גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איירפורט סיטי: סער מתכוון להעביר הארנונה ללוד

הוועדה לחקירת גבולות: לא להעביר את המתחם לשטח לוד ■ משרד הפנים דורש לתקן הדוח ■ ראש מועצת חבל מודיעין: "התערבות סער פסולה"

מתחם איירפורט סיטי / צילום: איל יצהר
מתחם איירפורט סיטי / צילום: איל יצהר

האם לוד תזכה לקבל הכנסות ממתחם האיירפורט סיטי המניב עשרות מיליוני שקלים בשנה למועצה האזורית חבל מודיעין? ל"גלובס" נודע כי הוועדה לחקירת גבולות, שמונתה ב-2011 לבחון חלוקת הכנסות מהמתחם בין שתי הרשויות, מסרה לאחרונה מסקנותיה: לא להעביר שטחים ללוד.

במשרד הפנים טוענים כי מסקנות הוועדה התבססו על נתונים שגויים, ודרשו להגיש דוח חדש. במועצה האזורית חבל מודיעין טוענים להתערבות פסולה של שר הפנים גדעון סער. במשרד הפנים מבהירים: מדובר בהליך חוקי ותקין.

מתחם האיירפורט סיטי הוקם בהדרגה מסוף שנות ה-90 בשטחה המוניציפלי של המועצה האזורית חבל מודיעין, שמכניסה לקופתה את תקבולי הארנונה מהמתחם. את הארנונה משלמת חברת איירפורט סיטי בע"מ שבבעלות חברת נצבא, המשכירה מאות אלפי מ"ר לעסקים שונים במתחם.

לאורך השנים נטשו עסקים שונים את העיר לוד, שם הארנונה לעסקים גבוהה משמעותית מזו המשולמת למועצה האזורית חבל מודיעין. מנתוני משרד הפנים (הלקוחים מהדוחות הכספיים המבוקרים ל-2013) עולה כי גם היום, עומד תעריף הארנונה שלא למגורים בתחומי העיר לוד על ממוצע של 160 שקל למ"ר, בעוד תעריף הארנונה שלא למגורים בתחומי המועצה האזורית חבל מודיעין עומד על 51 שקל למ"ר בלבד - בדיוק שליש מהתעריף הנקוב בלוד, המשוועת לעסקים חדשים בתחומה.

נתונים נוספים על ההבדלים בין שתי הרשויות: חבל מודיעין המוגדרת ברמה סוציואקונומית 7, משרתת 21 אלף תושבים בלבד, המתגוררים ביישובים במרכז הארץ, דוגמת בן שמן, כפר דניאל, גינתון ונחלים. מנגד, בלוד, המוגדרת במצב סוציואקונומי 4, מתגוררים יותר מ-78 אלף תושבים, ומצבה הכלכלי בשנים האחרונים הביא לכך שבראשה עמדה ועדה קרואה.

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז בעבר על ההכרח בסיוע לעיר לוד, כמשימה לאומית. העובדה כי סמוך כל כך לעיר שסובלת שנים ארוכות מקשיים כה רבים, עומד מרכז עסקים מניב, המשלם את כלל הארנונה למועצה אזורית אמידה, אינה ערבה לאוזן הרגישה לנושא הצדק החלוקתי - בעיקר היום, על רקע הצהרותיו של שר הפנים גדעון סער, שהודיע על מערכת חלוקת הכנסות חדשה בערי ויישובי הנגב וגם על כוונתו להרחיבה למקומות נוספים בארץ.

באוגוסט 2011 פנה ראש עיריית לוד הממונה מאיר ניצן לשר הפנים בבקשה להקים ועדה לחקירת גבולות לבדיקת גבולות לוד והמועצה האזורית חבל מודיעין, תוך בקשה לצירוף שטח האיירפורט סיטי לתחום השיפוט של לוד.

הוועדה הוקמה חודש לאחר מכן, ובראשה עומד ד"ר פנחס ולרשטיין. ל"גלובס" נודע כי עד לאחרונה גררה הוועדה רגליים ולא הגיעה להכרעה, ורק ב-17 בספטמבר 2014 הגישה את מסקנותיה למנכ"ל משרד הפנים שוקי אמרני, שלפיהן אין להעביר את שטחי האיירפורט סיטי לתחומה של לוד, או לחלק את ההכנסות בין הרשויות.

עוד נודע ל"גלובס" כי באותו יום זומנו חברי הוועדה לפגישה דחופה עם בכירים במשרד הפנים, שבה נמתחה ביקורת על מסקנות הוועדה, שהסתמכה על נתונים שגויים, ובגינם התבקשה הוועדה לגבש דוח מתוקן. במועצה האזורית חבל מודיעין, שמנסה בכל כוחה למנוע העברת שטחים ללוד, טוענים כי מדובר בהתערבות פסולה של שר הפנים בעבודת הוועדה.

"גורמים בכירים ביותר העומדים בפסגת משרד הפנים זימנו בדחיפות את חמשת חברי הוועדה לחדר הסמוך ללשכת השר תוך דרישה שיחתמו על דוח משופץ שהמלצותיו שונות מהמלצות הדוח החתום", ציין עו"ד עומר דקל המייצג את המועצה במכתב ששיגר ליועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין ולמבקר המדינה יוסף שפירא, "התנהלות נואלת זו לוקה ביותר, הן בהיותה חסרת תוקף משפטי נוכח העובדה שהוועדה כבר סיימה את עבודתה והחזרת הגלגל לאחור אינה אפשרית עוד, והן מכיוון שהיא מהווה התערבות פסולה בשיקול דעתם העצמאי של חברי הוועדה. אכן, השר אינו חייב לאמץ את המלצות הוועדה, אך לשנותן אין הוא רשאי".

עוד מציין דקל במכתבו כי הפגישה עצמה התקיימה "ביום שבו בחר כבוד שר הפנים להודיע עם סיום כהונתו. דומה כי אין גבול לחוצפה, לעזות המצח ולליקוי המאורות שאנו עדים לו". דקל דרש מהיועמ"ש ומהמבקר להתערב במצב שבו לדבריו, גורמי ממשל בכירים התערבו ברגל גסה בעבודתו ובשיקול דעתו של גוף מקצועי מעין שיפוטי".

במשרד הפנים מנגד לא מתרגשים ומסבירים כי ההליך שבוצע במקרה זה, הוא הליך חוקי ותקין, שבמסגרתו מקבל לידיו מנכ"ל משרד הפנים את המלצות הוועדה, אך טרם מעביר את המלצתו לשר הפנים, עליו לוודא כי אין פגמים טכניים בדוח, כפי שהתגלו בעבודתה של הוועדה.

מלבד המועצה האזורית חבל מודיעין, המרוויחה העיקרית מכך שהמתחם לא יעבור לתחומה של לוד היא גם חברת נצבא שבשליטת קובי מימון, המשלמת תעריפי ארנונה נמוכים למועצה, ולפיכך גובה דמי ניהול גבוהים מהשוכרים במתחם. ממשרד הפנים נמסר: "הוועדה הגישה את דוח הוועדה למנכ"ל משרד הפנים. בישיבה נמצא כי הוועדה לא התייחסה בדוח לעמדת הגורמים המקצועיים במינהל לשלטון מקומי וכן לא בחנה סוגיות ונתונים חיוניים לצורך גיבוש החלטה בנושא. לאור האמור ובהתאם לנוהלי העבודה הנהוגים במשרד ועל דעת היועמ"ש, החליט מנכ"ל המשרד לא לקבל את הדוח ולדרוש ממנה להשלים את הליך הבדיקה ולהגיש דוח עם סיום השלמת המידע המבוקש. בהתאם לכך, הוועדה אמורה להגיש בקרוב את המלצותיה למנכ"ל".

עיריית לוד: "לעירייה לא ידוע על שום התפתחות בעניין ולא התקבלה אצלנו שום הודעה רשמית בנושא. מבחינתנו, הכול בגדר שמועות ודברי רכיל. יובהר כי העירייה עדיין עומדת על עמדתה הצודקת לקבל הכנסות ממתחם האיירפורט סיטי".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים