גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מה שהיה פעם: הטרנדים החדשים באקדמיה מודל 2014

האוניברסיטה של היום זה לא מה שהיה פעם - ובמוסדות האקדמיים בישראל נערכים לשינוי ■ "לאקדמיות המובילות נפל האסימון; מייצרים למידה משמעותית"

חופשת סקי באנדורה / צילום: גראנד ואלירה
חופשת סקי באנדורה / צילום: גראנד ואלירה

מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, המונה 65 מוסדות אקדמיים ופותחת את שעריה בשבועות הקרובים בפני יותר מ-300 אלף סטודנטים, מתמודדת עם אתגרים רבים שמזמנות לה השנים האחרונות: שילוש מספר הסטודנטים ב-20 שנה, אחוזי נשירה גבוהים, נגישות לידע מחוץ לאוניברסיטה שמאפשרים הפיתוחים הטכנולוגיים והתמודדות של בוגרי תואר ראשון עם שוק עבודה שדורש ניסיון ולא רק תעודה מהאוניברסיטה - ואינו מחכה להם בידיים פתוחות.

האוניברסיטאות והמכללות מפנימות אט-אט את השינויים ומנסות לענות על הצרכים של הסטודנטים החדשים: חלקן עברו ללמידה מקוונת, שנמצא כי ברבים מהמקרים היא אפקטיביות יותר מלמידה פרונטלית מסורתית - וחלקן אפילו מציעות קורסים חינמיים גם לאלה שאינם סטודנטים; תוכניות אחרות מציעות לימודים חווייתיים בשטח; חלק מהמוסדות מציעים פרקטיקה בשוק העבודה; וגופים אחרים מנסים להתמודד עם בעיית ההנגשה של ההשכלה הגבוהה לקהלים חדשים. אז מהם הטרנדים החדשים באקדמיה 2014?

למידה מקוונת - המוקים

בשנים האחרונות השכילו האוניברסיטאות המובילות בעולם ובעקבותיהן גם אוניברסיטאות ישראליות לענות על הצימאון לידע והפיקו עבור הקהל הרחב את ה"מוקים" (MOOCs- Massive Open Online Courses). מדובר במקבץ של קורסים אקדמיים שכולל מספר קטעי וידאו קצרים, פרקים מספר לימוד דיגיטלי שמתבסס על חומרי הקורס שזמינים בפורמט דיגיטלי, מאמרים, מצגות, מבחנים ועבודות המיועדים ללימוד עצמי דרך האינטרנט. סגל ההוראה מלווה את התלמידים בפורום, צ'ט ועוד.

האוניברסיטה הפתוחה הצטרפה לפרויקט בחסות הנציבות האירופית ומציעה מספר קורסים חינמיים כאלה בארבע שפות: עברית, אנגלית, ערבית ורוסית.

לדברי ד"ר יורם קלמן, מנהל היוזמות האקדמיות הבינלאומיות באוניברסיטה הפתוחה, הלמידה מרחוק עונה על הצרכים של הסטודנטים הישראליים, שלרוב אינם סטודנטים במשרה מלאה אלא לעתים נאלצים לקיים במקביל גם קריירה ומשפחה.

"המוקים ממצים את מה שהיום קורה בחברת הידע והמידע", אומר קלמן, "מצד אחד, הטכנולוגיות שמאפשרות לך לקבל את המיטב של המיטב בסגנון של הרצאות טד, ומצד שני ישנו הצורך של אנשים ללמידה לאורך החיים. תואר ראשון אולי מכניס אותך לשוק העבודה - וגם זה לא תמיד - אבל כדי להישאר בו חייבים להמשיך ללמוד. דרך אחת היא למידה פורמלית ודרך אחרת זה המוקים".

- ומה יוצא לאוניברסיטאות מזה?

"לאקדמיות המובילות נפל האסימון שלמידה מרחוק היא מאוד אפקטיבית. יש פה מימוש של חובתן החברתית לחלוק את הידע עם העולם, והן גם יודעות שאם אתה לא עושה מוקים אתה לא מבין את העתיד".

לדברי פרופ' רענן ריין, סגן נשיא אוניברסיטת תל אביב, גם האוניברסיטה שלו השכילה להבין היטב שאי אפשר להמשיך וללמד את קורסי המבוא הגדולים באותה מתכונת שבה לימדו באוניברסיטאות האירופיות של ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת, ויש לעבור ללמידה בקבוצות קטנות שבהן מתקיים דיאלוג משמעותי בין המרצה לבין הסטודנטים שבמסגרתו הם מקבלים ארגז כלים שיאפשר להם לימודי המשך וגם השתלבות בשוק העבודה. "את קורסי המבוא הגדולים אנחנו רוצים להחליף בהדרגה בקורסים מקוונים שבהם התלמידים יבואו למספר מפגשים עם המרצה רק לצורך דיון בחומר ושאלות".

- איך זה קורה בפועל?

"התחלנו עם מהלך ראשון בשנה שעברה של שלושה מוקים באנגלית במסגרת הפלטפורמה של 'קורסרה' (Coursera). זה היה סוג של ניסיון: הקורסים היו פתוחים לעשרות אלפי משתמשים בעשרות רבות של מדינות".

את האוניברסיטה המקוונת קורסרה הקימה פרופ' דפנה קולר מאוניברסיטת סטנפורד.

- איזה יתרון זה נותן לסטודנטים שלכם?

ריין: "היינו חלוצים במתן קרדיט אקדמי לסטודנטים שלנו שלמדו את הקורסים המקוונים, שבסופם באו לקמפוס להיבחן במתכונת הישנה. כשבדקנו גילינו שהציונים היו באותה רמה ושביעות הרצון גבוהה יותר, ולכן אנחנו מרחיבים את המהלך הזה לקראת יעד של החלפה הדרגתית של מרבית קורסי המבוא הגדולים בסוג כזה של למידה מקוונת.

"בנוסף, בקורסים האלה תמיד אפשר לעצור לשמוע שוב אם משהו לא מובן או להאיץ את הקצב. הקורסים האלה נעשים על פלטפורמה שמאפשרת לנו להכין משוב באופן מדויק.

"בכמה מן המקרים אנחנו שותפים למהלכים מרגשים: לקורס מזרח התיכון נרשמו תלמידים מדינות מוסלמיות, שבפעם הראשונה שמעו מרצה ישראלי ציוני, זה סוג של חוויה מרגשת שלא ניתן היה לעשות בשום דרך אחרת".

לדברי ד"ר ליזי כהן, ראש המחלקה לטכנולוגיות למידה במכון טכנולוגי חולון, המכשירה מפעילי ומתכנני הדרכה מקוונת בארגונים בשילוב של ניו מדיה, במוסד פיתחו תהליך של למידה מרחוק בתוך הכיתה, המאפשר לתלמידים להצביע תוך כדי השיעור על הדברים שמעניינים אותם, כך שהמרצה יכול לקבל התייחסויות ושאלות תוך כדי ההרצאה ולהגיב באופן מיידי. "התהליכים האלה מייצגים מגמות של מעורבות פעילה של לומדים, כדי לייצר למידה משמעותית. יש לנו סמינריון שהסטודנטים בו מגישים את העבודה ב'הגשה גלויה': כל הסטודנטים רואים את ההערות שהמרצה כתב לסטודנטים".

ואיך זה משתלב בשוק העבודה? לדברי קלמן, אדם שמסיים מוק בהצלחה הוא בעל מוטיבציה פנימית ללמידה, משמעת עצמית ומיומנות למידה עצמאיות. "זה מה שאנחנו מחפשים במקום העבודה. בוגרים מוכיחים בעצם התעודה שיש להם המיומנויות הדרושות במאה ה-21".

חיבור לתעשייה

אחת הבעיות הקשות שבוגרי אוניברסיטה מתמודדים איתן הוא מציאת עבודה אחרי התואר. לדברי פרופ' אורן קפלן, פסיכולוג קליני וכלכלן ודיקן בית הספר למינהל עסקים במכללה למינהל, יש פער עצום בין ה'כותרת' של התחום שאתה לומד לבין מה שקורה בשטח, בשוק העבודה. לדבריו, הדרך לחשוף את הסטודנטים לעבודה העתידית היא להביא את התעשייה לתוך הקמפוס, אם באמצעות מרצים ומנטורים מהשוק העסקי או באמצעות מרצה אורח שמציג בפני הסטודנטים קייס סטאדי.

"העיקרון הוא לרדת ממגדל השן", מסביר קפלן. "האקדמיה לא רק עוסקת במחקר בסיסי אלא גם בהכשרה מקצועית. היעד זה פיוז'ן - שילוב בין השניים. קורה שסטודנטים מוצאים עבודה באמצעות הנטוורקינג של המרצים, אבל האקדמיה היא לא חברת השמה, היא נועדה לתת כלים לסטודנט למצוא עבודה בעצמו".

במכללת אפקה להנדסה פותח מודל ייחודי לחיבור בין האקדמיה לתעשייה. במסגרת זו הוקמו במכללה מרכזי פיתוח בכמה תחומים שלהם יש דרישה להזמנת פרויקטים מהתעשייה הישראלית. כך למשל בחודשים האחרונים חתמה מפא"ת על חוזה שמוערך ב-7 מיליון שקלים עם המרכז לעיבוד שפה במכללה על פיתוח טכנולוגיות בנושא זיהוי ועיבוד דיבור ולפני כחודש וחצי חתמה חברת ספיץ' מודולוס על חוזה גדול גם היא עם המרכז לעיבוד שפה.

בנוסף לכך במכללה מקפידים על שילוב מרצים בכירים בעלי רקע משמעותי בתעשייה ובהיי-טק. כך למשל נשיא המכללה הנכנס, פרופ' עמי מויאל, שימש בטרם הגעתו לאקדמיה כמנכ"ל חברת NSC המפתחת מוצרי זיהוי דיבור. סגן נשיא המכללה, אלון ברנע, שימש כמנכ"ל חברת SiliconGraphics וכיהן בתפקידים בכירים בחברות נוספות. המטרה בכך היא להעמיד מול הסטודנטים מרצים שמדברים בשפת התעשייה, מכוונים אליה במחשבה ויוכלו להשתלב במשרה נחשקת בקלות יתרה.

לדברי ברנע, "אחת המגמות הבולטות באקדמיה ובמקצועות ההנדסה בפרט היא ההשפעה הגוברת של הנעשה בתעשייה על המוסדות המובילים. תעשיית ההיי-טק מתקדמת בקצב מהיר כל כך, שאקדמיה העוסקת במחקר יישומי חייבת לעבוד בצמוד לתעשייה ועבורה על מנת שלא למצוא עצמה מפגרת מאחור ולא רלוונטית".

אופקים רחבים

בעולם הדינמי של היום הגבולות בין התחומים מיטשטשים. אם בעבר אינטרדיספלינריות הייתה טאבו, היום קמות מגמות המשלבות מספר תחומים אקדמיים. את המגמה הזו מייצגת גם תוכנית "כלים שלובים" באוניברסיטת תל אביב, המונהגת בשלוש השנים האחרונות ומחייבת כל סטודנט מ"מערב", הלומד בבנייני מדעי החברה והרוח, הממוקמים במערב האוניברסיטה, לקחת שלושה קורסים מ"מזרח" - בבנייני המדעים המדויקים - ולהיפך.

תוכנית שהולכת צעד אחד רחוק יותר עם ההעשרה מנהיג ד"ר עופר צלרמאיר, מומחה לקבלת החלטות המרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה ובקריה האקדמית אונו ומוביל כבר שנים תוכניות שיוצאות מחוץ לכיתות. הפעם מדובר בתוכנית "אקדמסקי", בשיתוף אוניברסיטת אנדורה, שזו למעשה חופשת סקי בת שבעה ימים באנדורה, שהיא קורס אקדמי.

למשל, אם לומדים ניהול סיכונים בהרצאות קצרות בבוקר ובערב - בשעות אחר הצהריים יצטרכו התלמידים לגלוש ולהתמודד באמצעות סימולציה עם מצב של מפולת שלגים וניהול מצב כזה עבור הגולש ועבור שאר האנשים המצויים באתר. באופן דומה מתנהל קורס בנושא חיבור בין אדם לטבע וקיימות.

הקורס מתקיים בחופשת הסמסטר ויעלה כמו חופשת סקי (השאר במימון אוניברסיטת אנדורה). באוניברסיטאות באירופה ניתנת על הקורס קרדיטציה של שתי נקודות, ובאוניברסיטאות בישראל צריך להגיש בקשה לאישור כקורס העשרה - ואם הנושא מתממשק עם נושא הלימוד, האוניברסיטה עשויה לאשר את מתן הנקודות.

