גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייצוגית: "חברות הליסינג מציגות פרטים מטעים על רכבים"

בשורת בקשות לתביעות ייצוגיות נגד שלמה SIXT, אלבר, לובינסקי, קרסו, קל אוטו, אלדן ועוד, נטען כי חברות הליסינג לא גילו מידע נאות בעת הצגת רכביהן למכירה ■ התובעים דורשים פיצוי של 100 שקל לכל ביקור במגרש מכוניות

חברות הליסינג והשכרת הרכבים הגדולות בארץ מסתירות מלקוחותיהן ומהרוכשים הפוטנציאליים מידע בעת הצגת רכביהן למכירה, לא מציגות את מחיר הרכב בעת הצגת הרכב למכירה, מטעות את הלקוחות בנוגע לפרטים מהותיים לגבי הרכב ולעתים מציגות מחיר הגבוה ממחיר המחירון האמיתי של הרכב, ללא הפחתות הנובעות מכך שהרכב הוא "יד שנייה", רכב ששימש לשכירות וכדומה - כך נטען בשורת בקשות לאשור תביעות ייצוגיות, בהיקף כולל של מאות מיליוני שקלים, שהוגשו בשבועיים האחרונים לבית המשפט המחוזי מרכז, נגד חברות הליסינג וההשכרה בישראל.

בין החברות הנתבעות: שלמה SIXT מקבוצת שלמה; אלבר; באדג'ט (דומיקאר בע"מ); לובינסקי טרייד מקבוצת לובינסקי (יבואנית סיטרואן, פיג'ו ו-MG) של דוד לובינסקי; קרסו מוטורס שבבעלות משפחת קרסו; קל אוטו; אלדן תחבורה ועוד.

התביעה הראשונה, ובהיקף הגדול ביותר, הוגשה נגד חברת שלמה SIXT. בתביעה, בהיקף של כ-163 מיליון שקל, נטען כי החברה גרמה לנזק ממוני ולא ממוני לרוכשי רכבים ולרוכשים פוטנציאליים, לאחר שלא גלתה מידע נאות בעת הצגת רכביה למכירה, וכן הציגה מידע חסר ומידע מטעה בפרסומיה השונים.

עילות התביעה נגד שלמה SIXT, ומרבית החברות הנוספות הנתבעות בנפרד, הינן הפרת הוראות חוק הגנת הצרכן, עוולות נזיקיות, הטעיה, רשלנות וחוסר נוחות ופגיעה באוטונומיה של הרצון, חוסר תום-לב ועשיית עושר ולא במשפט.

לטענת התובעים, רוכשים פוטנציאליים שהגיעו לירידי הרכב של החברה או התקשרו בעסקאות ליסינג, החברה התנהלה באופן מטעה כלפיה, בין היתר על-ידי "אי-הצגת פרטים מהותיים בכלל (לרבות מחיר) על גבי חלק מהרכבים; אי-הצגת המחיר אותו דורשת החברה עבור הרכבים במגרשיה; הצגת מחיר רכבים ביתר - במיוחד במגרשיה, ללא הפחתה נדרשת במחיר המוצג בגין גורמי הפחתה מהותיים (בהם בעלות מקורית/ראשונה לא פרטית, מתאגיד או ליסינג או השכרה/החכר)".

המטרה: למשוך לקוחות

בתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין חיים פינץ' ורועי קדם, נטען כי פרסומי חברת שלמה SIXT נועדו למשוך את המתעניינים למגרשיה. כדי להשיג למטרה, נטען בתביעה, מפירה החברה מספר הוראות חוק ומפרסמת פרסומים ברבים בניגוד לדין, ובהם פרסומים של "מכירה מיוחדת", כהגדרתה בחוק הגנת הצרכן, ללא הצגת מחיר הסחורה לפני המכירה המיוחדת וללא הצגת שיעור ההנחה או המחיר לאחר ההנחה; או ללא פרסום המספר המזערי של הרכבים שבמכירה המיוחדת ושל המספר המזערי של הפריטים שבהנחה מרבית; או ללא הבהרה אלה רכבים כלולים במכירה המיוחדת.

עוד נטען כי החברה מפרסמת מחיר "מחירון" או מחיר גבוה המחוק בקו אמצעי ולידו מחיר מופחת באופן משמעותי - באופן שמהווה "מכירה בהנחה" או "מחיר מיוחד" - ללא גילוי סיבת ההנחה במחיר, ובחלק מהמקרים ללא הסבר בנוגע לזהות המחירון וללא הסבר בנוגע לקביעת המחיר במחירון.

בתביעה צוין כי שלמה SIXT מציינת על גבי הכרטיס המוצמד לרכבים כי מחיר "לוי יצחק" המוצג אינו כולל הפחתות, ו"אולם הודעה זו אינה מועילה ואינה משנה את עצם ההטעיה שבהצגת 'מחיר מחירון לוי יצחק' שאינו תואם את המחירון. כפי שהצגת מחיר מוצר בצמוד למילים 'אינו כולל מע"מ' מהווה הפרת הדין, כך גם הצגת 'מחיר מחירון לוי יצחק' ותחתיו הבהרה כי המחיר אינו כולל הפחתות - אינה כדין, והדבר מהווה מעשה העלול להטעות צרכנים".

חברה גדולה עם חשיפה לציבור

קבוצת שלמה SIXT היא אחת מחברות ההשקעה המובילות בישראל. לקבוצה יש השקעות במגוון ענפי תעשייה בתחומי רכב, אנרגיה, ספנות, לוגיסטיקה, נדל"ן, ביטוח ותקשורת. הקבוצה הוקמה בשנת 1974 על-ידי שלמה שמלצר ז"ל כחברה העוסקת בהשכרת רכב, בליסינג ובמתן שירותים למגזר הרכב בישראל. במשך השנים התרחבו השקעות הקבוצה לענפי תעשיה שונים.

באתר החברה מצוין כי חזונו הפיננסי של שמלצר והבנתו הכלכלית המעמיקה הובילו את הקבוצה להצלחה ולצמיחה מתמדת, וכיום היא אחת מקבוצות ההשקעה המובילות בישראל.

"לצד היותה החברה המובילה בישראל בתחום שירותי רכב, עם צי של כ-75 אלף כלי רכב, יש לקבוצה השקעות בענפי תעשייה שונים. קבוצת שלמה כוללת את שלמה החזקות, ש.י.ר שלמה יבוא רכב, קבוצת אפקון החזקות, מספנות ישראל, עסקי נדל"ן, קבוצת גולד בונד/ קונטרם - מסוף מכולות ומטענים, תדיראן טלקום ושלמה ביטוח. מחזור מאוחד קבוצת שלמה בשנת 2012 עמד על 5.1 מיליארד שקל", נכתב באתר הקבוצה.

ואכן, גודלה של הקבוצה, וחברת השכרת הרכב והליסינג שלה, מהווה נדבך חשוב בתביעה הייצוגית. "שלמה SIXT הינה חברה גדולה, חלק מקבוצת חברות העוסקת בסחר ברכבים (בעיקר משומשים) ה'זוכה' לחשיפה בפני ציבור לקוחות גדול מאוד. שלמה SIXT גם עושה עסקאות נוספות במכוניות, כדוגמת עסקאות ליסינג והשכרה", נכת בתביעה וצוין עוד כי "פעילותה המסחרית של החברה נעשית במספר 'זירות מכירה' שעיקרן - במגרשיה, וכן במכירות 'מיוחדות' שחלקן מחוץ למגרשיה - כדוגמת יריד מכירות שנערך בגני התערוכה בתל-אביב ובמקומות נוספים".

לכן, טוענים התובעים, "חשיבות הצגת המידע בנוגע לרכבים העומדים למכירה בידי עוסק הינה מהמפורסמות, וקשה להפריז בחשיבותו".

נזק של 100 שקל לביקור במגרש

בין התביעות הנוספות שהוגשו: הוגשה בקשה לאשר תביעה ייצוגית נגד אלדן ודומיקאר בהיקף כ-49 מיליון שקל; ונגד דוד לובינסקי, קרסו מוטורס, קל אוטו, כלמוביל טרייד, אופרייט ליס וחברות נוספות בהיקף של כ-32.6 מיליון שקל.

בתביעות השונות טוענים עורכי הדין פינץ וקדם, כי הנזק הכספי עבור כל אחד מחברי הקבוצה הייצוגית מוערך בסך של 50 שקל לאירוע בו הגיעו למגרשי החברות (ומדובר בעשרות פעמים בהם הגיעו הרוכשים הפוטנציאליים למגרשים), וכי גם הנזק הלא ממוני (עוגמת-הנפש) מוערך בסך של כ-50 שקל לכל חבר בקבוצת התובעים לאירוע הגעה למגרש מכירת רכב.

היקף הנזק בכל אחת מהתביעות מתייחס, בין היתר, לפלח השוק של חברות הליסינג, כאשר שלמה SIXT מובילה את השוק עם 27% מנתח השוק הרלבנטי; אלבר נמצאת אחריה, עם 13% מהשוק; ובהמשך קרדן רכב עם 11%; אלדן עם 10%; הרץ עם 9%; קל אוטו עם 6%; ואופרייט ליס ופסיפיק עם 5% מהשוק.

הנוסחה לפיה חושב הנזק בתביעה כוללת בין היתר את מספר רכבים משומשים שנמכרים בשנה בישראל (מדגם מייצג משנת 2010), המגיע לכ-700 אלף רכבים; מספר הרוכשים הפוטנציאליים שחיפשו רכב במגרשי חברות הרכב (ולא ברכישה פרטית), העומד על כ-350 אלף איש בשנה; וכן המלווים שליוו אותם בחיפושים (כ-58 אלף איש).

בהודעה שפירסמה שלמה SIXT במאיה בעניין התביעה הייצוגית נכתב: "שלמה רכב בוחנת את התובענה, ולכן אין ביכולתה להעריך בשלב מקדמי זה את הסיכויים לאישורה כתובענה ייצוגית ו/או את היקפה, ואם תאושר, את סיכוייה להתקבל".

התובעים דורשים לפצות גם את הקונים, גם את המתעניינים וגם את בני לווייתם

התובעים שהגישו את הבקשות לאשר תביעות ייצוגיות נגד חברות הליסינג וההשכרה של רכבים מבקשים להגדיר את הקבוצה הזכאית לפיצוי מחברות הליסינג כ"כל מי שהגיע למגרשי המכוניות של החברה כלקוחות, צרכנים וקונים פוטנציאליים ובני לוויתם בתקופה המתחילה 7 שנים לפני מועד הגשת התובענה".

מדובר בהגדרה רחבה מאוד, הכוללת גם את מי שהתקשר עם אחת החברות בעסקה לרכישת רכב, וגם את מי שלא התקשר בשום עסק, גם את המתעניינים עצמם ואת בני לוויתם. לטענת התובעים, "אלה וגם אלה סבלו מנזקים שונים" עקב ההטעיה של החברות.

הדרישה כי יפוצו גם לקוחות פוטנציאליים שלא רכשו רכב בחברות הליסינג השונות היא דרישה חריגה. למעשה, על-פי התביעות השונות, כל מי שביקר במגרש למכירת מכונית משומשת של אחת החברות זכאי לפיצוי על עצם הביקור, כיוון במהלך הביקור נחשף להטעיה מצד החברות.

התובעים מכירים בכך ומציינים כי "מובן כי ניתן לחלק את הקבוצה לתתי-קבוצות שונות לעניין הנזק. כך, למשל, סביר להניח כי מי שרכש רכב בסופו של יום סבל נזק של ביטול זמן לשווא, אך הפגיעה באוטונומיה של רצונו לא הייתה משמעותית או שלא גרמה לו נזק, והוא לא חש כעס וניצול על-ידי החברה. יחד עם זאת, הוא סבל מבזבוז זמן ביתר, אשר היה נמנע אילו היה מקבל את המידע ישירות בדרך הצגתו על גבי הרכבים ולא נדרש לקבל את המידע מנציגי החברה, וכן מפגיעה באוטונומיה של הרצון שמנעה ממנו להשוות מחירים באופן יעיל ולקבל החלטה מושכלת יותר ומיטבית בנוגע לרכישה עצמה".

חלוקת פלחי השוק בין חברות הליסינג הנתבעות

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים