גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע שיאני השכר לא הופכים לבעלי עסקים משלהם?

ניר גלעד מסיים את תפקידו כמנכ"ל החברה לישראל כאיש עשיר מאוד ■ ועדיין, הוא יעדיף כנראה להמשיך ולהיות סמוך לשולחנו של עידן עופר בעל הון אחר ■ מדוע? כי הוא לא מספיק רעב, או שהוא איש חכם ■ דעה / שי שלו

לו הייתי יכול היפותטית לחזור שמונה שנים אחורה, כשאני יודע את מה שאני יודע היום, הייתי בוחר ללא ספק שוב בניר גלעד להיות מנכ"ל החברה לישראל... מנהלים שכישוריהם כאלה, מתוגמלים בעולם הרחב בשיעורים גבוהים מאוד, כשכמובן עיקר התגמול הוא תגמול מבוסס הצלחה - כפי שהדבר קיים גם במקרה של ניר".

צריך לקחת עם כמה גרגרים של מלח את מכתב הפרידה הנרגש שפרסם בשבוע שעבר עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, בעקבות ההודעה על פרישתו הצפויה של ניר גלעד מתפקיד מנכ"ל החברה.

זה היה כנראה עניין מתבקש מצדו לאור הביקורת החריפה שנמתחה על גלעד (ובעקיפין גם על עופר עצמו) בסיכומי תקופת כהונתו בתקשורת. סיכומים שהדגישו את ריבוי הכישלונות עסקים של החברה לישראל בתקופת גלעד כמנכ"ל, לצד השכר העצום שהוענק לו.

בתקופתו של גלעד בחברה לישראל, נזכיר, קרס מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס, נחתמו שני הסדרי חוב בענקית הספנות צים, חברת הזיקוק בזן נקלעה לקשיים פיננסיים, ומיזם הרכב הסיני קורוס כבר שרף מאות מיליוני דולרים מכספי החברה, והצלחתו עדיין נתונה בסימן שאלה.

מאז יוני 2007, עת מונה גלעד לתפקידו ועד היום, רשמה מניית החברה לישראל תשואה שלילית של כ-30% לעומת תשואה חיובית בשיעור דומה שרשם מדד המעו"ף. לא קשה לתאר לאיזה ברוך עסקי הייתה החברה נכנסת אלמלא החזיקה בפרת המזומנים כיל.

למרות כל אלה, גלעד מסיים את תפקידו הנוכחי כאיש עשיר. מאוד עשיר. עם שכר מצטבר בעלות של כ-100 מיליון שקל. כשהוא מצויד בכסף כה רב, וביכולות שעליהן הכביר עופר סופרלטיבים ("כישוריו של ניר להוביל קבוצה מורכבת, מסועפת ומגוונת... הם מהמרשימים שפגשתי בשנים הלא מעטות שאני מצוי בעולם העסקים הבינלאומי והישראלי") ניתן היה לצפות אולי שגלעד יפנה כעת את משאביו כדי ליזום או להשקיע בעסק משלו. להפוך משכיר לעצמאי.

אלא שדוגמאות למנהלים שכירים שפרשו עם הון קטן והפכו לבעלי עסק משמעותי משלהם הן ספורות במקומותינו. צדיק בינו (פז) גיל אגמון (דלק רכב) או עמיר בירם (בריטיש ישראל) הם היוצאים מהכלל. תרבות של MBO, בה רוכשת הנהלת החברה חלק מרכזי במניותיה והופכת לבעלת השליטה, לא קיימת כאן כלל.

גלעד, כמו רוב המנהלים השכירים שאיישו את צמרת טבלאות השכר בשנים קודמות - החל מדב תדמור (דסק"ש) ושלמה פיוטרקובסקי (הבנק הבינלאומי), דרך עמוס שפירא (סלקום), איליק רוז'נסקי (דלק נדל"ן), עמי אראל (דסק"ש), ויקטור מדינה ואלי יונס (בנק מזרחי טפחות) או אהרון פוגל (מגדל) - יעדיף כנראה להמשיך ולהיות סמוך לשולחנו של עופר או לזה של בעלי הון אחרים, ויש לכך מספר סיבות.

1. כי הוא לא מספיק עשיר

אל תתנו למספרים בעיתון להטעות אתכם. מנהלים שכירים שעלות העסקתם השנתית מגיעה ל-7, 8 או אפילו 10 מיליון שקל, שפורשים עם "תגמול מצטבר" של 50, 60 או אפילו 100 מיליון שקל במהלך שנות פעילותם, נותרים עם סכום קטן בהרבה בחשבון הבנק.

בניכוי תשלומי מס, הוצאות מחייה שוטפות, הטבות שאינן במזומן ותגמול הוני שבמקרים רבים מהווה חלק מרכזי בעלות השכר אך נשאר ברובו "על הנייר", הסכום שנצבר באמת מהווה 30%-40% מהעלות המדווחת.

בשורה התחתונה, סביר להניח שבידי גלעד נשארו 30 מיליון שקל, אולי קצת יותר. זה בהחלט סכום מרשים, שיכול לממן רכישת מספר דירות ולבצע השקעות ספורדיות בפרויקטים של נדל"ן או טכנולוגיה, אך לא "כסף גדול" במונחים של עולם העסקים.

2. כי הוא לא מספיק רעב

כדי להיות יזם או להקים ולנהל עסק משלך, צריך רעב, שכלל לא בטוח שגלעד או שכניו לצמרת דירוגי השכר |מצוידים בו. מדובר במנהלים "מפונקים", שהתרגלו לכורסה המרופדת, למטה המשומן שעוטף אותם, ולמערכת המסודרת שפועלת תחתיהם ונכונה לשרת אותם 24 שעות ביממה.

כשהם פורשים בגילאי 55-65 מאותן מערכות, לאחר שכבר עשו לביתם, פחות מפתה מבחינתם להתחיל מהתחלה: לשכור משרד ועובדים, לכתת רגליהם לבנקים או ללקוחות פוטנציאליים, לחתום על ערבויות אישיות, או, רחמנא ליצלן, להכין לעצמם קפה.

3. כי אין לו ידע ייחודי

בסופו של דבר, גלעד, כמו רוב המנהלים השכירים הבכירים בחברות ההחזקה, הבנקים וחברות הביטוח אינם פורשים כשהם מצוידים בידע ייחודי או בכישורי יזמות יוצאי דופן שיכולים להוות יתרון תחרותי עבורם בחוץ. רבים מבינם הם עובדי מדינה לשעבר, שהצליחו להסתדר היטב בחיים תודות למזל הטוב ולקשרים שטיפחו. זרוק אותם למים הקרים, וספק אם יידעו כיצד להתנהל, ליזום ולפתח.

זאת, בניגוד למתרחש בתעשיית הטכנולוגיה המקומית. שם הכסף והידע הייחודי (והגלובלי) שצברו מנהלים בענקיות טכנולוגיה כדוגמת נייס, אמדוקס, קומברס, וצ'ק פויט, מאפשרים להם לא פעם לייסד חברות סטארט-אפ משלהם, או להקים קרנות השקעה, במקום לקבור את הונם בנכסי נדל"ן או בפיקדונות.

אגב, תודות לרכיב האופציות, גם הכסף הנצבר על ידי המנהלים הפורשים בהיי-טק הוא לא פעם גדול בהרבה מזה של שיאני השכר המדווחים, אך מאחר שמדובר בחברות הנסחרות ברובן מעבר לים, הסכומים הללו אינם גלויים בפני הציבור.

4. כי הוא איש חכם

רבים משיאני השכר במשק יודעים היטב כי הם חייבים חלק גדול מהעושר המדהים שצברו לאי התחרות בענף שבו הם פועלים, ליחסי הקרבה שטיפחו עם הבוס או לנורמות התגמול המקובלות בענף. זה לא שהם יצרו משהו בעל ערך יוצא דופן לחברה. דקה לאחר שפרשו כמעט אף אחד לא זוכר או מרגיש בחסרונם. הם היו שם, אכלו, שתו ונהנו, והספינה ממשיכה לשוט.

אם יש משהו שגלעד או יתר מנהלים הבכירים שחוו את הטלטלות הכלכליות שהתרחשו בשנים האחרונות מבינים, זה את הסיכון הטמון בהיותך בעל עסק משלך, במינוף כספם של אחרים, בקו הדק המפריד לא פעם בין הצלחה לכישלון.

מי כמותם יודע שבשנים האחרונות ראינו כאן עוד ועוד דוגמאות של מנהלים שכירים שתוגמלו בסכומים מדהימים, בזמן שעסק אותו ניהלו איבד מערכו ובעל הבית שהעסיק אותם נותר בחוסר כל.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"