גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה חדה במכירות מוצרי יוקרה ומותגים ברחבי העולם

הצמיחה המסחררת בתעשיית מוצרי המותרות נבלמת: "לצעירים יש פחות דחף לקנות מותגים, הם קצת עייפים מלהיראות אותו הדבר"

תופעת הצמיחה המסחררת בתעשיית מוצרי המותרות יצאה מהאופנה: לאחר כמה שנים של נסיקה בהכנסות וברווחים, קצב הצמיחה של חברות למוצרי מותרות יורד, וזאת בשל דעיכה בהתלהבות הצרכנים האסייתיים, התנודתיות בשערי המט"ח וחוסר היציבות הגיאופוליטית. גורמים אלה שוחקים את ביצועיו של המגזר שבעבר לא היה אפשר לבלום את התקדמותו.

שורת התפתחויות פגעה בתעשיית המותרות ובחברות שמייצרות תיקי יד בשווי 2,000 אירו לתיק ונעליים בשווי 1,000 יורו לזוג, אך האחרונה שבהן הייתה מחאות הסטודנטים בהונג-קונג. 10%-20% מסך מכירות מוצרי המותרות בעולם מתבצעות בהונג-קונג, ובעקבות ההפגנות והעימותים עם המשטרה נרשמה צניחה חדה בהוצאות אלה.

תעשיית המותרות ספגה עוד קודם לכן מהלומה עזה מהסנקציות שהוטלו על רוסים עשירים, שגם הם נמנים עם קבוצות צריכה מובילות, וכן מהירידה ברכישות שמבצעים סינים עשירים וראוותנים, שצמצמו הוצאותיהם בתגובה לצעדי האכיפה הקשים שנוקטת ממשלת סין במאבקה נגד השחיתות ונגד ירידת מחירי הנדל"ן.

בכירים ואנליסטים בתעשיית המותרות מעריכים כעת כי התסיסה בהונג-קונג עלולה להיות נקודת מפנה עבור שוק המותרות העולמי, ששוויו נאמד ב-217 מיליארד אירו ב-2013, לדברי ביין ושות'.

מחוץ לאסיה חוששים כי הסכסוכים העקובים מדם בעיראק ובסוריה יפגעו בהרגלי הקנייה של צרכנים מזרח תיכוניים שנוהגים להוציא הון על מותרות. הידרדרות המצב הכלכלי באירופה פוגעת לא רק במכירות באירופה, אלא גם במכירות בקרב צרכני מותרות בארה"ב. התפשטות נגיף האבולה מעוררת חששות מפני מגבלות נסיעה, מה שפוגע במניותיהן של סוכנויות הנסיעות.

"נראה כי סערה רצינית עומדת להכות במגזר מוצרי המותרות", אומר לוקה סולקה, אנליסט ב-אקסיין BNP פאריבה.

השנה נרשמה ירידה חדה במניותיהן של חברות מוצרי המותרות, וירידה חדה במיוחד במניותיהן של רבות מחברות האופנה שיצאו לבורסה ב-3 השנים האחרונות בעקבות הגאות בביקוש למוצרי מותרות בקרב צרכנים סינים.

מניותיהן של פראדה, מונקלר, סלבטורה פרגאמו וברונלו קוצ'ינלי - חברות שיצאו לבורסה מאמצע 2011 - איבדו כשליש מערכן מתחילת השנה הנוכחית. חברות מובילות, כגון קרינג, רשמו במקרה הטוב ביצועים שעלו בקנה אחד עם מדד MSCI העולמי. אך החברות שרשמו את הביצועים הגרועים ביותר, כגון חברת האקססוריז האמריקאית קואץ', מפגרות אחר המדד בכ-40%.

פטריציו ברטלי, מנכ"ל משותף בפראדה, שרווחיה צללו ב-20% במחצית הראשונה של 2014, התריע בחודש שעבר כי "התרחיש הנוכחי אינו מראה סימני שיפור, והתנאים הכלכליים והגיאופוליטיים משפיעים באופן שלילי על עמדת הצרכנים".

בחודש שעבר דיווחה רישמונט, הפועלת משווייץ ומחזיקה במותגי קרטייה ומונבלאן, על צמיחה אורגנית של 4%, בניכוי שינויים בשערי החליפין, בחמשת החודשים שהסתיימו ב-30 באוגוסט - תוצאה נמוכה מציפיות האנליסטים.

בחלק מהשווקים המתעוררים עדיין נרשמת צמיחה דו-ספרתית, אך הגידול בהוצאות הצרכנים בפלחי ההכנסה הגבוהה במדינות אסייתיות, ובמדינות אפריקניות דרומית למדבר סהרה, אינו מספיק כדי לקזז את הדינמיות הסינית לשעבר במגזר המותרות. ביין מעריכה כי קצב הגידול בהוצאות על מותרות בסין הואט השנה ל-2% לעומת 30% ב-2011.

מנהלים ואנליסטים במגזר האופנה ניצבים בפני איום גדול וארוך-טווח יותר בדמות השינוי באופי ההוצאות של צרכנים בעלי הכנסות גבוהות. השילוב של המדיה הדיגיטלית והתחכום והגיוון הגוברים בטעמם של הצרכנים מוביל לפיצול בביקוש.

"רוצים עבודות-יד"

כמה מהמשתתפים בשוק מוצרי המותרות צופים רפורמה מעמיקה שכלול גם שינויי ניהול בחברות הגדולות. "אני משוכנע שמתחולל שינוי אדיר, ושהתעשייה אינה מסתגלת במהירות מספקת", אמרה מימה ויגלזיו, יועצת קריאייטיב עצמאית, שניהלה בעבר את התקשורת השיווקית העולמית של ג'וצ'י גרופ.

ויגלזיו טוענת כי השילוב של המדיה הדיגיטלית, כוחה העולה של אופנת הרחוב והשינוי בעמדת הצרכנים - בייחוד בקרב הצרכנים בני דור ה-Y - משנה באופן קיצוני את פני התעשייה.

"לצעירים יש פחות דחף לקנות מוצרי מותרות ומותגים. הם קצת עייפים מלהיראות אותו הדבר. ואם אתה רוצה להיות יקר ולוקסוסי, אתה צריך לספק איכות אמיתית - עבודת-יד, מוצרים יחידים מסוגם שנתפרו בידי מומחה בגיל 85 בוואראנסי", אומרת ויגלזיו.

כדוגמה ניתן להביא את אביגייל בראון בת ה-33, מעצבת ומאיירת, שסגנונה האישי הוצג במגזיני אופנה, כולל "Elle Girl Japan". בראון מתגוררת באיסט אנד הלונדוני, אזור שהפך לכור היתוך של מגמות אופנה עולמיות. "לא נראה לי להתלבש כפי שמצווים עליי המותגים. אני לא רואה את האטרקטיביות בלתפקד כפרסומת בוטה עבור חברת מותרות", אומרת בראון. התרחקות זו ממותגי-על ראוותניים ומיינסטרימיים לטובת מקוריות מאופקת מגבירה את הפופולריות של מותגים חדשים ומותגי נישה.

"מותרות הם מבוססי-תרבות, ומה שנחשב למותרות בלונדון, פריז, טוקיו או הונג-קונג, אינו בהכרח מותרות בארה"ב", אומרת פאם דנציג מחברת הייעוץ האמריקאית יוניטי מרקטינג, שמתמקדת במגמות בקרב צרכנים אמידים.

מחקר שערכה יורומוניטור ושממצאיו התפרסמו בשבוע שעבר מראה כי ארה"ב ממשיכה להיות שוק מוצרי המותרות הכוללני הגדול ביותר בעולם, וכי שווי שוק המותרות האמריקאי השנה נאמד ב-78 מיליארד דולר. ההוצאות על מוצרי מותרות בארה"ב גדולות ביותר מפי שניים מאשר ביפן, שוק מוצרי המותרות השני בגודלו בעולם.

אך לדברי ביין, הצרכנים הצפון אמריקאים מוציאים את הסכומים הנמוכים ביותר, ברמה של 400 אירו לגולגולת בשנה, לעומת 1,400 אירו לגולגולת לשנה לצרכנים המזרח-תיכוניים ו-1,250 אירו לצרכנים הסינים. הצרכנים המערב אירופאים מוציאים 450 אירו לגולגולת.

נתונים אלה ממחישים את עלייתן של חברות "מוצרי מותרות בני-השגה" בארה"ב כמו מייקל קורס וטורי ברץ', שנהנות מצמיחה חזקה בארה"ב ובאירופה.

אך מבחינת כמה מהצרכנים בעלי המודעות הסגנונית, כמו בראון מלונדון, חברות המותרות הגדולות כבר אינן מספקות תדמית או סגנון חיים שתמורתם מעוניינים צרכנים אלה לשלם.

אחת הסיבות העיקריות לצמיחתן המהירה של חברות המותרות הגדולות ביותר עד סוף 2013 הייתה הוצאותיהם של צרכנים שרצו סמלי מעמד והשקיעו במוצרים ממותגים, אך תחילתה של מגמת "עייפות הלוגו" והשינוי בטעם הצרכנים פגעו קשות בהכנסותיהם של קונגלומרטים מובילים, כולל קרינג, רישמונט ו-LVMH.

בתגובה לצעדים הקשים שנוקטת ממשלת סין נגד הענקת מתנות ראוותניות, מחפשים בני האליטה הסינית דרכים חלופיות ודיסקרטיות יותר להפגין את עושרם ואת ההערכה שהם רוחשים למוצרים מעשה ידי אומן.

מגמה דומה של איפוק נצפית גם באירופה מוכת המיתון, ובארה"ב טוענת פאם דנציגר מיוניטי מרקטינג כי "מתפתח סגנון חדש של מותרות". הצנע יצר מגמת העדפה למוצרים פרקטיים ופשוטים.

בטווח העליון של המותגים החדשים ומותגי הנישה העונים על ביקוש זה נמצאים מותגים כגון The Row, שיצרו האחיות אולסן, כוכבות הוליוודיות שהפכו למעצבות אופנה. הקולקציות העונתיות המינימליסטיות שלהן הגיעו למעמד של אופנה פולחנית.

ספקיות של "מוצרי יוקרה להמונים" (Masstige), כמו אתר האינטרנט למוצרים בסיסיים ופונקציונליים Everlane, וקמעונאית המשקפיים הטרנדית Warby Parker, בונות מוניטין של ספקיות מוצרים פשוטים ואסתטיים. שתיהן פועלות על בסיס מודל עסקי של "קפיטליזם שיתופי", ומצהירות כי אינן משתמשות במתווכים כדי לשחרר כספים למטרות צדקה.

מי מוציא על מוצרי יוקרה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?