גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדען הראשי יחוסל, ותהיה פגיעה אנושה בכלכלת ישראל"

ד"ר שוקי גלייטמן, המדען הראשי לשעבר, תוקף את הכוונה להפוך את המדע"ר לרשות ממשלתית: "ההשקעה הלאומית במו"פ תפחת מאוד"

שוקי גלייטמן / צילום: גלובס טיוי
שוקי גלייטמן / צילום: גלובס טיוי

בחוק ההסדרים המוצע מסתתר סעיף הקובע, שלשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה תהפוך לרשות ממשלתית. לכאורה שינוי פשוט, המנומק בכך שיש בו משום שיפור השירות ומסלול העוקף את הסחבת הממשלתית. הסעיף הזה 'מביא את הסעיף' לד"ר שוקי גלייטמן, לשעבר המדען הראשי וכיום יועץ בכיר לבנק העולמי בנושאי מדיניות לאומית ליזמות.

- מדוע אתה והתאחדות התעשיינים מתנגדים להצעה?

גלייטמן: "פעילות המדען הראשי מקומה במערכת הממשלתית ומקור הסמכות וקביעת המדיניות חייב להישאר בידי הדרג הנבחר, שאולי לא מבין את משמעות השינוי שמציעים כעת, שבעקבותיו ניתן יהיה להפריט את כל המערכת הממשלתית. תחת הכותרת של שיפור השירות מתכננים האוצר והמדען הראשי שינוי דרמטי בתפיסת העולם ובאופי הפעילות של המערכת הזו, על ידי כך שמעבירים למועצת הרשות החדשה את הסמכות לקביעת מדיניות וזאת כשיש במועצה גם גורמים פרטיים. זהו שינוי אשר להערכתי יוביל לחיסול מוסד המדען הראשי תוך מספר שנים ולפגיעה אנושה בכלכלת ישראל.

"התפיסה המובילה את פעילות המדען כיום הינה, שהשקעה בחזית המחקר והפיתוח היישומי מניבה תועלות כלכליות משמעותיות, בעיקר בדרך של יצירת מקומות עבודה בעלי ערך מוסף גבוה. הסיכון הרב הכרוך בהשקעות אלו מקטין מאוד את ביצוען, ולשכת המדען, בדרך של השתתפות בסיכון, מעלה את כמות ואיכות ההשקעות במו*פ במדינה. כלומר, אופי הפעילות הוא השקעה רק בסיכון גבוה, והתועלת היא משקית רחבה, דרך יצירת מקומות עבודה. הפעילות כפי שמתרחשת היום מאוד יעילה, לשכת המדען הראשי נחשבת למובילה בעולם והתועלת המשקית הנמדדת הינה גבוהה ביותר, כמעט פי שישה מההשקעה".

- כיצד הצעת החוק משנה את המצב?

"בדברי ההסבר לחוק כותבים המציעים, שהרשות תהיה גוף ביצוע בלבד בעוד שהמדיניות תנוהל במשרד הכלכלה במשרד המדען הראשי. מעיון בכל מכלולי הצעת החוק ברור לחלוטין שלא זה המצב. כל סעיפי המדיניות יורדים מהחוק, שם הם נמצאים כיום, ועוברים לשיקול דעתו המוחלט של הוועד המנהל של הרשות, כאשר החוק אינו מתווה אפילו עקרונות וכללים. אנחנו מפקירים את קביעת המדיניות בידי גוף חיצוני המונה נציגי ציבור ומספר פקידים, מבלי להטיל כל דופי בגוף הזה - אין זה נכון וראוי.

"בהצעת החוק יש אוסף של שינויים שכל אחד מהם מאוד בעייתי ולא נכון, והסך המצטבר של כולם הוא מאוד חמור, כאשר השינוי הבעייתי ביותר הוא מעבר מפעילות מוטת סיכון לפעילות מוטת תשואה מיידית".

- מה הבעיה בכך - המערכת תתייעל ותרוויח.

"זו בדיוק הבעיה. אנחנו לא צריכים עוד קרן השקעות במשק ובוודאי לא כזאת הממומנת בכספי ציבור, ואין סיכוי שבמבנה הזה היא תתפקד כהלכה. לעומת זאת ייעלם עידוד להשקעות בחזית המו"פ, הנחשבות למסוכנות מדי, ובתהליך כזה גם ההשקעה הלאומית במחקר ופיתוח מתקדם תפחת מאוד".

- איך אתה רואה זאת בהצעת החוק?

"באוסף שלם של נושאים. למשל, הרשות המוצעת תשקיע במניות של חברות, בעוד שכיום ללשכת המדען אין כל פעילות כזאת. השקעה במניות מהווה תחרות לא נכונה במשקיעים פרטיים והיא באה על חשבון מימון מחקר ופיתוח.

"הרשות המוצעת תשקיע ותנהל קרנות הון סיכון - שוב מדובר בתחרות במשקיעים פרטיים והשקעה לטובת תשואה מיידית על חשבון הורדת סיכון בהשקעות בתחומים מתקדמים. זוהי הטיית כספים רבים למקומות בלתי ראויים.

"מוצע שהרשות המוצעת תממן את פעילותה גם בדרך של גיוס חוב מהציבור באג*חים. פעילות כזו גובלת בהפקרות, כי מעבר לעובדה שאין למערכת זו כל מיומנות בגיוסים ציבוריים, מערכת המדען באופי פעולתה היא מערכת בעלת תזרים שלילי, והרווח הוא רווח ממשקי, כולל מקומות עבודה. כדי להחזיר את החוב אופי הפעילות ישתנה לחלוטין. איני בטוח שיוכלו להחזיר את החוב, אבל ברור לחלוטין שהתועלת המשקית תיעלם.

"נושא בעייתי נוסף הוא הטיפול בתוצר המרכזי של ההשקעה במחקר ופיתוח - בידע הנוצר בתהליך. קיימים כאן שורה של אינטרסים מנוגדים. למדינה - מאחר והסיבה להשקעה הזו הינה יצירת מקומות עבודה, ברור שהאינטרס הוא לאסור על מכירת הידע והוצאתו מהמדינה, אם בדרך של מכירה ישירה או בדרך של מכירת החברה. למשקיע הפרטי, מכירת החברה או מכירת הידע בדרך של אקזיט, היא הדרך הטובה ביותר להרוויח. למדינה יש גם אינטרס מובהק שהמשקיעים ירוויחו, אחרת לא ישקיעו, אבל מצד שני אסור שיהיה למדינה ענין במכירת הידע".

לחצים של בעלי עניין ומשקיעים

- החוק הקיים מטפל בנושא הסבוך הזה בזהירות ובצורה סבירה.

גלייטמן: "הצעת החוק מבטלת את כל מגבלות מכירת הידע והעברתו, ומעבירה את הסמכות לרשות המוצעת, לשיקול דעתה. חוק חייב לתת כיוון והנחיות ולממש את סדרי העדיפויות הלאומיים. מישהו מעלה על דעתו שצוות הרשות החדשה, ללא הנחייה ברורה בחוק, יוכל לעמוד בלחצים של בעלי העניין והמשקיעים?

"בדברי ההסבר לחוק נכתב, שהרשות תבנה מסלולי תמיכה התפורים ללקוח ספציפי ואפילו מצוין שם באנגלית tailor made. בעולם שבו אני חי זהו מקור לבעיות בגלל החשיפה לניגודי אינטרסים. כבר היום יש יותר מדי תוכניות מדען, 37 במספר, והדרך הנכונה היא לצמצמם את מספר התוכניות ולא לבנות מסלול ייחודי לחברות.

"ברור לגמרי שהמחלוקת בינינו לבין יוזמי החוק החדש הינה על תפיסת העולם ועל דרך הפעולה בה המערכת הציבורית צריכה לנהוג. לשכת המדען הראשי ופעילותה חשובות מדי לעתידנו מכדי ששינוי כה גדול ושלילי ייעשה ללא פעילות של חשיבה והתדיינות עם מי שמבינים את התחום. יש לעצור את החקיקה הזאת ולפתוח דיון על המעמד הנכון של המדען הראשי".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"