עשייה חברתית

לפי נתוני ה-OECD, שיעור הנשירה של סטודנטים ממוסדות הלימוד עומד על 30% בממוצע במדינות החברות - ובישראל על 34%. השיעור מאמיר כשמדובר במקצועות כמו מדעי המחשב והנדסה ובמגזרים מוחלשים כמו דור ראשון של השכלה גבוהה הנשירה עשויה להגיע ל-60% ואף למעלה מכך.

מרבית הנשירה מתרחשת בתום השנה הראשונה ועולה למוסדות האקדמיים ממון רב: הם גם מפסידים את שכר הלימוד של השנה השנייה - כ-10 אלפים שקל ובנוסף את המימון שהם מקבלים מהות"ת, שעומד על 20 עד 30 אלף שקל לשנה. קרן רוטשילד קיסריה ו-Social Finance Israel פיתחו מודל השקעה של כסף פרטי בהפחתת נשירה, ובפיילוט שערכו באקדמית ת"א יפו, מדובר על הפסד של 25,600 שקל לכל סטודנט שנושר בתום השנה הראשונה.

המודל של האג"ח החברתי שפיתחו שני הגופים אמור לגייס השקעות בהפחתת הנשירה ולספק למשקיעים בתמורה תשואה על השקעתם. לדברי אלי בוך, מנהל פילנתרופיה קרן רוטשילד קיסריה, "המודל אמור להכניס כסף פרטי לנושאים חברתיים: במקום להשקיע בבורסה אתה תשקיע בתוכנית של השכלה גבוהה ותקבל תשואה של 7% - גם תרמת וגם יצאת עם רווח".

לדברי ירון נוידרפר, מנכ"ל Social Finance Israel, "המודל מאפשר לשלם רק על הצלחות והמשקיע לוקח את מלוא הסיכון. רק אם נמנעת נשירה - המוסד משלם את ההחזר, שהוא תמיד רק חלק ממה שהמוסד חוסך". בוך מוסיף כי מדובר בשינוי תפיסתי: "פתאום המוסד מבין לראשונה שמתוך 60%מהסטודנטים שנכשלו במבחן הראשון במתמטיקה - לא יסיימו את התואר".

בפיילוט באקדמית תל אביב יפו, אגב, הצליחה התוכנית להעביר לשנה השנייה 80% ממשתתפי הפיילוט, שכולם היו בעלי נתוני כניסה נמוכים. המודל צפוי להתחיל לפעול באופן ממשי בשנת הלימודים הבאה או אפילו לפני כן.

סטודנטים בעידן דיגיטלי

בישראל אין ברוב המוסדות חיים סטודנטיאליים תוססים: חלק גדול מהסטודנטים עובדים והאינטראקציה בין הסטודנטים קטנה יותר מאשר מקובל בעולם. גם פה הטכנולוגיה נרתמת לעזרתם: האתר cloudents.com, שעלה לאוויר באפריל 2014, הוא פלטפורמה אינטרנטית וחינמית שמאפשרת לסטודנטים מכל אוניברסיטה להעלות סיכומים ותכנים לאתר, לקיים קבוצות לימוד און ליין, לשתף סיכומים וללמוד יחד למבחנים.

לדברי המייסד, עידן אפלבאום, "בתחילה הקמנו שירות שמאפשר לשתף תכנים עסקיים, וכשהשקנו את המוצר ראינו שהרבה סטודנטים משתמשים בזה לצורכי לימוד, משום שהמערכות הקיימות לא ענו על הצרכים שלהם. כיום אנחנו עובדים כמעט עם כל אגודות הסטודנטים, שפונים אלינו כדי להצטרף".

באתר מותאם המובייל רשומים 60 אלף סטודנטים, וכל אחד מהם יכול לשתף ולצפות בתכנים של האוניברסיטה שלו. החברה עתידה להשיק בחודש הבא את האפליקציה grade back לדירוג מרצים.

ולא רק לימוד און ליין. הצורך בפידבק בין הסטודנטים למרצים הביא את המכללה למינהל להקים "האבים" ברחבי המכללה, שמאפשרים לסטודנטים להיפגש בינם לבין עצמם ועם מרצים שלהם. כל שעות הקבלה של המרצים רוכזו לכמה שעות אחר הצהריים במתחם אחד, שמאפשר לסטודנטים להכין שיעורי בית, להיוועץ עם עמיתים ומרצים ולייצר אווירת קמפוס תומכת. לדברי אורן קפלן, "בעקבות הקמת ההאבים, רמת הכישלונות ירדה, ושביעות הרצון עלתה".

לימודים

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו