גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים ומוות בסכנין

מותר לערביי ישראל לקדש חשוד בבגידה, אבל האם כדאי להם?

ביל שאנקלי, המנהל המיתולוגי של ליברפול אמר פעם, *יש מי שחושבים כי כדורגל הוא עניין של חיים ומוות. אני מסתייג מן הגישה הזו. כדורגל הוא הרבה יותר רציני מזה*.

כדורגל פוליטי לא נולד בימק*א או בטדי, אפילו לא באצטדיון דוחא.* הכדור היה פוליטי עוד ביציעים הראשונים, בדרך כלל בין קתולים לפרוטסטנטים בערים המעורבות של בריטניה ושל אירלנד. הקשר בין כנסייה ובין קבוצת כדורגל היה כה מובן מאליו, עד שלא היה ברור אם הקתולים של גלזגו אוהדים את סלטיק מפני שהם קתולים, או הם קתולים מפני שהם אוהדים את סלטיק. מלחמת סלטיק בריינג*רס הייתה קשורה בטבורה במלחמות הדת של סוף המאה ה-17 וחלק מן המאה ה-18. האצטדיון היה זירה של הזדהות עם רעיון, עם דגל, עם מסורת.

שימושי ספורט בפוליטיקה אינם צריכים הרחבה. כל ביטוי של הזדהות מקומית, או עדתית, חזקה עליו שילבש אופי פוליטי. כאשר אנחנו מסמיכים את השמות ברצלונה ומדריד, מילאן ונפולי, זגרב ובלגרד, קצת קשה לשחרר את הכדור מן הקונטקסט הפוליטי והתרבותי. היסטוריונים יוכלו לתת סימני כדורגל בתהליך התפוררותה של אוקראינה. אל אצטדיון כדורגל אחד בלביב (לבוב) נדחסו ב-2010 כל האותות מבשרי הרעות של זדון, של עלבון, של הפחדה, של הקנטה. אצטדיוני כדורגל היו תחליפים מוקדמים לשדות קרב.

היציעים נעשו חממות מהפכניות

אפשר לטעון שזו הייתה במידה רבה הכוונה. ספורט נולד כתחליף למלחמה. כדי שיהיה תחליף מוצלח, הוא היה חייב להזכיר אותה. ניצחון במלחמה מחייב הוצאה של היריב משיווי משקלו. הפגיעה ביריב אינה צריכה להיות רק פיזית. היריב צריך השפלה ולעג; התיימרויותיו ראויות לבוז, פרותיו הקדושות צריכות שחיטה.

התנהגות של אוהדי ספורט מעניינת בשנים האחרונות מספר גדל של סוציולוגים ושל אנתרופולוגים, אבל גם של היסטוריונים ושל מדעני המדינה. אין קושי להראות את הקשר בין המהפכה המצרית, למשל, ובין מועדוני הכדורגל של קהיר ושל פורט סעיד; בין מרי הרחוב בערי טורקיה בשנה שעברה ובין טקטיקות של אוהדי כדורגל, המנוסים בהתגרויות בשוטרים. היציעים נעשו חממות מהפכניות, אזורים של גיבוש, של תרגול, אפילו של אינדוקטרינציה. זה עניין כמעט טבעי. מה יש, רק בתי קפה ברובע הלטיני של פריז יכולים לעסוק בתיקון עולם?

באיזו מידה צריך להיבהל מהתנהגותם של אוהדי כדורגל? זה תלוי כמובן בחום המזג ובאינטרס העצמי של הפוליטיקאי המתלהם. שר החוץ של ישראל, מר ליברמן, הפך את אובדן העשתונות לקרדום לחפור בו. יש לו רקורד ארוך, שבזכותו שמו הולך לפניו, וכל-כך הרבה ארצות משתוקקות לארח אותו.

אבל אין זאת אומרת שמר ליברמן טועה תמיד; ואפילו כשהוא טועה, אין זאת אומרת שהוא טועה לחלוטין. הוא הקדים להבחין, לשיטתו, באיום הפנימי על שלומה של ישראל, זה הנשקף מצד התנהגותם הקיבוצית של האזרחים הערביים. כשהיה שר לענייני תשתיות הוא סירב להיפגש עם נציגים של *האוכלוסייה הערבית* בתור שכאלה. בעיניו, חתרנית הייתה עצם התפיסה של *נציגות מוסמכת*, שאיש לא בחר בה ולא העניק לה מנדט. היא ייצגה ישות, שסדר יומה חורג הרבה מעבר לסלילת כבישים ומתיחת קווי חשמל.

ההתרחקות מלויאליות אזרחית

טעותו של מר ליברמן הייתה בהשתמטותו מפיתוח ענייני וקר רוח של הדילמה. כמובן, הוא לא היה זקוק לקור רוח, לפחות לא בשלב הזה של התפתחות יומרותיו הפוליטיות. הוא העדיף את הבחישה במים העכורים. אבל המים אמנם עכורים, ולא באשמתו. הם עכורים לרגל ההתרחקות השיטתית, הבלתי פוסקת של פוליטיקאים ערביים בישראל מלויאליות אזרחית.

התהליך הזה הוא רב-שנים, וברור בהחלט שהתנהגות הרוב היהודי לא הקלה על התגבשות לויאליות. אבל לויאליות במדינת חוק אינה אופציה. מיעוט אינו יכול להציע לויאליות בתמורה, ואינו יכול לשלול אותה לצורכי מיקוח.

מקור ההשראה החשוב ביותר של שוללי הלויאליות הוא כמובן עזמי בשארה. הוא, אם אינני טועה, האיש שפיתח את נוסחת *הפלסטינים אזרחי ישראל*, והחיל אותה אפילו על חברותו בכנסת. הנוסחה הזו, מיניה וביה, הנמיכה את חובותיהם האזרחיות של ערביי הארץ למדרגה טכנית, ששום התחייבות אינה נובעת ממנה. ההשתתפות במוסדותיה הדמוקרטיים היא בסך הכול הזדמנות להתרסה (*קחו את הדמוקרטיה שלכם, והחזירו לנו את פלסטין*). השיא הלא נמנע של האודיסיאה העזמית היה החשד של בגידה, שהבריח אותו לדוחא.

הגליל של סוף שנות ה-30

במגרש דוחא בסכנין התרחשה בשבוע שעבר איקוניזציה של עזמי בשארה, שלא הייתה חלק מהתכתשות רטורית רגילה בין אוהדים יריבים. היא הייתה אקט של מרי אזרחי. האם מותר להניף בפומבי דיוקנאות של חשודים בבגידה? אני מניח שאי אפשר לאסור, ובוודאי אין טעם לאסור. אבל אפשר ויש טעם לדבר על התוצאות.

מר ליברמן לא היה צריך להסתפק בקריאה לא רצינית מעיקרה לגרש את בני סכנין מן הליגה. רק זה חסר עכשיו לישראל, ורק זה חסר לדיפלומטיה הישראלית. במקום זה, הוא היה צריך להזמין את הנציגים הלא מוסמכים של הערבים בישראל לדיון ציבורי בשאלת הלויאליות. בדיון הזה יצטרכו להישמע ההזהרות הנוקבות ביותר מפני התוצאות של מהלך העניינים הזה.

יש עכשיו פוטנציאל עצום של פריקת עול בין ערביי ישראל. שאלת התנהגותם בקונפליקט הבא אינה תיאורטית. בין פיתויי חיזבאללה ודעא*ש, בין פשיזם לאסלאמיזם, אין עוד טעם להזהיר מפני הפרימה הממשמשת ובאה של התפרים. הם כבר פרומים.

אולי זה הזמן לחזור ולקרוא על הגליל של סוף שנות ה-30, שבו התחוללה מלחמה מזרח-תיכונית, בהשתתפות פאן-ערבית, עם כסף גרמני ואיטלקי, כדי להרוס את ממשלת המנדט ואת התנועה הציונית. היא נמשכה שלוש שנים. דברים איומים קרו במהלכה. אבוי ליהודים ואבוי לערבים אם היא תחזור.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35