גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייצוגית: "חברות הליסינג מציגות פרטים מטעים על רכבים"

בשורת בקשות לתביעות ייצוגיות נגד שלמה SIXT, אלבר, לובינסקי, קרסו, קל אוטו, אלדן ועוד, נטען כי חברות הליסינג לא גילו מידע נאות בעת הצגת רכביהן למכירה ■ התובעים דורשים פיצוי של 100 שקל לכל ביקור במגרש מכוניות

חברות הליסינג והשכרת הרכבים הגדולות בארץ מסתירות מלקוחותיהן ומהרוכשים הפוטנציאליים מידע בעת הצגת רכביהן למכירה, לא מציגות את מחיר הרכב בעת הצגת הרכב למכירה, מטעות את הלקוחות בנוגע לפרטים מהותיים לגבי הרכב ולעתים מציגות מחיר הגבוה ממחיר המחירון האמיתי של הרכב, ללא הפחתות הנובעות מכך שהרכב הוא "יד שנייה", רכב ששימש לשכירות וכדומה - כך נטען בשורת בקשות לאשור תביעות ייצוגיות, בהיקף כולל של מאות מיליוני שקלים, שהוגשו בשבועיים האחרונים לבית המשפט המחוזי מרכז, נגד חברות הליסינג וההשכרה בישראל.

בין החברות הנתבעות: שלמה SIXT מקבוצת שלמה; אלבר; באדג'ט (דומיקאר בע"מ); לובינסקי טרייד מקבוצת לובינסקי (יבואנית סיטרואן, פיג'ו ו-MG) של דוד לובינסקי; קרסו מוטורס שבבעלות משפחת קרסו; קל אוטו; אלדן תחבורה ועוד.

התביעה הראשונה, ובהיקף הגדול ביותר, הוגשה נגד חברת שלמה SIXT. בתביעה, בהיקף של כ-163 מיליון שקל, נטען כי החברה גרמה לנזק ממוני ולא ממוני לרוכשי רכבים ולרוכשים פוטנציאליים, לאחר שלא גלתה מידע נאות בעת הצגת רכביה למכירה, וכן הציגה מידע חסר ומידע מטעה בפרסומיה השונים.

עילות התביעה נגד שלמה SIXT, ומרבית החברות הנוספות הנתבעות בנפרד, הינן הפרת הוראות חוק הגנת הצרכן, עוולות נזיקיות, הטעיה, רשלנות וחוסר נוחות ופגיעה באוטונומיה של הרצון, חוסר תום-לב ועשיית עושר ולא במשפט.

לטענת התובעים, רוכשים פוטנציאליים שהגיעו לירידי הרכב של החברה או התקשרו בעסקאות ליסינג, החברה התנהלה באופן מטעה כלפיה, בין היתר על-ידי "אי-הצגת פרטים מהותיים בכלל (לרבות מחיר) על גבי חלק מהרכבים; אי-הצגת המחיר אותו דורשת החברה עבור הרכבים במגרשיה; הצגת מחיר רכבים ביתר - במיוחד במגרשיה, ללא הפחתה נדרשת במחיר המוצג בגין גורמי הפחתה מהותיים (בהם בעלות מקורית/ראשונה לא פרטית, מתאגיד או ליסינג או השכרה/החכר)".

המטרה: למשוך לקוחות

בתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין חיים פינץ' ורועי קדם, נטען כי פרסומי חברת שלמה SIXT נועדו למשוך את המתעניינים למגרשיה. כדי להשיג למטרה, נטען בתביעה, מפירה החברה מספר הוראות חוק ומפרסמת פרסומים ברבים בניגוד לדין, ובהם פרסומים של "מכירה מיוחדת", כהגדרתה בחוק הגנת הצרכן, ללא הצגת מחיר הסחורה לפני המכירה המיוחדת וללא הצגת שיעור ההנחה או המחיר לאחר ההנחה; או ללא פרסום המספר המזערי של הרכבים שבמכירה המיוחדת ושל המספר המזערי של הפריטים שבהנחה מרבית; או ללא הבהרה אלה רכבים כלולים במכירה המיוחדת.

עוד נטען כי החברה מפרסמת מחיר "מחירון" או מחיר גבוה המחוק בקו אמצעי ולידו מחיר מופחת באופן משמעותי - באופן שמהווה "מכירה בהנחה" או "מחיר מיוחד" - ללא גילוי סיבת ההנחה במחיר, ובחלק מהמקרים ללא הסבר בנוגע לזהות המחירון וללא הסבר בנוגע לקביעת המחיר במחירון.

בתביעה צוין כי שלמה SIXT מציינת על גבי הכרטיס המוצמד לרכבים כי מחיר "לוי יצחק" המוצג אינו כולל הפחתות, ו"אולם הודעה זו אינה מועילה ואינה משנה את עצם ההטעיה שבהצגת 'מחיר מחירון לוי יצחק' שאינו תואם את המחירון. כפי שהצגת מחיר מוצר בצמוד למילים 'אינו כולל מע"מ' מהווה הפרת הדין, כך גם הצגת 'מחיר מחירון לוי יצחק' ותחתיו הבהרה כי המחיר אינו כולל הפחתות - אינה כדין, והדבר מהווה מעשה העלול להטעות צרכנים".

חברה גדולה עם חשיפה לציבור

קבוצת שלמה SIXT היא אחת מחברות ההשקעה המובילות בישראל. לקבוצה יש השקעות במגוון ענפי תעשייה בתחומי רכב, אנרגיה, ספנות, לוגיסטיקה, נדל"ן, ביטוח ותקשורת. הקבוצה הוקמה בשנת 1974 על-ידי שלמה שמלצר ז"ל כחברה העוסקת בהשכרת רכב, בליסינג ובמתן שירותים למגזר הרכב בישראל. במשך השנים התרחבו השקעות הקבוצה לענפי תעשיה שונים.

באתר החברה מצוין כי חזונו הפיננסי של שמלצר והבנתו הכלכלית המעמיקה הובילו את הקבוצה להצלחה ולצמיחה מתמדת, וכיום היא אחת מקבוצות ההשקעה המובילות בישראל.

"לצד היותה החברה המובילה בישראל בתחום שירותי רכב, עם צי של כ-75 אלף כלי רכב, יש לקבוצה השקעות בענפי תעשייה שונים. קבוצת שלמה כוללת את שלמה החזקות, ש.י.ר שלמה יבוא רכב, קבוצת אפקון החזקות, מספנות ישראל, עסקי נדל"ן, קבוצת גולד בונד/ קונטרם - מסוף מכולות ומטענים, תדיראן טלקום ושלמה ביטוח. מחזור מאוחד קבוצת שלמה בשנת 2012 עמד על 5.1 מיליארד שקל", נכתב באתר הקבוצה.

ואכן, גודלה של הקבוצה, וחברת השכרת הרכב והליסינג שלה, מהווה נדבך חשוב בתביעה הייצוגית. "שלמה SIXT הינה חברה גדולה, חלק מקבוצת חברות העוסקת בסחר ברכבים (בעיקר משומשים) ה'זוכה' לחשיפה בפני ציבור לקוחות גדול מאוד. שלמה SIXT גם עושה עסקאות נוספות במכוניות, כדוגמת עסקאות ליסינג והשכרה", נכת בתביעה וצוין עוד כי "פעילותה המסחרית של החברה נעשית במספר 'זירות מכירה' שעיקרן - במגרשיה, וכן במכירות 'מיוחדות' שחלקן מחוץ למגרשיה - כדוגמת יריד מכירות שנערך בגני התערוכה בתל-אביב ובמקומות נוספים".

לכן, טוענים התובעים, "חשיבות הצגת המידע בנוגע לרכבים העומדים למכירה בידי עוסק הינה מהמפורסמות, וקשה להפריז בחשיבותו".

נזק של 100 שקל לביקור במגרש

בין התביעות הנוספות שהוגשו: הוגשה בקשה לאשר תביעה ייצוגית נגד אלדן ודומיקאר בהיקף כ-49 מיליון שקל; ונגד דוד לובינסקי, קרסו מוטורס, קל אוטו, כלמוביל טרייד, אופרייט ליס וחברות נוספות בהיקף של כ-32.6 מיליון שקל.

בתביעות השונות טוענים עורכי הדין פינץ וקדם, כי הנזק הכספי עבור כל אחד מחברי הקבוצה הייצוגית מוערך בסך של 50 שקל לאירוע בו הגיעו למגרשי החברות (ומדובר בעשרות פעמים בהם הגיעו הרוכשים הפוטנציאליים למגרשים), וכי גם הנזק הלא ממוני (עוגמת-הנפש) מוערך בסך של כ-50 שקל לכל חבר בקבוצת התובעים לאירוע הגעה למגרש מכירת רכב.

היקף הנזק בכל אחת מהתביעות מתייחס, בין היתר, לפלח השוק של חברות הליסינג, כאשר שלמה SIXT מובילה את השוק עם 27% מנתח השוק הרלבנטי; אלבר נמצאת אחריה, עם 13% מהשוק; ובהמשך קרדן רכב עם 11%; אלדן עם 10%; הרץ עם 9%; קל אוטו עם 6%; ואופרייט ליס ופסיפיק עם 5% מהשוק.

הנוסחה לפיה חושב הנזק בתביעה כוללת בין היתר את מספר רכבים משומשים שנמכרים בשנה בישראל (מדגם מייצג משנת 2010), המגיע לכ-700 אלף רכבים; מספר הרוכשים הפוטנציאליים שחיפשו רכב במגרשי חברות הרכב (ולא ברכישה פרטית), העומד על כ-350 אלף איש בשנה; וכן המלווים שליוו אותם בחיפושים (כ-58 אלף איש).

בהודעה שפירסמה שלמה SIXT במאיה בעניין התביעה הייצוגית נכתב: "שלמה רכב בוחנת את התובענה, ולכן אין ביכולתה להעריך בשלב מקדמי זה את הסיכויים לאישורה כתובענה ייצוגית ו/או את היקפה, ואם תאושר, את סיכוייה להתקבל".

התובעים דורשים לפצות גם את הקונים, גם את המתעניינים וגם את בני לווייתם

התובעים שהגישו את הבקשות לאשר תביעות ייצוגיות נגד חברות הליסינג וההשכרה של רכבים מבקשים להגדיר את הקבוצה הזכאית לפיצוי מחברות הליסינג כ"כל מי שהגיע למגרשי המכוניות של החברה כלקוחות, צרכנים וקונים פוטנציאליים ובני לוויתם בתקופה המתחילה 7 שנים לפני מועד הגשת התובענה".

מדובר בהגדרה רחבה מאוד, הכוללת גם את מי שהתקשר עם אחת החברות בעסקה לרכישת רכב, וגם את מי שלא התקשר בשום עסק, גם את המתעניינים עצמם ואת בני לוויתם. לטענת התובעים, "אלה וגם אלה סבלו מנזקים שונים" עקב ההטעיה של החברות.

הדרישה כי יפוצו גם לקוחות פוטנציאליים שלא רכשו רכב בחברות הליסינג השונות היא דרישה חריגה. למעשה, על-פי התביעות השונות, כל מי שביקר במגרש למכירת מכונית משומשת של אחת החברות זכאי לפיצוי על עצם הביקור, כיוון במהלך הביקור נחשף להטעיה מצד החברות.

התובעים מכירים בכך ומציינים כי "מובן כי ניתן לחלק את הקבוצה לתתי-קבוצות שונות לעניין הנזק. כך, למשל, סביר להניח כי מי שרכש רכב בסופו של יום סבל נזק של ביטול זמן לשווא, אך הפגיעה באוטונומיה של רצונו לא הייתה משמעותית או שלא גרמה לו נזק, והוא לא חש כעס וניצול על-ידי החברה. יחד עם זאת, הוא סבל מבזבוז זמן ביתר, אשר היה נמנע אילו היה מקבל את המידע ישירות בדרך הצגתו על גבי הרכבים ולא נדרש לקבל את המידע מנציגי החברה, וכן מפגיעה באוטונומיה של הרצון שמנעה ממנו להשוות מחירים באופן יעיל ולקבל החלטה מושכלת יותר ומיטבית בנוגע לרכישה עצמה".

חלוקת פלחי השוק בין חברות הליסינג הנתבעות

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35