גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פובליסיס רוכשת 24.9% ממטומי הישראלית ב-81.7 מ' ד'

‎‎אילן שילוח, מייסד ויו"ר מטומי, ימכור מניות תמורת 29.3 מיליון דולר ‏‏‎‎■ העסקה, שבה לא נכנס כסף חדש לתוך החברה, מהווה תחליף להצעת המכר שלא נכללה לבסוף בהנפקה שביצעה החברה בלונדון ביולי האחרון‏‏

אילן שילוח / צלם: עידו איז'ק
אילן שילוח / צלם: עידו איז'ק

‎‎זה לא סוד שההנפקה של מטומי (‏Matomy‏) הישראלית - החברה שעוסקת בתחום שבעגה המקצועית נקרא ‏Ad Network‏ (רשת דיגיטלית שמתווכת בין מי שרוצה לפרסם לבין מי שיש לו שטחי פרסום) - לא הייתה קלה לבעליה, ודי רחוקה ממה שתכננו.

‏בתחילה תכננה החברה מבית היוצר של הפרסומאי אילן שילוח להפוך לציבורית בשוק ההון הבריטי לפי שווי של כחצי מיליארד דולר, ולכלול בהנפקה הצעת מכר נדיבה. אלא שתוכנית זו נגנזה בגלל "תנאי השוק", וביולי אמנם הצליחה מטומי להפוך לציבורית בבורסה הראשית של לונדון (‏Main Market‏ להבדיל מבורסת המשנה - ‏AIM‏), אבל לפי שווי נמוך יותר (347 מיליון דולר) וללא הצעת מכר. החברה גייסה לקופתה 70.1 מיליון דולר, ויצאה לדרכה הציבורית לפי מחיר מניה של 2.27 ליש"ט - שווי כמעט זהה לזה שבו היא נסחרת היום.

‏‏כפי שזה נראה, הרצון של בעלי המניות בחברה לעשות אקזיט, כלומר להמיר מניות במזומן, היה מאוד חזק - אחרת קשה להסביר את העסקה עליה הודיעה מטומי הבוקר (ב').

‏‏לפי ההודעה, פובליסיס (‏Publicis‏), ענקית הפרסום הצרפתית, תרכוש מ-4 בעלי מניות במטומי 20% מהחברה תמורת 65.6 מיליון דולר לפי מחיר מניה של 2.27 ליש"ט - שהוא כאמור מחיר השוק הנוכחי של החברה וגם המחיר לפיו היא הונפקה.

‏כמו כן, פובליסיס תקבל את האופציה לרכוש מבעלי מניות אחרים 4.9% נוספים לפי אותו מחיר, כך שבסך-הכול תשקיע החברה הצרפתית 81.7 מיליון דולר תמורת 24.9% מההון של מטומי.

לדברי שילוח, הפרדת המהלך לשני חלקים נובעת משיקולים טכניים בלבד. לפי הידוע, המחיר בעסקה זהה לזה של ההנפקה, מכיוון שהמשא-ומתן בין שתי החברות החל בסמוך להשלמת ההנפקה.

‏האופציה תקפה למשך חודש וחצי מרגע היוודע העסקה, והסיבה שפובליסיס נמנעת מלעבור רף של 25% הוא די ברור: מטומי היא חברה ישראלית שכפופה לחוק החברות הישראלי, הקובע כי כשבעל מניות בה עובר רף החזקה של 25%, הוא מחויב לבצע הצעת רכש מיוחדת ל-5% נוספים מהון המניות של החברה.

‏‎‎סינרגיה גבוהה

‏‎‎פובליסיס, נזכיר, היא אחת מה"‏Big Four‏" של עולם הפרסום העולמי (יתר השלוש הן ‏WPP, אינטרפבליק, ואומיניקום). החברה נסחרת בבורסת היורונקסט הצרפתית לפי שווי של 14.5 מיליארד דולר.

מוריס לוי, יו"ר ומנכ"ל פובליסיס, ציין בהודעה כי "תל-אביב היא שנייה בעולם רק לעמק הסיליקון ביזמות ובחדשנות הטכנולוגית. מטומי, שטומנת בחובה את תכונות המקצוענות והחדשנות הטכנולוגית הישראלית, הפכה במהרה למובילה עולמית בענף חשוב זה, באמצעות פיתוח פלטפורמה בינלאומית ממעלה ראשונה. יחד איתה נמשיך לבנות ולפתח סביבה פתוחה להחלפת רעיונות ויוזמות, במטרה להתאים את עצמנו לעידן הדיגיטלי הדינמי".

‏‏שילוח, שמכהן כיו"ר מטומי, ציין מצדו כי "מטרתנו היא לבנות את חברת הפרסום מבוססת התוצאות המובילה והטובה בעולם, ויחד עם פובליסיס, שהופכת לשותפה אסטרטגית, נוכל להיכנס לשווקים חדשים, לגייס לקוחות אסטרטגיים גדולים נוספים, לפתח קטגוריות מוצרים חדשות בהן מטומי אינה פעילה כיום, ועל-ידי כך להמשיך להאיץ את הצמיחה של החברה ולבנות ערך לבעלי המניות שלה".

‏אסטרטגי או לא, כדאי לחזור ולהדגיש כאן כי פובליסיס אינה מזרימה הון חדש לתוך החברה, אלא רוכשת מניות קיימות מבעלי מניות קיימים. למעשה, עסקה זו מהווה תחליף להצעת המכר עליה נאלצו לוותר בעלי המניות של מטומי במסגרת ההנפקה הראשונית.

שילוח מסביר זאת בכך ש"מטומי לא צריכה כסף, ולכן לא הוקצו לפובליסיס מניות חדשות אלא נמכרו לה מניות קיימות".

‏בנוסף, העסקה הופכת למעשה את פובליסיס לבעלת המניות הגדולה במטומי, מכיוון ששילוח יוותר אחריה עם החזקה של 15.4%, ואילו קרן ויולה תיוותר עם 10.2%.

‏שוק הפרסום מבוסס התוצאות בו פעולת מטומי מגלגל מחזור מוערך של 12 מיליארד דולר, ולפי מחקר שערכה חברת ‏IAB‏, הוא צפוי לעלות להיקף של 45-60 מיליארד דולר עד שנת 2020.

בהודעה החברה נכתב כי "באמצעות השותפות האסטרטגית עם פובליסיס, תוכל מטומי, כמובילה עולמית בתחום, להעצים את פוטנציאל הצמיחה שלה בשוק חדש ומתפתח זה, ששחקני הפרסום והאינטרנט הגדולים בעולם אינם פעילים בו, וכן לאפשר לפובליסיס להמשיך לפתח כלים שיווקיים ברמה הגבוהה ביותר עבור לקוחותיה". ‏‎‎

סיטואציה לא שגרתית‏ בענף הפרסום / ענת ביין-לובוביץ'‏

‎‎רכישת מניות מטומי על-ידי קבוצת הפרסום פובלסיס יוצרת סיטואציה לא שגרתית בענף הפרסום: אילן שילוח, יו"ר מטומי ובעל המניות הגדול בה עד למהלך, הוא כידוע גם דמות משמעותית בענף הפרסום ומכהן כיו"ר קבוצת מקאן אריקסון בישראל (הכוללת את משרדי הפרסום מקאן-אריקסון וראובני-פרידן) וכיו"ר משרד הפרסום מקאן-אריקסון עצמו. פובליסיס, מנגד, היא קבוצת פרסום המתחרה במקאן-אריקסון בישראל ובעולם.

שילוח מזוהה יותר מכל דמות אחרת עם הצלחת מקאן והפיכתו למשרד הפרסום הגדול בישראל. עד לפני שנתיים הוא עדיין החזיק ב-18% ממניות המשרד, אך ב-2012 הוא מכר אותן תמורת סכום מוערך של כ-30 מיליון דולר.

אמנם בשנים האחרונות שילוח כבר לא מנהל את המשרד בפועל, ועיקר מאמציו מופנים לעסקיו הפרטיים בתחום הניו-מדיה והדיגיטל, אך הוא עדין נחשב כמי ש"רוחו מרחפת מעל מקאן", ובצמתים חשובים הוא נוטל חלק פעיל. אגב, עם מכירת מניותיו היה חשוב למקאן העולמית להבהיר כי שילוח יישאר כיו"ר לפחות למשך 5 שנים נוספות.

‏קבוצת פובלסיס בישראל מונה 3 זרועות עיקריות בתחום הפרסום: המשרד הגדול באומן-בר-ריבנאי המייצג את סאצ'י&סאצ'י, ליאו ברנט (לשעבר רגב-קוויצקי) ופובליסיס ישראל (לשעבר גלר-נסיס); בתחום המדיה פועלת הקבוצה באמצעות זניט מדיה וסטארקום; ובתחום קידום המכירות מתבצעת הפעילות באמצעות סופר פוש.

מטומי של שילוח פועלת בתחום הפרסום מבוסס התוצאות, שלכאורה אינו מתחרה בפעילות מקאן ופובליסיס בארץ. ייתכן כי למהלך הרכישה לא תהיה השפעה על תפקידו של שילוח כיו"ר מקאן-אריקסון, בעיקר מכיוון שכיום, כך נראה, חשיבותו עבור הקבוצה גדולה מחשיבותה עבורו.

ועדיין, גם אם שילוח לא הולך לשום מקום, ניתן להניח כי מבחינת קבוצת פובליסיס יש מעתה גזרה אחת פחות לחשוש ממנה.

‎‎מטומי - ת"ז

‏שנת הקמה: 2006

‏מה עושה: רשת פרסום דיגיטלית שמטרתה אופטימיזציה של הפרסום ברשת האינטרנט ועל גבי התקנים ניידים

‏שווי חברה: 342 מיליון דולר

‏סימול מניה: ‏MTMY.L‏

‏תשואה מההנפקה: ללא שינוי

‏מנכ"ל: עופר דרוקר

‏יו"ר: אילן שילוח

‏מספר עובדים: 394

מטומי - מי ימכור ותמורת כמה
המספרים של Matomy 13.10.14

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי