גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בישראל יוצרים נהדרים, חכמים, מקוריים ולא מקובעים"

כך אומר אלון ארניה, תסריטאי, מפיק ובעלי "סקריפטד וורלד" - חברה לפיתוח, הפקה ושיווק של פורמטים עלילתיים, שהביא למסך הטלוויזיה בארה"ב עיבודים לסדרות ישראליות כמו "בני ערובה", "תמרות עשן" ו"האמת העירומה"

"הנשיא איקס", סדרת מתח פוליטית של רשת TNT האמריקאית, סובבת סביב סיפורו של נשיא ארצות-הברית ששקע בתרדמת למשך תקופה ארוכה, בעקבות ניסיון התנקשות בחייו. כששבה אליו ההכרה הוא מנסה לברר מי ניסה לרצוח אותו, והוא נחוש לחזור לכיסאו בבית הלבן (שמאויש כעת על-ידי מי שהייתה סגניתו). הסדרה, שאותה כתבו במקור הבימאים והתסריטאים הישראלים ארז תדמור וגיא נתיב, נוצרה בהשראת התרדמת הארוכה שבה שקע ראש ממשלת ישראל המנוח אריק שרון, דווקא בעיצומה של מערכת בחירות מתישה. הסיבה לכך שהסדרה היא אמריקאית, בהפקת אולפני וורנר, עם פרק פיילוט בתקציב הוליוודי, היא המפגש של תדמור ונתיב עם אלון ארניה, 43, תסריטאי ומפיק ישראלי-אמריקאי, ובעליה של "סקריפטד וורלד"- חברה לפיתוח, הפקה ושיווק של פורמטים עלילתיים לטלוויזיה האמריקאית, שבסיסה בלוס אנג'לס. ארניה הוא האיש שבשנים האחרונות מגשים את חלומם של לא מעט יוצרי קולנוע וטלוויזיה ישראליים, ביניהם האחים ברבש ("האמת העירומה", נמכרה ל-HBO), נח סטולמן ("תמרות עשן", נמכרה ל-NBC), ועומרי גבעון ורותם שמיר, שזכו לעיבוד אמריקאי ברשת CBS לסדרה "בני ערובה", שאותה יצרו עבור ערוץ 10.

"בני ערובה הוא סיפור סינדרלה מטורף", משחזר ארניה בראיון ל"גלובס". "2-3 יוצרים, שלפני כן לא הייתה להם סדרה, לא בישראל ולא בשום מקום, מעלים משהו שהופך להיות סדרת הדרמה היחידה כיום ב-CBS - 'בני ערובה'. הפיילוט של הסדרה ניצח 11 פיילוטים אחרים, שזה הישג אדיר, והעובדה שהיא עלתה לשידור בארצות-הברית לפני שהגרסה המקורית עלתה בישראל - זה מעל ומעבר לכל תפיסה. זה בקנה-מידה היסטורי, שה'רימייק' מוכן לפני הסדרה המקורית. מהבחינה הזו, 'בני ערובה' היא נקודת ההתחלה שלי, ואני מתכוון להמשיך את הקו". ארניה מוסיף כי ב-3.5 השנים האחרונות, מכרה "סקריפטד וורלד" 22 סדרות ממדינות שונות, וכי לא ירחק היום שבו יגיעו ל-30 סדרות ("אני מקווה שנמשיך באותו קצב ובאותו כיף"). הוא ישמח באם סדרות ישראליות הן שיעגלו את המספר.

שועל צעיר

אף שהחברה של ארניה צעירה יחסית - 3.5 שנים, כאמור, הוא עצמו דמות ותיקה בשואו-ביזנס האמריקאי. אמנם מרבית השנים לא עמד בחזית - ארניה נכנס לתחום הטלוויזיה ב-2007, אך המסע שלו להוליווד החל לפני קרוב ל-20 שנה, אז הגיע לראשונה ללוס אנג'לס כבוגר החוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל-אביב. "הכיוון היה קולנוע" הוא אומר, ובראשית שהותו שם, עבד במחלקות פיתוח של סרטים ובחברות הפקה, שבאחת מהן אמור היה לעבד ל"אמריקאית" את הסרט "השוטר אזולאי" של אפרים קישון - ניסיון שבסופו של דבר לא צלח. מאוחר יותר עבר לניו-יורק, שם החל לעבוד כמרצה באוניברסיטת NYU. לפני שבע שנים, חזר ללוס אנג'לס, כדי למכור פיילוט לגופי שידור, כאשר הסוכן שלו, רוב גולנברג, הופך לשותפו. ביום שקדם לראיון זה, סגרו השניים הסכם שיתוף פעולה יוצא דופן עם אולפני "פוקס 21", שעל-פיו יוכלו להציע הצעות גם בשלב פיתוח ראשוני. כלומר, ללא הטרחה המתחייבת מפיתוח מלא של סדרה. "זה סוג של שדרוג מבחינת אופרציה", מסביר ארניה. "מדובר בעסקאות שנקראות 'פירסט לוק דיל', שבהן אנחנו חושפים בפני האולפן את החומרים באופן ראשוני. אנחנו לא נותנים להם אקסקלוסיביות, אנחנו מוכרים לכולם, יש לנו דלת פתוחה כמעט בכל אולפן בעיר. אבל הם הראשונים שיראו, ואם יאהבו, ישקיעו הם בפיתוח".

- בעצם לאולפני פוקס 21 יש זכות סירוב ראשונה?

"נכון. אבל בפועל מה שעומד מאחורי העסקה, ומה שמעניין מבחינת יוצרים ישראלים ספציפיים, זה שהאולפן בא לתמוך בפיתוחים שלנו. הרבה מהפיתוחים שלנו מישראל הם פורמטים עלילתיים מופקים, ויש פחות ופחות כאלה כיום. ואותי, בתור תסריטאי ומפיק, מעניין לפתח משלב הרעיון ועד ההגעה לתוך השוק האמריקאי. כך שעשויה להיות דחיפה קדימה עם יוצרים ישראלים".

- כלומר, תסריטאים לא צריכים לחתום עם זכיינית ערוץ 2 קשת, לצורך העניין, בשביל להגיע למצב שבו רשת אמריקאית גדולה תשקיע בפיתוח הרעיון שלהם.

"נכון. וזה מזכיר את תעשיית הסטארט-אפ הישראלית. חלק מהם מיושמים בצורה נהדרת. יש אמנם עושר אינטלקטואלי אבל לא כולם מתאימים לישראל מבחינה תקציבית. מכל הסיבות האלה, כדאי לפתוח את השוק החוצה. זה החזון".

- יש מצוקת חומרים בטלוויזיה האמריקאית או שהיוצרים הישראלים פשוט ממותגים טוב?

"מה שקורה כרגע זה משהו היסטורי. לרשתות כבלים חדשותיש צורך גדול בחומרים ובכותבים טובים, וזה המקום שבו יוצרים ישראלים נכנסים לתמונה. באופן שבו הם הופכים לחלק משרשרת האספקה של רעיונות וסדרות.

"ככלל, התדמית של ישראל בענף מאוד חיובית, וזה הישג אדיר של כל תעשיית הטלוויזיה הישראלית. ההישג הזה הוא גם בזכות חברות הפקה כמו שלנו, גם בזכות גופי השידור הישראליים וגם בזכות אינדיבידואלים שמשתתפים במסע הזה, של להוציא חומרים החוצה מישראל.

"יש בישראל יוצרים נהדרים, חכמים ומקוריים, עם הרבה מוטיבציה ואמביציה להוציא רעיונות מעבר לגבולות המדינה. למזלם, הם גם לא עובדים פה בשוק של הסדרות, לכן הם לא מקובעים. יש משהו חופשי ומשוחרר בתפיסה שלהם לגבי מהי דרמה. ישראלים גם 'חושבים פיצ'רים' (סרטים עלילתיים, מ"ש), שזו צורת מחשבה לגמרי אחרת. "ההבנה של הרשתות האמריקאיות לגבי יוצרים ישראלים היא שיוצרים בישראל חושבים קצת אחרת, מחוץ לקופסה האמריקאית".

- אתם מפתחים ומוכרים רק סדרות דרמה, או גם סיטקומים?

"על כל סיטקום שמצליח, יש 50 שלא מצליחים. התרגום התרבותי של קומדיות הוא שונה. מה שמצחיק את הצרפתים לא בהכרח מצחיק אמריקאים. עם זאת, קומדיות שמצליחות הן אלה שאין להן רעיון ייחודי, אלא קול ייחודי, כמו סיינפלד, לואי וחברים. מה הרעיון בחברים? קבוצה של אנשים שחולקים את הזמן ביחד, ויש ביניהם אינטראקציה. על הנייר, זו סדרה שראינו מאה פעם. הסוד הגדול הוא לפצח את הייחודיות".

- מה לגבי רעיונות מקוריים שנגנבים? איך מתמודדים עם זה?

"הנושא של גניבות הוא תופעה בינלאומית. זה נעשה כל הזמן".

- יש נורמות בתעשייה האמריקאית, או כללי אתיקה בין רשתות לבין מפיקים ויוצרים?

"החוק האמריקאי להגנה על זכויות הוא מאוד ברור: אי אפשר לשמור זכויות על רעיון, אלא רק על פיתוח של רעיון. בישראל יש הרבה שמפתחים רעיונות, וברוב המקרים הרעיון הוא כללי וראשוני, כי אנשים לא כותבים פרקים של סדרה מראש. "אלו ההצעות המסוכנות יותר עבור היוצרים. לכן כשהם מגיעים אלינו, אנחנו מלווים אותם מאותו רעיון כללי ועד הפיצוח שלו".

- כמה מרוויחים מכל העסק? כמה היוצרים מקבלים?

"אין לזה סטנדרט קבוע. כמו שמפיק אחד לא יקבל מה שמפיק אחר יקבל, גם תסריטאי אחד לא יקבל מה שתסריטאי אחר יקבל.

חשוב לומר שאנחנו, כמפיקים, לא מרוויחים דולר עד שסדרות לא נכנסות להפקה. ואת זה אנשים שוכחים לפעמים. לא תמיד מבינים שאנחנו משקיעים כמות זמן אדירה, ואם הפיתוח לא יגיע לשלב הפיילוט, לא נראה גרוש מכל העבודה הזו".

"מתרכזים במה שמתרחש פה"

ארניה מודה כי לצד העבודה על הסדרות, קולנוע תמיד יישאר כאחד החלומות שלו. ארניה: "לצערי, לא פשוט לעשות סרטים קטנים בארצות-הברית. קשה פשוט להפיץ אותם, כי הקהל לא בא.

"זה כיף אדיר לעשות סרט. זה עולם חווייתי שלם ואחר. זה הרבה עניין של זמן ואפשרויות. הפקה של סרט לוקחת כמה שנים של עבודה. זה מודל עבודה שונה מהמודל של טלוויזיה. גם בטלוויזיה יש סיכון, אבל קולנוע הוא חיה לא צפויה והיא קשה מבחינת ביזנס. לכן אני גם אומר שזו תקופה אדירה לטלוויזיה. הדרמה האמריקאית, המבוססת על הכתיבה הדרמטית, עברה בגדול לטלוויזיה".

- תגיד, ארה"ב היא עבורך תחנת ביניים, או תחנה סופית?

"כלומר, אם אני מתכנן מתישהו לחזור- לישראל? לא יודע. אין לנו אג'נדה בעניין. נטע (מוסט, אשתו - מ"ש), ואני מאוד אוהבים את ישראל וכן רוצים לגור בה יום אחד. זה תמיד פתוח. כרגע אנחנו מתרכזים במה שמתרחש פה".

- איך אתה מגדיר את עצמך - כישראלי, כישראלי לשעבר, ישראלי-אמריקאי, אמריקאי?

"יש לי גם אזרחות ישראלית וגם אמריקאית. נולדתי וגדלתי בישראל, עשיתי צבא, עשיתי תואר ראשון באוניברסיטת תל-אביב. תמיד אהיה ישראלי".

אלון ארניה

גיל: בן 43

מצב משפחתי: נשוי, מצפה לילד ראשון

מגורים: לוס אנג'לס, ארה"ב

כמה זמן שוהה בחו"ל: 20 שנה

תחנות מרכזיות בקריירה: 2010: מכירת הפורמט "האמת העירומה" של האחים ברבש ל-HBO 2011: מכירת הפורמט של "תמרות עשן" ל-NBC 2013: מכירת הפורמט של "בני ערובה" לרשת CBS 2014: מכירת הפורמט של "הנשיא איקס" לרשת TNT - שילוב כוחות אסטרטגי עם אולפני "פוקס המאה ה-21"

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק