גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיפוש אחר הפורמט האולטימטיבי: פסטיבל מיפ נפתח

ביריד הטלוויזיה מיפ שנפתח בצרפת נראה כי אחד הטרנדים המובילים הוא שיתופי-פעולה כבר משלב הפיתוח עם גופים מחוץ לישראל ■ האם יימכר סוף-סוף אותו פורמט ישראלי שיסעיר את הטלוויזיה עולמית ויכניס כסף גדול לקופה?

מזג-אוויר רטוב וסגרירי קיבל את פני מאות הישראלים שהגיעו לעיירת החוף הצרפתית קאן בתקווה למצוא את מזלם. גם השנה יצאה תעשיית הטלוויזיה הישראלית, כמעט כגוף אחד, ליריד מיפ, במטרה לממש את מה שהפך בשנים האחרונות לחלום האולטימטיבי - לפצח את הפורמט האחד והיחיד שיסעיר בהצלחה את הטלוויזיה העולמית, ובעיקר יכניס הרבה מאוד כסף.

מבין עשרות הפורמטים ומאות שעות השידור שהשוק הישראלי מביא איתו אל היריד המכירות העצום, רבים יימכרו, אך הניסיון מלמד כי רק מעטים יצליחו במידה מסוימת. מעטים עוד יותר, אם בכלל, יצליחו מאוד. אך חלק מהעיקרון הבסיסי של תעשיית התוכן הוא ההבנה שלפני שהלהיט הגדול מגיע, אפשר, ואולי אפילו צריך, להיכשל שוב ושוב.

מה שמנחה אולי את הישראלים במסעם החצי-שנתי לריביירה הצרפתית הוא האמונה השלמה שהשלאגר כבר מצוי באמתחתם.

לצד החולמים לשווא, יש כבר את מי שביססו אט-אט את עצמם כגורמים משמעותיים בעלי שם בתחומי הפיתוח וההפצה של תוכן. גופים ישראליים כמו ארמוזה פורמטס, קשת אינטרנשיונל ודורי מדיה הפכו את ישראל למעצמה שכל גוף שידור ברחבי הגלובוס יודע שחשוב להתעדכן בפירות תוצרתה לפני שהוא מכין את לוחות השידורים לשנים הבאות.

אלה הצליחו לצור ספריות תוכן די רחבות, עם אוסף של הצלחות בממדים כאלה ואחרים, שמאפשרות ביסוס וגלגול של העסק שהן מנהלות. בעוד שהן הכוח החלוץ, הן מובילות תעשייה שוקקת של מפיקים, יוצרים, ובאחרונה גם משקיעים, שרוצים חלק מההייפ שישראל מעוררת.

הסיבה העיקרית לנהירה הישראלית אל העולם היא מגבלתו של השוק המקומי: כ-5 גופי שידור בעלי כוח, עוגה מצומצמת ואין-ספור מגבלות פיקוח ודרישות רגולטוריות. היה זה רק עניין של זמן עד שהתלות של מפיצי הפורמטים בשידור וביצירה המקומית תלך ותקטן. ולכן, אחת המגמות העיקריות במיפ הקרוב היא שיתופי-פעולה טלוויזיוניים - שמתחילים כבר בשלב פיתוח הפורמט - בין ישראל וכוחות בינלאומיים משמעותיים.

כך למשל, ארמוזה פורמטס של אבי ארמוזה חתמה על שיתוף-פעולה עם הערוץ הצרפתי TF1 לפיתוחו של הפורמט האינטראקטיבי שלה "The People's Choice", שכבר נמכר במסגרת שיתוף-פעולה עם חברת סקרינז, שעומדת גם מאחורי הטכנולוגיה של "הכוכב הבא". כמו כן חתם ארמוזה על שיתוף-פעולה עם הערוץ הקנדי TVA, שבמסגרתו יפיץ את תכניו בעולם.

לפסטיבל הזה יגיע ארמוזה עם 4 פורמטים קנדיים - "טיסה 920" שהיא שעשועון-ריאליטי היכרויות; "בהזמנה בלבד" - שעשועון המבוסס על השתתפות סלבריטאים; ושתי סדרות מתוסרטות. ארמוזה ממשיך למכור גם פורמטים שפיתח במסגרת שיתוף-הפעולה שלו עם הערוץ הסיני המוביל ג'יאנגסו.

כמו כן, ארמוזה יציג לראשונה פורמטים נוספים שיועדו לשוק הישראלי, ובהם "אמבוש" - תוכנית המתיחות של יגאל שילון ואולפני הרצליה, ששודרה בהצלחה בערוץ 10; ו"קשור לאמא" - פורמט חדש של "ארצה הפקות" בשיתוף TV FORMAT FUND. התוכנית קושרת - פיזית - אימהות עם אחד מילדיהם הבוגרים - והן מתלוות אליהם ל-72 שעות מחייהם.

קרן הפורמטים הטלוויזיוניים של רוביקון ואלון דולב השקיעה בסך-הכול 3 מיליון שקל, והיא יוצאת ליריד מיפ עם 3 פורמטים נוספים, השייכים ליוצרים שונים וחברות הפצה שונות. אחד מהם - פורמט שעשועון של עמי גלאם בשם "300" - כבר נמכר לאנדמול ספרד עם תחילת הפסטיבל.

פורמטים נוספים הם "TUG" - מעין וריאציה על משיכה בחבל של "יולי אוגוסט הפקות" בהפצת חברת GLOBAL AGENCY; ו-"Mission is Possible" - שעשועון טלוויזיה קומי, שבמרכזו משימה למתמודדים הנדרשים לאתר אדם סמוי בתוך קהל של מאות אנשים. את המשחק הטלוויזיוני בישראל יובילו הקומיקאים שי גולדשטיין ואבי נוסבאום, ומפיצה אותו בעולם דורי מדיה.

מוכרים תוכניות שפותחו בסין

דורי מדיה היא אחת החברות הישראליות הוותיקות במיפ, והדוכן שלה באופן מסורתי גדול ומושך תשומת-לב גדולה במיוחד. המשלחת של החברה כוללת בין היתר את היו"רית תמי מוזס, את נשיא ומנכ"ל הקבוצה נדב פלטי, את סמנכ"ל התוכן ליאורה ניר ואת סמנכ"ל המכירות רויטל בזל.

בין התוכניות שתמכור החברה, "מי נתן לך רישיון" ששודרה בערוץ 1; "זוג מנצח" של אבוט-המאירי וקרן סינמה, ששודרה בערוץ 10 וזכתה להצלחה בפורטוגל; "אללה איסלאם" - סדרת הדוקו המצליחה של צבי יחזקאלי והבמאי דוד דרעי אשר שודרה בערוץ 10; "דייט בליינד" - קומדיה רומנטית שזכתה להצלחה בארגנטינה דווקא; ודרמת הנעורים החדשה היומית של yes, "שוברי גלים", המופקת על-ידי טדי הפקות ודורי מדיה דרסט לערוץ הילדים.

בנוסף תציג דורי מדיה שעשועון רחוב חדש, "Billy the Board", המאפשר לאנשים להרוויח כסף בזמן ההמתנה לאוטובוס או לרכבת. עודד מנשה ימכור בעזרת דורי את הפורמט החדש שלו "Famous Face", המבוסס על הפורמט הבינלאומי המצליח שלו "Smart Face". גם "חברות" של יואב גרוס וליטל שוורץ, עטורת הפרסים, תוסיף להימכר.

קשת תציג באמצעות זרוע ההפצה הבינלאומית של קשת אינטרנשיונל שורת פורמטים חדשים בפסטיבל, וגם היא בחרה לשתף פעולה ישירות עם גורמים בחו"ל - בסין ובארה"ב, ולא בהכרח להתחיל בישראל כמקור היצירה כולה.

לצד "סברי מרנן" ו"תא גורדין", שנמכרו להפקה בארה"ב; ו"הכוכב הבא", שהייתה ללהיט מכירות בשנת 2013 (וזכתה להצלחה יחסית בלבד בשידורה מקומות שונים בעולם); והשעשועונים "BOOM" ו"בטוח או ביטוח" - תציג קשת את דרמת המתח "DIG" של גדעון רף ("חטופים", "הומלנד") וטים קרינג ("Heroes"), בהפקת UCP וקשת. התוכנית, שצילומיה החלו בקיץ האחרון בירושלים ונגדעו בשל מבצע "צוק איתן", עתידה לעלות בשנת 2015 ברשת USA. הסדרה "DIG" פותחה על-ידי קשת יחד עם גייל ברמן ("באפי ציידת הערפדים") מחברת ההפקות Tecumesh וג'ין סטיין ("הונאה").

כמו כן תנסה קשת למכור את "הצילו! אני לא יודע לבשל" ואת "Not A Star Yet" - תוכנית כישרונות שפותחה דווקא בסין על-ידי Zhejiang TV. בתוכנית ילדי מפורסמים מתחרים זה בזה, ראש בראש, בכישרונות שונים.

"בייב מגנט" ("Babe Magnet") הוא פורמט הכרויות מבית קומדי סנטרל ישראל. בתוכנית מתחרים 4 בחורים על לבה של בחורה, על-ידי מענה לשאלותיה בנושאי אהבה ומשיכה, כל זה כשהם מוצמדים למשטחים שונים על-ידי מגנטים.

התוכנית היא פרי יצירתם של אלון שחר ואורן גרנר, והיא מופקת על-ידי חברת Nutz הפקות.

זכיינית ערוץ 2 רשת לא מחזיקה בזרוע הפצה משלה, אך פורמטים שונים שלה נמכרים בכל זאת ביריד. "6 אימהות" ("Mothers") יוצג למכירה, ואיתו גם "המיזם", שפותח ויופץ יחד עם אנדמול ישראל, "משחקי השף", "בלתי הפיך", "צחוק מעבודה", "כלוב הזהב" ואפילו "עממיות" של נאור ציון.

אולפני הרצליה - שתשלח אף היא משלחת רחבה הכוללת את יו"ר האולפנים, עמי גניגר; המנכ"לים המשותפים של האולפנים, יואב פרץ ואפרת דרור; ומנהלת המחלקה הבינלאומית של האולפנים, טליה שחר - תציע כמה פורמטים משלה, ובהם שעשועונים כמו "חשוב, אל תמצמץ", "שתף או העז" והסיטקום "ישראל" של ישראל קטורזה.

שמים פוקוס על הדוכן של מכון היצוא הישראלי

קרוב ל-15 אלף משתתפים צפויים להגיע השנה ליריד מיפ, ורבים מהמוכרים הישראלים יפגשו אותם דווקא בביתן של מכון היצוא.

לדברי מירה גשל, מנהלת ענף תוכן, קולנוע טלוויזיה ומוזיקה במכון היצוא, "כתוצאה מההכרזה על ישראל כמדינת פוקוס בתערוכת MIPTV לפני כ-5 חודשים, ההתעניינות הגדולה ממילא בתעשיית הטלוויזיה הישראלית גברה, ומספר רב של קניינים ומנהלי תוכניות הביעו עניין להיפגש עם החברות הישראליות כבר בתערוכה הקרובה. מעולם לא הייתה התעניינות כה רבה בחומרים הישראליים עוד לפני התערוכה, בין היתר מהרשתות RAI האיטלקית, ארטה הצרפתית ודר שפיגל הגרמנית".

בביתן הלאומי בתערוכה יציגו מוכרי פורמטים, ובהם מטר הפקות, ארצה הפקות, אולפני הרצליה והאולפנים המאוחדים; וכן מוכרי ערוצים ותוכניות כגון i24, הופ קטנטנים, מידל איסט ניוז, ענני תקשורת, ICQ מדיה וטלית הפקות, מפיצי דוקומנטריים כמו סינפיל-פיליפה ורות דיסקין וקטגוריית דיבוב ותרגום אולפני אלרום.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

אירופה מזנקת, בעוד אמריקה יורדת: רבעון שיא לרפאל

צמיחה של 14.5% במכירות לכ־1.59 מיליארד דולר מתחילת השנה, וצמיחה של 17.6% לכ־4.46 מיליארד דולר, כך עולה מדוחות הרבעון השלישי של רפאל ● זהו רבעון שיא בהיבט הרווח הנקי: 95.23 מיליארד דולר, זינוק של 39.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

הכלכלה הפלסטינית ביהודה ושומרון ספגה פגיעה אנושה - ויש ריקושטים גם בישראל

בעקבות המלחמה, יהודה ושומרון חווה צניחה כלכלית חסרת תקדים: עסקים נסגרים ו־43% מתקשים לרכוש מזון ● ברמאללה מנסים למתוח את התקציב - אך עדיין משלמים משכורות למחבלים ● במקביל, חמאס והג'יהאד האסלאמי מנצלים את המשבר לחיזוק זרועות ארגוני הטרור

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט נצבעה ירוק; מניות חברות התעופה מתרוממות

מניות חברות התעופה מתרוממות ● תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) גרמה להשבתה של המערכת: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו במהלך השעות שלפני פתיחת המסחר ● בשל חג ההודיה היום יתקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה ועומד על 91 אלף דולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

רנו 5 2025 קומפורט / צילום: יח''צ

מכונית רטרו צרפתית החל מ-169 אלף שקל. למי היא מתאימה?

הגלגול החשמלי המודרני של רנו 5, רנו 5 2025 קומפורט, אינו זול, ופונה בעיקר למי ששומר פינה חמה בלב לדגם ההיסטורי ● אבל מאחורי העיצוב זו חשמלית עירונית שימושית, מודרנית ונעימה לנהיגה נמרצת

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

85 ממ"דים בפטור מהיטל השבחה: ביהמ"ש קבע כי היתר דיפון ייחשב להיתר בנייה

בית המשפט המינהלי בתל אביב קבע כי "היתר דיפון" שווה להיתר בנייה ומזכה בפטור מלא מהיטל השבחה על ממ"דים במכירה "על הנייר"