גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח: מקורות בזבזנית - ניתן להוזיל את המים ב-8%

מרגע שבמקורות חשדו בהמלצות ועדת בלינקוב - החלו לחצים והפרעות ■ בלינקוב: ניסו להפריע לעבודתנו ■ מקורות בתגובה: "הצגנו לוועדה דרכים להפחתה של למעלה מ-20% בתעריף המים לצרכן"

הרווחיות הגבוהה מדי של חברת "מקורות", העלויות הכבדות והמופרזות המצויות בבסיס התחשיבים שלה וחוסר היעילות המתמשך בניהולה כמונופול המים - גורמים בין היתר לתעריפי מים גבוהים מדי לצרכנים, לבזבוז משאבים ולחוסר יעילות של "חברת המים הלאומית" הממשלתית. זאת, בניגוד לעמדת מקורות שלה דרישות חוזרות ונשנות דווקא להוסיף ולהעלות את תעריפי המים לכלל צרכניה. כך עולה מדוח "הוועדה המייעצת להסדרת רגולציה כלכלית ארוכת טווח למשק המים", בראשות היו"ר רם בלינקוב שהיה מנכ"ל משרד הפנים והממונה על התקציבים באוצר, והיום בין היתר גם יו"ר חברת נמלי ישראל.

הדוח המלא, הכולל המלצות לרגולציה מוצעת לטווח קצר ולטווח הארוך, כולל תיקוני חקיקה, הונח לפני כשבועיים בפני אלכסנדר קושניר, יו"ר הרשות הממשלתית למים וביוב, והועבר לחברי מועצת המים ולשרים הממונים סילבן שלום שר התשתיות האנרגיה והמים ויאיר לפיד שר האוצר. אימוץ כלל ההמלצות, כך קובעת הוועדה הבינמשרדית, צפוי להוביל להפחתת תעריפי המים בשיעור של כ-7%-8%.

מרגע שהדוח הונח, ולמעשה גם לפני כן כאשר הנהלת מקורות הבינה/חשדה מהו הכיוון של השאלות שהציגו חברי הוועדה, החל לחץ כבד של הנהלת מקורות ושל ועד העובדים שלה על לשכות השרים ועל החברים במועצת רשות המים והביוב - הגוף הפועל מתוקף חוק המים וקובע את מדיניות משק המים. הלחץ "הכלכלי" של מקורות ואנשיה מדבר על סכנה לירידת דירוג האשראי של החברה, למרות שיש לכך התייחסות ברורה בדוח, אך בעיקרו מכוון ללחץ פוליטי בכיוון של פיטורי עובדים והוצאת המשק כולו להשבתה כללית בתמיכת האיגודים המקצועיים החזקים כמו חברת החשמל, נמלי הים, רשות שדות התעופה, עובדי המדינה ואפשר שגם איגודים נוספים.

יש לציין, כי במכתב נלווה של בלינקוב לקושניר, שמינה את הוועדה בתמיכת השרים, מצוין כי מרגע שהנהלת מקורות הבינה את עומק הבדיקה היא פעלה למעשה להפריע לעבודתה. ציטוט ממכתב בלינקוב: "כל עוד הייתה להנהלת החברה תקווה או סיבה לחשוב שבקשותיה להעלאת תעריפים ולהכרה בתוספת לעלויות המוכרות שלה תתקבל על ידי חברי הוועדה, היא לא הלינה על דבר ושיתפה פעולה עם עבודת הוועדה. ואולם, משהסתבר להנהלת החברה, בעקבות מצגת שנערכה לה, כי חברי הוועדה בדעה כי יש מקום לבצע פעולות התייעלות בחברה, חלקן מקיפות, וכי יש מקום להפחית את מחיר ההון העצמי לעומת הבקשה להגדילו, התהפך יחס החברה. החברה שלחה מכתב משתלח בוועדה אשר הגיע אף לידי כפירה בסמכות הוועדה לעסוק בחלק מהסוגיות הכלכליות של החברה. אין לי אלא להצטער על דרך התנהלות זו".

חברי הוועדה, נציגים בכירים של רשות המים ואגף התקציבים באוצר, הפיקו דוח של כ-150 עמודים של ניתוח המצב, בעיותיו והרפורמה המוצעת לתיקונו. הם קיימו למעלה מ-90 ישיבות לבדיקת עומק יסודית של משק המים בכלל ומקורות בפרט, מכלול פעילותה, הכנסותיה, הוצאותיה, דרכי הניהול שלה, הרגולציה והתחשיבים הכספיים, בין אם כאלה שהוכרו במהלך השנים על ידי הרגולטור או שנצברו ודבקו עם השנים ביוזמת מובילי החברה, המנהלים וועדי העובדים, ובתחשיבי ה"קוסט פלוס" שהחברה הממשלתית המונופוליסטית עדיין מתנהלת על פיהם בבואה לקבוע את העלות, שהיא הבסיס שעל פיו קובע הרגולטור את תעריפי המים.

הדרך להפחתת תעריפי המים, כפי שעולה מהדוח, נוגעת למכלול שינויים - ולא רק במקורות. הוועדה מתווה רפורמה בהיטלי ההפקה שתלויה באגף התקציבים באוצר, שמקבל בכל שנה לקופתו כ-300 מיליון שקלים מכל מפיקי המים הפרטיים, חקלאים, תאגידים או סוחרי מים - כאלף במספר - ששואבים מבארות המים. התחום הזה עמוס אי-סדרים והטיות, כאשר היטל ההפקה ייחודי לכל אחד ונקבע על פי נוסחה מסורבלת של הפער בין עלות ההפקה לעלות מקורות. הוועדה מציעה הסדר חדש בקביעת היטלי ההפקה, ובעיקר שהכסף הזה, במקום שייכנס לקופת האוצר, יחזור למימון משק המים וישמש להפחתת תעריפי המים לצרכנים.

הצעד הזה דרמטי הרבה יותר ממה שניתן לחשוב: הוא יחשוף למעשה את עלויות ההפקה האמיתיות של החקלאים, יעשה סדר ושקיפות במקום העכירות האינטרסנטית היום בכל משק המים, ויביא להפחתת תעריפים - וזה עדיין ללא קשר למקורות. סביר להניח שלפרק הזה של העברת הכסף ישירות לרשות המים במקום לאוצר, למרות שנכתב בידיעה ובנוכחות נציג אגף התקציבים באוצר, תהיה התנגדות עזה באוצר שרוצה לראות קודם שינויים עמוקים בהתנהלות מקורות.

צורך בשינוי משמעותי ויסודי

לעניין הוועדה מציעה להתקדם עם השינויים בשווקים ולהפחית את מחיר ההון העצמי המוכר לחברה ל-4.5% ולא 6.5% כפי שהוא כיום - כלומר, לקרב אותו יותר למציאות הפיננסית.

האם הדרישה להתיישרות כל כך הגיונית ונכונה זו למציאות הישראלית והעולמית "מאיימת" על דירוג האשראי של מקורות, כפי שהנהלתה לוחצת לשכנע ומפעילה את כוחותיה לכופף את השרים? על כך כותב דוח בלינקוב: "יכול והמלצה זאת תביא להפחתת דירוג האשראי של החברה. אפשרות זאת נלקחה בחשבון על ידי הוועדה ואין בה בכדי לשנות את ההמלצות. הדירוג אינו בגדר 'חזות הכול', כפי שסוברת מקורות. מטרת הצעדים המוצעים היא ייעול המערכת והתאמתה לסביבה עסקית מודרנית ולתעריפים נכונים יותר".

במילים אחרות: שמירה על דירוג אשראי גבוה יחסית אינה עילה להמשיך לנהל משק מים בתנאי הון אנכרוניסטיים שמביאים לתעריפי מים מופרזים המוטלים על ציבור המשתמשים. הוועדה קובעת כי יש להגמיש את ההחלטות הללו, ואם יתפתחו תנאים אחרים בשוק, של ריביות גבוהות למשל, אפשר יהיה לשנות את ההחלטות.

במקביל, כדי לייעל את החברה וגם לחזק את הונה, מציעה הוועדה להחזיר למקורות את השליטה המלאה בחברת מפא"ר המחזיקה במוביל הארצי, שהוצאה ממקורות והפכה לחברה-אחות שלה לפני למעלה מעשור. ההפרדה, קובעת הוועדה, לא קרתה בפועל, ובכלל המוביל נחלש כגוף המרכזי שמוביל את המים מהכנרת לרחבי הארץ, שכן מרכז האספקה לשוק הביתי הוא מים מותפלים, ולשוק החקלאי - מים מושבים. יש להחזיר למקורות את השליטה המלאה גם ברישום, לשם חיזוק ההון ואפשרות לגייס כסף בריבית נוחה יותר.

עוד עלתה הוועדה, כאמור לאחר בדיקה ממושכת ומקיפה, על העובדה כי מקורות מתנהלת באורח בלתי יעיל בעליל - מה שכמובן מטיל את העלות כולה על תעריפי המים לציבור. נמצא כי מבנה ההוצאות השוטפות גבוה מדי והחברה חייבת לעבור הליכי התייעלות. החברה עדיין נאחזת במבנה העתיק והמנופח, כמו עוד כמה תאגידים כבדים ומונופוליסטיים במשק, של פעילות במרחבים, במחוזות, עם מספר גבוה במיוחד של מנהלים בעלי משרה בכירה, עשרות אנשים שממלאים את המשרדים, ומבנים פרוסים ברחבי הארץ שעליהם משולמים גם ארנונה כבדה ומסים שונים. על החברה לעבור למבנה יעיל יותר שתואם את ההתפתחויות העולמיות ודרכי התקשורת של העשורים האחרונים.

עוד עניין מרכזי לטיפול, שיביא להפחתת תעריפים, נוגע להטבות בפעילות חברת הביצוע "שחם מקורות ביצוע", חברה-בת של מקורות. החברה הזו מקבלת אוטומטית 65% מכלל העבודות המרובות שנעשות בחברה-האם - והשאר עובר למכרזים במגזר העסקי. בטווח הארוך, קובעת הוועדה, יש לרדת באחוז המובטח לשחם ולפתוח את פעילות הביצוע למכרזים לשוק הפרטי במטרה להוריד את המחיר. בתמורה, מומלץ לאפשר לשחם להיכנס לתחומי ביצוע נוספים ורחבים בארץ וגם בחו"ל.

ואחרי הכול, קובעת הוועדה, צורך בשינוי יסודי ומשמעותי במעמדה של מקורות: "אנו סבורים כי לטווח הארוך יש לתת לחברה יותר עצמאות ובמקביל להטיל עליה יותר אחריות. לחברה יוענק רישיון מקיף שבו תבוא לידי ביטוי מדיניות רשות המים באשר למקורות. הרישיון יקבע את מסגרת הפעולה המותרת לחברה, את מערכת הכללים המותרים לה בהקשר של הממשל התאגידי ובקשר בין חברת-האם לחברות-הבת. במקביל, יש להקנות לרשות המים כלי אכיפה למימוש המדיניות שלה והטלת סנקציות אפקטיביות במקרה שבו החברה לא מקיימת את מחויבויותיה על פי הרישיון".

מקורות: "הצגנו לוועדה דרכים להפחתה של למעלה מ-20% בתעריף המים לצרכן"

מחברת מקורות נמסר בתגובה כי "חברת מקורות נמנית בין חברות המים היעילות בעולם ומובילה בתחומה. מקורות מחילה על עצמה מזה שנים תהליכי התייעלות מתמידים הכוללים בין היתר פרישה של כ-500 עובדים בשבע השנים האחרונות והתייעלות של 30% בהוצאות האנרגיה. מקורות לומדת את דוח בלניקוב ומברכת על כך שחלק ניכר מהצעותיה התקבלו ומופיעות בדוח, אך מצרה על מספר נושאים מהותיים בהמלצות הדוח העלולים לפגוע באיתנותה הפיננסית של החברה וגם במשק המים. בימים אלה פועלת ועדה נוספת (בינמשרדית) לבחינת ייעול משק המים, בראשות הממונה על התקציבים באוצר ומנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, אשר תבחן גם את המלצות ועדת בלניקוב.

"מקורות הציגה לוועדה הבינמשרדית מספר דרכים לייעול משק המים שיביאו להפחתה של למעלה מ-20% בתעריף המים לצרכן. אנו משוכנעים כי הוועדה תבחן לעומק הצעות אלו שיביאו לייעול נכון של משק המים בישראל, ותתקן חלק מהטעויות המקצועיות שנפלו בדוח בלניקוב ועשויות לפגוע במשק המים באופן משמעותי".

מרשות המים נמסר בתגובה כי "הדוח אכן נחתם והועבר לרשות המים. בשלב הנוכחי, חברי מועצת רשות המים לומדים את הדוח, משמעויותיו והשלכותיו האפשריות למשק המים. כידוע, שר האנרגיה והמים ושר האוצר הקימו צוות בינמשרדי, ויש להניח שגם חברי צוות זה לומדים את הדוח ויגבשו את המלצותיהם לשרים. לאחר לימוד הדוח ובחינת מסקנותיו והמלצותיו יחלו הדיונים ובחינת דרכי יישומו".

ממשרד התשתיות והמים נמסר בתגובה כי "המלצות דוח בלינקוב יידונו, בין יתר הנושאים, במהלך דיוני הצוות לבחינת משק המים והביוב אשר הוקם על ידי שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ושר האוצר ופועל בימים אלה. הצוות יגיש מסקנותיו והמלצותיו לשרים".

התפלגות תעריף המים 2014
מצבת עובדים ושכר

מקורות

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"