גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים השקעות נדל"ן בחו"ל? טוסו לאוסטרליה

היבשת הקטנה והרחוקה הופכת יעד אטרקטיבי למשקיעי נדל"ן המוכנים לטוס רחוק כדי למצוא כלכלה צומחת ותמ"ג לנפש גבוה ■ ורק בתחום המגורים, כנראה שרוב העליות מאחורינו

אוסטרליה / צילום: בלומברג
אוסטרליה / צילום: בלומברג

אוסטרליה מהווה זה שנים רבות סמל לחיים הטובים עבור רוב תושבי העולם, שרובם פנטזו בשלב זה או אחר על מעבר ליבשת הקנגורו שמתגוררים בה, למרבה הפלא, 22 מיליון תושבים בלבד.

אותן מחשבות ושאיפות הופכות אט אט, אצל המשקיעים הפיננסיים ומשקיעי הנדל"ן, למציאות. מנתוני מחקר של CBRE עולה כי ההשקעות הגלובליות ביבשת המרוחקת עולות בקצב הדרגתי מרשים בשנים האחרונות וגם שוק הנדל"ן המסחרי שהיה שנים רבות מתחת לרדאר הופך נחלתם של לא מעט משקיעים בינלאומיים, רובם ממדינות הפסיפיק, שמזהים הזדמנות בעולמנו נטול הריביות. שוק המגורים, לעומת זאת, חווה עליות מחירים גרנדיוזיות בחלקים שונים של מדינת המהגרים, החשש מפני בועה הולך ומתעצם מדי יום, והזרים מנסים לצאת ממנו טרם פקיעתה.

אם נוציא מהמשוואה את אנטארקטיקה הנחשבת ליבשת רק בשל ממדיה הגיאוגרפיים, אוסטרליה הינה היבשת הזעירה ביותר, ורק 2% מכלל התמ"ג העולמי מיוחסים לה. עד שנת 2004 היה שיעור ההשקעות בנדל"ן המסחרי האוסטרלי נמוך אף יותר משיעור תרומתה לתמ"ג העולמי, והנה 10 שנים מאוחר יותר, נכון לתום הרבעון הראשון של שנת 2014, שיעור ההשקעות הגלובלי בנדל"ן המסחרי באוסטרליה זינק ליותר מ-5% מסך ההשקעות בנדל"ן המסחרי העולמי, פי 2.5, כהמחשה לאותו רדאר אוניברסלי שזיהה הזדמנות.

ישנן כמה סיבות לכך שאוסטרליה הפכה לאלטרנטיבה להשקעה בכלל ובנדל"ן מסחרי בפרט. ראשית, מדובר בשוק עם כלכלה צומחת באופן הדרגתי ומדוד. התמ"ג האוסטרלי לנפש גבוה מאוד, כ-60 אלף דולר אמריקאי לנפש נכון לשנת 2014 - פי שלושה מהתמ"ג בשנת 2000 וגבוה יותר מהשווקים המפותחים בעולם דוגמת ארה"ב, קנדה, גרמניה, אנגליה וכו'.

כמו כן, השוק פועל במידה רבה של שקיפות ויוצר כר נוח לפעולה למשקיעים ולחברות השקעה ומוסדות פיננסיים המחפשים מקום בטוח ומדורג להשקיע כספי משקיעים ועמיתים. אם נצרף לכך את העובדה שמעבר לביטחון הגובר, התשואה האלטרנטיבית שמציע שוק הנדל"ן האוסטרלי מרשימה כיחס ישיר לריבית הגבוהה יחסית השוררת בשוק זה, הרי לפניכם מתכון מעניין.

אוסטרליה נחשבה תמיד לנבדלת ומרוחקת ולעתים בלתי מושגת, בשל הריחוק הגיאוגרפי שלה, שמנע ממשקיעים רבים לנסות ולהיכנס ולהעדיף שווקים שבהם ניתן לבקר בנכס בתוך שעות טיסה אחדות.

בשנים האחרונות, עם הפיכת העולם לכפר גלובלי המספק פתרונות גם לנושאי המרחק המטרידים, הפכה אוסטרליה למוקד השקעות לגיטימי בסקטור אסיה-פסיפיק. העובדה שמדובר בשוק נזיל וליברלי יותר מרוב המדינות האסיאתיות, אשר בחלקן התפתחה בשנים האחרונות בועת נדל"ן, או לפחות התעורר חשש מפני בועה שכזו, הפנתה באופן טבעי משאבים רבים ממשקיעים בינלאומיים, בעיקר ממדינות אלו, לעבר אוסטרליה.

הגידול הניכר בהשקעות הזרות באוסטרליה מקורו בעיקר בתחום המכרות הפורח, שבשנים האחרונות זכה להשקעות גרנדיוזיות מקרב משקיעי העולם. משקיעים אלו ואחרים הגבירו את קצב רכישת אגרות החוב הממשלתיות של המדינה, המציעות תשואה עודפת על פני מדינות אחרות, ובכך למעשה נחשפו אף לתחום הנדל"ן המסחרי, אשר להבדיל ממגזרי נדל"ן אחרים דוגמת מגורים ויזמות, נחשב, במיוחד בשנים האחרונות, להשקעה פיננסית גרידא ולא להשקעה נדל"נית מסורתית.

הזרים מתחילים להיכנס

שוק הנדל"ן המסחרי עדיין נשלט ברובו המכריע על ידי משקיעים מקומיים אשר אחראים לכ-75% מכלל ההשקעות בשוק בשנה שנסתיימה בתום המחצית הראשונה של שנת 2014, אך חלקם של המשקיעים הזרים מתרחב באופן ניכר. אם בשנים שלפני 2007 חלקם היה מינורי ולא עלה על 5% מסך ההשקעות בנדל"ן המסחרי האוסטרלי, הרי בשבע וחצי השנים שנסתיימו במחצית הראשונה של שנת 2014 עלה חלקם לכדי 16% מסך ההשקעות, ובשנה האחרונה עמד שיעורם מהסך על 25%, מה גם שגובה ההשקעות האבסולוטי הלך ותפח.

ואם במונחים אבסולוטיים עסקינן, מדובר על סך נטו (הון נכנס בניכוי הון יוצא) של כ-16 מיליארד דולר אמריקאי (1 דולר אמריקאי - כ-1.15 דולר אוסטרלי) אשר הושקעו בנדל"ן המסחרי האוסטרלי על ידי זרים בשבע השנים וחצי האחרונות. שוק המשרדים אחראי לכ-68% מהסך הכולל, כ-11 מיליארד דולר אמריקאי, השוק הקמעונאי על כ-29% מהשלל והתחום התעשייתי עדיין זניח יחסית במונחים אבסולוטיים אם כי עולה באופן ניכר במונחים שיעוריים ומהווה כ-3%.

כאמור, משקיעים מאזור הפסיפיק, APAC, אחראים לדחיפה המשמעותית בקצב ההשקעה הזרה בנדל"ן האוסטרלי המסחרי, ובראש ובראשונה מדובר במשקיעים מסינגפור, האחראים להשקעות נטו בסך כ-4.5 מיליארד דולר אמריקאי מאז 2007. משקיעים מגרמניה ומארה"ב העבירו כל אחד סכום דומה של כ-4-4.5 מיליארד דולר במהלך 7.5 השנים האחרונות לשוק הנדל"ן המסחרי האוסטרלי, אך להבדיל מהמשקיע הסינגפורי אשר מיעט למכור עד כה את השקעתו, הגרמנים והאמריקאים מימשו חלק ניכר מהשקעתם, כך שמבחינת השקעה נטו חלקם עמד על כ-2.5 מיליארד דולר אמריקאי כל אחד. הסינים מגלים אף הם את הפוטנציאל האוסטרלי ואחראיים לכעשירית מסך ההשקעות הגלובליות בנכסים המסחריים האוסטרליים, וביחד עם שכניהם ממלזיה ומדרום קוריאה מחזקים את השליטה הזרה של מדינות APAC .

מסתכלים גם על מלבורן

באופן טבעי, רוב ההשקעות הזרות זורמות לעבר המטרופולינים הגדולים של אוסטרליה. סידני יקירת המשקיעים אחראית לכ-45% מסך ההשקעות הזרות במהלך השנים האחרונות, אם כי חלקה היחסי קטן עם השנים כרמז למידת פתיחות הולכת וגוברת מצד הציידים הבינלאומיים שפוקחים עיניהם גם אל עבר חבלי ארץ נוספים ובראשם מלבורן, אליה הוזרמו במהלך השנים האחרונות כ-23% מסך כספי המשקיעים הזרים בנכסים המסחריים האוסטרליים.

ההטבה הכלכלית הביאה עמה לביקוש בקרב קמעונאיות זרות ומקומיות להרחבת מרכולתן באוסטרליה ובאופן ישיר גם לעליית מחירי השכירות.

בעשר השנים האחרונות חלו בסידני ובמלבורן עליות מחירים מצטברות משמעותיות של כ-100% ויותר, מעבר לרוב שיעורי העליות בערי כרך ברחבי העולם, כך למשל בתקופה המקבילה עלו המחירים בניו יורק בכ-50% ואילו בלונדון בכ-25% בלבד.

עליות המחירים הורידו עמן את התשואות באוקלנד למשל התשואה השנתית הממוצעת לנכסי נדל"ן מסחריים עומדים על כ-6.5% ובממוצע של עשר השנים האחרונות עמדו על 8%. בסידני ובמלבורן המבוקשות התשואות ירדו אל עבר ה-6% השנתיים, עדיין גבוה יחסית לאלטרנטיבות אך האטרקטיביות איננה כבר מובנת מאליה ומתחילה להיות דומה לתשואה הממוצעת במתחרות כדוגמת ניו יורק וערי כרך אסיאתיים.

התשואות ההולכות וקטנות מספרות למעשה כי חלון ההזדמנויות נסגר והולך ואוסטרליה מתיישרת בהדרגה עם העולם.

זאת ועוד, במוקדם ובמאוחר העולם לא יוכל להמשיך ו"לתדלק את עצמו לדעת" עם הריבית האפסית בשווקים, ברגע שפער הריביות ילך ויצטמצם אל מול הריבית האוסטרלית, פערי התשואות עלולים להיסגר סופית ועמם אותו חלון הזדמנויות אשר הפך בשוק המגורים האוסטרלי המסוכן לחלון לא ממוגן. אוסטרליה אינה חסינה וזה שנה ויותר ישנם דיבורים על בועת נדל"ן שהולכת ומתנפחת בתחום המגורים התזזיתי, אזורים רבים ברחבי המדינה זכו (או סבלו - תלוי בעיני המתבונן) מעליות מחירים של עשרות ומאות אחוזים והממשלה מנסה למתן את הנעשה ולמנוע מעבר אל עבר התחום המסחרי.

ללכת לווסטפילד

מי שמחפש השקעה ממרחק, בשם שגם מוכר לנו הישראלים, יכול לשים את כספו אצל אחד מאילי הנדל"ן של אוסטרליה, המיליארדר פרנק לואי. לואי עלה לארץ לאחר מלחמת העולם השנייה ועזב לאוסטרליה ב-1952. הוא נחשב ידידו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ושמו נקשר בעבר לרכישת גרעין השליטה בבנק לאומי, בפרשה שהגיעה עד בית המשפט העליון. מאוסטרליה חולש לואי על אימפריית ווסטפילד שהקים, המחזיקה בנכסי נדל"ן מניב וניהול נכסים בעיקר באוסטרליה, אנגליה, ארה"ב, ברזיל ואיטליה.

הכוח של ווסטפילד באוסטרליה גדול כל כך, שכאשר מישהו אומר "going to Westfield", הוא מתכוון ל"ללכת לקניות". ווסטפילד קורפורשיין (סימול WFD, בבורסה האוסטרלית, ASX), נסחרת לפי שווי הקרוב לכ-13.5 מיליארד דולר אמריקאי.

השקעות נדלן באוסטרליה

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו