גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסטיבל הסרטים דוקאביב גליל יוצא לדרך: 3 המלצות צפייה

פסטיבל דוקאביב גליל, שייפתח היום במעלות-תרשיחא, מציג יבול עדכני, מעניין ונרחב של העשייה הדוקומנטרית בישראל ■ מבין הסרטים שיוצגו בפסטיבל, מומלץ לצפות ב"אדם הגון", "כמעט חברות" ו"חדר החדשות"

כמדי שנה, פסטיבל דוקאביב, שמתקיים בתל-אביב בתקופת האביב, עולה צפונה אל מעלות-תרשיחא שבגליל, ומקיים שם החל מהיום (ג') ועד 1 בנובמבר, "פסטיבל אח" בשם דוקאביב גליל.

הפסטיבל אמנם מייעד את סרטיו לתושבי האזור, שבימים כסדרם נאלצים לנסוע רחוק בשביל לצפות בסרט בבית קולנוע, אך גם תושבי המרכז והדרום מוזמנים להתרשם מהגליל בעונת הסתיו, מצבעי נוף צהובים וירוקים, מחומוס טוב (זה תמיד מוכר), ומלמעלה מ-30 סרטים תיעודיים, מהארץ ומחו"ל, שחלקם ירדו מהמסך הגדול ("הנסיך הירוק", "אבא שלי יעקב שבתאי", אימא לא משוגעת"), חלקם מוקרנים בו כעת ("אדם הגון", "האליטות החדשות - קראו לי פרחה", המשודר בטלוויזיה), וחלקם טרם הופצו.

בנוסף לסרטים (ראו המלצות נוספות בהמשך), מקיים דוקאביב גליל מגוון רחב ומעורר עניין של פעילויות קולנועיות הפתוחות לקהל הרחב, כמו למשל פרויקט הקרנה של סרטים בתהליך, תחת השם "עבודה בתהליך", שבו ניתן יהיה להיחשף לסרטים בשלבים מתקדמים, ביניהם סרט תיעודי אישי של מנהיגת המחאה החברתית דפני ליף (לסרט עדיין אין שם סופי).

עוד סרטים מעניינים במסגרת הפרויקט: הסרט "חנוך" על חנוך לוין, בבימויו של בנו, רפאל לוין, והסרט "זלדה", אודות המשוררת שרבים בני הדור הזה לא זוכרים, שמביים יאיר קדר, במסגרת פרויקט "העברים" אותו יזם.

לפניכם 3 המלצות לסרטים שכדאי לראות במסגרת הפסטיבל.

"אדם הגון"

בימוי: ונסה לאפה (ישראל/אוסטריה, 2014)

מי כתבה למי: "לפני שנפגשנו, אז ברכבת, איבדתי כל אמון באנושות"? התשובה היא: מרגרטה בודן, לימים מרגרטה הימלר, רעייתו של היינריך הימלר, נשוא המכתב. המכתב נכתב בתקופה שבה הימלר ("הייני", כך הוא מכונה בחיבה על-ידי אשתו), היה בתחילת הקריירה המפלצתית שלו, שבשיאה שימש כמפקד האס.אס. וכיד ימינו של אדולף היטלר.

הסרט המרתק והמטלטל הזה, שהצפייה בו לכל אורכו הינה בנשימה עצורה, מועבר באמצעות דברור תכתובת המכתבים הרבים ששלחו בני הזוג הימלר אחד לשנייה לאורך השנים, כמו גם מכתבים ששלח הימלר להוריו (עד לניתוק הקר של הימלר מאביו, שנפטר זמן קצר לאחר מכן), כל זאת על רקע קטעי וידיאו מצולמים מאותן שנים. מאותם מכתבים מצטיירת דמותו המורכבת, המסוכסכת, המתועבת ומעוררת האימה של הימלר.

כעת שאלו, כיצד סרט זה נוצר בישראל? באורח פלא, נרכשו יומניו וחלקים ממסמכיהם ומכתביהם של בני הזוג הימלר על-ידי משקיע המקורב לבמאית הישראלית. משם, הדרך אחורה בזמן אל התקופה החשוכה ביותר בהיסטוריה, ומשם אל עשיית הסרט, הייתה קצרה. בשום פנים ואופן לא להחמיץ.

"חדר החדשות"

בימוי: נופר בן מרגי (ישראל, 2014)

אביב עזוז, כתב חדשות המקומיות בכבלים באזור הגליל העליון, הוא הדמות הראשית בסרט "חדר החדשות". עזוז מוביל מאבק עובדים למניעת סגירת סניף החדשות שבו הוא, ומאה איש נוספים, מועסקים - רובם בשכר חודשי זעום של כ-5,000 שקל ברוטו לחודש.

עזוז פועל כפי שפעלו לפניו ואחריו מנהיגים של מקומות עבודה שמצאו עצמם במצב דומה: התארגנות עובדים, הפגנות מאופקות, ניסיונות להשפיע בדרכים מגוונות - באמצעות כלי התקשורת (עזוז מתראיין בגלי צ"הל אצל רזי ברקאי, וכן משתמש במסך מהדורת החדשות בה הוא עובד), והליכה נחושה לכנסת. הוא מצליח למנוע את סגירתה המיידית של התחנה, אף שברור שזוהי דחיית הקץ.

בכתוביות בסוף הסרט - וסליחה מראש על הספוילר - מופיע עדכון שלפיו מאז צילומי הסרט סניף החדשות המקומיות בצפון נסגר.

השיקולים לסגירת התחנה, כך מוסבר, הם היעדר רייטינג, ועלויות הפקה גבוהות. הדבר נכון, אגב, גם לגבי שידורי החדשות המקומיות בכבלים באזורים רבים אחרים בארץ, וזאת משתי סיבות עיקריות: שעות שידור בעייתיות, והמידע החדשותי המשודר, שהוא ברוב המקרים מידע זניח, בשל היעדר תקציב נאות.

מה, למשל, היה מביא את הצופים מנויי הכבלים ללחוץ על השלט ולהעדיף חדשות שאינן מתפרסמות במהדורות המרכזיות, או בעיתונים היומיים? תשובה משוערת: אולי תחקיר, אם היה כזה, או סיפורים מרתקים על תושבים ומאבקים יוצאי דופן. אבל כתבות מסוג אלה תלויות תקציב, ומכאן הפרדוקס.

מכאן גם באה ההחמצה הבלתי נמנעת של הסרט, שמספר סיפור מעניין ונוגע ללב, כפי שבדרך כלל מסופרים סיפורים על מאבקי עובדים אלא שבסרט זה לא מדובר בעוד מפעל תעשייתי אפרפר בפריפריה. מדובר במערכת עיתונאית, שסגירתה מהווה לכאורה פגיעה בדמוקרטיה, משום שהיא מקטינה את יכולת הפיקוח על השלטון, ומאפשרת הסתרה של מידע מהציבור.

אך בהיעדר דוגמאות הממחישות הישגים עיתונאים (בין אם בשל היעדר תקציב, כאמור, ואם מסיבות אחרות), הפך סיפור סגירתה של תחנת החדשות לעוד סיפור על מפעל שנסגר.

את החדשות המקומיות בכבלים הפיקה "קודה תקשורת" של רם לנדס, מי שעמד בראש מנסחי הרפורמה הנוכחית ברשות השידור. אולי לנדס יעשה כעת תיקון ויוביל להקמה מחודשת של תוכנית חדשות מקומיות במקום שבו ראוי שתפעל כזו - ברשות השידור הציבורי - גוף שידור המנותק משיקולי רייטינג.

"כמעט חברות"

בימוי: ניצן אופיר (ישראל, 2014)

"תתגאי במה שאת, כי ככה אלוהים ברא אותך. תהיי שלמה", כך מבקשת אימה של סמר מבתה. סמר (שתשבה את לבבותיכם בנקל), היא נערה ערבייה מוסלמית מהעיר לוד, המרגישה, מתנהגת ומדברת כישראלית לכל דבר, אבל למרבה הצער, אין זה מספיק בשביל להיות שייכת. גם אם לרגע נדמה שכן.

סיפור החברות בין לינור, נערה ישראלית מהמושב המסורתי תלמים, אשר בחבל לכיש, לבין סמר, שמתחיל יפה וממשיך הרבה פחות (באשמת ההורים והסבים, יש לומר), ממחיש זאת היטב.

"כמעט חברות" הוא סרט נהדר, הן מבחינת התוכן - ליווי ותיעוד חכם ומעמיק של אירועים (אף שחלק מהצילומים מבוימים), והן מבחינת הצילום הקולנועי המוקפד. אל תחמיצו.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם