גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסעים לאחור: הפתעות המס לרוכשי כלי הרכב הירוקים

אם לא יחולו שינויים של הרגע האחרון, ב-1 בינואר 2015 יעבור מיסוי הרכב הסביבתי בישראל להילוך אחורי ■ הטבות "המס הירוק" יפחתו, במקביל לעליית מחירי הרכב העממי, וכלי הרכב ההיברידיים יספגו מכה כפולה

דלק, אנרגיה ירוקה / צלם: פוטוס טו גו
דלק, אנרגיה ירוקה / צלם: פוטוס טו גו

מדי שנה עם בוא הסתיו אנחנו שולחים מבטים מודאגים לעבר משרד האוצר ותוהים אילו גזירות מס חדשות ינחתו בתחילת השנה הבאה על שוק הרכב הישראלי. לאוצר, כידוע, יש הרגלים קבועים, ו-1 בינואר בכל שנה הוא התאריך המועדף שלו להחלת "עדכונים", "רפורמות" ושאר מהלכי רגולציה ומיסוי, שהמכנה המשותף לכולם הוא שאיבת (עוד) כסף מכיסם של רוכשי הרכב.

חלק ממהלכי המיסוי הללו, שראינו ב-15 השנים האחרונות, היו מפתיעים. אחרים היו צפויים וחזויים מראש אבל קיבלו ברגע האחרון "טוויסט" מעניין. בכל המקרים העדיף האוצר לחכות עם פרסומם עד לרגע האחרון כדי להעצים את אפקט גביית המס.

השנה מתוכננים ל-1 בינואר 2015 לא פחות משלושה "עדכוני מס", וכולם קשורים לנושא הרכב ה"ירוק"- אחד רוחבי והשניים האחרים נוגעים ספציפית לרכב היברידי.

המס הירוק: יותר מס, פחות ירוק

ניקח, למשל, את "עדכון המס הירוק" הרוחבי המתוכנן ל-1 בינואר, שפרסם האוצר בשבוע שעבר. לכאורה מדובר בעדכון אוטומטי וחזוי מראש, שנכלל במתווה המקורי של "המס הירוק" לפני כארבע שנים. העדכון עתיד להחמיר את הקריטריונים של פליטת כלי הרכב, שבהתאם להם נקבע גובה הטבת "המס הירוק המוענקת לכלי רכב שונים, בעיקר כלי רכב עממיים.

כיוון שאותו "זיכוי מס ירוק" הפך לאורך הזמן לחלק מובנה ממיסוי הרכב בישראל, המשמעות המעשית של הפחתתו היא העלאה של כמה אחוזים במס הקנייה האפקטיבי. כאמור, המתווה והעיתוי של המהלך היו ידועים, אלא שהמספרים הצליחו בכל זאת להפתיע את ענף הרכב. נוסחת חישוב הפליטה החדשה של האוצר עברה מניפולציה אגרסיבית למדי והיא תביא לתזוזה של "קבוצה ירוקה" אחת עד ארבע קבוצות - ובמקרים בודדים יותר מכך - בדירוג המס הירוק של הרבה דגמים פופולריים. המשמעות הכספית היא הפחתת הטבת המס לאותם כלי רכב - הפחתה שנעה בין כמה מאות שקלים ליותר מ-4,000 שקל.

המספרים הללו אולי לא נשמעים דרמטיים בהתחשב במחירי הרכב לצרכן בישראל, אבל צריך לזכור שזיכוי המס ניתן על מחיר הרכב "נטו" לפני מסים, מה שמכפיל כמעט את משקלו בדרך לכיסו של הצרכן (ו/או היבואן). יתר על כן, משקלו של זיכוי המס גדל ככל שהרכב זול יותר, מה שאומר שככל שהרכב קטן ועממי יותר הוא "חוטף" יותר מהפחתת זיכוי המס בעוד שרכבי היוקרה כמעט שאינם מושפעים. בעולם המיסוי קוראים לזה "עדכון מס רגרסיבי" וזה בהחלט לא מסוג הדברים שממשלה "חברתית" אמורה להתגאות בו.

ברשות המסים משדרים היום "בין השורות" שהם מצפים מיבואני הרכב לספוג את רוב המהלך ולא לייקר את מחירוני כלי הרכב לצרכנים. אכן, התרגיל של "לאכול את העוגה ולהותיר אותה שלמה" הצליח לאוצר לפני שנתיים כאשר מחירוני הרכב לצרכן כמעט לא השתנו בעקבות הפחתת הטבת המס הירוק. אלא שכיום האינדיקציות משוק המט"ח מלמדות על היחלשות השקל ואם המגמה הזאת תתעצם בחודשים הקרובים, יפחת הסיכוי שלקוחות הרכב לא יושפעו.

אין פירוש הדבר, בהכרח, שהמחירונים הרשמיים של היבואנים יקפצו באלפי שקלים ב-1 בינואר. בשוק הרכב הישראלי קיים פער משמעותי בין המחירונים הרשמיים לבין המחירים לצרכן בפועל, שנקבעים במבצעים ובהנחות. גם אם עדכון המיסוי הירוק לא יעלה את המחירונים הרשמיים והפיקטיביים אלא "רק" יצמצם את ההנחות לחברות הליסינג ואת ההנחות הסמויות לצרכנים, זו עדיין תהיה העלאת מחירים לכל דבר.

בשורה התחתונה, אין ואקום: אותם 400-500 מיליון שקל, שהאוצר שואף להשיג מהמהלך הזה, ייצאו בסופו של דבר מכיסו של מישהו, ועל סמך ניסיון העבר סביר להניח שזה יהיה מכיסם של הצרכנים ולא של המשווקים.

הרכב ההיברידי חוטף פנצ'ר

גם מהלכי המס המתוכננים בנושא הרכב ההיברידי נקבעו לפני זמן רב, אבל עדיין יש בהם אלמנט של הפתעה. על פי המתווה, שנקבע עוד בתקופתו של יובל שטייניץ כשר האוצר, ב-1 בינואר 2015 אמור מס הקנייה על רכב היברידי לעלות מ-30% כיום ל-45% - קפיצה כלל לא מבוטלת. בהערת אגב נוסיף שגם מס הקנייה על כלי רכב חשמליים אמור לקפוץ ל-30% באותו מועד, אבל זה כנראה כבר לא משנה כיום לאף אחד בישראל.

הדבר החשוב יותר, באותו תאריך אמורה להתבטל גם ההפחתה הקבועה בסך 560 שקל משווי השימוש החודשי של מקבלי רכב צמוד היברידי. כאן כבר מדובר באלפים רבים של נהגי ציים.

בענף ובקרב ציי הרכב יש כיום ציפיות שהאוצר יאריך אוטומטית את התוקף של שתי הטבות המס על כלי רכב היברידיים ועל השימוש בהם בשנה אחת נוספת לפחות, כפי שעשה בדצמבר אשתקד. אבל בדיקה שערכנו ברשות המסים השבוע מגלה שהעסק לא בהכרח "סגור". ברשות טוענים רשמית כי "טרם התקבלה החלטה בנושא" ולפיכך צריך לבחון ולהעריך היטב את השיקולים שינחו את האוצר בבואו לקבל את ההחלטה.

מצד אחד, המדינה צריכה כיום כסף יותר מתמיד. משרדי הממשלה מנערים בימים אלה כל שטיח ומחפשים בכל פינה אחרי הכנסות שיוכלו לממן את תוספת התקציב למערכת הביטחון ואת שאר צורכי השעה הדוחקים. הטבת המס על רכב היברידי אמנם עולה למדינה רק כ-150 עד 200 מיליון שקל בשנה, אבל הפתגם האהוב על סוחטי הלימונים הממשלתיים הוא "כל טיפה חשובה".

מנגד, קיים השיקול התדמיתי. כלי הרכב ההיברידיים הם רק נישה אבל הם גם "עלה תאנה ירוק" שבו משתמשת הממשלה כדי להסוות בפני העולם את מחדליה בתחום התחבורה הירוקה ובתחום איכות הסביבה בכלל. מס הקנייה המופחת על היברידיות מופיע תמיד במקום בולט ברשימה (הקצרה להפליא) של הישגים סביבתיים שישראל מפיצה ל-OECD, ובעדכון האחרון מאפריל השנה אף התגאתה הממשלה בכך שהיא עצמה רכשה כלי רכב כאלה לצי שלה.

לפיכך, העלאת מס הקנייה על כלי רכב היברידיים (וגם חשמליים), במקביל להפחתת הטבות "המס הירוק", ממש לא תיראה טוב ברזומה הסביבתי שלנו.

בנוסף, ברשות המסים יודעים היטב שפלח השוק של כלי הרכב ההיברידיים הוא נישה שהתכלית העיקרית לקיומה הוא הטבת המס. אמנם פה ושם קיימים כמה אידיאליסטים "ירוקים" שרוכשים כלי רכב כאלה כדי להוכיח נקודה, אבל אם מחירי כלי הרכב הללו יזנקו, סביר להניח שהשוק הזה יגווע ולהעלאת המס לא תהיה משמעות. נזכיר שאפילו בלי העלאת מס הקנייה על היברידיות חלק מדגמי הרכב בפלח הזה עתידים לאבד את הטבת המס בגלל עדכון המס הירוק (ע"ע), שיזיז אותם מקבוצה ירוקה 2 - הזכאית למס קנייה מופחת - לקבוצה 3 והלאה.

תעודת הביטוח של שווי השימוש

ומה לגבי הביטול של הטבת שווי השימוש על היברידיות? כאן העסק מורכב יותר. כיוון שיותר מ-70% מרכישות ההיברידיות בישראל מתבצעות ע"י ציי הרכב - בגלל אותו בונוס בשווי השימוש - ביטול או הפחתה משמעותית שלו "יהרגו" את השוק.

יתר על כן, ביטול רטרואקטיבי של ההטבה לכל המשתמשים הקיימים ברכב היברידי - עשרות אלפי נהגי ציים - יהפוך להיות מוקש פוליטי. ולבסוף, אסור לשכוח שביטול ההטבה עלול לפגוע בכיסם הפרטי והאישי של כמה מאות בעלי תפקידים בכירים בשירות המדינה שנוסעים ברכב היברידי - מחברי כנסת ועד פקידי אוצר בכירים. וזו כידוע, "פוליסת הביטוח" הטובה ביותר שיש לאזרח הקטן מפני העלאת מסים.

השינוי בעקבות עדכון המס הירוק

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות