גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ינצח בקרב בין דואופול הקניונים לקבוצות הקמעונאיות?

האם יצירת קבוצות קמעונאיות חזקות תכריע את הדואופול של קבוצות הקניונים עזריאלי ומליסרון, תוריד את שכר הדירה בקניונים ואת המחירים לצרכן? ■ וגם: האם רשת YOU בדרך לפספס את ההזדמנות שלה להשיב את אמון הצרכנים?

קניון עזריאלי / צילום: אסף לב
קניון עזריאלי / צילום: אסף לב

שוק האופנה: הממונה יטרוף את הקלפים?

במשרד הממונה על ההגבלים העסקיים בוחנים בימים אלה את בקשת המיזוג בין גוטקס מותגים (קבוצת זארה ישראל) לפעילות מותגי היוקרה של TOP מקבוצת ארקדיה הבינלאומית, הכוללת את המותגים והרשתות TOP SHOP TOP MEN, דורותי פרקינס ומיס סלפרידג'. גוטקס מותגים, נזכיר, חתמה על הסכם לרכישת 50% מהפעילות מידי סקאל הולדינגס.

כבר היום, גוטקס מותגים היא אחת משתי קבוצות האופנה הגדולות בארץ, המגלגלת מחזור מכירות של 1.1 מיליארד שקל בשנה, ומחזיקה ברשתות זארה, פול אנד בר, ברשקה, גאפ ומאסימו דוטי וכן מפעילה בזכיינות חנויות של המותג נייקי. המיזוג, אם יאושר, צפוי לחזק עוד יותר את הקבוצה, שגם היום נחשבת לחזקה במיוחד.

כחלק מתהליך בחינת המיזוג, פנו נציגי הממונה על ההגבלים לרשתות אופנה שונות. הנה הדברים שהם שמעו מאחת הרשתות, בתשובה לשאלה האם לאשר את המיזוג. הדברים נאמרים ל"גלובס" ונאמרו קודם לכן לנציגי הממונה.

"בוודאי", אמר הבעלים של אותה הרשת, "אתם יצרתם את המפלצת הנדל"נית ואת הדאופול כשאישרתם למליסרון לרכוש את בריטיש ישראל. אז אני לא יכול לומר לכם עכשיו למנוע היווצרות של 3 קבוצות קמעונאיות גדולות, שיהיו כוח נגד ויורידו את שכר הדירה בקניונים".

"ומה יהיה אתכם?", הוא נשאל, והשיב: "או שאני אמכור להם - או שאני אפשוט את הרגל".

שאלת הקונסולידציה בענף האופנה היא אחת השאלות המורכבות שהממונה על ההגבלים העסקיים צריך להתמודד איתה כעת. במבנה הנוכחי, לשתי קבוצות הקניונים - עזריאלי ומליסרון - יש כוח עודף מול הרשתות. ברור גם שקבוצות קמעונאיות חזקות יהוו סוג של משקל נגד.

כבר היום מחזיקות קבוצת פוקס (הנמצאת בתהליך רכישת פעילות מנגו), קבוצת זארה וקבוצת גולף (במשא-ומתן לרכישת רשתות ההנעלה אלדו וספרינג) בכוח שילך ויגבר ויכולות באמצעות כך לשפר את התנאים המסחריים שלהן בקניונים.

שאלת המפתח היא האם אותן קבוצות יגלגלו את הוזלת העלויות לצרכן, וכן האם רשתות קטנות יסבלו כתוצאה מכך מנחיתות קשה עוד יותר, ויתקשו לשרוד וממילא התחרות תיפגע.

בעלי אותה הרשת טוען כי אין ברירה. לדבריו, "הממונה כבר עשה את הטעות. מה שעצוב זה שאם הוא יתחשב בי, הוא יפגע בצרכן בגלל עיוות שהוא יצר. המחשבות של הכלכלנים במשרד הממונה על ההגבלים הזויות. הם מאשרים דברים לא נכונים או לא מאשרים דברים נכונים, ויוצרים מצב יותר גרוע שאי-אפשר לתקן. כשהשוק רוצה לתקן, הם שוב מתערבים. הם לא יכולים לדאוג גם לרשת קטנה וגם לצרכן. הממונה צריך להתמקד בעלויות לצרכן.

"אם יהיו 3 או 4 גושים של רשתות, אז יוכלו מחדש להוריד את שכר הדירה מול הגופים האלה, ודרך זאת לתקן את המחירים לצרכן. כי בסוף המחירים לצרכן נגזרים ממחירי עלות. הורדת שכר הדירה יכולה להביא לתיקון העיוות במחירי שכר הדירה. היא לא תפתור את בעיית הארנונה, החשמל ובעיות אחרות, אבל באופנה בעיית הנדל"ן מהווה 25% מעלות המוצר, והיא יכולה להצטמצם".

YOU מפצה את עצמה על מבצעי החג

ערב חגי תשרי היה קשה לפספס את הקמפיין של YOU, רשת הדיסקאונט החדשה של מגה, שהבטיח את המחירים הזולים ביותר.

בבסיסה, רשת YOU אמורה לכפר על כל הטעויות של מגה בכלל ושל מגה בול - מותג הדיסקאונט שכשל - בפרט. האסטרטגיה היא להילחם בזירת המחיר ולהשיב את אמון הצרכנים.

אלא שבשטח ולמרות במות המבצעים המרשימות שקידמו את לקוחות הרשת ערב ראש השנה, נראה כי ברשת מגה לא הפנימו עדיין את השינוי שעבר על הצרכן.

הנה דוגמה: בערב ראש השנה נמכר ברשת YOU בשר טרי של "אדום אדום" מסוג "אווזית" במחיר של 99 שקל לק"ג. ימים ספורים אחרי החג זינק המחיר ל-147 ק"ג - עלייה של 48.5%.

לפשר הזינוק החד במחיר, השיבו ברשת שהמחיר הקודם היה "מחיר מבצע". אלא שבדיקה רנדומלית ברשת אחרת - רשת "חצי חינם", ששמה לא ממש הולך לפניה בכל הקשור למחירים נמוכים - העלתה כי אותו המוצר בדיוק נמכר שם ללא כל מבצע במחיר של 119 שקל לק"ג. מכאן שהמחיר ב-YOU ללא מבצע גבוה ב-23.5%. הבשר כאן הוא רק דוגמה אחת.

אז מה קרה כאן? אפשר רק לשער. YOU, כפי הנראה, ביקשה לפצות את עצמה על הורדת המחירים ערב החג באמצעות העלאת מחירים של חלק מהמוצרים ברשת. YOU אמנם לא המציאה את הגלגל, אך ברשת לא הבינו עדיין שזינוק של 48.5% במחיר הוא לא רק זינוק חד - אלא גם זינוק מסוכן באותה המידה ממש.

אין ספק כי רשת YOU עשתה כברת דרך, ותעיד על כך התנועה הערה בסניפיה, אבל אמון מול הצרכנים בונים לאורך זמן. ב-YOU, כך נראה, לא הפנימו שהעידן שבו הצרכן ריכז את קניותיו ברשת אחת בלבד - חלף. הצרכן הישראלי לא מאמין לאף אחד, והוא גם בודק.

אז נכון שהצרכן לא מסוגל לזכור מחירים של מוצרים רבים (יש על כך מחקרים), אבל קפיצה כל-כך חדה במחיר מעירה אפילו את הצרכן הרדום.

טעויות מהסוג הזה עלולות לעלות ל-YOU ביוקר, והאמון שהרשת כל-כך מתאמצת להשיב אליה, עלול להתרסק מהר מאוד.

קניון פתח-תקווה: מי שלא מנקה - חוטף

עניין ניהולי נוסף בקניונים, שמרגיז לפחות חלק מהשוכרים, הוא החלטת הקניון הגדול בפתח-תקווה של קבוצת מליסרון לקנוס את הרשתות שלא ינקו את חלון הראווה (הוויטרינה) בלא פחות מ-500 שקל. במכתב שהוציאה הנהלת הקניון לשוכרים היא ביקשה לעדכן כי "הנהלת הקניון תשלח עובד לנקות את הוויטרינה שלכם בכל פעם שהוויטרינה לא תהיה נקייה ותחייב אתכם ב-500 שקל לניקוי".

עוד צוין כי ההנהלה מצפה מהרשתות "לנקות את הוויטרינה באופן שוטף בתחילת כל יום ובמשך היום כשאין לקוחות בסניף, וזאת במקביל לניקוי מקצועי שיבוצע באופן תדיר על מנת לנקות את החלקים הגבוהים של הוויטרינה. הנהלת הקניון שמה לה למטרה לאכוף הנחייה זו בכל תוקף, למען ההצלחה של כולנו".

בהתייחס לכך אומר מנכ"ל אחת הרשתות ל"גלובס": "קצת מוזר לקבל מכתב עם איום כספי כל-כך גדול על ניקוי ויטרינה. האם מצב הקניונים מביא אותם למצב שבו הם הרשות השופטת וגם המבצעת? כל השוכרים חתומים על חוזים דרקוניים מול חברות הניהול, וכנראה שכאשר המצב קשה, מתחילים לחשוב מהיכן לסחוט. חבל שמנהל הקניון או אלה שמעליו לא חשבו שבדמי הניהול הגבוהים שמשרתים אותם, הם יכלו לעזור בניקיון במקום לאיים".

דוברת הקניון הגדול מסרה בתגובה: "בהתאם לחוזה עם הסוחרים, עליהם לנקות את הוויטרינות על בסיס שוטף לנוחיות וחוויית הקנייה של הלקוחות המבקרים בקניון. הדרישה שלנו היא לטובת כלל הסוחרים, אשר ברובם עומדים בהתחייבות זו. מדובר במספר חריג של סוחרים שאינם מנקים, ועד היום הקניון לא גבה מהם כסף".

קניון חיפה: גירעון לחברת הניהול

דמי הניהול בקניונים הם נקודה כואבת במיוחד לרשתות. הם מקפיצים את עלויות שכר הדירה בשיעורים ניכרים. בעל הקניון ולרוב, הקבוצה המחזיקה בו, הם המחליטים הבלעדיים באשר לניהול הקניון, ואת ההוצאות כולן משלמים השוכרים.

כעת מתברר כי למרות דמי הניהול הגבוהים בקניון חיפה של קבוצת עזריאלי - כ-76 שקל למ"ר בחודש - חברת הניהול סיימה את שנת 2013 בגירעון של כ-500 אלף שקל, למורת-רוחם של השוכרים.

אלה קיבלו הודעה על הגירעון ועל כך שהחברה שומרת לעצמה את הזכות לגבות את הסכום במועד שתחליט. עוד צוין כי שוכר שיחליט לצאת מהקניון, ישלם את החריגה במועד עזיבתו.

הסיפור הזה מעורר כעס אצל הרשתות. לדברי אחת הרשתות, דמי הניהול בקניון חיפה גבוהים גם כך. לשם השוואה, בקניון איילון של עזריאלי עומדים דמי הניהול על 62 שקל למ"ר.

המודל שלפיו הרשתות נושאות מחד בכל העלות, ומאידך אין להן כל השפעה על דרך ניהול הקניון ועלויותיו, בעייתי כיוון שבאופן הזה אין לקניונים תמריץ לחסוך בעלויות.

לדברי מנכ"ל אחת הרשתות, "הם חושבים שהסוחרים ישלמו בסוף כל מחיר, ובמקום לצמצם את ההוצאות של חברת הניהול, גם במשכורות המנכ"ל - הם יוצרים גירעונות. למה צריך מנכ"ל במשרה מלאה לקניון כזה, כשיש את קניון עכו וקניון קריית אתא ליד? שישימו מנכ"ל אחד לשני קניונים ויחסכו בהוצאות.

"בסופו של דבר, ממילא חוזי השכירות של הקניון נסגרים בקבוצה מלמעלה. תביא מנהל תפעול טוב ותחסוך את הכסף. לא כל קניון צריך מנכ"ל, אבל אין להם מוטיבציה לעשות את זה כי הסוחרים משלמים".

מקבוצת עזריאלי נמסר: "למרות עלייה מתמדת בהוצאות חברת הניהול בשל עלייה בתשומות, קבוצת עזריאלי עד היום לא שינתה את תעריף דמי הניהול שאותו היא גובה מהשוכרים. את הגירעון שנוצר החליטה הקבוצה לא לגבות מהשוכרים אלא לספוג אותו. עודף ההוצאות של חברת הניהול נגבה אך ורק משוכרים שיוצאים מהקניון".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?