גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 שנים למשבר הגדול: איך אפשר להצליח היום בהשקעות?

אם אתם רוצים להצליח בהשקעות השנה, כדאי לכם לנסות לקרוא את המהלכים הבאים של הבנקים המרכזיים ■ מה צפוי לקרות השנה, האם כדאי עדיין לקנות דולרים, ממה להתרחק ואילו מניות צריך לקנות? ■ ניתוח / קובי פלר

Hitachi / צילום: רויטרס
Hitachi / צילום: רויטרס

6 שנים לאחר המשבר הגדול בשוקי ההון, ופעילות הבנקים המרכזיים ממשיכה להשפיע משמעותית על השווקים ולהניב תזות השקעה רלוונטיות.

השונות בעוצמת השיפור בכלכלות השנה - נתונים חזקים וצמיחה גבוהה בארה"ב ובריטניה, מול חולשה באירופה והאטה בסין ובשווקים מתעוררים אחרים - משפיעה וצפויה להמשיך להשפיע על נכסי ההשקעה.

השונות הזו תוביל את הבנקים המרכזיים, תחילה בבריטניה ובהמשך בארה"ב, להעלות ריבית ולהתחיל בצמצום עודפי הנזילות שהם מספקים בשנים האחרונות דרך רכישת נכסים וריביות אפסיות.

לעומתם, הבנק המרכזי באירופה, שצפוי להציג היום (ה'), את תוכנית רכישת הנכסים שלו, מתלבט באילו כלים נוספים הוא יכול להשתמש בכדי להמריץ את הצמיחה והאינפלציה.

בסין ההאטה האחרונה בנתוני הצמיחה מגדילה את ההסתברות להורדת ריבית, במקביל להמשך פרסום רפורמות כלכליות, שאמורות להאיץ את הצמיחה ולפתוח את השווקים הפיננסיים למשקיעים זרים.

כיצד משפיעים הבנקים המרכזיים על אפיקי ההשקעה? בארה"ב, כפי שצפינו בסכום החציון הראשון, ההערכות להעלאת ריבית באמצע 2015 וצמצום סופי של תוכנית הרכישות באוקטובר, הביאו לעליית התשואות, בעיקר בטווחים הקצרים והבינוניים, וכן להתחזקות הדולר כמעט מול כל המטבעות בעולם.

הדולר אינדקס (DXY) התחזק מאז תחילת אוגוסט ב-5.54%, והשקל נחלש מולו ב-6.9%. התחזקות הדולר צפויה להימשך, ולהערכתנו שער החליפין שלו יגיע בתוך שנה ל-1.2 דולר לאירו ול-115 יין לדולר.

התחזקות הדולר עשויה לגרוע כמה עשיריות מהצמיחה בארה"ב ברבעונים הבאים, והיא מחזקת מגזרים מקומיים שם, על חשבון חברות יצואניות. עליית התשואות מחזקת את מעמדן של חברות פיננסיות, בנקים וחברות ביטוח. תחומים מקומיים כוללים חברות תעשייה מקומית, חברות הובלה, חברות בתחומי הפנאי, ועוד. לפחות בטווח הקצר התחזקות זו מאתגרת תזות השקעה כמניות דיבידנד וחברות ריט, והאחרונות צפויות - לאחר עצירה זמנית - לחזור לתפקד לפי שווי נכסיהן, שצפוי לצמוח.

באירופה, חולשת האירו והצמיחה הנמוכה משפרות את מעמדן של חברות יצואניות, ובניגוד לארה"ב תזות השקעה כמו חברות דיבידנד וחברות דפנסיביות יותר צפויות להציג תשואה עדיפה. חברות מתחומי הפארמה והטכנולוגיה חשופות ב-60% לשווקים הגלובליים; וחברות מתחומי צריכה מחזורית, חומרי גלם, אנרגיה - בכ-50%. תוכנית הרכישות הצפויה של הבנק המרכזי ביבשת תשפר את עלויות המימון של בנקים וחברות נדל"ן, וכך את מעמדן התחרותי.

ביפן מתקשה הבנק המרכזי להאיץ את הצמיחה והאינפלציה, והאחרונה ירדה לרמה של 1.1% במדד הליבה באוגוסט. כישלון זה, אם יתבסס בתקופה הקרובה, עשוי להביא את הבנק המרכזי להשיק תוכנית נוספת לרכישת נכסים. חולשת היין הנוכחית והצפויה ממשיכה להוביל אותנו להמליץ על חברות יצואניות. רפורמות המאיצות השקעות והורדת מס חברות אמורות לשפר את מצבן של חברות תעשייה רבות. בפגישת הבנק בסוף אוקטובר תימסר התייחסות למצב הכלכלה, וייתכן אף לתוכניותיו העתידיות.

זהירות, סחורות

אחד הנכסים הפגיעים להתחזקות הדולר ולעליית התשואות בארה"ב הוא נכסי שווקים מתעוררים וסחורות. בארבעת מחזורי התחזקות הדולר האחרונים מאז 1996 הגיעו הירידות במניות שווקים מתעוררים ל-22% בממוצע. המגזרים שהובילו את הירידות הם התעשייה, האנרגיה וחומרי הגלם. המתאם שלילי ברמה גבוהה ביותר של 0.88.

בשלב זה אנו לא צופים נפילות דומות. אנו מותרים את המלצת "משקל שווה" למניות בשווקים מתעוררים במשקלם העולמי, וממשיכים מאז אמצע השנה להמליץ על זהירות באג"ח אלו, בעיקר באלו הנקובות במטבע מקומי. בשל השונות בין המדינות המצויות תחת הגדרת שווקים מתעוררים, ראוי אולי שייקראו "שווקים אחרים", מאחר שחלקם נמצאים במיתון. שונות זו תאפשר השאת תשואה עודפת, תוך זהירות מחודשת במדינות חלשות מבחינת אינפלציה, מאזן תשלומים וגירעון תקציבי.

בסחורות אנו ממשיכים להמליץ על זהירות. קורלציה שלילית בין הדולר והסחורות בולטת ככלל, ולהערכתנו היא תמשיך להכביד על התנהגות המחירים. תחום המתכות היקרות הוא הפגיע ביותר, ולהערכתנו הזהב ימשיך להיחלש וישבור מטה את רמת התמיכה של 1,200 דולר לאונקיה; הוא צפוי אף להגיע לרמה הנמוכה מ-1,100 דולר בשנה הקרובה.

חברות רבות נהנות מהמגמות שציינו, ואלו המומלצות למטה אינן מחליפות את הצורך בתיק מפוזר.

מסע עולמי

באירופה צפויות חברות רבות בתחומי הרכב וחלקי החילוף לרכב ליהנות מפיחות האירו. Valeo (סימול בצרפת: PA) מייצרת מכלולים ומערכות לרכב בארבע חטיבות נפרדות. החברה מובילה עולמית בתחומי מערכות אלקטרוניות שונות. אסיה מהווה 27% ממכירות החברה, וצפון אמריקה - 18%. פיחות האירו צפוי להיטיב עם המרווחים באזורים הללו.

חברת Hitachi היא הקונצרן התעשייתי הגדול ביותר ביפן, הפועל ב-10 סגמנטים מובילים ומייצר צמיחה גבוהה של 24% בממוצע ב-3 השנים האחרונות. הקונצרן צפוי ליהנות מחולשת היין מחד, ומהתאוששות התעשייה במדינה מנגד. הסגמנטים המובילים הם התקשורת, מערכות אוטומציה ומעליות, והסיכון בהשקעה הוא חולשה אפשרית בביקושים מסין.

בסין הרפורמה בתחומי הפיננסים, הכוללת אפשרות השקעה של זרים במניות סיניות, צפויה להיטיב עם ברוקרים ובתי השקעות. הגדול בהם הוא Haitong (סימול בהונג-קונג: 6837), הנסחר הן בהונג-קונג והן בשנחאי. חברת Galaxy Securities (סימול בהונג-קונג: 6881), שהומלצה כאן בעבר בהקשר זה, נותרת מומלצת.

בארה"ב, כאמור, חברות תעשייה ופרויקטים מקומיים צפויות להמשיך ליהנות מתנופת ההשקעות. חברה קטנה ופחות מוכרת ומסוקרת, היא Tutor Perini (סימול: TPC), המנהלת מאז 1894 פרויקטים בתחומי נדל"ן, אנרגיה ועוד. החברה מצליחה לייצר צמיחה וצבר הזמנות גבוהים, ומכה ברבעונים האחרונים את תחזיותינו. גודל החברה והיותה מסוקרת על ידי מעטים מגדילים את הסיכוי בהשקעה, אך גם את פרופיל הסיכון בחברה.

לסיכום, למרות שמאז המשבר הגדול חלפו 6 שנים, הבנקים המרכזיים ממשיכים להשפיע על שוקי ההון. למשקיעים יוטב אם ינסו להעריך את פעולות הבנקים גם בשנה הקרובה, על מנת לגזור תזות השקעה רלוונטיות בשוק שבו התשואות בנכסי ההשקעה רבים הן נמוכות היסטורית.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

UBS הבנקים המרכזיים לטובתן

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?