גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטיינמץ מציג: תספורת בת"א, גיוס מוצלח באירלנד

חברת הנדל"ן פאנגיאה אותה מוביל שטיינמץ גייסה לאחרונה כ-238 מיליון אירו באירלנד ■ פורטפוליו הנכסים של פנאגיאה - כ-476 מיליון אירו ■ לשטיינמץ הון שמוערך ב-2.7 מיליארד דולר - מקום 650 ברשימת עשירי העולם

בני שטיינמץ  / צלם: סיון פרג`
בני שטיינמץ / צלם: סיון פרג`

בזמן שחברת סקורפיו נדל"ן שבשליטת המיליארדר בני שטיינמץ מקדמת לאחרונה הסדר חוב גדול נוסף עם מחזיקי האג"ח שלה בישראל, הצליחה זרוע נדל"ן אחרת של שטיינמץ, פאנגיאה פאנדינג (Pangaea Funding), לגייס לאחרונה בהצלחה חוב בהיקף של מעל מיליארד שקל באירלנד. פאנגיאה, שפעילותה מתמקדת כיום ביוון, גייסה בבורסה של אירלנד כ-238 מיליון אירו בניירות ערך אשר מגובים במשכנתאות לנדל"ן מסחרי בריבית משתנה.

בעוד שסקורפיו מסובכת פיננסית עם נכסי נדל"ן שנרכשו במדינות מזרח אירופה במחירי שיא של ערב המשבר הפיננסי ב-2008, מתמקדות השקעותיהם הנוכחיות של שטיינמץ ושותפיו ביוון, שכלכלתה נחבטה בשנים האחרונות. תזמון ההשקעה של שטיינמץ, בשפל שלאחר המשבר הכלכלי, עשוי אולי לייצר לו הפעם אפסייד.

השקעה של עד 2 מיליארד דולר

לפני שנה וחצי הקים שטיינמץ את קרן ההשקעות בנדל"ן אינבל (Invel Real (Estate Partners שמטרתה לזהות הזדמנויות בשוק הנדל"ן האירופי, דווקא על רקע הקשיים בו. לפי הצהרות הקרן, המטרה היא התמקדות במספר מדינות ספציפיות, כשבנוסף ליוון מדובר בבריטניה, צרפת, איטליה וספרד.

לפי פרסום בפיננשל טיימס, אינבל הוקמה על ידי שטיינמץ במטרה להשקיע עד 2 מיליארד דולר לקניית "נדל"ן אירופי במצוקה"; עוד דווח כי המיזם הוא חברה בת של קבוצת בני שטיינמץ, BSG, שהיא תשלובת פרטית עם זכויות כרייה ובעלות על מכרות, בעיקר באפריקה.

מספר חודשים אחרי הקמת הקרן היא ביצעה מגה-השקעה ראשונה: בנובמבר 2013 רכשה אינבל שליטה (66%) בחברת ההשקעות בנדל"ן פאנגיאה מידי National Bank of Greece (NBG), שפעל באותה תקופה למימוש נכסים, ונותר, לאחר המכירה לאינבל, עם החזקה של 34% בחברה.

בין נכסיה המרכזיים של פאנגיאה NBG (השולטתבפאנגיאה פאנדינג, שכעת כאמור ביצעה את ההנפקה באירלנד) נמצאים משרדים של הבנק וחלק מסניפי הבנק עצמו. העסקה, שהוגדרה כ"עסקה הנדל"נית הגדולה ביותר ביוון אי פעם", הייתה בהיקף של 653 מיליון אירו. כעבור מספר שבועות הצטרפה כשותפה לעסקה גם קרן ההשקעות יורק קפיטל, שמוביל בישראל ג'רמי בלנק, שהזרימה 125 מיליון אירו.

יורק ביצעה בשנים האחרונות שתי השקעות מוצלחות מאוד בישראל - בבית ההשקעות פסגות ובאג"ח אי.די.בי פתוח - שהניבו לה רווחים עצומים. השקעות מוצלחות הרבה פחות ביצעה הקרן בחברת גילת לוויינים ובאג"ח אלביט הדמיה, שם בעקבות הסדר חוב שנחתם בה לאחרונה, הפכה יורק לבעלת מניות מרכזית בחברה הכושלת .

בהודעה לתקשורת שנגעה לכניסה של הקרן לשותפות בעסקת פאנגיאה מסר נציג הקרן כי "עסקה זו משקפת את האמון שלנו בהתאוששות ובהתחזקות של כלכלת יוון ומגזר הבנקאות בה". כריס פאפאכריסטופורו (Papachristophorou), שותף-מנהל באינבל (ובעבר בכיר בדויטשה בנק), הבטיח באותה הזדמנות כי "לפאנגיאה יש הזדמנות להפוך לאחת מחברות ההשקעה בנדל"ן הגדולות ביותר בדרום אירופה ובאזור הבלקן. מטרתנו היא לגדול ולנהל תוך חמש שנים נכסים בהיקף של למעלה מ-2 מיליארד אירו".

נכון להיום, פורטפוליו הנכסים של פנאגיאה מוערך בשווי של כ-476 מיליון אירו. כך לפי הערכת שווי (של מעריכת שווי מיוון שאינה קשורה לחברה) שצורפה לתשקיף שהגישה החברה לקראת גיוס החוב בבורסה של אירלנד. הפורטפוליו כולל 77 נכסי נדל"ן מניב, כולם ביוון. כמחצית מהנכסים נמצאים באזור Attica, שבו נכללות הערים אתונה ופיראוס, וחלק קטן מהם נמצא בעיר סלוניקי ובאזורים אחרים ברחבי המדינה.

כ-66% מהנכסים מושכרים לצרכי קמעונאות וחלק קטן יותר מהנכסים מיועד למשרדים (נכס אחד משמש כארכיון). עם זאת, בחלוקה לפי שטח, שטחי המשרדים גדולים בהרבה משטחי הקמעונאות: כ-126 אלף מטר רבוע מיועדים למשרדים לעומת כ-98 אלף מטר רבוע לקמעונאות. לפי התשקיף, שיעור התפוסה של הנכסים גבוה, ועומד על 98.9%.

ניירות הערך שגויסו מיועדים לפדיון בשנת 2026, עם ארבעה תשלומים שנתיים במהלך התקופה. לפי הערכות שפורסמו בחו"ל לאחר ההנפקה, בין הרוכשים של ניירות הערך שהונפקו נמצאת גם חברת ניהול קרנות האג"ח הגדולה בעולם, פימקו. ההערכות הן שההון שגויס ישמש גם להרחבת הפורטפוליו, אולי גם כך שהוא יכלול נכסי נדל"ן שנמצאים במדינות אחרות ביבשת.

התשקיף של פאנגיאה שהוגש לבורסה האירית לקראת ההנפקה כולל קרוב ל-300 עמודים, אך שמו של שטיינמץ לא מופיע בו. שם שכן מוזכר בו הוא זה של דוד נצר, לשעבר מנכ"ל חברת הנדל"ן אזורים. נצר מלווה את שטיינמץ כבר תקופה ארוכה, ובעבר היה חבר דירקטוריון בסקורפיו. שמו מוזכר בתשקיף משום שכיום הוא אחד מהדירקטורים בפנגיאה.

נצר, בעל תואר במשפטים מאוניברסיטת ת"א ותואר במימון וחשבונאות מאוניברסיטת אינסיאד היוקרתית בפריס, עבד במשך מספר שנים בקרן הנדל"ן של דויטשה בנק, ולאחר מכן הצטרף לזרוע הנדל"ן המניב של שטיינמץ, ופעל בעיקר באירופה וקנדה. משנת 2006 החל לפעול עצמאית עם שותף במדינות שוויץ ובולגריה.

מהישראלים העשירים ביותר

בני שטיינמץ בן ה-58 הוא אחד מהישראלים העשירים ביותר, עם הון שמוערך ב-2.7 מיליארד דולר. היקף ההון של שטיינמץ מציב אותו במקום ה-650 ברשימת עשירי העולם של המגזין פורבס. הוא ירש את עסקי אביו בתחום היהלומים, ואת רוב הונו עשה מעסקי כריית היהלומים והמתכות.

שטיינמץ נחשב לאיש עסקים אנרגטי המשתדל לשמור על פרופיל נמוך ככל האפשר, ורוב עסקיו לא היו גלויים לציבור, עד שחלקם הונפקו או גייסו חוב בבורסות (בלונדון ובתל אביב).

הוא נולד בנתניה, נשוי ואב לארבעה ילדים. יחד עם אשתו הוא הקים קרן פילנתרופית שמטרתה לתרום לחיזוק המרקם החברתי בישראל. שטיינמץ מחלק את זמנו בין ישראל לז'נבה שבשוויץ, ונוסף לאזרחות הישראלית הוא מחזיק גם באזרחות צרפתית.

לפני מספר חודשים דווח שחקירה גילתה כי BSGR שבשליטתו קיבלה זכויות הכרייה של עפרות ברזל בשווי מוערך של מיליארדי דולרים בגינאה באמצעות תכנית שוחד בה הייתה מעורבת גם רעיית הרודן המנוח של המדינה האפריקאית. רישיון הכרייה שלו ושל שותפתו חברת Vale נשלל. Vale, שלפי הפרסומים ככל הנראה לא הייתה מעורבת במעשי השחיתות, אמדה את השקעתה בפרויקט ב-1.1 מיליארד דולר.

בתגובה לשלילת הרישיון הודיעה BSGR של שטיינמץ על פתיחה בהליך בוררות נגד הנשיא והממשלה בגינאה, והעלתה טענות על זיוף הבחירות במדינה זו. ההליכים מעמידים את שטיינמץ מול מיליארדר אחר, ג'ורג' סורוס, משום של-BSGR יש טענות כלפי ארגון זכויות האדם Global Witness שממומן על-ידי סורוס. הטענה היא שהארגון וסורוס היו חלק מקנוניה, יחד עם ענקית הכרייה ריו טינטו, שנועדה לדחוק את BSGR מהפרויקט בגינאה. בארגון מכחישים כמובן את הדברים מכל וכל.

סקורפיו מגמגמת ושטיינמץ נדרש לשני הסדרי חוב

חברת סקורפיו של בני שטיינמץ היא אחת מחברות הנדל"ן הישראליות שגייסו ללא קושי מיוחד מאות מיליוני שקלים בשוק ההון המקומי לצורך מימון פעילותן בשווקי הנדל"ן של מזרח אירופה בשנות הגאות. אלא שזמן קצר לאחר מכן פרץ המשבר הפיננסי העולמי, שפגע בסקורפיו, המתמקדת בפעילות במדינות רוסיה, אוקראינה ורומניה, באופן אנוש. בתחילת 2011 גובש הסדר ראשון בחברה, לחוב בהיקף של כ-570 מיליון שקל.

אבל ההסדר לא הביא את הצרות של סקורפיו לקיצן ולאחרונה הכריזה החברה על תחילת המגעים מול מחזיקי האג"ח להסדר חוב שני תוך ארבע שנים. בחודשים האחרונים ספגה החברה פגיעה קשה נוספת בעקבות המתיחות הגיאו-פוליטית בין רוסיה לאוקראינה. רואי החשבון של סקורפיו ציינו בדוחותיה הכספיים האחרונים כי המצב בזירה האוקראינית-רוסית גרם בין היתר "לעצירת עסקאות נדל"ן ולהאטה משמעותית במכירת דירות למגורים".

בנוסף הם ציינו כי "בשלב זה קיימת אי ודאות בדבר הסבירות וההיתכנות של מכירת יחידות הדיור ומימוש הקרקעות באוקראינה וברוסיה". את דוחותיה הכספיים של סקורפיו ממשיכה ללוות הערת "עסק חי", ורואי החשבון מפנים את תשומת לב המשקיעים לגירעון ענק של 233 מיליון שקל בהונה העצמי.

הזרים 100 מיליון דולר

בתחילת החודש הנוכחי פרסמה סקורפיו מתווה עקרונות להסדר בהיקף של 242 מיליון שקל. במסגרת עקרונות המתווה הנוכחי שגובש מול נציגות מחזיקי האג"ח, מציע שטיינמץ לדחות את תשלום יתרת האג"ח לעוד חמש שנים, בתשלום אחד, וזאת במקום חמישה תשלומים בין השנים 2014-2019.

בד בבד, מציע שטיינמץ כי אם במהלך התקופה יועבר למחזיקים תשלום חד פעמי של 160 מיליון שקל, בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית - תימחק יתרת החוב. כלומר, מדובר על תספורת של 34% (כ-82 מיליון שקל) על החוב הקיים. ההצעות להסדר אינן כוללות את חוב האג"ח שיש לחברה לשטיינמץ עצמו, שמסתכם בכ-125 מיליון שקל.

עקרונות מתווה ההסדר כפופים לעריכת הסכם מפורט ומחייב בין הצדדים, וכן להגעה להבנות מול בנק הפועלים, לו חייבת סקורפיו 257 מיליון שקל. בינתיים, מאז פרסום מתווה ההסדר, עלו קולות בקרב חלק ממחזיקי האג"ח הסבורים כי התספורת שמציע שטיינמץ גדולה מדי, ודורשים ממנו להגדיל את תרומתו להסדר.

גם בהסדר החוב הראשון תרומתו של שטיינמץ הייתה משמעותית, עם הזרמה של כ-100 מיליון דולר לקופת החברה תמורת פריסת החוב. מאז ההסדר הקודם ניסתה סקורפיו להתאושש ללא הצלחה יתרה, והפסדיה הצטברו תוך שלוש שנים (2011-2013) לסכום עתק של 520 מיליון שקל. בסך הכול מסתכמים ההפסדים לסכום ענק של יותר ממיליארד שקל מאז 2008.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות