צורך שכל לקוח יצא מרוצה. אנחנו עובדים על זה נורא קשה. אם זה ללמד את העובדים ואם זה לבקש מהלקוחות שיגידו לי אם משהו לא בסדר.

"ואני כל הזמן נלחמת, לא מוותרת. חלק מהעובדים עושים עבודה נהדרת מכל הלב ואכפת להם, וחלק באים, עושים והולכים. יצא ככה, יצא אחרת, מה זה משנה. כשאני רואה דברים שיצאו לא בסדר אני שואלת מי עשה את זה. אני מנסה להסביר לצוות שאני לא מחפשת אשמים, אני בסך-הכול רוצה ללמד. אני אומרת, בואו ננסה להבין למה זה יצא ככה, וללמד כדי שבפעם הבאה זה יצא טוב".

- פוחדים ממך.

"יש לי בעיה. מאז שהייתי נערה, הפנים שלי רציניות. לאורך כל השנים עובדים אומרים לי שאני מפחידה. כשאני כועסת, אני כועסת, וכשאני רוצה שמשהו ייראה טוב, אני רוצה שהוא ייראה טוב, אבל אני בסך-הכול רוצה ללמד. בואו נעשה יחד הכי טוב שאפשר. חשוב לי לשמור על מה שבניתי".

- את לא ילדה, ועבודת המטבח היא עבודה קשה. מאיפה הכוחות?

"זאת האהבה למה שאני עושה, והצורך שלי לשמור שהוא לא ילך לאיבוד - זאת האמת".

- את לא עייפה?

"אני עייפה, אבל לא מתעייפת".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?