גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירה נפרצה והאזעקה לא פעלה? ניתן לקבל תגמולי ביטוח

בית המשפט העליון קבע כי אין לראות בדרישה של חברת הביטוח להפקדת תכשיטים בכספת משום "תנאי מוקדם" המאיין את חוזה הביטוח

כספת / צלם: sevenke/Shutterstock.com א.ס.א.פ קראייטיב .
כספת / צלם: sevenke/Shutterstock.com א.ס.א.פ קראייטיב .

מבוטח הפר את הדרישה המופיעה בפוליסה להתקנת מיגון. דירתו נפרצה, ונגנבו ממנה חפצים יקרי-ערך. האם במצב כזה יכולה חברת הביטוח לשלול מהמבוטח תשלום תגמולי ביטוח? האם אי-הפעלת מערכת אזעקה או השארת תכשיטים מחוץ לכספת מהווה הפרתו של "תנאי מוקדם" בפוליסת הביטוח, הגוררת היעדר כיסוי ביטוחי? מה היא עמדת החוק, וכיצד יחליטו בתי המשפט, כולל בית המשפט העליון (שפסק דינו מהווה הלכה מחייבת)?

חברת ביטוח המבטחת תכולת דירה מתנה בדרך-כלל את תחולת הכיסוי הביטוחי בגין נזק או אובדן לתכשיטים בהתקנת כספת (ככל שערך התכשיטים גבוה יותר - כך מפרט הכספת גבוה יותר) שתשמש לאחסנת התכשיטים (הכיסוי מותנה בדרך-כלל בהיותם של התכשיטים ענודים או בהימצאם בכספת).

א' החזיק בתכשיטים בערך של מאות אלפי שקלים, ולכן חברת הביטוח דרשה התקנתה של כספת מיוחדת בביתו. א' התקין כספת כנדרש, אך ביום שבו התרחשה פריצה לביתו התברר כי התכשיטים לא היו מאוחסנים בכספת, אלא הוחזקו בדירה במקום אחר. הכספת עצמה לא נפרצה. בנסיבות אלה סירבה חברת הביטוח לשלם את תגמולי הביטוח.

התיק הגיע לפתחו של בית המשפט העליון, שקבע הלכה חשובה, ולפיה אין לראות בדרישה להפקדת התכשיטים בכספת משום "תנאי מוקדם" המאיין את החוזה (קיומו של תנאי מוקדם מאפשר, במקרה של אי-קיום התנאי, לראות את הפוליסה כאילו אינה בתוקף וממילא לא ניתן יהיה לדרוש קבלת תגמולי ביטוח).

במרכזו של סעיף 18(ג) לחוק חוזה ביטוח עומד הסדר התשלום היחסי, המאפשר מתן סעד "מרוכך" של תשלום תגמולי ביטוח חלקיים. הסדר הפיצוי היחסי המופיע בחוק זה מקנה זכאות לתגמולי ביטוח מופחתים, בהתאם ליחס בין הפרמיה ששולמה לבין הפרמיה שהייתה משולמת בגין ביטוח שבו לא נדרשה נקיטתם של אמצעי המיגון.

עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שהוזכרה בפסק הדין, היא כי לא ניתן לקבוע בחוזה ביטוח סעיף שלפיו אי-נקיטת אמצעים להקלת הסיכון משמעה שהפוליסה כלל אינה בתוקף, ועל כן יש לבחון מקרים מסוג זה בהתאם להסדר התשלום היחסי. לשיטתו, הסדר זה יחול הן במקרים שבהם האמצעים להקלת הסיכון לא הותקנו כלל - והן במקרים שבהם הותקנו אותם אמצעים, אך לא נעשה בהם שימוש.

חובת ההוכחה מוטלת על חברת הביטוח

הנחת היסוד של המחוקק היא שאם לא בוטלה הפוליסה כדין, או אם לא הוכחה כוונת מירמה על-ידי המבוטח, או אם מבטח סביר היה מבטח את הנכס בפרמיה גבוהה יותר - הרי שעל חברת הביטוח לשלם את מלוא תגמולי הביטוח.

במקרה זה, משלא הוכיחה חברת הביטוח כי היא זכאית לסעד התשלום היחסי, הרי שעליה לשלם את מלוא תגמולי הביטוח לא'.

מקרה נוסף, שהתבסס על הלכת בית המשפט העליון, הוא במקרה של חברה, שביטחה את העסק שלה בחברת ביטוח בפוליסה שכללה הרחבה לסיכוני פריצה ושוד. על-פי דרישת חברת הביטוח, הותקנה בעסק מערכת אזעקה שחוברה באופן קווי ואלחוטי למוקד אבטחה.

באחד הלילות אירעה פריצה בעסק, שבמסגרתה נגנב מלאי, הכולל מדחסים למזגנים. חברת הביטוח דחתה את דרישת התשלום לתגמולי ביטוח, בטענה כי מערכת האזעקה לא נדרכה לפני הפריצה, גם לאחר שהמוקד הודיע לחברה על כך. כמו כן, חברת הביטוח טענה כי החברה לא קיימה את הדרישה להתקנת שני גלאי נפח כנדרש בפוליסת הביטוח.

בית משפט השלום קבע כי החברה הפרה את דרישת חברת הביטוח להתקנת גלאי נפח בעסק, אך הוסיף כי מדובר בדרישה להתקנת אמצעים להקלת הסיכון.

חברת הביטוח הודתה כי כאשר האזעקה אינה מופעלת, אין בכוחם של גלאי נפח לסכל את הפריצה, ולכן קבע בית המשפט כי אי-התקנת הגלאים אינה צריכה להעלות או להוריד.

בנוסף, לא הוכח כי החברה פעלה במירמה, כך שאין לפטור את חברת הביטוח מתשלום תגמולי הביטוח.

בהתאם לכך, בית המשפט קבע כי החברה זכאית לקבל את מלוא תגמולי הביטוח מחברת הביטוח.

חברת הביטוח ערערה לבית המשפט המחוזי, שקיבל את הערעור וקבע כי קיומה של מערכת אזעקה תקינה ומופעלת הינו "תנאי מוקדם", שאי-קיומו מצדיק שלילה של תשלום תגמולי ביטוח. בית המשפט פסק כי החברה אינה זכאית לתגמולי ביטוח.

החברה לא השלימה עם פסק הדין של המחוזי וערערה בבקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, שקבע כי העמדה הגורסת שהפעלת אמצעי מיגון היא "תנאי מוקדם", שאי-עמידה בו שוללת באופן אוטומטי את זכותו של המבוטח לקבל את תגמולי הביטוח ומרוקנת מתוכן את ההסדר החקיקתי המופיע בחוק חוזה הביטוח.

במקרה זה, החברה כשלה בהפעלת מערכת האזעקה, אולם קביעה זו אינה מסיימת את הדיון בנוגע לזכאותה לקבל את תגמולי הביטוח. חברת הביטוח לא הוכיחה כי המבוטח פעל במירמה, וכן לא הציגה פוליסה חלופית המוכיחה כי מבטח סביר לא היה מבטח את החברה בנסיבות האירוע.

לפיכך קבע בית המשפט העליון כי חברת הביטוח אינה פטורה מתשלום תגמולי ביטוח, ועל כן תפצה את החברה במלוא תגמולי הביטוח.

גישת בית המשפט העליון היא פרשנות רחבה ומקלה במקרים שבהם מבוטחים נקלעו למצבים שבהם התברר כי לא קוימו דרישות הפוליסה, כגון אי-דריכה של מערכת אזעקה או אי-הכנסת תכשיטים לכספת. אמצעים מעין אלה מוגדרים בחוק ככאלה שמקלים על סיכון המבטח (דהיינו, מפחיתים סיכוני פריצה או נזק בסכומים גבוהים, ולכן חברת הביטוח מעריכה הסיכון בהתאם וקובעת את דמי הביטוח בהתאם לכך).

לסיכום, כאשר לא הותקן כלל אמצעי להקלת הסיכון, או שהותקן האמצעי להקלת הסיכון, אך לא נעשה בו שימוש - יחול לפי הלכות בית המשפט העליון ההסדר של התשלום היחסי.

עם זאת, אם חברת הביטוח (שעליה מוטל נטל השכנוע) לא תוכיח כוונת מירמה על-ידי המבוטח, או שלא יוכח כי מבטח סביר לא היה מבטח בעבור פרמיה גבוהה יותר - יפוצה המבוטח במלוא תגמולי הביטוח.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש בין היתר כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"