גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גט" של רונית ושלומי אלקבץ נבחר לסרט הטוב ביותר

טקס פרסי אופיר שהתקיים אמש סימן את המגמות בקולנוע הישראלי בשנים הקרובות: יותר קומדיות, עם דגש על קומדיות שחורות וקומדיות אינטליגנטיות ■ מגמה חשובה לא פחות היא הגידול במספר הנשים היוצרות

בטקס פרסי אופיר, שנערך אמש (א') בבית יד לבנים באשדוד, זכה הסרט "גט" בבימויים של האחים רונית ושלומי אלקבץ כסרט הטוב ביותר של השנה, והוא יהיה זה שייצג את ישראל כמועמד לאוסקר האמריקאי בקטגוריית הסרט הזר.

"אני מאוהב באחותי מאז שאני זוכר את עצמי", הכריז באופן מעורר תהייה שלומי אלקבץ מעל הפודיום, עת שהוענק לאחותו ולו פרס הסרט הטוב ביותר.

הסרט "אפס ביחסי אנוש" זכה בפרסי התסריט והבימוי, אך זה לא הספיק, משום מה, עבור פרס הסרט הטוב ביותר, מה שמעלה תהיות לגבי השיקולים שהביאו את חברי האקדמיה לבחור ב"גט".

בחירת הסרט הטוב אמורה להישען על תסריט או על בימוי. אם לדעת חברי האקדמיה "גט" הוא הסרט הטוב ביותר, למרות שהבימוי והתסריט שלו לא נמצאו כהכי טובים, על סמך מה בחרו? "גט" הוא בהחלט סרט טוב וראוי, אך עושה רושם שהשיקולים לבחירה לא היו מקצועיים, וכי חברי האקדמיה בחרו את הסרט שלדעתם הוא בעל הסיכויים הגבוהים ביותר לקטוף את פרס הסרט הזר.

אין זו הפעם הראשונה שזה קורה, וזו גם הסיבה לכך שהימרנו כבר לפני חודשיים במדור זה כי "גט" יזכה. זה לא היה הימור קשה במיוחד. כל שהיה צריך הוא להיות ער לקונצנזוס המתגבש בקרב חברי האקדמיה סביב הסרט. בעצם, הייתה עוד סיבה, והסיבה היא רונית אלקבץ.

אלקבץ שיוועה לפרס אופיר כפי שויויאן, הדמות שאותה היא מגלמת ב"גט", משוועת לגט. משהו בסרט משדר את זה - סרט שהוא שיר הלל לרונית אלקבץ, אולי השחקנית האהובה ביותר על חברי האקדמיה, אחרי דאנה איבגי.

הטקס עצמו היה בסך-הכול חביב וצנוע, ואפילו קטעי הקישור והטקסטים של מוני מושונוב, המנחה (שמככב בסרט בולגרי "רפסודיה בולגרית" שנבחר לייצג את בלגיה בתחרות על האוסקר לסרט הזר), היו נחמדים, בעיקר העוקצניים שבהם ("לפני שבועיים התקיים יום הקולנוע הישראלי, שבו כרטיס לסרט עלה 10 שקלים, ופופקורן עלה 45 שקל").

קטגוריות תמוהות

גם השנה הופיעו קטגוריות תחרותיות תמוהות כמו האיפור הטוב ביותר, העריכה הטובה ביותר והליהוק הטוב ביותר. חברי אקדמיה לא יכולים לשפוט עבודת עריכה מבלי שישהו בחדרי העריכה של הסרטים השונים. מעבר לכך שהעריכה מושפעת במידה רבה מעלילת הסרט, מאיכות התסריט ומעבודת המצלמה, אין כלל פרמטרים ענייניים לבחון את טיבה. לעתים עבודת עריכה טובה היא כזו שמצילה סרט מתסריט רופף, ממשחק לא טוב, ומצילום לא מוקפד.

חיזוק לדברים הביא אמש הזוכה בפרס העריכה, אריק להב-ליבוביץ', אשר התייחס לסוגיה בכנות יוצאת דופן. לייבוביץ: "המקצוע שלי שקוף, העריכה זה משהו נסתר וקשה לבודד אותו מתוך סרט גמור, לכן אני רואה את פרס העריכה כפרס לסרט - כלומר, פרס לך, טליה". לגבי איפור, אין הרבה מה להרחיב.

אילו כלים יש לחבר אקדמיה לשפוט איכות של איפור בסרטי דרמה? לגבי קטגוריית הליהוק - בסופו של דבר, הבימאי הוא זה שבוחר את השחקנים, כך שזו חלק מעבודת הבימאי. דנה איבגי, שזכתה הן כשחקנית הראשית ("אפס ביחסי אנוש") והן כשחקנית המשנה ("את לי לילה"), לוהקה ל"אפס ביחסי אנוש" על-ידי טליה לביא, הבימאית (איבגי שיחקה את אותה דמות בסרט הקצר של לביא, "חיילת בודדה", שהיווה את הבסיס ל עלילת "אפס ביחסי אנוש"). אז למי מגיע הפרס? למלהקת אורית אזולאי או ללביא? התשובה ברורה.

עם הפנים לקומדיה

שנת 2014 בקולנוע הישראלי הייתה שנה יוצאת מן הכלל. עם יותר מ-1.2 מיליון צופים, מתוכם 120 אלף כרטיסים שנמכרו לפני כשבועיים ב"יום הקולנוע הישראלי", שבו כרטיס עלה 10 שקלים, אפשר לומר זאת בפשטות: הקהל הישראלי אוהב סרטים ישראלים, הוא רק צריך סיבה ללכת.

מבט אל עבר נתוני הקופות (ראו טבלה) מלמד כי היו לו לא מעט סיבות טובות - וזאת עוד בטרם יצאו להקרנות מסחריות סרטים מצוינים כמו "את לי לילה" ו"מיתה טובה" (תוכלו לצפות בהם בפסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה שיתקיים בחול המועד סוכות).

מה זה אומר לגבי העתיד לבוא? אם מצרפים לטבלת נתוני הצפייה את רשימת המועמדויות והזכיות בפרסי אופיר, אפשר לזהות את המגמות בקולנוע הישראלי בשנים הקרובות: יותר קומדיות, עם דגש על קומדיות שחורות, וקומדיות אינטליגנטיות. מגמה חשובה לא פחות היא הגידול במספר הנשים היוצרות.

לצורך המחשה, ראו כמה נשים זכו אמש בטקס: רונית אלקבץ, שכתבה וביימה עם אחיה את "גט", טל גרנית שביימה יחד עם שרון מימון את "מיתה טובה", לירון בן שלוש שכתבה את התסריט ל"את לי לילה", וכמובן טליה לביא, שכתבה וביימה את "אפס ביחסי אנוש".

העוול תוקן, הטעם הרע נותר

מהומה סוערת התרחשה בשבוע האחרון סביב פרסי אופיר, בעקבות מכתב ששלח למועמדים יו"ר האקדמיה לקולנוע ולטלוויזיה, המפיק איתן אבן. במכתב מודיע אבן כי לא יחולקו פרסים כספיים לזוכים, והוא מאשים את מועצת הקולנוע, על כך שלפי הקריטריונים החדשים שפרסמה המועצה, נאסר על האקדמיה להשתמש בתקציב שהקצתה המועצה לטקס, לטובת פרסים כספיים.

ההתבטאות הפומבית הבולטת ביותר הייתה של השחקן הוותיק משה איבגי, שהתבטא בחריפות בגנות ההחלטה. בראיון לאתר "וואלה", אמר איבגי כי לאות מחאה יחרים את הטקס, שבו הוא אמור להגיש את פרס הסרט הטוב ביותר.

בתגובה למכתב של אבן ולדבריו של איבגי, מיהר יו"ר מועצת הקולנוע, פרופ' דויד אלכסנדר, להוציא מכתב משלו לאבן, שבו הוא כותב כי טענותיו של האחרון - "הינן טענות שקריות חסרות כל בסיס ואחיזה במציאות, ונועדו כל-כולן להוליך שולל את היוצרים ולהטעות את הציבור הרחב. לפיכך, אין מנוס מהמסקנה כי גרמת ביודעין ובזדון להטעיית היוצרים וחוללת בקרבם סערת שווא שפגעה בהם, במועצת הקולנוע ובמשרד התרבות.

אנו רואים זאת בחומרה רבה וסבורים כי אתה חייב בהסברים ליוצרים בנוגע לאופן חלוקת התקציב שלא הותירה תקציב לפרסים עבורם, ומצפים להתנצלותך בפני מועצת הקולנוע ומשרד התרבות על האשמות השווא שהטחת בהם".

אלא שמעיון בקריטריונים החדשים של מועצת הקולנוע עולה כי יש צדק בטענותיו של אבן. לא חלף יום, והאקדמיה התבשרה כי מועצת הקולנוע מתירה להעניק פרסים אישיים מתוך תקציב המועצה אשר אושר לאקדמיה הישראלית לשנת 2014. האקדמיה לא הסתפקה בכך, ודרשה מאלכסנדר התחייבות בכתב על ההבטחה. בשורה התחתונה: העוול תוקן, הטעם הרע נותר, ומשה איבגי חזר בו מההחלטה להחרים את הטקס, והגיש את הפרס.

הזוכים בטקס פרסי אופיר

מכירות כרטיסים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו