גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבעים אמיתיים

הבנקאית הבכירה חנה פרי-זן ובעלה בני, מעצב תכשיטי יוקרה, מזמינים לארוחה סינית רוויית נוסטלגיה לצד תובנות פיננסיות. הצצה לצד הצבעוני של עולם העסקים

בני וחנה פרי-זן, תערוכת "חילוני כהלכה" / צילום: אסף לב
בני וחנה פרי-זן, תערוכת "חילוני כהלכה" / צילום: אסף לב

הכניסה לבית של חנה ובני פרי-זן היא כמו צלילה לתוך ציור של ג'קסון פולוק. מהרגע הראשון ניתזים עליך הצבעים מכל עבר. מגוון ססגוני של עבודות אמנות, פסלים, כלים ונרות עמוסים בסדר מופתי בכל עבר. הדירה צנועה בממדיה, עובדה לא טריוויאלית עבור מי שהיא חלק מהמיליה הבנקאי הבכיר ביותר, והייתה שיאנית השכר במשק לשנת 2013 עם עלות שכר שנתית בגובה 6.5 מיליון שקל. בברנז'ה שבה היא מסתובבת רגילים ליותר.

הטוויסט הוא על הקירות. שם מתרחשת זירת המסחר האמיתית. מיכל נאמן, כלת פרס ישראל הטרייה, לצד רפי לביא מהביאנלה בוונציה, ומעליהם מאיר פיצ'חזדה בסדרה נדירה. במרחק אפסי זה מזה תלויים גדולי עולם האמנות הישראלית לצד ציירים אנונימיים. ניתוץ ההיררכיות מסתמן כדנ"א השולט בבית. בתוך התפאורה הזו מתבהר היטב המראה יוצא הדופן של הזוג, שנחקקים בכל האירועים העסקיים בזכות הרוח והלבוש הצבעוני.

הם הורים לשניים, יוני, 38, עובד בבנק, ועדי, 32, רופאה, נשואה לברק רביד, הכתב המדיני של עיתון 'הארץ'. הם פעילים מאוד כל השבוע ולא מחמיצים שלל אירועים חברתיים ואמנותיים. ערבי שישי מופקעים תמיד לטובת בייביסיטר לנכדתם בת ה-3 ולנכד הטרי בן החודש. בחודש הבא יחגגו 40 שנות נישואים.

מה הסוד?

חנה: "כבוד ואהבה. היכולת להבין שהזולת הוא לא אתה, אלא מישהו אחר, וצריך להכיל אותו ולקבל אותו".

בני היה איש ביטוח רוב חייו. הוא עבד בסנה ואז בפניקס. לפני שבע שנים עזב את עבודתו והתמסר כולו לצורפות. "זו הייתה תשוקה שלי הרבה שנים. 30 שנה אספתי תכשיטים ואבני חן. הזיכרון הראשון שלי מאיסוף תכשיטים היה בעיר העתיקה בירושלים. כמה שנים אחר כך ראיתי אוסף אינקה במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק שהשפיע עליי מאוד. ב-2007 עמדתי בפני מהלך גדול בחברה שעבדתי בה והיה צורך להגדיל את המחלקה שלי ל-30 אנשים. הבנתי שלא יהיה לי זמן לעסוק בכלל בצורפות, פחדתי מאוד, אבל החיים הובילו אותי לנקודה שבה הייתי חייב להכריע. הייתי כזה שבשש וחצי בבוקר כבר יושב במשרד. פחדתי שאם אעזוב לא יהיה לי מה לעשות כל היום. עליתי למנכ"ל ואמרתי לו: 'תתחיל לספור 30'. אני לא מצטער לרגע. זו הייתה עבודה קשה, עבודת פיקוח, עבודה מול רמאים. כל היום לבדוק אמון של אנשים".

מאז הוא יוצר תכשיטים גדושים חומר ורגש. הוא התחיל לעבוד בזהב 22 קראט בלבד, ולאחרונה השיק קולקציית תכשיטי כסף. הוא שונה מאוד בנוף הטרנדי, והעולם האמנותי שלו מושפע בעיקר מתרבות האינקה ומעולם התנ"ך. את טביעת החותם הייחודית שלו אפשר לזהות בתכשיטים הכבדים, הדומיננטיים שלו. לאורך כל הערב חנה מחליפה עדיים, מתהדרת בקולקציה, מתאימה לאווירה.

חנה פרשה בשנה שעברה מתפקידה כמשנה למנכ"ל בנק פועלים. היא הייתה ממונה על חטיבת נכסי הלקוחות, תפקיד שכלל גם את ניהול חדרי העסקאות. כאשר הועבר הניהול לידי ענת לוין (כיום מנכ"לית מגדל), פרי-זן התנגדה למהלך נמרצות, ואף ניהלה נגדו קרב מאסף. בבנק טוענים כי לא הייתה שום כוונה לפגוע במעמדה, אולם בסופו של דבר פורקה החטיבה שבניהולה. היא פרשה מהבנק, אך לא התרחקה ממנו ומונתה ליו"ר פעילים, חברת ניהול תיקים בהיקף של 11 מיליארד שקל - מקבוצת הפועלים.

למרות שאת חלק מאליטה כלכלית, את שונה מאוד בנוף הבנקאים.

"לא משנה איפה אתה נמצא, משנה מה אתה עושה עם זה. אני בן אדם עם מרכז פנימי מאוד חזק, שיודע בדיוק מה הוא רוצה ומה לא, מה חשוב ומה לא. שאלת המפתח אצלי היא תמיד מי עובד אצל מי - אתה אצל האגו שלך או האגו שלך אצלך. אני משתדלת מאוד לא לעבוד אצל האגו שלי. אני לא מרגישה שאני אליטה".

מה החוזקה שלך?

"אני אדם של צוות, של אנשים. מה שמזין אותי זה לעבוד יחד" .

איך את מסבירה את ההתקדמות הנשית המהירה במערכת הבנקאית?

"אני יכולה לומר שבפועלים לבעלת השליטה היה משקל גבוה בזה, ושכל המהלכים הם בזכות, ולא בחסד. אבל למרות מה שקורה במערכת הכלכלית, יש עוד למה לשאוף".

מה הכי חשוב לך כשאת מקבלת עובד לעבודה?

"חשוב לי שיהיה בן אדם, שיהיו אנשים טובים, אנשים שמנסים לאזן את החיים הפרטיים עם עולם העבודה. ראיתי כבר אנשים מצטיינים בעבודה, שאחרי 30 שנות קריירה שכחו שיש להם משפחה. אני בוחרת אנשים מאוזנים, נותנת לגיטימציה לחיים הפרטיים שלהם".

אנרגיה חיובית

הם מארחים הרבה, כמעט בכל שבוע. 12 אורחים זה מספר אידיאלי עבורם, ובני תמיד על הבישולים, לרוב בשר, הוא קרניבור בנשמה. הוא גם אחראי על עיצוב השולחן. חנה, מאידך, מומחית בלהחזיר את הבית למצבו הקודם במהירות בתום האירוח.

מי ברשימת המתארחים, אנשי הזירה הפיננסית?

חנה: "אם תעיפו מבט על חבורת החברים שלנו, הכי מעט מביניהם הם בנקאים ואנשי עסקים, הרבה יותר הם אמנים, מוזיקאים, אנשי רוח".

בני: "לרוב בילוי עם חברים בגילנו גדול עליי - זה לדבר על המחלות והזקנה. אנחנו מוצאים את עצמנו עם אנשים הרבה יותר צעירים. זו שאלה של אנרגיה".

חנה: "אני חברה של אנשים, לא של מקצועות. אני מתחברת לאנרגיה של אדם. אם את עושה אנליזה של החברים שלנו, כן, יש הרבה מתחומים אחרים".

אתם פעילים מאוד ברשתות החברתיות. בני בפייסבוק, וחנה, את מתחזקת פרופיל מאוד פעיל באינסטגרם. איך את מתעדכנת?

"אני קוראת הרבה, לומדת את הטכנולוגיה החדשה. מקפידה להיות עם היד על הדופק. אם אתה לא שם, אתה לא מבין מה קורה ולא מבין את הצעירים. זה דבר שמאפיין את החיים בכלל: הדבר הכי ודאי בהם זה השינוי. הקצב של השינוי הוא בסדרי גודל ענקיים. יותר ממה שהיה אי פעם. תהליכים בחברות שהיו לוקחים פעם 50 שנה, לוקחים היום שנה, גג שלוש. גם תהליכי בנייה וגם תהליכי הרס".

מה דעתך על האווירה הכללית שנולדה ברשת נגד גיבורי התרבות בתחום הכלכלי?

"יש הרבה אלימות בהתייחסות אליהם, ואלימות בחברה בכלל. אבל זו גם ההזדמנות שלך לנסות להשפיע ולעשות דברים אחרת".

טרור פיננסי

היא חובבת מרתונים, ושניהם רצים מדי בוקר. היא גם מאסטר ברייקי, שיטת טיפול אלטרנטיבית המתבססת על מגע ואנרגיות, ומטפלת בעצמה ובסובבים אותה. לאורך השנים הקפידה ללמד חינוך פיננסי בקורסים ייעודיים, היא רואה בכך ערך חשוב.

איפה הכשל הגדול בניהול הכלכלי של אנשים?

"הכשל מתחיל בהבנה מה זה כסף. כסף הוא אנרגיה, שבעזרתה אפשר להחליף משהו שיש, במשהו אחר. בניגוד למקובל לחשוב, כסף הוא לא מטרה, אלא אמצעי. הבסיס לכלכלה הוא ההנחה שהאמצעים בעולם במחסור. אין הכול מהכול בכל נקודת זמן, וצריך לעשות סדרי עדיפויות, שמוכתבים על ידי הסביבה החיצונית, אבל גם על ידי הסביבה הפנימית, צריך ללמוד לסדר את הדברים בסדר ראוי".

מהו הדבר הראשון שאת מלמדת?

"נהלו את התקציב כמו שאתם מנהלים את הזמן שלכם. גם זמן, כמו כסף, הוא דבר במחסור. גם אותו, אם הוא הולך, אי אפשר להחזיר. כמה זמן את עושה דברים שאת אוהבת? כמה את כועסת? כמה דברים דחופים או הכרחיים מאפילים על אחרים? ככה מנהלים תקציב - לומדים לפענח את סדרי העדיפויות.

"צריך ללמד חינוך פיננסי בביה"ס היסודי, להטמיע מושגים. אני פוגשת אנשים ומגלה שיש אצל הרבה בעיה בתפיסה כמותית, נניח, במעבר מאחוזים לשברים עשרוניים. גם אצל אנשים בכירים ומאוד מוכשרים בתחומם, זה לא קשור לחוכמה. זה עניין שדורש שיפור וטיפול כבר מגיל ממש צעיר".

מה הטעות המרכזית שאת רואה?

"אנשים בכלל לא מודעים לטרנספורמציה האדירה שנעשתה בענייני הפנסיה. הפנסיה זו ההחלטה הכי חשובה שאדם צריך לקבל בחייו, ואנשים נוטים לזלזל בה. עשו מחקר וגילו שמבחינה נוירולוגית השריר שמופעל במוח אצל אנשים כשמדברים על פנסיה זה שריר שעובד גם כאשר מדברים על עניינים שקשורים באחרים. זו הזנחה.

"ישראל נמצאת במקום רביעי בעולם מבחינת תוחלת החיים לנשים. מערכות הבריאות משתכללות ומציעות יותר טיפולים מאריכי חיים, ולכן ההוצאות על בריאות בגיל מבוגר עולות בצורה דרמטית. גם המצב התעסוקתי השתנה - והתוצאות של זה מרחיקות לכת. הצעירים נכנסים לעולם העבודה בגיל מבוגר יחסית, ואם פעם חסכו לפנסיה הרבה מאוד שנים, היום זה לא קורה. המודעות לפנסיה חייבת להיות בראש סדר העדיפויות. אנשים מתלבטים בכובד ראש לפני שהם לוקחים משכנתה, עוברים את כל הבנקים, מתייעצים. וזו החלטה הרבה פחות חשובה עבורם מאשר ההחלטה הפנסיונית".

איזו עצה נוספת יש לך?

"בשום פנים ואופן לא למשוך קרן השתלמות. ואם המעסיק שלך לא מפריש עבורך, אז לעשות לבד. גם לא למשוך בשום פנים קרן פיצויים. להעביר אותה איתך ממקום למקום. המחשבה בכלכלה צריכה להיות עם הפנים קדימה".

על מה אתם אוהבים להוציא כסף?

בני: "על אמנות. לאורך השנים כל מה שיכולנו בזבזנו על אמנות. אנחנו רואים משהו שאנחנו אוהבים, ונשרפות לנו הידיים".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה