גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ארגוני זכויות אדם בעולם שותפים לקמפיין שטני נגד ישראל"

בספרו "תעשיית השקרים" מנסה העיתונאי בן דרור ימיני להפריך את הטענות נגד ישראל בדבר רצח עם ואפרטהייד, ולהוכיח כי צה"ל אכן הצבא המוסרי בעולם ■ "מטרת תעשיית השקרים אינה שלום או דו-קיום אלא דמוניזציה של ישראל"

בן דרור ימיני / צילום: איל יצהר
בן דרור ימיני / צילום: איל יצהר

המשפט הקובע כי "צה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם" מעורר לא מעט דיונים ומחלוקות בעולם וגם בארץ, אבל מבחינת העיתונאי בן דרור ימיני, מדובר באמת המגובה בנתונים קשיחים.

בספרו החדש, ימיני (עד לאחרונה ב"מעריב" ועתה ב"ידיעות אחרונות") שם לו למטרה להתמודד עם "תעשיית השקרים", כשאין הכוונה לביקורת לגיטימית על ישראל, כמו בעניין ההתנחלויות בגדה והשליטה שם - אלא לטענות שישראל מבצעת בפלסטינים ג'נוסייד, שהשליטה בהם היא "אפרטהייד", או שישראל היא המקור העיקרי לאלימות בעולם.

- אז למה "תעשיית השקרים", כפי שאתה מכנה אותה, מנצחת?

"מהרבה סיבות. הכיבוש נמשך הרבה שנים. ישראל היא דמוקרטיה, ולמקומות אחרים, כמו דארפור או שדות הקטל באפגניסטן, פחות יכולים להגיע ולסקר. מקום העימות הנגיש ביותר הוא הסכסוך הישראלי-פלסטיני. במובן זה אנחנו משלמים מחיר על הדמוקרטיה. יש מדינות ששולטות על עמים אחרים, אבל הן לא דמוקרטיות. לאן פעילי זכויות אדם מסקנדינביה הולכים? לא לאפריקה.

"יש גם אנטישמיות ברובד העמוק יותר. על השיח במערב השתלט עניין זכויות האדם, שזה כמובן בסדר, אבל איכשהו הוא מידרדר לא לזכויות, אלא לשלילת זכויות, של יהודים. היום כבר לא עוסקים בשלום, אלא בזכויות בהקשר של שלילת זכות קיומה של ישראל, כי שם הכסף. מדינות אירופיות מנקות לעצמן כך את המצפון על הקולוניאליזם ורדיפת היהודים.

"הטרגדיה היא שארגוני זכויות לגיטימיים בעולם שותפים לקמפיין שטני נגד ישראל שאין לו קשר לזכויות אדם".

נתונים ממקורות ערביים

לדברי ימיני, "תעשיית השקרים" היא המכשול לשלום, שגם פעילי שלום רבים "נפלו" בה. "מטרתה של תעשיית השקרים אינה שלום או דו-קיום, אלא דמוניזציה של ישראל לצורך חיסול הישות הציונית. אני מעריך ומוקיר גופים כמו 'הסכם ז'נבה', שמטרתו קידום השלום. הם עושים ההיפך מדמוניזציה - מפגישים פעילי ש"ס עם פעילי פת"ח וגם מפרסמים שרוב אנשי הליכוד בעד פשרה מדינית.

"זאת בשעה ש'מחנה הזכויות', כולל 'הקרן החדשה', מספרים שישראל הופכת לפשיסטית ולגזענית. חלקים בשמאל התאהבו בפוזת הנביא המתריע בשער ובשיח הזכויות וחלק פשוט מאמינים בהבלים של עצמם".

- ובכל זאת, אי-אפשר להתכחש לתופעת האפליה שקיימת בהקשר של ערביי ישראל.

"כנגד ערביי ישראל מתקיימות תופעות אפליה, אבל כאלה יש בכל מקום בעולם. תופעות כאלה לא הופכות מדינות לגזעניות, לא את צרפת, לא את שבדיה ולא את ישראל. ההבדל הוא שבאפליה צריך להיאבק, ואפרטהייד צריך לחסל. רק בהדבקת תווית האפרטהייד תינטל הלגיטימציה של המשטר הציוני. והאמת היא שמעמדם של ערביי ישראל טוב יותר משל המוסלמים באירופה - בעבודה, בהשכלה, בהכנסה ובמיקומם ביחס לקו העוני".

- אתם מתאר בספר כיצד האפרטהייד האמיתי נגד הפלסטינים קיים דווקא במדינות ערב.

"זה חד-משמעית נכון, כי שם הייתה אפליה מטעם החוק. לא יכול להיות שאדם חי במדינה כל-כך הרבה שנים בלי שיהיו לו זכויות בסיסיות, וזה מה שקורה שם. אבל שם ישראל לא מעורבת, ולא מתקיימת מחאה ציבורית ואקדמית כנגד זה. איפה אנשי הרוח? זה לא מעניין אותם. בעזה, מצב הפלסטינים הוא פי 1,000 טוב יותר משל אחיהם בלבנון, אבל מישהו הפגין על האפרטהייד כלפיהם?".

- מהיכן אספת את הנתונים שלך לספר?

"אני מקפיד לקחת נתונים ממקורות ערביים או בינלאומיים, לא של משרד ההסברה הישראלי. הלכתי בנושא זה לדמוגרף הפלסטיני החשוב ביותר, ד"ר וואיל ענאב, שהוא שונא ישראל. אבל מה זה חשוב? העיקר שאפשר לומר שהגדה היא 'מחנה ריכוז'".

טענה אחרת עימה מתמודד ימיני היא הג'נוסייד שעוברים לכאורה הפלסטינים מידי ישראל. ימיני: "החוקר היהודי-אמריקאי דניאל גולדהגן כתב ספר על מקרי ג'נוסייד, וטענו כלפיו שהוא לא הזכיר בו את ישראל, והוא אמר שזה עימות אלים אבל ממש לא ג'נוסייד. זהו עימות מהפחות מדממים אבל המסוקר ביותר, וזה גורם גם לאנשי רוח לדבר נגד ישראל. האם הם בדקו מספרים? לא. הם ראו אותו על המסך".

- לדבריך, גם הביקורת על "עופרת יצוקה" אינה מוצדקת.

"כל הנתונים המספריים לגביה ולגבי צ'וק איתן' יצאו בחסות חמאס. קשה לקחת זאת ברצינות. הם כללו שם מאות כאלה שמתו מוות טבעי לחלוטין וכמובן גם פעילי טרור. אני מראה בספר הוראות שלהם לגרום לכמה שיותר נפגעים אזרחים וגם לרשום כל הרוג כאזרח. כל ארגוני הזכויות, כולל בישראל, השתתפו בהונאה הזו מרצון".

- בין השורות יש לך ביקורת על עיתונאים ב"הארץ" ואולי אף על העיתון עצמו.

"אני לא מדבר על 'גלריה' אלא על 'הארץ' כמשקף תמונת עולם על הסכסוך, והם תורמים מרכזיים לאחת ההונאות הגדולות. אני מסתובב הרבה בעולם ושומע כל מיני דברים איומים על ישראל, והראיות שאותן דוברים מביאים הן מעיתון 'הארץ'".

מחכה לתוצאות המאבק

נדמה כי העבודה על הספר ובעיקר אירועי החודשים האחרונים שינו משהו אצל ימיני. מי שתמך לפני שני עשורים בהסכמי אוסלו, כמעט פוזל היום ימינה. "אני נגד השליטה בגדה והרחבת ההתנחלויות, אבל עכשיו אני בחישוב מסלול מחדש. לגבי הפתרון הנכון, יש לי סימני שאלה ללא תשובות. צריך לראות איך מתעצב המאבק הפנים-איסלאמי. אולי עוד שבועיים תהיה הפיכה בירדן".

- מהיכן השינוי אצלך?

"דווקא כמי שרוב שנותיו הבוגרות תמך בכל פשרה, אני מזהה שלאזהרות של הימין יש נטיות מוזרות להגשים את עצמן. אני לא יכול להתעלם מכך ומעליית הכוחות האיסלאמיים, מהאביב הערבי שהפך לחורף ומהתמיכה הרבה שלה זוכה חמאס.

"המשך השליטה בגדה זו נבלה, ויציאה משם זו טריפה. הרי מכל מקום שנסוגנו, התעצמו הגורמים הקיצוניים. אי-אפשר לשכוח שהג'יהאד הגלובלי, כולל חמאס, פוגע כמעט רק במוסלמים. אני שואל את עצמי מתי הם יתקוממו? כשזה יקרה, ישראל תוכל להתחבר לעולם הערבי".

ועדיין, על קיום ההתנחלויות ביהודה ושומרון יש לימיני ביקורת. "אני מודה שזו נקודת התורפה בדיונים", הוא אומר. "כשאני מותקל בשאלות בתחום הזה, אין לי תשובות. אני רוצה מדינה יהודית ודמוקרטית, לא דו-לאומית, וזה לא משנה אם הפתרון הזה מוצע משמאל או מימין".

עוד כתבות

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

לקראת כניסה לישראל: משלחת של קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין נפגשה עם יבואנים

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד