גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפואת הענן: כך תיראה הרפואה בעידן הביג דאטה

ענקית התוכנה SAP רוצה שכל החלטה רפואית תתקבל על סמך ניסוי קליני שמתבצע בו במקום, וגוגל ג'נומיקס מפתחת מנוע חיפוש גנטי ומנסה להגדיר מהי בריאות בפרויקט "הפציינט הבריא" שלה

אחסון בענן / צילום: shutterstock
אחסון בענן / צילום: shutterstock

כמה פעמים מצאתם את עצמכם מתארים שוב ושוב את תלונותיכם בפני רופאים שונים, מארגנים את ההיסטוריה הרפואית שלכם לכדי סיפור רציף, מדגישים פרטים אחדים ומשמיטים אחרים? התיק הרפואי שלכם אולי פרוש לפניהם, על המחשב, אבל הזמן קצר, וכך החלטות שהיה מוטב לקבל על סמך מידע רב מתקבלות על סמך מידע מועט.

עידן הביג דאטה עשוי לשנות את כל זה ולהפוך כל ביקור אצל הרופא למיני-ניסוי קליני שיניב את הטיפול הטוב ביותר: מערכת ממוחשבת תאתר ברחבי העולם קבוצה של אנשים עם נתונים דומים לאלה של המטופל (למשל אנשים הסובלים מאותה מחלה ויש להם נתוני רקע, גנטיים ואחרים, דומים), תבדוק אילו טיפולים ניתנו ותציע את הטיפול המוצלח ביותר. חברת התוכנה SAP חותרת כבר היום להקמת מאגר מידע שיאפשר לרופא לבצע חיתוך אד-הוק כזה, בעיקר במחלות כמו סרטן.

בשיחה עם מומחי תחום הבריאות בענקיות הביג דאטה גוגל ג'נומיקס ו-SAP ניסינו להבין לאן החיבור הזה בין רפואה להרבה מאוד מידע עוד יכול להגיע.

האתגר: איסוף המידע

ברוב התחומים שבהם מיישמים היום טכנולוגיות של ניתוח ביג דאטה (מאגר מידע אדיר של נתונים מבוזרים ולא מאורגנים), המידע הוא זמין מאוד והאתגר המרכזי הוא איך לנתח אותו, אבל בתחום הרפואי, האתגר הוא קודם כול באיסוף המידע: ראשית, רובו המוחלט כלל לא נמצא באינטרנט. חלקו שמור עדיין בניירות, וחלקו שמור במגוון תוכנות מחשב שאינן מתקשרות בהכרח אלה עם אלה. שנית, להבדיל מהמצב בישראל, שבה מטופלים מזוהים במספר תעודת הזהות שלהם, ברוב המדינות הזיהוי נעשה לפי שם, והוא יכול להיכתב בכמה אופנים. קושי שלישי נוגע לקידוד המידע - חלקו נכתב בשפה חופשית על ידי הרופא וחלקו אגור בתמונות.

בניגוד לעבר, חברות הפועלות בתחום הביג דאטה אופטימיות היום וטוענות שישי בידיהן הטכנולוגיה להתמודד עם כל הקשיים הללו. "עד לפני כמה שנים, אגירה ושליפה של מידע נעשו בשיטות דומות לאלה שהיו מקובלות בשנות ה-80", אומר ד"ר דיוויד דלייני, סמנכ"ל רפואי למדינות אמריקה בתאגיד אחסון המידע וכריית המידע SAP.

"בשנים האחרונות חלה מהפכה בתחום, עם המעבר לשירותי ענן ולאלגוריתמיקה מתוחכמת יותר של שליפת מידע". מערכת HANA של החברה נחשבת כלי מתקדם ביותר בתחום מאגרי המידע, ויש לה גרסה ייעודית לעולם הרפואה. "המערכת הזאת מאפשרת להגיע לפרטי המידע החשובים מהר מאוד, לנתח אותם בזמן אמת ולהביא אותם לאדם הנכון", אומר דלייני.

דלייני מצביע על חולשות המחקר הרפואי היום ואומר כי רובו "מבוצע על בסיס נתונים שנאספו לפני שנים, ואיטיות האיסוף וביצוע המחקר מובילים לכך שמבחינת רבים, כשהתוצאות מגיעות, הן כבר לא רלוונטיות". מעבר לכך, בניסויים של תרופות, למשל, "כדי לדעת אם התרופה פועלת על 'רוב האנשים', מוציאים חולים 'מיוחדים' מהניסוי. אלא שבעולם האמיתי כל החולים מיוחדים, והרופא אומר, 'חולה כמו שלי בכלל לא היה בניסוי, אז מה מעניין אותי הניסוי?'. כך הוא מתחיל בתהליך ניסוי וטעייה להתאמת התרופה לחולה, כאילו הוא היחיד בעולם. היכולת לנתח נתונים רבים בזמן אמת אמורה לפתור את הבעיה הזאת. היום הרופאים פועלים לפי אינטואיציה, אבל לפעמים רופא נתקל במצב נדיר שהוא אינו מנוסה בו, ואנחנו לא רוצים שהוא יפעל על פי אינטואיציה שאין לו".

הרווח של הצרכן: יותר מידע, יותר תחרות

האם גם הצרכנים יוכלו להיחשף לכל המידע הזה ולהתחיל לעשות "ניסויים" בעצמם? למשל, אם אני שמה לב שאקמול משפר את התפקוד הקוגניטיבי שלי, האם אוכל לבדוק באינטרנט אם זה קורה גם לאחרים? "בשלב הראשון זה לא בתכנון, וזה קצת מוגזם לרוב הצרכנים", אומר דלייני, אבל עידן הביג דאטה נושא בשורה צרכנית מבחינות אחרות. "אנחנו יכולים היום לאפשר למטופל בתהליך שיקום או שינוי באורח חייו לראות בזמן אמת עד כמה הוא התקדם ביחס לקבוצה של אנשים דומים לו. זה יכול לתת מוטיבציה", הוא אומר.

יישומי הביג דאטה ברפואה גם יאפשרו למטופלים להתכונן טוב יותר לפגישה עם רופא. על בסיס נתוניו הרפואיים של הצרכן ותוצאות הבדיקות שלו, אלגוריתם מסוים יוכל לספר לו מה עשויות להיות האבחנות וההחלטות שיהיה עליו לקבל. בפגישה עם הרופא, יהיה עליהם רק לדון באפשרויות. נשמע מוזר? עד לפני כמה שנים גם הרעיון שנקבל תוצאות בדיקות ברשת ונוכל לקרוא מיד על משמעותן היה מופרך.

גם הכוחות הכלכליים שדוחפים את עולם הרפואה להסתמך על טכנולוגיות ביג דאטה עשויים להביא עמם יתרונות לצרכנים. מערכות הבריאות, שהגיעו לקצה היכולת התקציבית שלהן, הפסיקו את כל ההשקעות שלא הניבו חיסכון כספי מיידי, למשל רכישת ציוד רפואי מתקדם, אבל מהר מאוד הן גילו שלגישה החסכונית עלול להיות מחיר כבד בטווח הרחוק.

כדי לדעת היכן לחסוך והיכן כדאי בכל זאת להשקיע, אותן מערכות נזקקות להמון מידע שנצבר על פני שנים ולניתוח אינטליגנטי שלו. ברגע שיהיו כל אלה, מערכות הבריאות יוכלו לתגמל רופאים ומוסדות רפואיים בהתאם לתוצאות הטיפול, ולרופאים יהיה תמריץ להשתמש במערכות המידע הללו, הנקראות "מערכות מומחה".

מבחינת הצרכן, הכיוון הזה מבטיח שוק בריאות תחרותי יותר. אם היום רובנו הולכים לאיבוד כשאנחנו מחפשים רופא המתמחה בבעיה שממנה אנחנו סובלים ומסתמכים בעיקר על המלצות חברים, בעתיד כל אדם יוכל לראות איזה רופא משיג את התוצאות הטובות ביותר ובאיזה בית חולים יש המכשירים המתאימים ביותר לטיפול בו.

בעבר רופאים התנגדו להוספת מערכות מומחה משום החשש מפני פספוס של נתונים חשובים, אבל היום הגישה מתחילה להשתנות - הן משום שכמויות המידע מאיימות להטביע את הרופאים והן משום שבשיטת תגמול המבוססת על הצלחות יש פחות מקום לניסוי וטעייה בהתאמת הטיפול.

ב-SAP החליטו ליישם את הטכנולוגיה שלהם בתחום הטיפול בסרטן תחילה, שבו הפרקטיקה המקובלת עדיין היא של ניסוי וטעייה, אף שהתרופות ש"מנסים" הן יקרות, יש להן תופעות לוואי קשות ולעתים הן לא מועילות. מכוני מחקר שעובדים עם הטכנולוגיה הזאת אומרים שכבר היום הם מצליחים להפיק מכל המידע תובנות המובילות לשיפור הטיפול בחולים עם מאפייני מחלה מסוימים.

הפציינט הבריא: גוגל מגדירה מהי בריאות

בינתיים, בחברת גוגל ג'נומיקס עובדים על פרויקט "הפציינט הבריא", שעלותו עשרות מיליוני דולרים לפחות. נקודת המוצא של החברה היא שבדרך כלל אנחנו הולכים לרופא רק כשאנחנו חולים. כשאנחנו בריאים, אנחנו לא במעקב, ולכן אף אחד לא באמת יודע איך נראית בדיוק "בריאות".

פרויקט הפציינט הבריא יאסוף מאלפי אנשים, שלא אובחנו כלוקים במחלה כלשהי, מידע גנטי, מולקולרי (בדיקות דם, שתן וכדומה) וקליני (איך האדם מרגיש וכיצד מתנהג גופו בתנאים שונים). הבריאים ייחשפו לתרופות שונות, למזונות שונים ולמצבים רגשיים שונים כדי לבחון את השפעתם. מתוך כמויות המידע האדירות יאותרו דפוסים המעידים על בריאות, באותו אופן שבו מערכות אחרות מנסות לאתר דפוסים המעידים על מצב מחלה.

הגדרת הבריאות הזאת תאפשר לאתר "חריגות מבריאות" מבעוד מועד. איסוף המידע על האדם הבריא ייערך על ידי גוגל ג'נומיקס ויהיה מידע של החברה, אבל כל רופא יוכל להשתמש בו ולבצע השוואות בעזרת כלי הניתוח של גוגל בין קבוצת הבריאים למטופל.

במקביל לפרויקט "הפציינט הבריא", גוגל ג'נומיקס עובדת על יצירת "מנוע חיפוש גנטי" שייתן לחוקרים כלים נגישים לבצע את מחקריהם. "הצגה מפורטת של גנום של אדם מסוים כוללת 100 ג'יגהביט של מידע". אומר דיוויד גלאזר, המוביל את פעילות קבוצת גוגל ג'נומיקס. "בין כל שני אנשים יש דמיון ב-99% מהמידע הזה, והבדלים קטנים שקובעים במה הוא עלול לחלות".

כדי להבין אילו גנים משפיעים על אילו מחלות, יש לקחת כל 100 ג'יגה כאלה של מידע, לשלב אותם במידע הקליני הידוע על החולה, ואז להשוות זאת לאלפי חולים, עם אותה כמות מידע. "אבל אנחנו יודעים לעשות זאת", מרגיע גלאזר. לדבריו, האתגר הוא לפתח שיטות לקרוא את הרצף הגנטי מבדיקות המעבדה ולבנות כלי ניתוח של המידע.

אחד היישומים של "מנוע החיפוש הגנטי" הוא פרויקט "אוטיזם 10,000" שגוגל שותפה לו, באמצעות פלטפורמת Google Cloud Platform. במסגרת הפרויקט כבר נאספו יותר מ-12 אלף דגימות גנטיות של ילדים אוטיסטים ובני משפחותיהם, והשלב הבא הוא פענוח הרצף הגנומי של כל דגימה (היום המחיר הוא פחות מ-1,000 דולר לרצף), העברת המידע לכלים של Google Cloud Platform ואספקתו בחינם לכל חוקר שירצה לעשות בו שימוש, יחד עם כלי המחקר.

"זה היופי של שיתוף המידע בענן", אומר גלזר. "בשיטת הענן גם לחוקרים שאין להם משאבים רבים יש גישה לכל הנתונים". לשם השוואה, אם תרצו "להוריד" למחשב האישי שלכם מידע מגנום אחד, הזמן שזה ייקח לכם דומה לזמן הדורש להורדת מאות סרטים באורך מלא. טכנולוגיית הענן מאפשרת לשאול את המאגר שאלות, לבצע את הניתוח במחשבים רבים במקביל ולאחזר לחוקר רק את המידע שמעניין אותו.

יישום נוסף של ה-Google Cloud Platform הוא חקר הגנטיקה של סרטן. כאשר גידול סרטני מתפתח, הגנטיקה שלו משתנה ללא הרף, ולכן התרופות חייבות להיות מותאמות לא רק לגנטיקה של אותו אדם אלא גם לגנטיקה המשתנה של הגידול. חישבו באיזו כמות מידע מדובר, הרי כל שינוי בגנום של הגידול פירושו עוד 100 ג'יגה בייט.

יש גם צד מפחיד: לך תתווכח עם מחשב

"Sampling is dead", אומרים המומחים של SAP וגוגל, ומכוונים לכך שנגמר עידן הרפואה המבוססת על מחקר מדגמי בלבד. תחשבו על אלבומי התמונות שלנו מהעבר. בשנות ה-50 וה-60 הם כללו תמונות ספורות מכל שנת חיים, ואילו היום אנחנו מצלמים ומתעדים כל רגע. השאיפה היא שבתחום המידע העסקי, וגם הרפואי, תהיה לנו מעין "מצלמת אבטחה" שתאפשר לנו לחזור בכל רגע לכל אירוע שהתרחש בעבר ולצפות בו ממגוון זוויות.

לפחות בתחום הבריאות, זה יכול להציל חיים לשימוש בביג דאטה בתחום הרפואה יש גם סכנות. פרטיות היא כמובן הסוגיה הראשונה שעולה לדיון. החברות עונות עליה באמצעות הצפנה והבטחה להסרת הפרטים המזהים מהמידע הרפואי האישי כאשר הוא עובר לשימוש חברות הביטוח או חברות התרופות הגדולות לצורך הניסויים הקליניים שלהן. אולם, בעיקר בחברות העוסקות בכריית מידע למחייתן, קשה שלא לדמיין מכירה של המידע למפרסמים שישתמשו בו כדי לבצע שיווק ממוקד של מוצרים רפואיים לאוכלוסיות מסוימות. על פניו זה לא דבר רע, אך הוא עלול להוביל לרפואת יתר ואפילו לרפואה לא טובה.

מעבר לכך, כריית מידע רפואי אישי על ידי חברות הביטוח עלולה להוביל להפליה של מבוטחים, בלי שהן יידרשו לתת דין וחשבון על סיבת ההפליה, בדיוק כפי שעושות היום חברות האשראי, המאשימות אלגוריתמים של ביג דאטה בכך שהם קובעים את דירוג האשראי של אדם, ולך תתווכח עם מחשב.

אבל אלגוריתמים מציבים גם סכנה מסוג אחר - הם נוטים לחזור על מה שכבר היה. אלגוריתם רפואי יכול להציע טיפול שכבר בוצעו כמוהו בעבר, גם כאשר יש היגיון בהצעת דבר מה חדש. לכן לא נותר אלא לקוות שהמכונה לא תהפוך לשליטה בעל כוח רב מדי.

ביג דאטה והמלחמה באבולה: לתפוס אותה עוד לפני שאובחנה

אחד השימושים המעניינים של תחום הביג דאטה הוא איתור מגיפות מבעוד מועד, מיפוי התפוצה שלהן וטיפול ממוקד בהן. טכנולוגיות ביג דאטה מיושמות בתחום הזה כבר שנים רבות, והן משתכללות והולכות - גם במלחמה הנוכחית במגפת האבולה המשתוללת באפריקה, שכבר גבתה 4,000 קורבנות.

טכנולוגיות המאפשרות ניתוח מהיר של מידע מאפשרות למפות בזמן אמת מהיכן מגיעים דיווחים חדשים על המחלה ולפענח מאופן ההתפשטות של המחלה - מספר הנדבקים, קצב ההידבקות והצפיפות - היכן יש סיכון שהמחלה תהפוך למגפה והיכן מדובר רק במקרים בודדים.

היכולת למפות מגפות באפריקה עברה שדרוג משמעותי עם החדירה המאסיבית של טלפונים סלולריים למדינה. היבשת ממש דילגה דור מבחינת הטכנולוגיה, ואף שלמעטים מאוד היה מחשב אישי או אפילו טלפון קווי, בגלל הקושי לפרוש תשתיות בכל כפר קטן, היום כמעט לכולם יש מכשיר סלולר שלכל הפחות מעביר הודעות טקסט, ואת המידע הזה אפשר לכרות.

אבל עוד לפני כריית המידע הטקסטואלי, ניתן להפיק תובנות מספירת השיחות המתקבלות במחלקות הרלוונטיות בבתי החולים ובקוי העזרה הייעודיים באזורים השונים. כך, מכריית מידע מ-150,000 טלפונים, נבנתה מפה של צירי התנועה הקלאסיים של אוכלוסייה באזור, וברגע שהמגפה מתחילה להתפשט ניתן לראות להיכן היא צפויה להגיע בימים הבאים ולתכנן להיכן להביא כוחות סיוע או היכן להטיל מגבלות תנועה.

כמו בתחומים אחרים, גם כאן כריית המידע מחליפה את שיטות הדגימה בשטח, המבוצעות באמצעות סקרים ושאלונים שנכתבים עט ולעתים לא יגיעו לעולם למחשב - עד שתושיב מישהו לקודד את כל הנתונים, הם כבר יהיו לא רלוונטיים.

ככל שמקורות המידע מגוונים ועשירים יותר, אפשר לעשות בהם דברים מתוחכמים יותר. חיבור של מידע ממקורות שונים - טלפוניה, טקס, רשתות חברתיות ומידע מבוסס תנועה - מאפשר לשים לב לסימני המחלה המדווחים על ידי חולים לחבריהם ברשת לפני שהם בכלל אובחנו; לראות באילו אזורים פועלים על פי הכללים למניעת הדבקה ובאילו מקומות כדאי לצאת בקמפיין נוסף.

ניסיונות אחרים לנבא מגיפות כבר הוכיחו את יתרונות הביג דאטה. בשנה שעברה לדוגמה זוהו מוקדי מגפת השפעת בעולם המערבי, חודשיים לפני שהתקבל מידע רשמי.

כך, בעוד הגלובליזציה מקילה את התפשטות המגפות, לפחות הגלובליזציה המקוונת שלנו נותנת לנו כלים לעקוב אחרי התפתחותן ולהילחם בהן באופן יעיל יותר.

ביג דאטה

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים