גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדולר ירד, הסחורות צנחו - ומחירי המוצרים בסופר לא השתנו

היבואנים והיצרנים ניצלו את ההזדמנות לשיפור רווחיהם ■ אחד הספקים: "אני לא מוריד לרשתות מחיר, כי אחר-כך להעלות את המחיר זה קריעת ים סוף" ■ מנכ"ל ויקטורי: בעבר כשהסחורות התייקרו הם ידעו להעלות מחירים מיד

מי שחשב שחרם הקוטג' והמחאה הצרכנית הגדולה שפקדו אותנו לפני 3 שנים ישנו באופן מהותי את התנהלות הספקים בישראל, כנראה ששגה - לפחות באופן חלקי.

את העדויות לכך ניתן למצוא בשני מישורים: האחד - שער הדולר, שעד לעלייה האחרונה רשם שפל במשך שנה שלמה. השני - מחירי הסחורות בעולם, שצנחו בשנה החולפת בשיעור דו-ספרתי.

בשבועות האחרונים יש לדולר עדנה. מהשפל שפקד את הדולר השנה, הוא כבר עלה בשיעור של כ-7% ל-3.67 שקלים לדולר. אבל בחינה של שער הדולר בכל השנה החולפת, וגם בזו שקדמה לה, מצביעה על שחיקה במעמדו של הדולר, ששיחקה לטובת כיסיהם של היבואנים בישראל. אותם יבואנים בחרו לגלגל את הירידה בשער הדולר היישר לכיסם ולא לכיס הצרכנים.

מאז השיא שכבש הדולר ביולי 2012, שבו הגיע שערו ל-4.08 שקל, המטבע הלך ונשחק, ולמרות העלייה האחרונה בשערו, הוא עדיין רחוק מהשיא של שנת 2012.

מיותר לציין כי קודם לכן נסחר הדולר בשער גבוה אף יותר, וכי בחודשים האחרונים הוא רשם שפל של 3.4 שקלים לדולר. אם תרצו, לפחות לפרקי זמן לא מבוטלים, היבואנים נהנו משער דולר הנמוך בכ-17% מאותו שיא.

במחצית הראשונה של השנה, שערו הממוצע של הדולר לא חצה את קו 3.5 שקלים. כיצד, אם כן, השפל בשער הדולר לא בא לידי ביטוי בהורדת מחירי כל המוצרים המושפעים מהדולר?

סיור מהיר במדפי הסופרמרקט ממחיש זאת היטב. חברת אסם-נסטלה מייבאת מארה"ב את דגני הבוקר צ'יריוס, טריקס ופייבר 1. מחירם של שלושת המוצרים לרשתות השיווק לא ירד בשנה החולפת, למרות שער הדולר הנמוך.

ברשתות טוענים כי אסם נהנתה משער הדולר הנמוך גם במוצרים שהיא מייבאת ממקומות אחרים, כמו למשל "מנה חמה" המיוצרת בתאילנד.

אסם-נסטלה אינה היחידה. חטיפי הדגנים נייצ'ר ואלי מיוצרים בארה"ב על-ידי חברת ג'נרל מילס. מדוע אם כן מחירם לרשתו השיווק לא ירד? בחברת ליימן שליסל, המשווקת את המותג, אומרים כי לא הורידו את המחיר לרשתות, כיוון שחברת ג'נרל מילס ישראל, המוכרת להם את המותג, לא הורידה את המחירים.

מנכ"ל ג'נרלס מילס ישראל, דני נגל, אומר ל"גלובס": "עשינו מבצעים יותר גדולים בשל שער הדולר. המחיר בפועל, המחיר הממוצע לצרכן, ירד לפי סטורנקסט ב-4%. בנוסף, מספטמבר או אוקטובר 2013 התחלנו לייבא חצי מהסחורה מספרד ולא מארה"ב".

- מדוע לא הורדת את המחיר לרשתות השיווק?

"אני לא מוריד לרשתות מחיר אלא עושה מבצעים, כי אחרת להעלות את המחיר זה קריעת ים סוף".

גם חברת דיפלומט, המייבאת מארה"ב שורה של מוצרים ובהם לדוגמה חרדל היינץ, לא הורידה מחירים ואף סירבה להגיב לעניין. חברת דנשר בחרה שלא להוזיל את הג'ל לגילוח אדג'; ואילו חברת שסטוביץ לא הוזילה את מחיר דיאודורנט ספיד סטיק לגברים, שאף הוא מיוצר בארה"ב, ויזמה מבצעי מכירה ברשתות.

קמעונאים טוענים כי חברת סידס, המייבאת את סוכריות m&m's, השאירה את הרווח המצטבר מהירידה בשער הדולר בקופתה, ואולם החברה טוענת בתוקף כי גלגלה את ההוזלה לצרכן.

לדברי החברה, "כיבואנית, סידס מתחשבת בשערי המטבע כחלק מהתמחור השוטף של הפריט. לאור ירידת הדולר המתמשכת ולמרות שינוי המגמה הקיצוני לו אנו עדים בחודש האחרון, סידס ביצעה הוזלת מחיר על מגוון מוצרי m&m's לרשתות שנכנסה לתוקף לפני יותר מחודשיים. להלן מחירי הצרכן החדשים: m&m's באריזת 48 גרם - 5 שקלים במקום 6.5 שקלים - הנחה של 24%. מוצר m&m's באריזת 150 גרם - 12.90 שקל במקום 16 שקל - הנחה של 20%".

"אף ספק לא הוריד מחירים"

גם חלק לא מבוטל מהסחורות החקלאיות רושם שפל. בשנה החולפת צנח מחיר החיטה ב-35%, מחיר התירס צנח ב-33%, ומחיר הסויה ב-30.2%. אלה לא הסחורות היחידות שירדו, ולרשימה אפשר לצרף את האורז, שמחירו ירד בשנה האחרונה ב-15.4%, ואת מחיר הסוכר שירד ב-11%.

למרות זאת, מחירים של מאות רבות של מוצרים, המושפעים מהירידה במחירי הסחורות, לא ירד. כאן ניתן למנות מוצרים כמו עוגות, קרקרים, קמח, סוכר, אורז, תרכיזים ממותקים ועוד.

לדברי בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, רמי לוי, "כשהדולר ירד, אף אחד לא הוריד מחירים. יכול להיות שעשו מבצעים יותר מעמיקים בגלל בדולר, אבל בתכל'ס הם לא הורידו מחירים. עכשיו כשהדולר עולה, אין שום סיבה שהם יעלו את המחירים".

אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי, אומר ל"גלובס" כי "המחירון לא שונה. היו יותר מבצעים עמוקים". לדבריו, אסם ביצעה הפחתה במחיר חלק מדגני הבוקר, אך מחירים של דגני הבוקר המיוצרים בארה"ב לא ירד.

"אסם לא נגעה במחיר המנה החמה. המחיר של נייצ'ר ואלי לא ירד. אף ספק לא הוריד מחירון. הספקים נותנים הנחות גדולות יותר, כל אחד מסיבותיו הוא. אף ספק לא בא ואמר לי שהדולר ירד, אז עושים מבצע - או שמחירי חומרי הגלם ירדו, ולכן יש מבצע. בעבר הם העלו מחירים בעקבות עלייה במחירי התשומות. היו באים ואומרים 'תראה מה קורה לחיטה, מה קורה לקקאו'. למעט ההורדה שעליה דיברתי, לא הייתה ירידת מחירון, ואם הייתה ירידה, הקטינו את ההנחה המסחרית באותו פריט - המשמעות של זה היא שהמחיר לרשת לא ירד".

- וכשאסם, למשל, נהנית עכשיו גם ממחירים נמוכים של הסחורות?

"למה רק אסם? כולם. סוגת הורידה את מחירי הקטניות? היא הורידה את המחירון לחיטה? בקמח עשו לאחרונה מבצעים. ברמה עקרונית, המחירון של הספקים הוא ברזל, כי יש קהל שמוכרים לו במחירון הזה".

בהתייחס לכך אומר ל"גלובס" מנכ"ל חברת סוגת, ג'יל גמון, כי "מחיר האורז בבורסת הסחורות של שיקגו לא משקף את מחירי האורז באזורים כמו הודו, תאילנד, קמבודיה וויאטנאם, שמהם אנחנו רוכשים את האורז. שנית, גם כשהשקל נחלש מול הדולר, יש לנו אותה השפעה, ולכן על כל טון אנחנו מוסיפים כמה דולרים כדי לאפס מול המטבע המקומי. בעקבות הירידה במחיר הסוכר בעולם הורדנו את מחיר הסוכר לרשתות השיווק".

חברת דנשר, יבואנית ומשווקת של מותג אדג', סירבה להתייחס לסוגיית הורדת מחיר המוצר לרשתות השיווק, ובחרה לציין את נתוני סטורנקסט המשקפים את המחיר לצרכן בפועל, למרות שהמחיר לצרכן נקבע על-ידי רשתות השיווק ולא על-ידי חברת דנשר.

לדברי דנשר, "לפי נתוני סטורנקסט, ישנה ירידה של 7.2% במחיר הממוצע של אדג' מתחילת 2014. יחד עם זאת, יש לזכור כי המחיר הסופי לצרכן נקבע על-ידי רשתות המזון ולא על-ידי הספקים".

דיפלומט סירבה להגיב. תגובת שסטוביץ לא התקבלה.

מאסם-נסטלה נמסר בתגובה: "בניגוד לתפיסה המוטעית, מחירי המוצרים מושפעים בעוצמה גם ממחירי החשמל, המים, הארנונה ושכר העבודה במשק - שעלו באופן משמעותי בשנתיים האחרונות. ירידת המחירים בחלק מהסחורות היא שאיפשרה לאסם להימנע מהעלאת מחירים בשנים אלה, למרות העלייה בתשומות".

השינוי במחירי הסחורות בשנה האחרונה

נקודות שיא ושפל בשער הדולר

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו